METEORON: Το νέο γλυπτό που θα υποδεχτεί η Θεσσαλονίκη
Ένα έργο του διεθνώς καταξιωμένου ζωγράφου και γλύπτη Κωστή Γεωργίου θα τοποθετηθεί στη Θεσσαλονίκη, κατόπιν σχετικής δωρεάς προς τον Δήμο Θεσσαλονίκης από το "Κτήμα Γεροβασιλείου Α.Ε."
Εγκρίθηκε κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα 25/1, η χωροθέτηση του γλυπτού «METEORON» του καλλιτέχνη Κωστή Γεωργίου, κατόπιν δωρεάς από το «Κτήμα Γεροβασιλείου Α.Ε.».
Πρόκειται για μια σύνθεση η οποία θα δημιουργηθεί και θα τοποθετηθεί στον χώρο πρασίνου έναντι του Δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης, στο πάρκο της Γαλλίας, αφού πρώτα διαμορφωθεί κατάλληλα, κατόπιν απομάκρυνσης του υφιστάμενου σήμερα ιστού φωτισμού.
Ο χώρος προτάθηκε από τον καλλιτέχνη και τον δωρητή και έχει τη σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Υπηρεσίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, έπειτα από την αυτοψία που έγινε σε συνεργασία με την συναρμόδια τεχνική υπηρεσία (Διεύθυνση Κατασκευών & Συντηρήσεων).
Η σύνθεση θα αποτελείται από 12 μορφές χυτευμένες σε αλουμίνιο και χρωματισμένες σε κόκκινο χρώμα υψηλής ανθεκτικότητας.
Οι μορφές θα αναπτύσσονται και θα περιπλέκονται μεταξύ τους επί κατακορύφου άξονα και μεταξύ αυτών θα παρεμβάλλονται σωλήνες, που μαζί με τις μορφές θα συνθέτουν το τελικό αποτέλεσμα.
Θα τοποθετηθεί επί μαρμάρινης βάσης (σχέδιο του ιδίου του γλύπτη), διαστάσεων 2.00 (ύψος) x1.40×1.40m, ενώ η κατασκευή της θα γίνει υπό την επίβλεψη και ευθύνη της Δ/νσης Κατασκευών & Συντηρήσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης, τηρώντας όλους τους κανόνες ασφάλειας.
Οι διαστάσεις του γλυπτού στην πλήρη ανάπτυξή του, θα είναι 1.40 x1.40 μέτρα πλάτος και το τελικό του ύψος, μαζί με την βάση, θα είναι 10-11 μέτρα. Το βάρος της γλυπτικής σύνθεσης υπολογίζεται περίπου στα 350-400 κιλά.
“Παρά τις δυσκολίες των καιρών, υπάρχουν ακόμη κάποιοι άνθρωποι που με την καλλιέργεια της ψυχής τους και της σκέψης τους στηρίζουν τις καλλιτεχνικές δημιουργίες και ενδιαφέρονται για την αισθητική του δημόσιου χώρου. Ένας από αυτούς είναι κι ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου, που έκανε δωρεά στον Δήμο Θεσσαλονίκης ένα γλυπτό μνημειακών διαστάσεων του Κωστή Γεωργίου και τον ευχαριστούμε πολύ”, ανέφερε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.
Ποιος είναι ο Κωστής Γεωργίου
Ο Κωστής Γεωργίου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956. Υπήρξε μαθητής του Δημήτρη Μυταρά και του Δημοσθένη Κοκκινίδη στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και του Peter de Francia στη Royal College of Fine Arts του Λονδίνου. Έργα του βρίσκονται σε μεγάλα μουσεία, ιδρύματα και τράπεζες στην Ελλάδα και το εξωτερικό και άλλα έχουν δημοπρατηθεί στα Bonhams και τα Sotheby’s του Λονδίνου. Το 1993 βραβεύθηκε στην Τριενάλε της Οσάκα.
Με περισσότερες από 90 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής και γλυπτικής σε πολύ σημαντικές γκαλερί και μουσεία σε όλο τον κόσμο και με περισσότερες από 300 ομαδικές εκθέσεις παγκοσμίως θεωρείται από τους πιο καταξιωμένους διεθνώς Έλληνες εικαστικούς.
Γλυπτά του έχουν εγκατασταθεί στη Σαγκάη, καθώς και σε δημόσιους χώρους και δημόσια πάρκα και κήπους στην Κίνα, αλλά και στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στο νοσοκομείο Saint Elizabeth Hospital στις Βρυξέλλες.
Ο ίδιος θεωρεί ότι ο καλλιτέχνης οφείλει να έχει τις κεραίες του πάντα ανοικτές και τεντωμένες ώστε να λαμβάνει τα σήματα που του δίνει η ίδια η ζωή, το περιβάλλον, οι άνθρωποι και ό,τι υπάρχει γύρω μας ενώ έχει μιλήσει για τη μεγάλη σημασία που έχει η εγκατάσταση έργων γλυπτικής σε δημόσιους χώρους αφού «με αυτόν τον τρόπο η τέχνη συναντά το κοινό και έτσι αποκτά το πραγματικό της νόημα και σκοπό».
Παρακάτω, ακολουθούν μερικά από τα πιο ξεχωριστά έργα του διακεκριμένου Θεσσαλονικιού καλλιτέχνη.
ENIGMA
Από την ατομική έκθεση του καλλιτέχνη στο Τελλόγλειο Ίδρυμα στη Θεσσαλονίκη και στο Σισμανόγλειο Μέγαρο στην Κωνσταντινούπολη.
PHYLAX – Παραλιακή Λεωφόρος, Π. Φάληρο
CHRONICON A – Π. Φάληρο, Πάρκο Αγ. Γεωργίου
ANATASIS – Κεντρική Πλατεία Βούλας
DIVER – Λιμάνι Ίου
ANATASIS D – Αλεξανδρούπολη
Την κατασκευή του γλυπτού θα χρηματοδοτήσει ο σπουδαίος φιλότεχνος οινοποιός Βαγγέλης Γεροβασιλείου που με κάθε ευκαιρία ενισχύει τη δουλειά νέων και καταξιωμένων καλλιτεχνών. Πρόσφατα τοποθετήθηκε το γλυπτό του Γιώργο Τσάρα στον αμπελώνα της Επανομής.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ