Aυξημένη διασπορά του βρετανικού στελέχους στη Σουηδία
Όλες οι τελευταίες εξελίξεις του κορονοϊού παγκοσμίως
Η Σουηδία καταγράφει αυξημένη διασπορά του στελέχους του νέου κορονοϊού, που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Βρετανία, με το 11% των θετικών τεστ που τυχαία ελέγχθηκαν την περασμένη εβδομάδα, να δείχνει τη συγκεκριμένη μετάλλαξη, που πιστεύεται ότι είναι μια πιο μεταδοτική μορφή του ιού, ανέφερε σήμερα η σουηδική Αρχή Υγείας.
Η Σουηδία εντόπισε, συγκριμένα, ένα σύνολο 250 κρουσμάτων του βρετανικού στελέχους την περασμένη εβδομάδα σε ένα σύνολο 2.200 θετικών δειγμάτων, που ελέγχθηκαν για το στέλεχος αυτό.
“Έχουμε μια διασπορά αυτού του στελέχους και δεν συνδέεται μονάχα με τα ταξίδια”, είπε σε δημοσιογράφους η αξιωματούχος της σουηδικής Αρχής Υγείας Σάρα Μπίφορς.
Η ίδια προσέθεσε ότι τόσο το σύνολο των κρουσμάτων της μετάλλαξης όσο και το μερίδιο από το σύνολο των θετικών τεστ είναι σχετικά χαμηλά σε σύγκριση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Επιπλέον, η σουηδική αρχή Υγείας ανέφερε πως δεν θα χρησιμοποιήσει το εμβόλιο της AstraZeneca σε ανθρώπους άνω των 65, ελλείψει στοιχείων ότι είναι αποτελεσματικό για αυτή την ομάδα.
Η Σουηδία κατέγραψε 9.649 νέα κρούσματα κορονοϊού από την Παρασκευή, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Αρχή Υγείας της χώρας. Ο αριθμός αυτός συγκρίνεται με τις 9.123 μολύνσεις το ίδιο διάστημα την περασμένη εβδομάδα. Η χώρα των 10 εκατομμυρίων κατοίκων κατέγραψε 224 νέους θανάτους από Covid-19, με αποτέλεσμα το σύνολο των θανάτων να ανέρχεται σε 11.815.
Νοτιοαφρικανική μετάλλαξη: Το εμβόλιο της Pfizer φαίνεται λιγότερο αποτελεσματικό
Το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech κατά της Covid-19 μπορεί να είναι λιγότερο ικανό να προστατεύει από τη μόλυνση με το παραλλαγμένο νοτιοαφρικανικό στέλεχος του ιού, το οποίο έχει μια ανησυχητική μετάλλαξη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα βρετανικής μελέτης που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Τα προκαταρκτικά δεδομένα, τα οποία δεν έχουν ακόμη εξετασθεί από ομοτίμους και περιλαμβάνουν μικρό αριθμό ασθενών, υποδηλώνουν επίσης ότι μια σημαντική αναλογία ανθρώπων ηλικίας άνω των 80 ετών μπορεί να μην είναι επαρκώς προστατευμένοι από τα νέα παραλλαγμένα στελέχη του ιού μέχρι να έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, ανακοίνωσαν οι ερευνητές που ηγήθηκαν της μελέτης.
“Ιδιαίτερα ανησυχητική … είναι η εμφάνιση της μετάλλαξης E484K (που βρέθηκε στη νοτιοαφρικανική παραλλαγή), η οποία μέχρι στιγμής έχει βρεθεί μόνο σε σχετικά μικρό αριθμό ατόμων”, λέει ο Ράβι Γκούπτα, καθηγητής στο Ινστιτούτο Θεραπευτικής Ανοσολογίας και Λοιμωδών Νόσων του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, που συνδιηύθυνε τη μελέτη.
“Η δουλειά μας δείχνει ότι το εμβόλιο είναι πιθανό να είναι λιγότερο αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση αυτής της μετάλλαξης”.
Κατά τη μελέτη, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, χρησιμοποιήθηκαν δείγματα αίματος από 26 ανθρώπους που είχαν δεχθεί την πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer τρεις εβδομάδες πριν για να ελεγχθεί αν το εμβόλιο θα προστάτευε από δύο παραλλαγμένα στελέχη του ιού SARS-CoV-2-την παραλλαγή του Ηνωμένου Βασιλείου, γνωστή ως B1.1.7, και τη Νοτιοαφρικανική παραλλαγή, η οποία φέρει τη μετάλλαξη E484K.
Όταν ελέγχθηκαν τα δείγματα ορού του αίματος, όλοι εκτός από 7 από τους συμμετέχοντες είχαν επίπεδα αντισωμάτων αρκετά υψηλά για να εξουδετερώσουν τον ιό-δηλαδή να προστατεύσουν από τη μόλυνση, δήλωσαν οι ερευνητές.
Όταν ωστόσο οι επιστήμονες πρόσθεσαν όλες τις σημαντικές μεταλλάξεις που υπάρχουν στην παραλλαγή B1.1.7, διαπίστωσαν πως επηρεάζεται η αποτελεσματικότητα του εμβολίου, καθώς χρειάζονται κατά μέσο όρο διπλάσια υψηλές συγκεντρώσεις αντισωμάτων για να εξουδετερωθεί ο ιός.
Όταν προστέθηκε η μετάλλαξη E484K, απαιτούνταν ακόμη υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων για την εξουδετέρωση του ιού — κατά μέσο όρο χρειαζόταν να αυξηθούν στο δεκαπλάσιο, δήλωσαν οι ερευνητές.
Ο Ντέιμι Κόλιερ, ο οποίος συνδιηύθυνε την εργασία, δήλωσε πως τα ευρήματα δείχνουν πως “σημαντική αναλογία ανθρπώπων ηλικίας άνω των 80 ετών μπορεί να μην έχουν αναπτύξει προστατευτικά εξουδετερωτικά αντισώματα κατά της μόλυνσης τρεις εβδομάδες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου”.
Δεδομένα από κλινικές δοκιμές, που δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα για δύο άλλα εμβόλια κατά της Covid-19-από τις Novavax και τη Johnson & Johnson–, δείχνουν επίσης πως το παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού, που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Νότια Αφρική, μειώνει την ικανότητά τους να προστατεύουν από τη νόσο.
Γερμανία: Ενδεχόμενη η παράταση του lockdown και μετά τις 10 Φεβρουαρίου
H ομοσπονδιακή και οι κυβερνήσεις των κρατιδίων πολιτειακές πρόκειται να συζητήσουν στις 10 Φεβρουαρίου για το αν θα παραταθεί το ισχύον lockdown για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.
Όπως μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), το οποίο επικαλείται πληροφορίες από το κρατίδιο του Βερολίνου, η (νέα) συνάντηση κορυφής στις 10 Φεβρουαρίου με την συμμετοχή της καγκελαρίου Μέρκελ και των πρωθυπουργών των ομοσπονδιακών κρατιδίων θα αφορά το κατά πόσον το lockdown θα πρέπει να παραταθεί μετά τις 14 Φεβρουαρίου. Επιπλέον, θα πρέπει να έχει εκπονηθεί μέχρι τότε ένα εθνικό σχέδιο εμβολιασμού. Με αυτό το σχέδιο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να επιτύχει καλύτερες δυνατότητας υπολογισμού και αξιοπιστία στη διάθεση των εμβολίων. Η χθεσινή διάσκεψη ομοσπονδιακής και κυβερνήσεων κρατιδίων για το πρόβλημα των εμβολιασμών έληξε χωρίς να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις. Τα κόμματα της Αριστεράς (Die Linke), των Πρασίνων (Die Gruenen) και των Φιλελευθέρων (FDP) εξέφρασαν την απογοήτευσή τους.
Η εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας του FDP για θέματα πολιτικής προστασίας για την κοινοβουλευτική ομάδα FDP, Νικόλ Βέστινγ, μιλώντας στο δημόσιο γεραμνικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk) τάχθηκε υπέρ της καθιέρωσης ενός μπόνους για τους παρασκευαστές του εμβολίου, ώστε να μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή τους. Πρότεινε επίσης να επιταχυνθεί η διαδικασία έγκρισης εμβολίων.
Γερμανία: Παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και τον Απρίλιο θα ζητήσει ο Υπουργός Υγείας
Παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και μετά τα τέλη Μαρτίου θα ζητήσει ο Γενς Σπαν από το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο ώστε να συνεχίσουν να ισχύουν οι οικονομικές ενισχύσεις και οι ευέλικτοι κανονισμοί οι οποίοι συνδέοναι με την αντιμετώπισή της.
Ο ομοσπονδιακός Υπουργός Υγείας Γενς Σπαν θα ζητήσει από το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο (Bundestag) να χαρακτηρίσει την πανδημία του κορονοϊού και για το διάστημα μετά τις 31 Μαρτίου ως “επιδημία εθνικής σημασίας”. Αυτό προκύπτει από νομοσχέδιο το οποίο θα καταθέσει στη γερμανική Βουλή και βρίσκεται στη διάθεση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.
“Η πανδημία δεν θα έχει τελειώσει στα τέλη Μαρτίου. Προκειμένου να συνεχίσουν να υφίστανται οι πολυάριθμες οικονομικές ενισχύσεις και οι ευέλικτοι κανονισμοί για τη φροντίδα και την υγεία, πρέπει να παραταθούν νομικά”, τόνισε ο χριστιανοδημοκράτης (CDU) πολιτικός στο Reuters την Τρίτη.
“Αυτές οι ρυθμίσεις συνδέονται, όπως τα διαγνωστικά τεστ και οι κανονισμοί για τον εμβολιασμό, με την επιδημιολογική κατάσταση. Γι αυτό και επεξεργαστήκαμε, κατόπιν αιτήματος των κοινοβουλευτικών ομάδων του κυβερνητικού συνασπισμού, ένα ανάλογο νομοσχέδιο. Μόνο το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο (Bundestag) μπορεί να καθορίσει και να τερματίσει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Έπρεπε να γίνει έτσι και θα παραμείνει έτσι”, τόνισε ο Σπαν ενόψει των επιφυλάξεων του κοινοβουλίου να παραταθεί η κατάσταση ανάγκης για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.
Το τρίτο κύμα, η άδικη διανομή των εμβολίων και οι μεταλλάξεις
Μέρκελ: Δέκα εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου
Η Γερμανία θα εμβολιάσει 10 εκατομμύρια ανθρώπους κατά του νέου κορονοϊού έως τα τέλη του πρώτου τριμήνου, δήλωσε σήμερα η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD, υπεραμυνόμενη του χειρισμού της διανομής εμβολίων από την κυβέρνησή της.
Το Βερολίνο και η Ευρωπαϊκή Ένωση δέχονται πυρά για τον χειρισμό της διανομής εμβολίων, με επικριτές να επισημαίνουν τον ταχύτερο ρυθμό εμβολιασμών στη Βρετανία, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ ως απόδειξη αποτυχίας της ΕΕ.
Η Μέρκελ τόνισε ότι η ΕΕ είχε δίκιο να μην επιδιώξει την έγκριση χρήσης έκτακτης ανάγκης που επέτρεψε στη Βρετανία να απελευθερώσει το πρώτο εμβόλιο για δημόσια χρήση πριν από οποιονδήποτε άλλη χώρα, καθώς ήταν κρίσιμο να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη των ανθρώπων στα εμβόλια.
“Θα μπορούσατε είτε να πείτε ότι θα είμαστε ήδη σε θέση να εμβολιάσουμε 10 εκατομμύρια ανθρώπους, χρησιμοποιώντας και τα δύο εμβόλια κατά το πρώτο τρίμηνο, είτε άλλοι θα πουν “μόνο” (10 εκατομμύρια) · αλλά με κάθε τρόπο ο αριθμός των εμβολιασμών θα αυξάνεται από εκεί και πέρα”, είπε.
Ιταλία: 9.660 νέα κρούσματα κορονοϊού, με 499 θανάτους
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ιταλία καταγράφηκαν 9.660 κρούσματα κορονοϊού, με 499 θανάτους. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 244.429 διαγνωστικά τεστ, το 3.95% των οποίων προέκυψε θετικό. Χθες το ανάλογο ποσοστό ήταν 5,6%.
Χθες τα κρούσματα ήταν 7.925 και 329 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.
Σε σχέση με τη χθεσινή ημέρα, στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας βρίσκονται 38 λιγότεροι ασθενείς, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 19 περισσότεροι.
Από την αρχή της πανδημίας, στην χώρα μολύνθηκαν 2.570.608 άνθρωποι και έχασαν την ζωή τους 89.344.
Σε ό,τι αφορά τις περιοχές με περισσότερα κρούσματα, στην πρώτη θέση βρίσκεται η Σικελία (984) και ακολουθούν η Καμπανία (919) και η Λομβαρδία (912).
Η κεντρική περιφέρεια Ούμπρια, τέλος, ανακοίνωσε ότι στην περιοχή της υπάρχουν δυο ύποπτα περιστατικά βραζιλιάνικης μετάλλαξης της covid- 19, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιθετική.
Βρετανική μελέτη: Το εμβόλιο της AstraZeneca είναι κατά 76% αποτελεσματικό τρεις μήνες μετά την πρώτη δόση
Το εμβόλιο για την Covid-19 που ανέπτυξε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με τη βρετανοσουηδική εταιρεία AstraZeneca είναι κατά 76% αποτελεσματικό για τις συμπτωματικές μολύνσεις για διάστημα τριών μηνών μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης. Η αποτελεσματικότητά του βελτιώνεται όταν χορηγηθεί και η δεύτερη δόση, σύμφωνα με μια μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα αλλά δεν έχει αξιολογηθεί ακόμη από ανεξάρτητους επιστήμονες.
Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανέφερε ότι τα ευρήματα στηρίζουν την απόφαση που έλαβε η βρετανική κυβέρνηση να παρατείνει το διάστημα από τη χορήγηση της πρώτης δόσης μέχρι την δεύτερη στις 12 εβδομάδες.
Η Βρετανία αποφάσισε να εμβολιάσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, παρέχοντάς τους έστω και μερική προστασία, παρατείνοντας το διάστημα από τη χορήγηση της μίας δόσης μέχρι την άλλη. Η AstraZeneca χαιρέτισε αυτήν την απόφαση, σημειώνοντας ότι η “ευελιξία” είναι η καλύτερη στρατηγική για το εμβόλιο.
Τα συμπεράσματα της έρευνας προέρχονται από κλινικές μελέτες που έγιναν στη Βρετανία, τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική. Σύμφωνα με αυτά, μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης εξασφαλίζεται κάποια προστασία ενώ η ανοσοαπόκριση ενισχύεται αν είναι μεγαλύτερο το μεσοδιάστημα μέχρι τη δεύτερη δόση. Στις μελέτες συμμετείχαν άτομα ηλικίας από 18 έως 55 ετών.
“Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μετά την πρώτη δόση του εμβολίου, από την 22η μέχρι την 90ή ημέρα μετά τη χορήγηση ήταν 76%” και η ανάλυση υποδηλώνει ότι “η προστασία δεν μειώνεται κατά αυτήν την αρχική, τρίμηνη περίοδο”, ανέφερε το Πανεπιστήμιο.
Με βάση τη μελέτη αυτή, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν 82,4% αν καθυστερούσε η χορήγηση της δεύτερης δόσης για 12 ή περισσότερες εβδομάδες. Όταν η δεύτερη δόση χορηγήθηκε σε διάστημα μικρότερο των 6 εβδομάδων μετά την πρώτη δόση, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έφτανε το 54,9%.
Γαλλία: Το εμβόλιο της AstraZeneca δεν συστήνεται για τους άνω των 65 ετών
Το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της νόσου Covid-19, το τρίτο που εγκρίθηκε στη Γαλλία, δεν συστήνεται για τους άνω των 65 ετών, ελλείψει διαθέσιμων αυτή τη στιγμή δεδομένων σχετικά με την αποτελεσματικότητά του σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της Ανώτατης Αρχής Υγείας της Γαλλίας (HAS), που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
“Υπάρχει έλλειψη δεδομένων για τους ασθενείς άνω των 65 ετών. Αυτά τα δεδομένα θα έλθουν τις επόμενες εβδομάδες, Στο μεταξύ, εμείς συστήνουμε τη χρήση του στους κάτω των 65 ετών”, δήλωσε η πρόεδρος της HAS Ντομινίκ λε Γκουλουντέκ, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης τύπου.
“Αυτή η γνωμοδότηση θα επανεξεταστεί υπό το φως των συμπληρωματικών κλινικών δεδομένων, τα οποία αναμένουμε προσεχώς”, υπογράμμισε η ίδια.
Επιπλέον, στον βαθμό που το εμβόλιο αυτό είναι “πολύ εύκολο να το χειριστεί κανείς, πολύ συγκρίσιμο με εκείνο της γρίπης στη χρήση του”, η HAS συστήνει ότι θα μπορούσε να χορηγηθεί “από φαρμακοποιούς και μαίες, εκτός των νοσηλευτών και γιατρών”, συνέχισε η λε Γκουλουντέκ.
Το εμβόλιο της AstraZeneca μπορεί να φυλαχθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα σε κλασικά ψυγεία, σε αντίθεση με τα άλλα δύο ήδη διαθέσιμα εμβόλια, εκείνα των Pfizer/BioNTech και Moderna, που πρέπει να αποθηκεύονται σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία (-70 βαθμούς Κελσίου για το πρώτο και -20 βαθμούς Κελσίου για το δεύτερο).
Η γνωμοδότηση της HAS πρέπει τώρα να επικυρωθεί από την κυβέρνηση. Εφόσον αυτό γίνει, κάτι που είναι πολύ πιθανό, η Γαλλία θα ενταχθεί στον κατάλογο των χωρών που δεν συστήνουν το εμβόλιο της AstraZeneca για τους πιο ηλικιωμένους, σε αντίθεση με τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA). Μεταξύ των χωρών αυτών είναι η Γερμανία, η Σουηδία, η Πολωνία και η Ιταλία.
Οι γνωμοδοτήσεις τους δεν σημαίνουν ότι το εμβόλιο δεν είναι αποτελεσματικό στους πιο ηλικιωμένους, αλλά ότι δεν μπορούν να αξιολογήσουν αυτήν την αποτελεσματικότητα βάσει των τωρινών δεδομένων.
Το εμβόλιο της AstraZeneca θα χορηγηθεί στη Γαλλία σε “δύο συγκεκριμένους πληθυσμούς”, σύμφωνα με την πρόεδρο της HAS. “Πρώτα, σε όλους τους επαγγελματίες υγείας και των κοινωνικό-ιατρικών υπηρεσιών, όποιος κι αν είναι ο τόπος άσκησης του επαγγέλματός τους… κυρίως διότι έχουμε ανάγκη να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι”, εξήγησε η Ντομινίκ λε Γκουλουντέκ.
“Κατά δεύτερον, στις ηλικιακές ομάδες μεταξύ 50 και 65 ετών, αρχής γενομένης από εκείνους που παρουσιάζουν συννοσηρότητες”, συμπλήρωσε.
“Ελπίζουμε σε περίπου 10 εκατομμύρια δόσεις (αυτού του εμβολίου) εντός των επόμενων 3 μηνών, κάτι που θα βοηθήσει να εμβολιάσουμε επιπλέον 5 εκατομμύρια ανθρώπους”.
Πηγή: ΑΠΕ / capital.gr
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ