Ματιές στην πόλη

Το φεγγάρι στον πάτο της θάλασσας

Η Νέα παραλία χωρίς φεγγάρι.

Parallaxi
το-φεγγάρι-στον-πάτο-της-θάλασσας-91293
Parallaxi

12733566_1075804955794935_8105756418513618943_n

Εικόνα: Πρόδρομος Νικηφορίδης

Στο βυθό βρέθηκε το αγαπημένο μας φεγγάρι που έπεσε θύμα βανδαλισμού λίγα 24ωρα πριν. Κανείς δεν γνωρίζει ποιοι ήταν αυτοί που χθες το βράδυ το έριξαν στη θάλασσα. Ίσως και τα ίδια πρόσωπα που προκάλεσαν την αρχική φθορά. Και που δεν τους έφτασε ο βανδαλισμός. Το ήθελαν στον πάτο. Ήθελαν να αποτελειώσουν. Αφού δεν το προστάτευσε και κανείς δυο μέρες τώρα. Αφέθηκε στην τύχη του.

FullSizeRender (1)

IMG_0077FullSizeRender

Μέχρι τις 4 το απόγευμα εξακολουθεί να βρίσκεται στον βυθό. Η πρόταση των δυο αρχιτεκτόνων της Νέας Παραλίας, Μπερναρ Κουόμο και Πρόδρομο Νικηφορίδη, είναι να τοποθετηθεί και πάλι στο φεγγάρι σε βάση εντός της θάλασσας, όπως ήταν η αρχική του θέση. Εκεί φαίνεται πως είναι η μόνη ασφαλής θέση για το γλυπτό. Το ίδιο υποστηρίζει και ο δημιουργός του γλυπτού, Παύλος Βασιλειάδης, σε συνέντευξη που έδωσε στον Στράτο Κερσανίδη και την Ελσα Σπυριδοπούλου στο ραδιοσταθμό Στο Κόκκινο.

Το «Φεγγάρι στην ακτή» είναι κατασκευασμένο από ανοξείδωτο μέταλλο, επιζωγραφισμένο με χρώμιο, ύψους 3,80 μέτρων και τοποθετήθηκε εντός της θάλασσας στο ύψος της Πλατείας Αριστοτέλους το 1997, όταν η Θεσσαλονίκη ήταν Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Το 2010 κατά τις εκδηλώσεις των «Δημητρίων» έδεσε και πήρε την στεριανή του θέση στο ύψος του «Μακεδονία Παλλάς», πριν ξεκινήσουν ακόμη τα έργα στο δεύτερο κομμάτι της Νέας Παραλίας. Λίγο μετά ξεκίνησαν τα έργα και η Νέα Παραλία παραδόθηκε το 2013, με το Φεγγάρι να παραμένει στο ίδιο ύψος στο νέο ξύλινο ντεκ.

moon 600

Πόσο θλιβερό για μια πόλη να μην μπορεί να εγγυηθεί καν την ασφάλεια των γλυπτών της, των κτιρίων της, του δημόσιου χώρου της απέναντι σε μια μειοψηφία που έχει αφεθεί σε μια καταστροφική μανία. Έντονοι οι ψίθυροι στην πόλη για κατευθυνόμενους βανδαλισμούς από εθνικιστές που έχουν ταυτίσει, εδώ και χρόνια, την ημισέληνο του Βασιλειάδη με αυτήν της τουρκικής σημαίας… Ο σχολιασμός δικός σας. Τουλάχιστον η θάλασσα μπορεί, όπως έκανε και στο παρελθόν, να προστατεύσει το γλυπτό…

Διαβάστε επίσης: Έχει κανένα νόημα πια; 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα