Ανησυχία για τις μεταλλάξεις – «Καμπανάκι» ειδικών για πιο αυστηρά μέτρα
Στον «αέρα» το άνοιγμα των σχολείων - Σε τι στάδιο βρίσκεται η Ελλάδα σχετικά με τους εμβολιασμούς
Δείτε αναλυτικά όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας.
Ξεκίνησαν σήμερα οι μαζικοί εμβολιασμοί στο Καστελλόριζο ανεξαρτήτως ηλικίας και επαγγέλματος
Από το Καστελλόριζο ξεκίνησε σήμερα το πρωί ο εμβολιασμός των κατοίκων των μικρών νησιών του Νότιου Αιγαίου, που είναι και ο πρώτος μαζικός εμβολιασμός στη χώρα.
Ο εμβολιασμός κατά του κοροναϊού υλοποιείται με βάση το σχέδιο που έχει εκπονηθεί από το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ ειδικά για τα μικρά νησιά του Νότιου Αιγαίου, κάτω των 1.000 κατοίκων, και στόχο έχει την αποτελεσματική θωράκιση τους έναντι της πανδημίας Covid-19.
Ο εμβολιασμός θα είναι οριζόντιος στα μικρά νησιά
Το σχέδιο το οποίο θα αναπτυχθεί εντός του Φεβρουαρίου, προβλέπει ότι ο εμβολιασμός θα είναι οριζόντιος, για όλο τον μόνιμο πληθυσμό των μικρών νησιών, ανεξαρτήτως ηλικίας ή επαγγελματικής ιδιότητας -σε αντίθεση με ό,τι ισχύει μέχρι σήμερα στην υπόλοιπη χώρα, όπου προτεραιότητα έχουν συγκεκριμένες ηλικιακές και επαγγελματικές ομάδες του πληθυσμού.
Μέσα στον Φεβρουάριο, τα νησιά κάτω των 1.000 κατοίκων θα εφοδιαστούν με τον απαιτούμενο αριθμό εμβολίων, καθώς και με το ιατρικό προσωπικό που θα χρειαστεί, για να εμβολιαστεί, όποιος επιθυμεί, ανεξαρτήτως ηλικίας και επαγγελματικής ιδιότητας.
Ξεκίνησε ο εμβολιασμός στο Καστελόριζο. #σηκώνουμε_μανίκια pic.twitter.com/CWL0HjmHGP
— Υπουργείο Υγείας (@YpYgGR) January 27, 2021
Σημειώνεται ότι το σχέδιο εμβολιασμού των νησιωτών είναι πολύ μεγάλο, σύνθετο και απαιτητικό, λόγω της ανάγκης μεταφοράς των εμβολίων στα νησιά, σε συνάρτηση με τις ειδικές συνθήκες που απαιτούνται για τη διατήρησή τους. Για την υλοποίησή του υπάρχει στενή συνεργασία και συντονισμός όλων των εμπλεκομένων φορέων, υπουργείου Υγείας, υπουργείου Εθνικής Άμυνας – 95 ΑΔΤΕ, Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ΕΟΔΥ, Β’ ΔΥΠΕ, Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και των δήμων των νησιών.
Μέσα στον Φεβρουάριο προχωράμε με όλα τα νησιά με μικρό πληθυσμό
Για την έναρξη του εμβολιασμού, στο Καστελλόριζο βρίσκεται ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου, Χρήστος Ευστρατίου, ο οποίος δήλωσε σχετικά:
«Ξεκίνησε σήμερα από το ακριτικό Καστελλόριζο ο πρώτος πανελλαδικά οριζόντιος, μαζικός εμβολιασμός σε όλο τον πληθυσμό του νησιού, ανεξαρτήτως ηλικίας και επαγγελματικής κατηγορίας. Άλλη μια πρωτόγνωρη διαδικασία, που στόχο έχει να εμβολιαστούν όλοι οι κάτοικοι του Καστελλόριζου που το επιθυμούν, χωρίς να χαθεί καμία δόση εμβολίου.
Ξεκινάμε από το Καστελλόριζο και μέσα στον Φεβρουάριο προχωράμε με όλα τα νησιά με μικρό πληθυσμό, με τον ίδιο οριζόντιο τρόπο.
Γίνεται μια εξαιρετική δουλειά αυτή τη στιγμή, σε πολλά επίπεδα, και θέλω να ευχαριστήσω για τη συνεργασία όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, σε κεντρικό και σε τοπικό επίπεδο».
«Οι νησιώτες του Νοτίου Αιγαίου απέκτησαν από την πρώτη φάση της πανδημίας μοριακό έλεγχο σε όλα τα νοσοκομεία της Περιφέρειας. Απέκτησαν από πολύ νωρίς εύκολη πρόσβαση δωρεάν σε rapid tests και τα μικρά μας νησιά εμβολιαστική κάλυψη σε όλο τον πληθυσμό. Κανένας μόνος του», κατέληξε ο αντιπεριφερειάρχης.
Κοροναϊός : Task Force δωρεάν ελέγχου κοροναϊού για εκπαιδευτικούς και μαθητές άνω των 16 ετών
Το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων υπενθυμίζει ότι η Ομάδα Συντονισμού Task Force για σχολεία, η οποία συγκροτήθηκε στις αρχές της σχολικής χρονιάς με τη συνεργασία των Υπουργείων Παιδείας και Υγείας, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ λειτουργεί στο Υ.ΠΑΙ.Θ. στα τηλέφωνα 210- 3443958 και 210-3443867, καθώς και στο email [email protected].
Στόχος της Ομάδας Συντονισμού Task Force για σχολεία είναι η παροχή υποστήριξης στην εκπαιδευτική κοινότητα αναφορικά με θέματα διαχείρισης των υπόπτων κρουσμάτων COVID-19.
Συγκεκριμένα, το ΥΠΑΙΘ, υποστηρίζει τους υπεύθυνους COVID-19 των σχολικών μονάδων, των Διευθυντών τους και των Διευθυντών Εκπαίδευσης και επίσης, παρέχει πληροφορίες σχετικά με την επιδημιολογική διερεύνηση και εκτίμηση κινδύνου σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και τους Περιφερειακούς Διευθυντές Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, σύμφωνα με τα Πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ και λαμβανομένης υπόψη της κάθε φορά ισχύουσας νομοθεσίας.
Στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές άνω των 16 ετών δίνεται η δυνατότητα διενέργειας δωρεάν ελέγχου COVID-19 που εξασφάλισαν τα Υπουργεία Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υγείας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εθνικής Άμυνας. Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές/τριες δηλώνουν εθελοντικά την πρόθεσή τους να εξεταστούν προληπτικά για κορωνοϊό, μέσω της ειδικής πλατφόρμας δωρεάν ελέγχου COVID-19 https://edu.testing.gov.gr/
Η σύμπραξη των τεσσάρων Υπουργείων στοχεύει στην ευρύτερη παρακολούθηση της πορείας του κορωνοϊού στη χώρα και την εκτίμηση της επιδημιολογικής κατάστασης στο σχολικό περιβάλλον. Καλούνται όσοι εκπαιδευτικοί και μαθητές/τριες άνω των 16 ετών επιθυμούν να υποβληθούν σε έλεγχο για τον νέο κορωνοϊό, να καταθέσουν αίτηση στην ανωτέρω πλατφόρμα για τους δειγματοληπτικούς ελέγχους.
Σημειώνεται ότι η επιλογή των αιτούντων θα γίνεται βάσει σειράς προτεραιότητας (χρονική και γεωγραφική) και πάντοτε αναλόγως των διαθέσιμων τεστ ημερησίως. Οι αιτούντες θα ταυτοποιούνται μέσω του ηλεκτρονικού τους λογαριασμού στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (@sch.gr) και θα ενημερώνονται για το ραντεβού τους με SMS για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα, ενώ αναλυτικότερες οδηγίες σχετικά με τη διαδικασία περιλαμβάνονται στην εν λόγω πλατφόρμα. Ειδικά για τους ανήλικους μαθητές άνω των 16 ετών θα απαιτείται και η συναίνεση του γονέα ή κηδεμόνα για τη συμμετοχή στη διαδικασία.
Η συναίνεση μπορεί να διασφαλίζεται με την παρουσία του γονέα στη διαδικασία ή/και με τη συμπλήρωση υπεύθυνης δήλωσης ότι επιθυμεί το παιδί του να συμμετάσχει στον έλεγχο για COVID-19.
Κοντογεώργης: 1,5 εκατ. εμβολιασμοί έως τέλος Μαρτίου -Το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων
Την πορεία των εμβολιασμών, αλλά και την εξέλιξη των παραδόσεων των παραγγελιών από τις φαρμακευτικές εταιρείες στη χώρα μας ανέλυσε ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης, Θανάσης Κοντογεώργης.
Όπως σημείωσε το πρόγραμμα προχωρά με συστηματικό τρόπο και με διαρκώς αυξανόμενο ρυθμό εκφράζοντας την ικανοποίηση της κυβέρνησης για την εξέλιξη της διαδικασίας.
«Είμαστε ικανοποιημένοι, γιατί όταν ξεκίνησε αυτή η περιπέτεια δεν υπήρχε προηγούμενη εμπειρία σε προγράμματα μαζικών εμβολιασμών, πολλώ δε μάλλον όταν έχουμε να κάνουμε με εμβόλια με αρκετές ιδιαιτερότητες, όπως οι συνθήκες φύλαξης, συντήρησης, μεταφοράς και βέβαια στην εμβολιαστική πράξη», σημείωσε.
Η Ελλάδα έχει ξεπεράσει το φράγμα των 200.000 εμβολιασμών
Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει ξεπεράσει το φράγμα των 200.000 εμβολιασμών πρώτης και δεύτερης δόσης και μέχρι το βράδυ τουλάχιστον 200.000 πολίτες θα έχουν λάβει την πρώτη δόση.
«Ο στόχος της κυβέρνησης όπως είχε ανακοινωθεί ήταν την 31η Ιανουαρίου να έχουμε εμβολιάσει 200.000 συμπολίτες μας με βάση και την επάρκεια των εμβολίων. Επιτυγχάνουμε αυτόν τον στόχο πολύ νωρίτερα, είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από την προσέλευση και την αποδοχή του προγράμματος εμβολιασμών στα 364 εμβολιαστικά κέντρα. Ήδη έχουν προγραμματιστεί 670.000 ραντεβού πρώτης και δεύτερης δόσης για το επόμενο διάστημα κι έχουμε κι επεξεργαστεί κι ένα πρόγραμμα, το οποίο υλοποιείται, ώστε καμία δόση να μην πηγαίνει χαμένη κι έχουμε αξιοποιήσει τις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας που μπορούν να ανταποκριθούν άμεσα, εντός της ημέρας προκειμένου να λαμβάνουν αδιάθετες δόσεις. Το ποσοστό ανταπόκρισης των πολιτών ξεπερνά το 98% και σήμερα ξεκινά και ο εμβολιασμός στο Καστελόριζο», πρόσθεσε στον ΣΚΑΪ ο κ. Κοντογεώργης επισημαίνοντας ότι ο στόχος της εμβολιαστικής κάλυψης, που βρίσκεται σχεδόν στο 2% του πληθυσμού, είναι άμεσα συναρτώμενος από τις παραδόσεις των εμβολίων.
«Καμπανάκια» και προβληματισμός στην κυβέρνηση για εμβόλια και μεταλλάξεις
Κρούσματα, μεταλλάξεις και εμβολιασμός είναι οι βασικές πηγές προβληματισμού στην κυβέρνηση η οποία σε καθημερινή βάση τοποθετεί στο μικροσκόπιο τα υγειονομικά δεδομένα.
Όλα είναι στο τραπέζι χωρίς μάλιστα να αποκλείονται αλλαγές στα μέτρα μόλις δύο εβδομάδες από το άνοιγμα του λιανεμπορίου και λίγες ημέρες από την λειτουργία των σχολείων. Στον στρατηγικό σχεδιασμό παραμένει η εβδομαδιαία επανεξέταση της κατάστασης και η λήψη αποφάσεων κάθε Παρασκευή, ύστερα από τις εισηγήσεις των ειδικών και το μεγάλο στοίχημα είναι να τρέξει ο ρυθμός εμβολιασμών, υπό το συνεχή φόβο όμως να χτυπήσει την Ελλάδα και τρίτο κύμα, ενώ την ίδια ώρα πανευρωπαϊκά μαίνεται η θύελλα των εμβολίων και των μεταλλάξεων του κοροναίου.
Τα σενάρια και ο φόβος για τρίτο κύμα
Τόσο από οικονομικό, όσο και από το κυβερνητικό επιτελείο ξορκίζουν κάθε σενάριο να υπάρξει τρίτο κύμα, αφού δεν έχει προλάβει ακόμα να ανασάνει η αγορά που άνοιξε μόλις δύο εβδομάδες πριν.
Η χθεσινή αύξηση των κρουσμάτων , με την Αττική στο “κόκκινο” και τη σκιά των μεταλλάξεων να απλώνεται σε όλη την Ευρώπη “χτυπούν” καμπανάκια με τον πρωθυπουργό να δηλώνει χθες, μέσω τηλεδιάσκεψης, στη Γραμματεία Οργανωτικού της ΝΔ πως “γνωρίζουμε όμως -το είδαμε- τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο ότι ο κίνδυνος καραδοκεί ανά πάσα στιγμή.
Γι’ αυτό και το όποιο άνοιγμα το οποίο επιχειρούμε, θα είναι εξαιρετικά προσεκτικό και μετρημένο. Ανά πάσα στιγμή θα αξιολογούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και αν χρειάζεται να κάνουμε μία προσαρμογή στη στρατηγική μας, θέλω να το ξαναπώ, δεν θα διστάσουμε να την κάνουμε”.
Τζανάκης: Φοβάμαι νέο lockdown σε τρεις με τέσσερις εβδομάδες
Στόχος να ανοίξουν και άλλοι κλάδοι
Στην κυβέρνηση η στόχευση είναι να ανοίξουν και άλλοι κλάδοι, μετά την αρχή που έγινε με το λιανεμπόριο, όπως τα χιονοδρομικά και η εστίαση, ωστόσο οι όποιες αποφάσεις θα λαμβάνονται με προτεραιότητα την δημόσια υγεία και εκ τούτου σε καθημερινή βάση θα αξιολογείται ο αριθμός των κρουσμάτων.
Οι ειδικοί μετά και από την απότομη έξαρση των κρουσμάτων που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ αντιλαμβάνονται πως είναι πολύ πιθανό το «ένα βήμα μπροστά να μας οδηγήσει δύο βήματα πίσω». Η σιωπηλή διασπορά του μεταλλαγμένου στελέχους έχει σημάνει συναγερμό στις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς αν δεν υπάρξει ενδελεχής ιχνηλάτηση, στεγανοποίηση και απομόνωση των κρουσμάτων, τότε το τρίτο κύμα θα είναι ασταμάτητο.
Την ώρα μάλιστα που το τρίτο κύμα σαρώνει πολλές γειτονικές μας χώρες, αποτελεί ακόμη ένα φλέγον ζήτημα το οποίο κινδυνεύει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, απειλώντας να τινάξει στον αέρα τον προγραμματισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι πια εμφανές πως όσο αργεί να επιτευχθεί η ανοσία του πληθυσμού, τόσο περισσότερο πρέπει να «πολεμήσουμε» τον ιό με όπλα όπως το lockdown και τα περιοριστικά μέτρα.
Την ίδια στιγμή τα δεδομένα που έχουν οι ειδικοί στα χέρια τους δείχνουν πως αυτή η αύξηση στα κρούσματα που είχαν προαναγγείλει λόγω του ανοίγματος της αγοράς είναι υπαρκτή και ενδεχομένως να συνεχιστεί σε εντονότερο βαθμό.
Ο διπλάσιος αριθμός μολύνσεων που ανακοινώθηκε χτες αλλά και η αύξηση στον δείκτη θετικότητας που τη Δευτέρα ξεπέρασε το 4%, ενώ χτες κυμαινόταν σε αριθμούς αρκετά πάνω από το 2%, είναι δύο παράγοντες που ταράζουν τα ύδατα της επιφανειακής σταθεροποίησης των προηγούμενων ημερών.
Κοροναϊός : Το νέο χρονοδιάγραμμα για τον εμβολιασμό – Πόσα εμβόλια θα παραλάβουμε και πότε
Απέλπιδες προσπάθειες προκειμένου να αλλάξουν τα δεδομένα στα εμβολιαστικά προγράμματα καταβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, βλέποντας μέρα με τη μέρα να καταρρέει το αρχικό χρονοδιάγραμμα που έχει καταρτήσει.
Οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις δόσεων από τις φαρμακευτικές εταιρίες δημιουργεί νέα δεδομένα, επηρεάζοντας το πρόγραμμα εμβολιασμών στον πλανήτη.
Άλλωστε σύμφωνα και με τον καθηγητή Κλινικής Φαρμακολογίας ΑΠΘ, Δημήτρη Κούβελα, η καθυστέρηση στην παράδοση των εμβολίων είναι αναμενόμενη καθώς πρόκειται για κάτι καινούργιο.
«Αφού όλο το μοντέλο είναι πειραματικό γιατί κάποιος περίμενε ότι θα βγαίνουν όλα στην ώρα τους; Δε θα βγουν όλα στην ώρα τους, ήταν αναμενόμενο», τόνισε ο κ. Κούβελας μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».
Στην Ελλάδα, οι αρχικές εκτιμήσεις για τις παραδόσεις των εμβολίων στα τέλη Δεκεμβρίου του 2020 έχουν αναθεωρηθεί.
Όπως έχει αναφέρει ο υφυπουργός πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, σύμφωνα με τον σχεδιασμό και εφόσον τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, μέχρι το καλοκαίρι θα έχει εμβολιαστεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού.
Το χρονοδιάγραμμα των εμβολίων
Αναλυτικότερα:
Pfizer
Μέχρι τέλη Φεβρουαρίου θα έχουμε παραλάβει 815.880 δόσεις της Pfizer. Μέχρι τέλη Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει 1.415.000 δόσεις
Moderna
Μέχρι τέλη Ιανουαρίου θα έχουν φθάσει στη χώρα 20.000 δόσεις. Τον Φεβρουάριο αναμένονται ακόμη 115.000 δόσεις και τον Μάρτιο 105.000 δόσεις.
ΑstraZeneca
Μέχρι τέλη Φεβρουαρίου θα έχουμε παραλάβει 410.000 δόσεις. Μέχρι τέλη Μαρτίου 330.000 δόσεις.
Πόσοι εμβολιασμοί έχουν γίνει στην Ελλάδα
Μέχρι στιγμής, έχουν κλειστεί 649.000 ραντεβού: 245.000 ραντεβού αφορούν την πρώτη δόση και 404.000 ραντεβού τη δεύτερη δόση. Τα ραντεβού είναι: 25.000 υγειονομικοί, 105.000 πολίτες άνω των 85 ετών και 115.000 πολίτες άνω των 80 ετών.
Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η Ελλάδα έχοντας αυξήσει την δυναμική και τον ρυθμό των εμβολιασμών έχει καταφέρει σε κυλιόμενο μέσο όρο μιας εβδομάδας να βρίσκεται στην 10η θέση των χωρών της ΕΕ όσον αφορά τους εμβολιασμούς.
Υπενθυμίζεται ότι όσοι θα λαμβάνουν και τη δεύτερη δόση του εμβολίου, θα μπορούν να λαμβάνουν σε ψηφιακή μορφή πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο θα μπορούν να το αξιοποιούν για προσωπική χρήση και θα περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία του εμβολιαζόμενου (πότε εμβολιάστηκε κλπ.).
Αρκουμανέας: Περιμένουμε αύξηση στα κρούσματα – Στον αέρα το άνοιγμα των σχολείων
Γιαμαρέλλου: Ο σχεδιασμός για σχολεία και λιανεμπόριο θα εξαρτηθεί από τα κρούσματα
Η καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας Ελένη Γιαμαρέλλου μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τα αυξημένα κρούσματα και την ανησυχία των γιατρών για το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού.
Όπως τόνισε η Ελένη Γιαμαρέλλου μιλώντας στους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη, τα 37.000 τεστ έδωσαν τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων χθες, τονίζοντας πως «όσο πιο πολλά τεστ γίνονται, τόσο ο αριθμός ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», ενώ υπογράμμισε πως τα μέλη της επιτροπής θα περιμένουν να δουν τα σημερινά και τα αυριανά για να αποφασίσουν τι θα γίνει στη συνέχεια.
«Ο σχεδιασμός για τα δημοτικά δεν θα αλλάξει. Τα γυμνάσια και τα λύκεια θα εξαρτηθούν από τα κρούσματα» σημείωσε η κυρία Γιαμαρέλλου, προσθέτοντας πως το ερώτημα παραμένει τι θα γίνει με το λιανεμπόριο και τους πολίτες που μετακινούνται στους δρόμους. «Θα πρέπει να δούμε τι γίνεται με τους ανθρώπους που δεν αντέχουν το lockdown και ξεχύνονται στους δρόμους» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
Η καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας υπογράμμισε παράλληλα πως θα πρέπει οι πολίτες να φορούν τη μάσκα, αλλά και να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην ποιότητά της και τον τρόπο που τη φορούν. «Αν είναι βαμβακερή θα πρέπει να είναι με τρία στρώματα υφάσματος ή θα μπορούν να φορούν χειρουργική που προστατεύει αρκετά» πρόσθεσε.
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο νέο μεταλλαγμένο στέλεχος κορωνοϊού, που μεταδίδεται οκτώ φορές γρηγορότερα, το οποίο ξεκίνησε από τη Βρετανία και πλέον συναντάται σε περισσότερες από 60 χώρες. «Το ερώτημα είναι τι θα κάνουμε. Θα προχωρήσουμε με τον εμβολιασμό και θα συνεχίσουμε να φοράμε τις μάσκες μας» ανέφερε η κυρία Γιαμαρέλλου, σημειώνοντας πως με βάση τα κρούσματα του μεταλλαγμένου ιού στην Ελλάδα έχει γίνει διασπορά στην κοινότητα.
Οι τέσσερις παράγοντες που μπορεί να φέρουν πισωγύρισμα – Έτοιμοι να λάβουν μέτρα νωρίτερα οι ειδικοί
Σκληρός και ύπουλος αντίπαλος αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά ο κοροναϊός, καθώς τη στιγμή που η κοινωνία μας κάνει μερικά βήματα προς την…ελευθερία, εκείνος δείχνει τη δύναμή του.
Οι ειδικοί μετά και από την απότομη έξαρση των κρουσμάτων που ανακοίνωσε χτες ο ΕΟΔΥ αντιλαμβάνονται πως είναι πολύ πιθανό το «ένα βήμα μπροστά να μας οδηγήσει δύο βήματα πίσω».
Δυστυχώς οι συνθήκες δεν βοηθούν, καθώς την ώρα που λοιμωξιολόγοι και κυβέρνηση είδαν τους σκληρούς δείκτες να μειώνονται σημαντικά και τα κρούσματα να πέφτουν κάτω από 50% απ΄ότι τον Νοέμβριο, δίνοντας έτσι το πράσινο φως στο άνοιγμα των σχολείων και του λιανεμπορίου, οι μεταλλάξεις, ο συνωστισμός αλλά και οι καθυστερήσεις με τα εμβόλια εμποδίζουν την σταθερή επιστροφή στην καθημερινότητα.
Η σιωπηλή διασπορά του μεταλλαγμένου στελέχους έχει σημάνει συναγερμό στις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς αν δεν υπάρξει ενδελεχής ιχνηλάτηση, στεγανοποίηση και απομόνωση των κρουσμάτων, τότε το τρίτο κύμα θα είναι ασταμάτητο.
Από την άλλη ο εξαιρετικά αργός ρυθμός του εμβολιασμού στην ΕΕ και κατά συνέπεια στη χώρα μας, την ώρα μάλιστα που το τρίτο κύμα σαρώνει πολλές γειτονικές μας χώρες, αποτελεί ακόμη ένα φλέγον ζήτημα το οποίο κινδυνεύει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, απειλώντας να τινάξει στον αέρα τον προγραμματισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι πια εμφανές πως όσο αργεί να επιτευχθεί η ανοσία του πληθυσμού, τόσο περισσότερο πρέπει να «πολεμήσουμε» τον ιό με όπλα όπως το lockdown και τα περιοριστικά μέτρα.
Την ίδια στιγμή τα δεδομένα που έχουν οι ειδικοί στα χέρια τους δείχνουν πως αυτή η αύξηση στα κρούσματα που είχαν προαναγγείλει λόγω του ανοίγματος της αγοράς είναι υπαρκτή και ενδεχομένως να συνεχιστεί σε εντονότερο βαθμό.
Ο διπλάσιος αριθμός μολύνσεων που ανακοινώθηκε χτες αλλά και η αύξηση στον δείκτη θετικότητας που τη Δευτέρα ξεπέρασε το 4%, ενώ χτες κυμαινόταν σε αριθμούς αρκετά πάνω από το 2%, είναι δύο παράγοντες που ταράζουν τα ύδατα της επιφανειακής σταθεροποίησης των προηγούμενων ημερών.
Οι λοιμωξιολόγοι όπως και ο πρωθυπουργός είναι ξεκάθαροι. Θα λάβουμε ξανά μέτρα αν χρειαστεί ή πιο συγκεκριμένα όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης «Αν χρειαστεί να κάνουμε μία προσαρμογή στη στρατηγική μας δεν θα διστάσουμε».
Σε κάθε περίπτωση οι επόμενες μέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, καθώς οι επιστήμονες θα γνωρίζουν αν η αύξηση των παραπάνω δεικτών είναι συγκυριακή ή όχι και αν αποδίδεται εξ ολοκλήρου η απότομη επιδείνωση στην επαναλειτουργία των σχολείων ή του λιανεμπορίου ή παίζουν και οι μεταλλάξεις τον ρόλο τους.
Με κορoνοϊό βρέφος 2,5 μηνών – Ανησυχία για διασπορά στις σχολικές μονάδες
«Βόμβα» Σαρηγιάννη: Πιθανό τον Μάρτιο να χρειαστούν νέα «σκληρά μέτρα»
Στις μεταλλάξεις του κοροναϊού που έχουν εμφανιστεί και στη χώρα μας και πώς αυτές επηρεάζουν τα επιδημιολογικά δεδομένα αναφέρθηκε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σημειώνοντας πως «τα μεταλλαγμένα στελέχη του κοροναϊού αλλάζουν τα πράγματα στον χάρτη».
Ο καθηγητής έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την Αττική, λέγοντας πως «κοκκινίζει», ενώ ανέφερε πως για την εν λόγω εξέλιξη ευθύνεται και το άνοιγμα των καταστημάτων στο λιανεμπόριο.
Ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε πως, βάσει των προγνωστικών του μοντέλων, τέλη Φεβρουαρίου θα βρισκόμαστε περίπου στα 1.670 κρούσματα κοροναϊού ημερησίως, ενώ τόνισε πως υπάρχει η πιθανότητα στα μέσα Μαρτίου να χρειαστούν «σκληρά μέτρα». «Χρειάζεται πολύ καλύτερη επιτήρηση… Πρώτα θα πιεστεί το Σύστημα Υγείας», δήλωσε ο κ. Σαρηγιάννης.
Γιατί η Αττική κοκκινίζει και πάλι «Η Αττική κοκκινίζει σιγά σιγά. Αυτό οφείλεται και στο άνοιγμα του λιανεμπορίου», σημείωσε ο καθηγητής αναφορικά με την επιδημιολογική κατάσταση στην Αττική, τονίζοντας πως «η κινητικότητα αυξήθηκε 10% – 20%». Παράλληλα, δήλωσε πως η αύξηση αυτής της κινητικότητας τον ανησυχεί «περισσότερο από τις ουρές έξω από τα καταστήματα».
Τέλος, ο κ. Σαρηγιάννης επανέλαβε στο OPEN πως θα πρέπει στα Μέσα Μεταφοράς να μπει ένα σύστημα καθαρισμού του αέρα.
Δημόπουλος: Αν χρειαστεί, θα ληφθούν μέτρα νωρίτερα- Τι είπε για καθυστερήσεις εμβολίων
Σε ετοιμότητα βρίσκεται η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων προκειμένου να λάβει νέα μέτρα εφόσον κριθεί αναγκαίο, μετά τη χθεσινή αύξηση των κρουσμάτων στα 843, αν και όπως επισημαίνουν πρέπει τα δεδομένα να αναλυθούν σε βάθος 5-7 ημερών.
Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος δήλωσε ότι ο Φεβρουάριος και ο μισός Μάρτιος είναι οι πιο επικίνδυνοι μήνες για τον ιό της γρίπης. «Παραδοσιακά στην Ελλάδα έχουμε το κύμα της γρίπης που είναι πιο καθυστερημένο από ό,τι στην Ευρώπη και μάλιστα στην Αττική σε σχέση με τη Βόρεια Ελλάδα. Αυτό οφείλεται στις χαμηλότερες θερμοκρασίες, οι οποίες συνεπάγονται μεγαλύτερο συγχρωτισμό. Παράλληλα, είχαμε και αύξηση της κινητικότητας λόγω της αγοράς και της οικονομίας. Αν η αύξηση των κρουσμάτων συνεχιστεί και δούμε ότι αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, θα ληφθούν νέα μέτρα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Προς το παρόν δεν παρατηρείται αύξηση στις εισαγωγές
Συμπλήρωσε ωστόσο ότι προς το παρόν η εικόνα από τις μονάδες Covid είναι ότι δεν παρατηρείται καμία ιδιαίτερη αύξηση στις εισαγωγές και υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα κρεβάτια, ακόμα και στις ΜΕΘ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει μια πιθανότητα τα άτομα που έχουν μολυνθεί και αντικατοπτρίζουν την αύξηση των κρουσμάτων να είναι σε νεαρότερη ηλικία και να περνούν τη νόσο πιο ήπια επισημαίνοντας βέβαια ότι αν αυτό συνεχιστεί θα υπάρξει διασπορά και προς την κοινότητα.
«Οι ειδικοί αναλύουν τα δεδομένα σε βάθος 5-7 ημερών. Αν διαπιστωθεί ότι έχουμε οδηγηθεί σε αύξηση των κρουσμάτων, θα υπάρχουν προληπτικά μέτρα νωρίτερα, πριν δούμε επιβάρυνση στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ», υπογράμμισε στον ΣΚΑΪ ο κ. Δημόπουλος.
Οι δύο παράγοντες στην καθυστέρηση των εμβολιασμών
Ωστόσο, κατά τον ίδιο η μεγάλη προσπάθεια πρέπει να καταβληθεί στο μέτωπο των εμβολίων τονίζοντας ότι μέχρι το καλοκαίρι πρέπει να έχει εμβολιαστεί ο μισός πληθυσμός.
Όπως εξήγησε, οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις αποδίδονται σε δύο παράγοντες.
«Πρώτον οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες υπερεκτίμησαν ή έδωσαν φουσκωμένα στοιχεία για τη δυνατότητα παραγωγής και διάθεσης εμβολίων και το δεύτερο είναι ότι παράλληλα υπήρξαν κι εξαγωγές σε τρίτες χώρες. Και νομίζω ότι η τοποθέτηση της Επιτρόπου Υγείας, Στέλλας Κυριακίδου, ήταν πολύ σαφής και αυστηρή όσον αφορά στην επίσημη θέση της Ε.Ε. και στη συνέχεια η απόφαση της γαλλική κυβέρνησης μέσω της εταιρείας Sanofi να αναλάβει κατά κάποιο τρόπο την παραγωγή των εμβολίων. Αυτό που μπορεί να γίνει είναι να υπάρχει μια αλυσίδα παραγωγής και συνεργασίας εργοστασίων και φαρμακευτικών εταιρειών, πχ η μια εταιρεία να φτιάχνει την πρώτη ύλη, η άλλη να φτιάχνει τα διαλύματα, η άλλη τα μπουκαλάκια, ούτως ώστε να υπάρχει η δυνατότητα μαζικής παραγωγής εμβολίων. Αν δεν έχουμε έναν καθολικό εμβολιασμό και μείνουν πολλές χώρες του αναπτυσσόμενου ή τρίτου κόσμου εκτός μαζικού εμβολιασμού, θα είναι δώρον άδωρον».
Πηγή: ΑΠΕ, in.gr, Mega, ΑΝΤ1, ΣΚΑΪ, OPEN
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ