5 πράγματα που δεν πιστεύεις ότι υπάρχουν στην Θεσσαλονίκη

Είναι μοναδικά, ιδιαίτερα και λίγοι τα γνωρίζουν. Και όμως βρίσκονται στην Θεσσαλονίκη.

Parallaxi
5-πράγματα-που-δεν-πιστεύεις-ότι-υπάρχο-211275
Parallaxi

Είναι μοναδικά, ιδιαίτερα μεταξύ τους και πολλοί αγνοούν την ύπαρξή τους. Έχει για παράδειγμα ιστορική πτέρυγα φάντασμα, λίμνη και εγκληματολογικό μουσείο η Θεσσαλονίκη; Η απάντηση είναι αρκετά ενδιαφέρουσα και θα εκπλήξει ακόμα και τους πιο δύσπιστους.

#1 Ένα πάρκο δεινοσαύρων μοναδικό στο είδος του στα Βαλκάνια αλλά και μουσείο του Μαμούθ, το πρώτο και μοναδικό μουσείο στην Ελλάδα και ολόκληρη την Ανατολική Ευρώπη

Το Περιβαλλοντικό Θεματικό Πάρκο δημιουργήθηκε το 2008 ως ένας πολιτιστικός χώρος περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος σε γεωγραφική έκταση περίπου 10,000 τ. μ. Είναι ένα μοναδικό θεματικό πάρκο στα Βαλκάνια. Οφείλει την ύπαρξή του στην προσωπική εργασία, το μεράκι και την χρηματική στήριξη του Βασίλειου Μιχαηλίδη αλλά και την ενεργητικότητα και την καταρτισμένη και παγκοσμίως αναγνωρισμένη γνώση επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων (γεωλόγοι, παλαιοντολόγοι, σπηλαιολόγοι).

Οι αναπαραστάσεις – σε πραγματικές διαστάσεις – ζωντανεύουν την ιστορία των προϊστορικών ζώων τα οποία έζησαν πριν εκατομμύρια χρόνια και εξαφανίστηκαν λόγω των κλιματικών αλλαγών. Στο πάρκο υπάρχει και το μουσείο του μαμούθ, το πρώτο και μοναδικό μουσείο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ανατολική Ευρώπη με απολιθώματα από το τριχωτό μαμούθ το οποίο αποτελεί σύμβολο της εποχής των παγετώνων αλλά και απολιθώματα άλλων ζώων της εποχής εκείνης όπως του τριχωτού ρινόκερου και του μαχαιρόδοντα.

*7ο χιλ. Θεσ/νίκης – Ωραικάστρου, τηλ:+30 2310 686544.

#2 Λίμνη στην Θεσσαλονίκη;

Πολλοί δεν γνωρίζουν αυτό το καταπράσινο πάρκο με την τεχνητή λίμνη που εκτείνεται σε έκαταση 60 στρεμμάτων. Ο Καλόγερος, όπως ονομάζεται η περιοχή, βρίσκεται κοντά στο κέντρο του Ωραιοκάστρου (ακολουθήστε τις ταμπέλες και στρίψτε δεξιά από την οδό Θεσσαλονίκης), στη θέση της παλιάς χωματερής της περιοχής.

Πριν από μερικά χρόνια στο συγκεκριμένο χώρο υπήρχαν τόνοι σκουπιδιών και αφόρητη δυσοσμία, ενώ σήμερα μεγαλώνουν πάνω από 3,000 δέντρα και υπάρχει και μια μικρή λίμνη που φιλοξενεί πάπιες και πουλιά. Είναι κρίμα που αυτή η υπέροχη καταπράσινη έκταση που δημιουργήθηκε από τον δήμο δεν είναι γνωστή στους Θεσσαλονικείς και τα τελευταία χρόνια έχει παραμεληθεί. Παρόλα αυτά αποτελεί μια όαση στις παρυφές της πόλης ιδανική για μια ημερήσια εκδρομή.

#3 Kρυφά μουσεία στο ΑΠΘ; 

Λίγοι γνωρίζουν πως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κοσμείται και συντηρεί μια σειρά από Μουσεία που περιλαμβάνουν σπάνια εκθέματα και εξυπηρετούν εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες, ενώ αρκετά από αυτά είναι ανοιχτά και στο κοινό. Το Μουσείο Εκμαγείων, το Λαογραφικό Μουσείο και Αρχείο της Φιλοσοφικής Σχολής, το Βιβλικό Μουσείο, το Μουσείο Γεωλογίας – Παλαιοντολογίας, το Μουσείο Ζωολογίας, το Μουσείο Άγριας Πανίδας, το Βοτανικό Μουσείο και το Εγκληματολογικό Μουσείο. Εντυπωσιακό; Βρείτε τα αναλυτικά ΕΔΩ.

#4 Ινδικά κοιμητήρια στην πόλη

Η Ινδία συνδέεται με την Ελλάδα από την εποχή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, πολύ πριν έρθουν στη μόδα και γίνουν γνωστά το Bollywood, τα ινδικά τραγούδια, τα εστιατόρια αλλά και οι Ινδοί εργάτες ως φθηνό εργατικό δυναμικό. Ένας χώρος ξεχασμένος και άγνωστος στο πολύ κόσμο αλλά με μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον λοιπόν καθώς κάπου ανάμεσα στο πρώην στρατόπεδο Ζιάκα και στις γραμμές του τρένου στον Δενδροπόταμο βρίσκεται το «Ινδικό νεκροταφείο».

Εκεί είναι θαμμένοι περίπου 520 Ινδοί, οι περισσότεροι από φτωχές αγροτικές οικογένειες, που ήρθαν στην πόλη μας το 1914 για να υπηρετήσουν για λογαριασμό του Αγγλικού στόλου στη διάρκεια του Α’ Παγκόσμιου Πόλεμου. Οι τάφοι στο ινδικό νεκροταφείο έχουν μαρμάρινες ταφόπλακες με χαραγμένο όνομα και ημερομηνία θανάτου. Στον χώρο υπάρχει και ένα μνημείο των πεσόντων, ένα κτίσμα που μέσα του βρίσκεται η στάχτη 220 ατόμων. Διαβάστε αναλυτικά την ιστορία τους ΕΔΩ.

#5 Πτέρυγα φάντασμα από το μεγαλύτερο Σανατόριο Φυματικών της χώρας, στην Θεσσαλονίκη

Εικόνα: Αργυρώ Μπαρή

Εδώ και 39 χρόνια το Παπανικολάου κρύβει μία ολόκληρη πτέρυγα-φάντασμα στις νοσοκομειακές υποδομές του. Ο σεισμός του 1978 κατέστησε μη λειτουργική την γ’ πτέρυγα του νοσοκομείου, η οποία χρονολογείται από το 1920 και αποτελεί κομμάτι του ιστορικού Σανατόριου Ασβεστοχωρίου. Λίγοι γνωρίζουν πως η Θεσσαλονίκη είχε το δικό της Σανατόριο μέχρι και το 1970. Μια κοινωνία μέσα στην κοινωνία της. Ένα ολόκληρο χωριό, δημιουργήθηκε από φυματικούς απέναντι από το Λαϊκό Σανατόριο Ασβεστοχωρίου.

Μια παρατημένη πτέρυγα, τοίχοι που μέχρι πριν από μερικά χρόνια μύριζαν ακόμα τις ανάσες των φυματικών και αντικείμενα ξεχασμένα από τότε να προδίδουν μία από τις λιγότερο ειπωμένες ιστορίες της πόλης. Ένα γενικό πλέον νοσοκομείο και μια πλαγιά της πόλης να κουβαλάει το πέρασμα και τις δραματικές ιστορίες χιλιάδων Ελλήνων. Mία από τις δυνατότερες και ταυτόχρονα λιγότερο γνωστές ιστορίες της Θεσσαλονίκης. Δείτε το επιτόπιο ρεπορτάζ μας ΕΔΩ.

Η parallaxi γνωρίζει τη Θεσσαλονίκη καλύτερα. Αν θέλεις να ενημερώνεσαι για όλα τα θέματα που αφορούν την πόλη απλά κάνε like εδώ.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα