Featured

Βόλτα στον Χορτιάτη – 6 στάσεις που πρέπει να κάνεις

Όσα πρέπει να ανακαλύψεις αν βρεθείς κάποια στιγμή εκεί.

Νίκος Γκάγιας
βόλτα-στον-χορτιάτη-6-στάσεις-που-πρέ-681382
Νίκος Γκάγιας
Μάριος Δαδούδης

Ο Χορτιάτης είναι κωμόπολη της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης και έχει οριστεί ιστορική έδρα του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη. Έχει πληθυσμό 4.873 κατοίκους, σύμφωνα με την Απογραφή του 2011. Βρίσκεται στους πρόποδες του όρους, νοτιοανατολικά της Θεσσαλονίκης, σε απόσταση ούτε 20 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης. Κατά τον Μακεδονικό αγώνα, οι Χορτιατινοί αγωνίστηκαν με σημαντικότερο μακεδονομάχο τον οπλαρχηγό Γεώργιο Αλεξόπουλο. Στον Χορτιάτη έλαβε χώρα κατά την Κατοχή το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη, στις 2 Σεπτεμβρίου του 1944, από τους Γερμανούς κατακτητές.

Πολλοί έχουμε συνδέσει την περιοχή αποκλειστικά με το βουνό, το οποίο είναι σήμα κατατεθέν της, όμως υπάρχουν πολλά σημεία που πρέπει να ανακαλύψετε αν βρεθείτε εκεί. Ας ξεκινήσει η σημερινή βόλτα:

#1 Όσοι αγαπούν το βουνό έχουν την ιδανική ευκαιρία για μία μικρή απόδραση και εξόρμηση στην εξοχή. Ακόμα είναι η τέλεια ιδέα για εκείνους που τους αρέσουν οι πεζοπορίες, μιας και υπάρχουν αρκετές διαδρομές. Όμως ακόμα και να μην είναι στις προτιμήσεις σου, αν βρεθείς θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσεις πολλά είδη δέντρων και λουλουδιών. Μία ημερήσια εκδρομή, στην οποία θα έχεις την ευκαιρία να χαλαρώσεις, να ανασάνεις, να αλλάξεις σκηνικό και να ξεφύγεις από το γκρίζο της πόλης.

#2 Αν είστε αρχάριοι μία από τις διαδρομές που είναι εύκολη προσβάσιμη και αξίζει. Το μονοπάτι των Παγοποιών είναι αδιαμφισβήτητα η πιο γνωστή πεζοπορική διαδρομή του Χορτιάτη. Το μονοπάτι ξεκινάει στο ύψος των τελευταίων σπιτιών του Χορτιάτη και καταλήγει στο καταφύγιο του Σ.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης, διάρκειας μιάμιση περίπου ώρας και ήπιας δυσκολίας. Από τις διαδρομές που σίγουρα αξίζουν!

#3 Σίγουρα μετά την πεζοπορία θα χρειαστεί να φορτίσεις τις μπαταρίες σου, επομένως η ώρα για φαγητό έφτασε. Ο λόγος για το Tzaki Ho, ο ορισμός της απόλυτης πρότασης για country dining στη Θεσσαλονίκη που θυμίζει σκηνικό γαλλικής επαρχίας. Η απόδραση σου στον Χορτιάτη συνδυάζεται άψογα με αυτήν την απόλυτη γευστική εμπειρία, στην αυλή ενός αγαπημένου spot όλων μας.

*Tzaki Ho, Δράγου 2, Χορτιάτης, Τ. 231034926

#4 Βέβαια οι γευστικές επιλογές συνεχίζονται. Το Aelios Petra πρωταγωνιστεί μ’ έναν συνδυασμό γαστρονομικής εμπειρίας και μοναδικής απόλαυσης τοπίου που προσφέρει μία κρυφή αυλή στην ορεινή Θεσσαλονίκη. Σίγουρα μια επίσκεψη θα σε πείσει και οι εξορμήσεις στο Χορτιάτη θα αυξηθούν, καθώς θα υπάρχει ένας ακόμα λόγος για να βρεθείς εκεί.

*Β Πάροδος Ανεμόμυλων, Χορτιάτης, Τηλ. 231 035 8880

#5 Φυσικά η βόλτα συνεχίζεται! Επόμενη στάση – Ο Ναός Μεταμόρφωσης του Σωτήρος που αποτελεί βυζαντινό μνημείο χρονολογούμενο στον 12ο αιώνα. Στο εσωτερικό του διατηρούνται σπαράγματα του αρχικού τοιχογραφικού διακόσμου, τα οποία είναι καλυμμένα κατά μεγάλο μέρος με επάλληλα ασβεστώματα. Η εικονογράφηση αναπτύσσεται σε τρεις ζώνες. Επικρατούν οι ολόσωμες ή στηθαίες μορφές ιεραρχών και αγίων, ενώ σώζονται δυο σκηνές, το Γενέσιο και τα Εισόδια της Θεοτόκου στα τύμπανα του βόρειου και νότιου τοίχου. Χρονολογούνται στο β΄ μισό του 12ου αιώνα. Η κόγχη της Πρόθεσης είναι διακοσμημένη με τη σκηνή της Άκρας Ταπείνωσης, η οποία χρονολογείται τον 18ο αιώνα.

Πηγή: Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων

#6 Δύο βήματα πιο πέρα βρίσκεται και ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου, ο οποίος θεμελιώθηκε το 1806 και εγκαινιάστηκε, όπως μαρτυρούν οι λιθανάγλυφες επιγραφές, το 1837 χωρίς όμως να αναφέρεται το όνομα του Αρχιερέα. Ο Ιερός Ναός ανήκει στον τύπου της τρίκλιτης ξυλόστεγης μεταβυζαντινής βασιλικής χωρίς νάρθηκα και με υπόστεγο στην δυτική του πλευρά, ενώ εσωτερικά και επάνω από την κυρίως είσοδο υπάρχει ξύλινος γυναικωνίτης.

Πηγή: imnst.gr

Διαβάστε επίσης:

Βόλτα στην Πολίχνη – 6 στάσεις που πρέπει να κάνεις

Βόλτα στη Νεάπολη – 6 στάσεις που πρέπει να κάνεις!

Βόλτα στις Συκιές – 5 στάσεις που πρέπει να κάνεις

Βόλτα στους Αμπελόκηπους – 7 στάσεις που πρέπει να κάνεις!

Βόλτα στο Ωραιόκαστρο – 5 στάσεις που πρέπει να κάνεις!

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα