Άρση μέτρων: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η επιστροφή των μαθητών στα θρανία

Μετακίνηση από νομό σε νομό: Όλα τα σενάρια - Πιθανές ημερομηνίες και προϋποθέσεις

Parallaxi
άρση-μέτρων-προτεραιότητα-της-κυβέρν-548793
Parallaxi
Εικόνα Αρχείου

Μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου, πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, είναι η λειτουργία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι λοιμωξιολόγοι θα συνεδριάσουν αύριο, Παρασκευή (22/1), με κύριο θέμα την επιστροφή των μαθητών στα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας. Στην συζήτηση έχει μπει αυτή την εβδομάδα και το ενδεχόμενο να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό. Για τον επόμενο μήνα φαίνεται πως μεταφέρεται η συζήτηση για ενδεχόμενο άνοιγμα της εστίασης, με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη να εκφράζει την πεποίθησή του μιλώντας στο MEGA, ότι οι άνθρωποι της εστίασης δεν βιάζονται να ξανά ανοίξουν τις επιχειρήσεις. Όλα αυτά βεβαίως εξαρτώνται άμεσα από την εξέλιξη της επιδημιολογικής εικόνας.

Διστακτικοί εμφανίζονται κυβέρνηση και ειδικοί ως προς άνοιγμα των δραστηριοτήτων, για την ομαλή επιστροφή προς την κανονικότητα. Κύριο μέλημα είναι να ανοίξουν τα γυμνάσια και τα λύκεια χωρίς κεκτημένες ταχύτητες με επικρατέστερες ημερομηνίες τις 25 Ιανουαρίου και 1η Φεβρουαρίου.

Τα βλέμματα προς το παρόν είναι στραμμένα στα στοιχεία τα οποία αναμένονται μέσα στις επόμενες ημέρες, προκειμένου να δουν την αποτύπωση του ανοίγματος του λιανεμπορίου στην εικόνα των κρουσμάτων. Ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης θεωρεί πως τα σχολεία μπορούν να περιμένουν λίγο ακόμη.

Με τα επιδημιολογικά δεδομένα να επηρεάζονται από την κινητικότητα και με τους επιστήμονες να είναι προβληματισμένοι μετά την εμφάνιση του μεταλλαγμένου στελέχους του ιού, οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή στους πολίτες, καθώς το άνοιγμα δεν σημαίνει πως ο ιός δεν παραμονεύει.

Όσον αφορά στην εστίαση ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης δεν αναφέρθηκε σε ημερομηνίες παρά τόνισε πως ούτε οι ίδιοι επιχειρηματίες θέλουν να ανοίξουν και να κλείσουν ξανά.

Ο βαθμός δυσκολίας της εξίσωσης επιστροφής στην κανονικότητα θα κριθεί από την επόμενη εβδομάδα καθώς ο σχετικά μειωμένος αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων δεν αρκεί για να καθησυχάσει τους ειδικούς κυρίως λόγω της κατανομής του ιού στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. Οι αποφάσεις για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό αναμένεται να παρθούν μέσα στο επόμενο διάστημα.

Μετακίνηση από νομό σε νομό: Όλα τα σενάρια – Πιθανές ημερομηνίες και προϋποθέσεις

Τα επόμενα βήματα της Κυβέρνησης για την άρση του lockdown, αποτελεί ένα ακόμα ζήτημα που αίρει διαφωνίες ανάμεσα σε Αρχές και επιστήμονες. Ένα από τα βασικότερα μέτρα που έχουν βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων είναι και η μετακίνηση από νομό σε νομό και πότε θα ξεκινήσει να επιτρέπεται. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του  Open TV η πιο πιθανή ημερομηνία για την άρση της απαγόρευσης υπό όρους είναι η 8η Φεβρουαρίου. Το συγκεκριμένο σενάριο δεν θα επιτρέπει βέβαια όλες τις μετακινήσεις αλλά με συγκεκριμένη αιτιολογία και μήνυμα sms. Το άνοιγμα των μετακινήσεων από νομό σε νομό θα αφορά συγκεκριμένες δραστηριότητες όπως, το ψάρεμα, το κυνήγι και την επίσκεψη σε χιονοδρομικό κέντρο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης ανακοίνωσε άλλωστε πριν από μερικές ημέρες ότι όντως η επιτροπή των λοιμωξιολόγων έχει συζητήσει το ενδεχόμενο να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό. «Ένα από τα πλάνα που έχουμε είναι αν το επιτρέψει και η επιδημία, είναι να ανοίξουν τα χιονοδρομικά κέντρα, γιατί είναι μια εποχική δραστηριότητα και δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς μετακίνηση».

Από την άλλη πλευρά οι λοιμωξιολόγοι, είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί στη μετακίνηση από νομό σε νομό. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του Αλκιβιάδη Βατόπουλου «δεν νομίζω ότι θα επιτραπεί η μετακίνηση σε πράσινους νομούς από άλλους νομούς». Μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV, ο καθηγητής διευκρίνισε ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται σε εβδομαδιαία βάση, κάθε Παρασκευή, ενώ δικαιολογώντας την διστακτικότητα του έφερε ως παράδειγμα τις Σέρρες, οι οποίες γέμισαν με κρούσματα κορονοϊού όταν άρχισαν να πηγαίνουν εκεί κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, φέρνοντας μαζί τους το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο της πόλης.

Πάντως και οι εκπρόσωποι του κλάδου της χιονοδρομίας επισημαίνουν στο ethnos.gr ότι ακόμα και αν η επιτροπή των επιδημιολόγων έδινε σήμα ανοίγματος αυτήν την Παρασκευή, δε θα ήταν έτοιμοι να ανοίξουν άμεσα μέσα σε διάστημα 2 – 3 ημερών. Στόχος τους στην ιδανική περίπτωση είναι η πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου με ένα άνοιγμα που θα γίνει ουσιαστικά από την Παρασκευή που θα προηγηθεί προκειμένου να μη χαθεί ακόμα ένα Σαββατοκύριακο.

Γι΄αυτό και ήταν οι ίδιοι που μεταξύ των προτάσεων που έχουν καταθέσει στο υπουργείο Ανάπτυξης ενέταξαν την ύπαρξη πιστοποιητικού που θα επιβεβαιώνει την επίσκεψη των μετακινούμενων από νομό σε νομό σε χιονοδρομικό κέντρο.

Γκάγκα: Το εμβόλιο της Astrazeneca θα μπορούσε να γίνεται και στα φαρμακεία

Μετακίνηση εκτός νομού: Oι εξαιρέσεις

Προς το παρόν, πάντως, η μετακίνηση εκτός νομού επιτρέπεται μόνο για συγκεκριμένες περιπτώσεις και υπό σαφείς προϋποθέσεις:

  • Μετάβαση από και προς την εργασία, που πιστοποιείται με σχετική έγγραφη βεβαίωση του εργοδότη ή άλλα κατάλληλα έγγραφα ή, εφόσον πρόκειται για αυτοαπασχολούμενο, με έγγραφη δήλωση του ιδίου.
  • Μετακίνηση για λόγους υγείας που πιστοποιείται με σχετική ιατρική βεβαίωση.
  • Μετακίνηση για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενών πρώτου ή δευτέρου βαθμού) που πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.
  • Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, που πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.
  • Για μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας σε περίπτωση των φοιτητών
  • Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας που πιστοποιείται με Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης ή με αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Ε1

Ταραντίλης για σχολεία: Προτεραιότητα το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων

Με βασική προτεραιότητα το άνοιγμα των σχολείων και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θέλει να προχωρήσει η κυβέρνηση, όπως επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, στην τακτική ενημέρωση. Μάλιστα, εξέφρασε την αγωνία των Αρχών για το άνοιγμα σε γυμνάσια και λύκεια, η οποία ωστόσο θα καθοριστεί και από την εισήγηση της επιτροπής λοιμωξιολόγων την Παρασκευή. Την ίδια θέση είχε άλλωστε εκφράσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, τονίζοντας ότι το επόμενο βήμα για την άρση του lockdown θα αφορά τα σχολεία. Έτσι το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων όπως έχεις αναφερθεί και σε ρεπορτάζ του ethnos.gr, αναμένεται να γίνει την 1η Φεβrουαρίου.

«Είναι προφανές πως διανύουμε ένα κρίσιμο διάστημα στη διάρκεια του οποίου συνεχίζεται η άμυνα όσο και η επιχείρηση “Ελευθερία”», ανέφερε αρχικά και συνέχισε: «Εφαρμόζεται το κυλιόμενο σχέδιο σύμφωνα με το οποίο τα επιδημιολογικά δεδομένα των 7 προηγούμενων ημερών θα καθορίζουν τις επόμενες αποφάσεις. Αυτές, θα ανακοινώνονται κάθε Παρασκευή από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Ν. Χαρδαλιά. Προτεραιότητα της Κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα, όπως τόνισε την Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, στη Βουλή ο πρωθυπουργός – είναι το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων».

«Έχουμε μεγάλη αγωνία για το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων, καθώς η τηλεκπαίδευση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον φυσικό χώρο διδασκαλίας, όσο πετυχημένη κι αν είναι. Γι’ αυτό κιόλας εκφράζουμε την αγωνία μας και σε κάθε περίπτωση θα έχουμε την εισήγηση της επιτροπής αύριο».

Όσον αφορά την επιχείρηση «Ελευθερία», ο κ. Ταραντίλης είπε: «Όσα περισσότερα εμβόλια έρχονται, τόσο περισσότεροι εμβολιασμοί θα γίνονται, φροντίζοντας πάντα να υπάρχει ένα απόθεμα, ώστε να είναι εξασφαλισμένη για όλους η δεύτερη δόση. Προκειμένου να μην χάνεται κανένα εμβόλιο, δημιουργήθηκε μηχανισμός αναπλήρωσης. Αυτό σημαίνει ότι οι δόσεις από ραντεβού που δεν γίνονται, θα διατίθενται αμέσως στις γυναίκες και τους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων και της Αστυνομίας, που θα έχουν τη δυνατότητα άμεσης ανταπόκρισης. Επιπροσθέτως, ήδη από χθες προστέθηκαν στον μηχανισμό 65 Κέντρα Υγείας και 144 νέα σημεία εμβολιασμού», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Όσον αφορά το ευρωπαϊκό συμβούλιο, σήμερα ο πρωθυπουργός θα θέσει τρία επιμέρους ζητήματα σχετικά με την ταχύτερη έγκριση εμβολίων της AstraZeneca, την πίεση προς την Pfizer για επιτάχυνση εμβολίων, και ου πιστοποιητικού εμβολιασμού με στόχο την ευκολότερη μετακίνηση από κράτος σε κράτος. «Στόχος δεν είναι να χωρίσουμε τους πολίτες σε όσους έχουν εμβολιαστεί και μη», διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η απάντηση 93χρονου που πήγε να κάνει το εμβόλιο – Τι έγραψε ο Ηλίας Μόσιαλος

Ένα περιστατικό από την Κρήτη και συγκεκριμένα από το νοσοκομείο Χανίων, όπου μετέβη για να κάνει το εμβόλιο ένας 93χρονος για τον κορονοϊό μετέφερε με ανάρτησή του στα social media ο Ηλίας Μόσιαλος. Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας για τον κορονοϊό στους διεθνείς οργανισμούς και καθηγητής του London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος, σύμφωνα με το hania.news, μεταφέρει τον διάλογο ενός τραυματιοφορέα, ο οποίος ρώτησε τον 93χρονο εάν φοβάται ενδεχόμενες παρενέργειες.

Το περιστατικό αρχικά δημοσίευσε με ανάρτησή του ο γενικός χειρουργός, Μιλτιάδης Καστανάκης. Ειδικότερα, όπως έγραψε ο κ. Καστανάκης: «Ξεκίνημα εμβολιασμών στο Νοσοκομείο μας. Παππούλης 93 Μαΐων προσέρχεται συνοδεία των συγγενών του για να εμβολιαστεί. Ο τραυματιοφορέας που τον βοηθάει χαριτολογώντας τον ρωτάει «παππούλη δεν φοβάστε τις ενδεχόμενες παρενέργειες». Και ο παππούλης απαντά: «εγώ παιδάκι μου πέρασα δυο παγκόσμιους πολέμους, έναν εμφύλιο, μια χούντα, τι νομίζεις ότι κάνω το εμβόλιο γιατί φοβάμαι έναν βρωμοϊό. Εγώ για σας το κάνω το εμβόλιο, για να μπορέσουμε να φτάσουμε στο 70/100 του πληθυσμού μπας και αποκτήσουμε ανοσία και η επόμενη γενιά από τη δική μου μπορέσει να ζήσει ελεύθερα. Άλλωστε έχουμε πόλεμο λεν οι επιστήμονες. Και μεις στον πόλεμο μάθαμε να βάζουμε τον μπέτη μας μπροστά». Άναυδος ο τραυματιοφορέας σταμάτησε την πλάκα στον παππούλη και ακόμα σκέφτεται τι του είπε ο σοφός γέροντας. Καλημέρα σας».

Η ανάρτηση που έκανε ο Ηλίας Μόσιαλος 

https://www.facebook.com/i.mos2020/posts/3688654871173772

Βασιλακόπουλος και Σαρηγιάννης: Όχι στις υφασμάτινες μάσκες

Τα επιδημιολογικά δεδομένα μετά το άνοιγμα της αγοράς θα φανούν έπειτα από μια βδομάδα ενώ πλήρης εικόνα για τα κρούσματα κορονοϊού θα υπάρξει έπειτα από δύο βδομάδες, όπως τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Ο κ. Βασιλακόπουλος, μιλώντας στο Mega, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεδομένη είναι μια μικρή αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού, ωστόσο το ζητούμενο είναι αυτή η αύξηση να είναι μικρή και διαχειρίσιμη. Επίσης, ο κ. Βασιλακόπουλος συμβούλευσε τους πολίτες να μην χρησιμοποιούν υφασμάτινες μάσκες προστασίας, αλλά χειρουργικές, διότι, όπως υποστήριξε, έχουν καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά την προστασία από τον κορονοϊό. Αναφερόμενος στο εμβόλιο, είπε πως είναι αποτελεσματικό ακόμη και στον μεταλλαγμένο ιό που έχει εντοπιστεί.

Ταυτόχρονα, ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας επίσης στο MEGA, σημείωσε ότι η μετάλλαξη του ιού στη χώρα μας, έχει εντοπισθεί ήδη σε 26 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Εξήγησε, όμως, ότι υπάρχει ανησυχία σε δύο «ορφανά» στην Αθήνα και την Κρήτη που δεν έχουν ιχνηλατηθεί, προσθέτοντας ότι ο μεταλλαγμένος ιός δεν έχει μεν πιο σοβαρά συμπτώματα, αλλά είναι πιο μεταδοτικός. Δήλωσε επίσης, πως  η πορεία των κρουσμάτων παρουσιάζει σταθερότητα και εξέφρασε αισιοδοξία ότι θα συνεχιστεί κατά τον ίδιο τρόπο και στο προσεχές διάστημα.

Γεωργιάδης: Η εστίαση δεν βιάζεται να ανοίξει – Τι ζητεί ο κλάδος

Για το κρίσιμο ζήτημα της εστίασης και όσα συζητούνται για την επαναλειτουργία του κλάδου μίλησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης. Μιλώντας για την εστίαση – που συμπληρώνει 147 ημέρες σε καθεστώς αναστολής λειτουργίας – στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι το αίτημα των επικεφαλής του κλάδου της εστίασης προς την κυβέρνηση ήταν «μη βιαστείτε να ανοίξετε. […] Δεν βιάζονται να ανοίξουν. Δεν θέλουν να ανοίξουν με λίγα τετραγωνικά, γιατί αυτό θα καταστήσει την λειτουργία τους ζημιογόνα. Θέλουν όταν ανοίξουν να είναι βέβαιοι ότι θα ανοίξουν και δεν θα κλείσουν ξανά. Η επίσημη άποψη από τους κλάδο αυτή ήταν», υπογράμμισε.

Πάντως, μιλώντας στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Γιώργος Καββαθάς, ζήτησε έξτρα ενίσχυση ύψους 200 εκατ. ευρώ στον κλάδο της εστίασηςμείωση του ΦΠΑ στο 6% στα τρόφιμα και ρύθμιση ακόμη και κούρεμα χρεών.

Στις 10 Φεβρουαρίου η πλευρά των εστιατόρων δεσμεύτηκε να καταθέσει βιώσιμη και ασφαλή πρόταση στην κυβέρνηση με συγκεκριμένα μέτρα για το άνοιγμα του κλάδου αλλά με ποιο τρόπο αυτά θα μπορούσαν να ανεβάσουν ρολά. «Αυτή τη στιγμή δεν το συζητάμε γιατί δεν μπορούν να ανοίξουν ταυτόχρονα όλοι οι κλάδοι της οικονομίας. Η δική μας θέση είναι ότι αν δεν μπορεί να λειτουργήσει το 50% του εσωτερικού χώρου της συνολικής δυναμικότητας του καταστήματος δεν υπάρχει λόγος να ανοίξει η εστίαση». Αναφερόμενος στο άνοιγμα των καταστημάτων μόνο σε εξωτερικούς χώρους τόνισε ότι είναι μια μη βιώσιμη λύση.

«Δεν υπάρχει περίπτωση η εστίαση να ανοίξει μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Απορρίπτεται. Δεν είναι βιώσιμο αυτό το σχέδιο. Η εστίαση όταν θα ανοίξει, αυτό θα γίνει και μέσα και έξω» είπε στο ethnos.gr ο κ. Καββαθάς και αναρωτήθηκε: «να ανοίξεις για να μαζέψεις χρέη;  Η οποιαδήποτε απέλπιδα προσπάθεια από ορισμένους να ανοίξουν έστω και έτσι δεν θα οδηγήσει πουθενά. Θα κλείσουν γιατί οικονομικοτεχνικά θα μπαίνουν μέσα. Και δεν έχει κανένα λόγο κάποιος να μπαίνει μέσα». Σε ό,τι αφορά τα θερμαντικά σώματα οι εστιάτορες εξήγησαν στον υπουργό Οικονομικών ότι αυτά δεν επαρκούν σε όλες τις καιρικές συνθήκες. «Αν βρέξει τι θα κάνουμε, αν έχει αέρα τι θα γίνει;».

Όσο μεγαλύτερη η πληρότητα σε μία ΜΕΘ τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος θανάτου ενός ασθενούς

Δερμιτζάκης: Τραγικό να μιλάμε για χιονοδρομικά κέντρα αντί για σχολεία

Προτεραιότητα είναι το άνοιγμα γυμνάσιων και λυκείων, τόνισε ο ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, αναφερόμενος στα επόμενα βήματα που πρέπει να κάνουν οι Αρχές για την άρση του lockdown κατά της διασποράς του κορονοϊου. Μάλιστα έκανε λόγο για τραγικό λάθος ότι γίνεται συζήτηση για το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων και όχι για τις υπόλοιπες εκπαιδευτικές βαθμίδες.

«Με απογοητεύει ότι άνοιξαν άλλες δραστηριότητες όπως η εκκλησία πριν από τα σχολεία» επεσήμανε και υπογράμμισε ότι είναι τραγικό λάθος να μιλάμε για σκι αντί για σχολεία» ανέφερε και συνέχισε: «Έπρεπε να ανοίξει κάτι οπωσδήποτε όμως πρέπει να γίνει με σειρά προτεραιοτήτων», ενώ ανέφερε πως στην Ελβετία η λαβίδα της θείας της κοινωνίας γίνεται με άλλο τρόπο ποτέ δεν ακουμπάει στο στόμα.  Επιπλέον, σημείωσε πως η Ελλάδα πάει καλύτερα απ’ ότι περιμέναμε και ότι η εστίαση από την στιγμή που ανοίξει με την ίδια ωριμότητα όπως οι άλλες, έξω δηλαδή, δεν είναι δύσκολο να το σκεφτούμε.

Ο Μανώλης Δερμιτζάκης μίλησε και για τη μετάλλαξη του κορονοϊού. «Δεν νομίζω ότι αυτή την στιγμή έχουμε κάτι να ανησυχούμε συγκεκριμένα αλλά πρέπει να ανησυχούμε γενικότερα για το γεγονός ότι υπάρχουν εμβολιασμοί σε περίοδο που έχουμε πολλά κρούσματα. Επομένως πρέπει να φτιαχτούν και να συνεχιστούν προγράμματα παρακολούθησης αυτών των μεταλλάξεων, όχι μόνο αυτών που ξέρουμε αλλά και καινούργιων παγκόσμια ώστε να προλάβουμε πιθανότητα εάν εμφανιστεί ένα τέτοιο στέλεχος σε σχέση με τα εμβόλια να μπορούμε να το περιορίσουμε γρηγορότερα» είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Παππάς: Απέτυχαν τα τοπικά lockdown, πάμε γυρεύοντας για 3ο κύμα

Οπαθολόγος, Γιώργος Παππάς, μίλησε στο Open TV και στην «Ώρα Ελλάδος», για την αντοχή του εμβολίου απέναντι στις μεταλλάξεις του κορoνοϊού. Αναφερόμενος στο εμβόλιο κυρίως της Pfizer τόνισε ότι «Δεν μπορούμε να είμαστε ήσυχοι με τίποτα, ειδικά μετά την πρώτη δόση». Πάντως τόνισε ότι «τα εμβόλια την κάνουν τη δουλειά τους και για τις μεταλλάξεις. Το νοτιοαφρικανικό στέλεχος είναι διαφορετικό, πιο ισχυρό, ενώ το βρετανικό στέλεχος είναι πιο μεταδοτικό. Ωστόσο το εμβόλιο καλύπτει τις μεταλλάξεις σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες».

Ο κ.Παππάς αναφέρθηκε και στην διασπορά του κορονοϊού στη χώρα μας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου: «Φοβάμαι ότι η έκρηξη θα ακολουθήσει περισσότερο την χαλάρωση. Τα μέτρα δεν τηρούνται, πάμε γυρεύοντας. Δεν εφαρμόστηκαν σωστά τα lockdown. Θα μπορούσαμε να ανοίξουμε τοπικά, χωρίς να επιτρέπεται η μετακίνηση ανάμεσα σε νομούς».

Τέλος απάντησε και για την πρόταση για πιστοποιητικό εμβολιασμού είπε: «Σε έναν-δύο μήνες θα ξέρουμε πόσο μας θωρακίζει το εμβόλιο. Προς το παρόν δεν νομίζω ότι ένα τέτοιο “διαβατήριο” δεν έχει αξία. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να εκμηδενίσουμε τον ιό στην Ευρώπη. Χρειάζεται αυστηρότερη και πιο στοχευμένη ιχνηλάτηση σε βεβαρημένες περιοχές και σε εστίες υπερμετάδοσης. Καίμε τεστ με τα τυχαία».

Πηγή: ΑΠΕ / ethnos.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα