Τις Κυριακές τρώμε γερό πρωινό

της Κύας Τζήμου Στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει να το τρώμε “επισήμως” τα Σαββατοκύριακα. Το “γερό” πραγματικό πρωινό το έχουμε συνδέσει με τις διακοπές. Τις υπόλοιπες μέρες πρωινό για τους περισσότερους από μας σημαίνει ένα σάντουιτς, μια τυρόπιτα στο χέρι, ένα κουλούρι ή μια μπουγάτσα στα όρθια. Στις διακοπές όμως μεγαλεία. Σε ξενοδοχεία και ξενώνες, σε […]

Κύα Τζήμου
τις-κυριακές-τρώμε-γερό-πρωινό-38144
Κύα Τζήμου
estrella_4.jpg

της Κύας Τζήμου

Στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει να το τρώμε “επισήμως” τα Σαββατοκύριακα. Το “γερό” πραγματικό πρωινό το έχουμε συνδέσει με τις διακοπές. Τις υπόλοιπες μέρες πρωινό για τους περισσότερους από μας σημαίνει ένα σάντουιτς, μια τυρόπιτα στο χέρι, ένα κουλούρι ή μια μπουγάτσα στα όρθια. Στις διακοπές όμως μεγαλεία. Σε ξενοδοχεία και ξενώνες, σε καφενεία και καφέ, οι ομελέτες, οι σπιτικές μαρμελάδες, το μέλι, το γιαούρτι, οι φρεσκοψημένες πίτες συνθέτουν το παραδοσιακό ελληνικό πρωινό.

Τα τελευταία χρόνια όμως το πρωινό αποσυνδέθηκε από τον ξενοδοχειακό χώρο ακόμη και στην πόλη μας. Η μεγάλη άνθιση των φούρνων όπου άρχισε να σερβίρεται και καφές και προστέθηκαν τα απαραίτητα τραπεζάκια, μας έβγαλαν απ΄το σπίτι τα κυριακάτικα πρωινά. Και μετά βέβαια έγινε μόδα κai το BR(eakfast)(l)UNCH. Κυριακάτικο πάντα. Συνήθεια ευρωπαϊκή που μάλλον καλοδεχτήκαμε. Είναι ένα χορταστικό πρωινό γεύμα που τρώγεται μεταξύ 11 και 3. Για να δούμε όμως πού μπορούμε να σας στείλουμε ένα κυριακάτικο πρωινό σαν το σημερινό.

Estrella

H φήμη του έχει ξεπεράσει τα σύνορα της πόλης (και της Ελλάδας). Συστήνεται από όλα τα τουριστικά sites και υπάρχει λόγος γι΄αυτό φυσικά. Εκεί θα πας κυρίως για το πρωινό και το brunch (και για ένα ελαφρύ γεύμα αν “πηδήξεις το πρωινό). Μπαίνοντας στον τρίτο χρόνο λειτουργίας του, συνεχίζει να σερβίρει ένα comfort & casual menu, εμπνευσμένο από το παγκόσμιο street food και το πιο επιτυχημένο all day breakfast & brunch της πόλης που ανανεώνεται συνέχεια απ΄τον ευφάνταστο σεφ Δημήτρη Κοπαράνη, που αν δεν σε σκλαβώσει με το χαμόγελό του θα το καταφέρει σίγουρα με τα υπέροχα πιάτα του.

Ο χώρος έχει τον αέρα του μοντέρνου μπιστρό. Τα πρωινά εκεί σε μεταφέρουν στην ατμόσφαιρα μιας άλλης πόλης, της Νέας Υόρκης ας πούμε. Η θέα στην Αγιά Σοφιά σε επαναφέρει όμως κάθε που σηκώνεις το βλέμμα απ΄το πιάτο σου. Είσαι στη Θεσσαλονίκη και στη διακόσμηση την παράσταση κλέβει το υπέροχο graffiti της Simoni που έχει γίνει και σήμα κατατεθέν του μαγαζιού. Εξαιρετικός καφές με φρεσκοψημένα bagels – δοκιμάστε αυτό μετην κρέμα τυριού και την καπνιστή γαλοπούλα (happy hour έως τις 12:00, με espresso 1.5€ και cappuccino 2€). Και μετά ένας γευστικός παράδεισος που θα σου δυσκολέψει τη ζωή γιατί δύσκολα θα καταλήξεις ποια από τα δεκάδες πιάτα πρωινού θες να έρθουν στο τραπέζι σου. Φρέσκοι χυμοί φρούτων, smoothies με ταχίνι, αυγά με μανιτάρια, σπανάκι και γραβιέρα, ομελέτες με λυωμένο τυρί, πατάτες και bacon, τυρί φέτα και αβοκάντο, αβγά μάτια με μανιτάρια ή τραγανό bacon, αφράτα scrambled σε κρουασάν βουτύρου ή μελάτα με βούτυρο τρούφας και τυρί κρέμα, αυγοφέτες (ω ναι) γεμιστές με τυρί κρέμα και μαρμελάδα ή με μπανάνες και σοκολάτα, pancakes με σάλτσα από φράουλα και φρούτα του δάσους, αυγά στο φούρνο (σπεσιαλιτέ που δεν θα την βρεις αλλού), φρεσκότατα κέικ και φυσικά Μπουγατσάν (κρουασάν βουτύρου με ζεστή κρέμα μπουγάτσας όπου μπορεί κανείς να προσθέσει σοκολάτα, λευκή σοκολάτα, καραμελωμένους ξηρούς καρπούς, κόκκινα φρούτα ή το ειδικά φτιαγμένο παγωτό σε διάφορες εκδοχές), η γαστριμαργική επινόηση του Δημήτρη που έγινε cult. Σερβιρίστηκε για πρώτη φορά πέρσι στις 9 του Φλεβάρη και προκάλεσε άμεσα το ενδιαφέρον και είναι το μοναδικό φαγητό/ πιάτο που έχει γίνει πρωτοσέλιδο σε κυριακάτικο φύλλο, θέμα σε όλα τα κεντρικά δελτία ενώ διεθνή μέσα ενημέρωσης όπως το National Geographic (UK), BBC Olive Magazine (UK), Mindfood (Australia), Conde Nast Traveller (UK), Yahoo Traveller ενώ o Guardian (UK) μίλησε για το γλυκό που δημιουργήθηκε από τη γενιά της κρίσης και του Instagram. New entry τα pretty eclaire με τις χρωματιστές γεύσεις και διακοσμήσεις.

*Παύλου Μελά 48. Τηλ. 2310272045, κάθε μέρα από τις 9:00 το πρωί.

Be for Brunch

Όλα τα ξενοδοχεία της πόλης σερβίρουν υπέροχο πρωινό στην πόλη αλλά αυτό που στεγάζεται σε ένα από τα πιο όμορφα νεοκλασικά της πόλης ξεχωρίζει. Το ξενοδοχείο Excelsior δημιούργησε ένα μοντέρνο Ελληνικό Bistro όπου οι τεχνικές της Γαλλικής Γαστρονομίας συναντούν τις γεύσεις και την φρεσκάδα της Ελληνικής Παράδοσης και ομορφαίνει τα πρωινά της Κυριακής με υπέροχα brunch. Εφημερίδες, γλυκιά τζαζ μουσική, θαλπωρή και ένας εξαιρετικός μπουφές με ροφήματα και πιάτα που απογειώνουν τον ουρανίσκο. Με σλόγκαν «Brunch your trouble away», η Ισμήνη Τορνιβούκα έστησε μια μοναδική ιδέα που προσφέρει όλα αυτά που αγαπάμε όταν ταξιδεύουμε στο εξωτερικό και τώρα απολαμβάνουμε στην πόλη μας. Fρεσκοψημένα μπουγατσάκια, τραγανά κουλούρια Θεσσαλονίκης, υπέροχα pancakes, παραδοσιακή τυρόπιτα, μέλι και γλυκά του κουταλιού, φρέσκα φρούτα και γαλακτοκομικά κι ένα σωρό τοπικά προϊόντα.

*Κομνηνών και Μητροπόλεως γωνία, Τηλέφωνο: 2310021000. Κάθε Κυριακή από τις 11 μέχρι τις 15.00.

To Τσάι

Το μαγαζί με τις περισσότερες ποικιλίες τσαγιού στην πόλη ανοίγει τις πόρτες του κάθε πρωί στις 9.00. Και μη φοβηθείτε πως μπορεί να υπολείπονται σε γεύση οι καφέδες. Θα βρείτε και σοκολάτες και καφέδες όλων των ειδών αλλά και αρωματισμένους από εκλεκτές ποικιλίες τσαγιού, αν επιθυμείτε να δοκιμάσετε κάτι καινούργιο. Αλλά επειδή σ΄αυτή τη στήλη για το φαγητό θα μιλήσουμε πιο πολύ εδώ μπορείτε να συνοδεύσετε την τεράστια ποικιλία ροφημάτων και φυσικών χυμών με υπέροχες τάρτες, cheesecake φούρνου, πάστα φλώρα (αυτή με τα ολοόκληρα Berries, θεϊκή, αυθεντικές (τυριά και ζαμπόν) ή πειραγμένες κις λορέν όπως αυτή με μανιτάρι και κόκκινη πιπεριά ή με πράσο, κόκκινες πιπεριές, λευκά τυριά και διάφορα φρέσκα μυρωδικά, χειροποίητες μπάρες δημητριακών (συστήνω τις πιο επίκαιρες νηστίσιμες με πράσινο τσάι, ταχίνι και μαύρη σοκολάτα), εξαιρετικό marble cake με αρωματική γκανάς μαύρης σοκολάτας, αλλά και πολλά ακόμη αφράτα φρεσκότατα κέικ, cupcakes με κρέμα τυριού, σοκολάτα και goji berries, υπέροχη τριφτή μηλόπιτα με ολόκληρα κομμάτια μήλου, καβουρδισμένα αμύγδαλα και κόκκινα φρούτα.

*Καρόλου Ντηλ 27, τηλ: 2310265650

Στη Ραλλού

Η Ραλλού είναι προσεκτικά κρυμμένη σε ένα στενάκι πάροδο προς τη Νέα Παραλία στο ύψος της Ναπολέοντος Ζέρβα λίγο μετά το Δημαρχείο. Αν δεν το ξέρεις είναι απίθανο να πέσεις πάνω του. Αλλά τώρα που το έμαθες θα πας. Η ιδιοκτήτρια του είναι η ψυχή του μαγαζιού. Πάντα χαμογελαστή ξετρυπώνει συνήθως από το πίσω μέρος του φούρνου – καφέ σκουπίζοντας τα χέρια της. Είναι σίγουρο ότι κάποιο φύλλο ανοίγει ή πλάθει βουτήματα. Ο χώρος είναι πανέμορφος, αν και μικρός. Κυριαρχεί το κρεμ στη διακόσμηση. Μεταλικές καρέκλες και τραπεζάκια και μικρές καρεκλοπολυθρόνες και ένας χώρος, έξω, πάνω στο πεζοδρόμιο από όπου βλέπεις τη θάλασσα. Η Ραλλού με το όνομα θα σε κερδίσει κατευθείαν με το χαμόγελό της και την everlasting διάθεση να σου πιάσει την κουβέντα. Η γκάμα του πρωινού περιορίζεται στην ποικιλία που θα βρεις έναν μικρό φούρνο αλλά η ποιότητα της μικρής παραγωγής ξεχωρίζει. Χειροποίητα τυροπιτάκια κουρού, γλυκάκια και κέικ λεμονιού και κρύα σάντουιτς που ετοιμάζονται πάντα επι τόπου. Τώρα στη νηστεία ζητήστε την ταχινόπιτα. Σπεσιαλιτέ της ένα υπέροχο μίγμα ελληνικών τσαγιών – βοτάνων και η σοκολάτα ζεστή ή κρύα. Δύσκολα να αντισταθείς σε ένα δεύτερο φλιτζάνι.

*Αιμιλίου Ριάδη 7. Τηλ. 231 083 4910 

Μπουγάτσα Γιάννης

Αν δεν έβαζα κι ένα μπουγατσατζίδικο στη λίστα, τι Θεσσαλονικιά θα ήμουν. Στην προέκταση της Μητροπόλεως γωνία με Φιλικής Εταιρίας ο Γιάννης είναι γνωστός για τη μυθική του μπουγάτσα. Θα την φάτε στο όρθιο αν δεν προλάβετε τα λιγοστά τραπεζάκια. Εδώ και 2 δεκαετίες. Είναι το μπουγατσατζίδικο που αντικατέστησε (απολαμβάνοντας την ανάλογη φήμη) την “Αθηνα” των φοιτητικών μας χρόνων που έκλεισε προς μεγάλη μας απογοήτευση. Εκτός από τις κλασικές γεύσεις τυρί και κρέμα, βέβαια, ο Γιάννης αυτοσχεδιάζει συνδυασμούς, την ίδια ώρα που οι ουρές έξω απ΄το μαγαζί του περιμένουν υπομονετικά και ενίοτε, αργά το βράδυ, συνεχίζουν το γλέντι μέχρι να φτάσει η σειρά τους. Μπουγάτσα με κιμά και γιαούρτι, χωριάτικες πίτες με κασέρι, φέτα και πιπεριά φλωρίνης, σουφλέ αλλαντικών, λουκανόπιτες και πεϊνιρλί. Ανάρπαστη η μπουγάτσα με κρέμα αλειμένη με μερέντα. Υπερβολή; Ε ναι αλλά αν δεν βάλεις μια εξτριμ νότα στην κλασική γεύση πώς θα τραβήξεις τα νιάτα στο παραδοσιακό σου μπουγατσατζίδικο;

*Mητροπόλεως 106, τηλ. 231 025 7375, ώρες λειτουργίας καθημερινά: 20:00-15:00

Καλή όρεξη!

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα