Διευθυντής ΜΕΘ – Ο εφιάλτης του Μπέργκαμο ίσως να είναι λίγος μπροστά σ’ αυτό που θα συμβεί

Tι δείχνει έρευνα του ΕΚΠΑ για τη τρίτη δόση.

Parallaxi
διευθυντής-μεθ-ο-εφιάλτης-του-μπέργ-592263
Parallaxi

κρεβάτι νοσοκομείο

Δείτε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού στη χώρα μας. 

Συνεχίζει να σαρώνει τη χώρα ο κορονοϊός. Αν και καλοκαίρι τα κρούσματα είναι σταθερά αυξημένα όπως και ο αριθμός των πολιτών που βρίσκονται σε ΜΕΘ. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο χτες καταγράφηκαν 2.218 κρούσματα, 13 θάνατοι και 250 διασωληνωμένοι.

Σε ανάρτησή του στο Facebook ο διευθυντής της ΜΕΘ του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου, Ανέστης Κιούλπαλης, αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί και τόνισε πόσο σημαντικό είναι να εμβολιαστούν κατά του ιού όσοι δεν το έχουν ήδη πράξει. Όπως τόνισε, ο χειμώνας θα είναι ακόμα πιο δύσκολος εάν δεν λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα.

Αναλυτικά η ανάρτησή του: «Το φετινό καλοκαίρι είναι εφιαλτικό για όλους μας. Επιτρέψτε μου όμως να ασχοληθώ με ένα από όλα τα θλιβερά που μας συμβαίνουν, ειδικά στην Κρήτη. Μιλώ για την έξαρση της επιδημίας, που στην αρχή ακόμα του τέταρτου κύματος, ήδη βρίσκει το ΕΣΥ να έχει φτάσει στα όρια του. Εδώ και μέρες οι μονάδες εντατικής θεραπείας σε όλο το νησί έχουν πληρότητα σχεδόν 100%. Οι δε κλινικές covid στενάζουν από τις καθημερινές εισαγωγές συνανθρώπων μας με σοβαρή νόσο και σε νεότερες ηλικίες. Παρά τις υψηλές θερμοκρασίες που δεν ευνοούν τον ιο και τις ανθρώπινες δραστηριότητες και επαφές να πραγματοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους οι μολύνσεις αυξάνονται συνεχώς. Τρέμω στην ιδέα τι θα συμβεί σε λίγο που θα ψυχρανθεί ο καιρός και οι άνθρωποι θα συγκεντρώνονται σε κλειστούς εσωτερικούς χώρους. Πέρυσι με το καθολικό lock down, που κατέστρεψε βέβαια την ήδη αδύναμη οικονομία μας, γλιτώσαμε τα χειρότερα. Φέτος όμως με τον ιό να έχει μεταλλαχθεί σε πολύ πιο μεταδοτικό και με όλες τις δραστηριότητες ελεύθερες ο εφιάλτης του Μπέργκαμο ίσως να είναι λίγος μπροστά σ’ αυτό που θα συμβεί. Τα νοσοκομεία μας εξακολουθούν να είναι υποστελεχωμένα παρά την αύξηση σε κλίνες ΜΕΘ και covid. Για παράδειγμα η ΜΕΘ του νοσοκομείου μας αν και έχει σχεδόν διπλασιάσει τις διαθέσιμες κλίνες, από 9 σε 15, λειτουργεί με λιγότερους γιατρούς από πριν. Οι ασθενείς covid όμως απαιτούν περισσότερο έργο σε μια μονάδα εντατικής από τους μη covid. Φοβάμαι ότι σε βάθος χρόνου δεν θα τα καταφέρουμε.

Έχουμε όμως ένα δυνατό όπλο στην φαρέτρα μας φέτος που δεν είχαμε πέρυσι, τα εμβόλια. Δεν είναι πανάκεια, έχουν κι αυτά παρενέργειες, όπως όλα τα φαρμακευτικά σκευάσματα, αλλά είναι ένα ισχυρό όπλο. Στεναχωριέμαι ειλικρινά που ένα τόσο αποτελεσματικό όπλο μένει αναξιοποίητο από τόσους πολλούς ανθρώπους. Σας ικετεύω μην ακούτε τις αντιεπιστημονικές απόψεις ότι αφού όλοι νοούν και μεταδίδουν τον ιο, και μάλιστα πεθαίνουν πια και εμβολιασμένοι, άρα τα εμβόλια δεν δουλεύουν. Ναι έχουν νοσήσει βαριά και εμβολιασμένοι, ναι έχουν πεθάνει και εμβολιασμένοι. Είχαμε και μεις ένα θάνατο πλήρως εμβολιασμένου υπερήλικα ασθενή και στην δίκη μας ΜΕΘ, πριν δυο μήνες. Δεν συνεβη μόνο στην Θεσσαλονίκη. Είναι όμως εξαιρέσεις, και οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα, δεν τον ανατρέπουν.

Απευθύνομαι στους λογικούς ανθρώπους, σ’ αυτούς που φοβούνται και αμφιταλαντεύονται, λόγω της υπερπληροφόρησης που δεν μπορούν να ελέγξουν και όχι σε οπαδούς θεωριών συνωμοσίας. Τα εμβόλια σε συντριπτικό ποσοστό προστατεύουν από την βαριά νόσο και τον θάνατο.

Το ΕΣΥ πρέπει να ενισχυθεί με πόρους και εξειδικευμένο προσωπικό, έστω και τώρα. Οι φαρμακοβιομηχανίες πρέπει να παράξουν αποτελεσματικά αντιικά φάρμακα γρήγορα. Μέχρι τότε όμως εμβολιζόμαστε για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους δικούς μας».

Μιχαηλίδου – Τι ισχύει για όσους εργαζόμενους δεν μπορούν να εμβολιαστούν

Αισιόδοξη ότι μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη (19/8) το ποσοστό των εμβολιασμένων εργαζόμενων σε οίκους ευγηρίας και σε δομές ΑΜΕΑ θα έχει αυξηθεί, εμφανίστηκε η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Όπως τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ 100.3, το ποσοστό των εμβολιασμένων υπαλλήλων στις αρχές Ιουλίου, πριν ανακοινωθεί η υποχρεωτικότητα, ήταν στο 62%, σε περίπου ένα μηνά έφτασε στο 75% και μέχρι την Πέμπτη θα είναι πολύ παραπάνω.

Κάνοντας ειδική μνεία για τις δημόσιες δομές, η υφυπουργός υπογράμμισε ότι «αρχές Ιουλίου το ποσοστό ήταν κάτω από το 50% και αναμένεται μέχρι τις 19 του μηνός, να έχει φτάσει στο 80-85%». Επίσης, σημείωσε ότι μέχρι αύριο (18/8) οι εργαζόμενοι που δεν μπορούν να κάνουν το εμβόλιο για λόγους υγείας, έχουν δηλαδή κάποια αλλεργία ή μυοκαρδίτιδα, μπορούν να καταθέσουν την αίτηση απαλλαγής στις αρμόδιες επιτροπές υγείας. «Πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις», κατέληξε.

Αντικαθίσταται το προσωπικό που αρνήθηκε να εμβολιαστεί σε δομές φροντίδας: Θυμίζουμε ότι στις 11 Αυγούστου με εγκύλιο προς τις διευθύνσεις Κοινωνικής Μέριμνας και Δημόσιας Υγείας Περιφερειών, τους Προέδρου των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας, του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Ευρυτανίας και του Παπάφειου Κέντρου Παιδικής Μέριμνας, αλλά και τους Προέδρους Κ.Ε.Α.Τ και Ε.Ι.Κ, η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, ενημέρωσε για την ανάγκη αντικατάστασης του προσωπικού που αρνήθηκε να εμβολιαστεί.

Η εγκύκλιος ανέφερε συγκεκριμένα:

«Αξιότιμες/Αξιότιμοι κυρίες/κύριοι,

Σύμφωνα με τις ισχύουσες ιατρικές οδηγίες, που αφορούν την εξάπλωση του κορωνοϊού Covid-19, η εντατικοποίηση των προληπτικών μέτρων για την προστασία των πλέον ευπαθών συμπολιτών μας κρίνεται επιβεβλημένη.

Για το λόγο αυτό, δυνάμει του άρθρου 206 του ν. 4820/2021 (A’ 130), για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, θεσπίστηκε ο υποχρεωτικός εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού COVID-19 για το σύνολο του προσωπικού των ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ατόμων με αναπηρία (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό).

Σημειώνεται ότι ως προσωπικό των δομών αυτών νοείται κάθε φυσικό πρόσωπο που παρέχει υπηρεσίες ή εκτελεί έργο ή προσφέρει εθελοντικά υπηρεσίες και εργασία με φυσική παρουσία, καθώς και κάθε φυσικό πρόσωπο που παρέχει υπηρεσίες, με φυσική παρουσία εντός των ίδιων δομών, σε νομικό πρόσωπο, με το οποίο είναι συμβεβλημένος ο φορέας λειτουργίας των δομών.

Στην παρούσα συγκυρία υγειονομικού κινδύνου, καθήκον όσων υπηρετούμε στην Πρόνοια και την Κοινωνική Αλληλεγγύη είναι να λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να ενθαρρύνουμε τον εμβολιασμό του συνόλου των εργαζομένων σε κλειστές και ανοιχτές δομές όπου φιλοξενούνται ή παρέχονται υπηρεσίες σε ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ).

Όπως γνωρίζετε, το προσωπικό των δομών αυτών πρέπει να έχει λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού COVID-19 έως τις 16 Αυγούστου 2021. Η μη συμμόρφωση του προσωπικού στην υποχρέωση αυτή έχει ως συνέπεια, στην περίπτωση των φορέων του δημοσίου τομέα, την επιβολή σε κάθε μη συμμορφούμενο εργαζόμενο του μέτρου της αναστολής καθηκόντων για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, ενώ σε κάθε άλλη περίπτωση, την υποχρέωση του εργοδότη να μην κάνει δεκτή την παροχή της εργασίας του εργαζομένου και την απαλλαγή του εργοδότη από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών για το χρονικό διάστημα μη παροχής εργασίας.

Δεδομένου ότι μετά την 16η.08.2021 οι εργαζόμενοι που δεν θα έχουν λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού COVID-1, τόσο στον ιδιωτικό όσο και τον δημόσιο τομέα, δεν θα μπορούν να προσφέρουν την εργασία τους σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ, παρακαλώ όπως προβείτε εγκαίρως σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την αναπλήρωση του προσωπικού που θα τεθεί σε αναστολή, σύμφωνα με το άρθρο 207 του ν. 4820/2021 (Α’ 130), όπου αυτό εφαρμόζεται, ή σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία στις υπόλοιπες περιπτώσεις, προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των δομών προς όφελος των φιλοξενουμένων».

Ιός: Αντίστροφη μέτρηση για την τρίτη δόση- Ποια η αιτία της έξαρσης

«Τηρούμε τα μέτρα και εμβολιαζόμαστε» – Το νέο σποτ για την πανδημία

Νέο σποτ για την πανδημία έδωσε στη δημοσιότητα η ελληνική κυβέρνηση.

Μέσω αυτού, καλούνται οι πολίτες να εμβολιαστούν μετά τις διακοπές τους και να τηρήσουν τα μέτρα προστασίας προκειμένου να μην μεταφέρουν τον ιό στα μεγαλύτερα μέλη της οικογένειάς.

«Επιστρέφοντας από τις διακοπές προσέχουμε περισσότερο. Κάνουμε self test και για μία εβδομάδα δεν ερχόμαστε σε στενή επαφή με ευπαθείς ομάδες, ειδικά εάν δεν έχουν εμβολιαστεί. Και εμβολιαζόμαστε! Κλείστε ραντεβού, προστατεύστε τον εαυτό σας» αναφέρει το σχετικό μήνυμα.

Επιστολή Πλακιωτάκη προς Λιμενικό Σώμα: Κάλεσμα για άμεσο προγραμματισμό εμβολιασμών

Kάλεσμα προς τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής και το προσωπικό του υπουργείου Ναυτιλίας, που δεν έχει εμβολιαστεί, να προχωρήσουν άμεσα σε εμβολιασμό, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ασφαλές τείχος ανοσίας απέναντι στον ιό του κορωνοϊού και τις μεταλλάξεις του, απευθύνει με επιστολή του, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης.

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας, η επιστολή εστάλη σήμερα προς όλες τις αρμόδιες διευθύνσεις του Λιμενικού Σώματος και των υπηρεσιών του υπουργείου Ναυτιλίας και σε αυτήν ο κ. Πλακιωτάκης επισημαίνει ότι «ο εμβολιασμός, ειδικότερα όσων έρχονται σε επαφή με μεγάλο αριθμό πολιτών, αλλά και όσων υπηρετούν σε θέσεις μέγιστης ευθύνης για την φύλαξη των συνόρων της πατρίδας μας και την ασφάλεια των συμπατριωτών μας, αποτελεί ταυτοχρόνως κοινωνική ευθύνη και εθνική προτεραιότητα».

Επισημαίνει ότι τα στελέχη του υπουργείου Ναυτιλίας, αλλά και του Λιμενικού Σώματος έχουν διαχρονικά αποδείξει ότι συμπεριφέρονται με υπευθυνότητα και λειτουργούν με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και καλεί όσους δεν το έχουν κάνει ακόμα, να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους και να παρακινήσουν και τους συναδέλφους τους που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, να εμβολιαστούν.

«Η προστασία της υγείας σας, η προστασία της υγείας αγαπημένων σας προσώπων, η προστασία των συναδέλφων σας και των πολιτών, αποτελούν κρίσιμη προτεραιότητα για να είστε υγιείς και να μπορείτε να προσφέρετε σημαντικό έργο για την πατρίδα» επισημαίνει στην επιστολή του ο υπουργός Ναυτιλίας.

Προσθέτει επίσης, ότι «η ανθρωπότητα, η πατρίδα μας, κάθε μία και κάθε ένας από εμάς, βιώνουμε εδώ και 16 μήνες, μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση, που έχει ιδιαιτέρως δυσμενείς επιπτώσεις όχι μόνο στην καθημερινότητα, την ποιότητα ζωής και την οικονομία, αλλά -δυστυχώς- και στην υγεία διακοσίων μέχρι σήμερα εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο, με πολύ μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές».

Έρευνα ΕΚΠΑ: Πώς λειτουργεί η τρίτη δόση και πόσο απαραίτητη είναι τελικά

Οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν πρόσφατα δεδομένα σχετικά με τις στρατηγικές βελτίωσης αντισωματικής απάντησης στα εμβολιαστικά σχήματα και το ρόλο της ενισχυτικής δόσης.

Όσο πλησιάζουμε στον χειμώνα επανέρχονται οι συζητήσεις για την ενισχυτική δόση στα εμβολιαστικά σχήματα της Covid-19 (γνωστή ως 3η δόση). Όπως έχει τονίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το θέμα της ενισχυτικής δόσης σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υπονομεύσει την ροή των εμβολιασμών του αρχικού σχήματος σε παγκόσμια κλίμακα καθότι μόνο μέσω παγκόσμιας κάλυψης η επιδημία θα μπορέσει να ελεγχθεί και να γίνει διαχειρίσιμη. Πόσο όμως επιτακτική ανάγκη είναι η ενισχυτική δόση;

Τα επίπεδα ανοσολογικής απόκρισης όπως δείχνουν οι μέχρι τώρα μελέτες παραμένουν ικανοποιητικά, υψηλότερα από τον αρχικό στόχο της αποτελεσματικότητας 50%, για τις παραλλαγές του ιού που αντιμετωπίζουμε σήμερα.

Σε αντίθεση με την επικρατούσα άποψη ο ρόλος της ενισχυτικής δόσης δεν είναι να ανεβάσει τον τίτλο τον αντισωμάτων αλλά να βελτιώσει την ποιότητα της «έτοιμης» ανοσολογικής απάντησης έναντι το κορωνοϊού.

Για να κατανοήσουμε λοιπόν τον ρόλο της ενισχυτικής δόσης αξίζει να δούμε τους φυσικούς μηχανισμούς ωρίμανσης και βελτίωσης της ανοσολογικής απόκρισης (Σχήμα). Τα κύτταρα Β είναι αυτά που παράγουν τα αντισώματα και βρίσκονται στο επίκεντρο της ανοσολογικής μνήμης. Όταν τα Β-κύτταρα (παρθένα Β κύτταρα ή Β-κύτταρα μνήμης) εκτεθούν στον ιό ή στο εμβόλιο τότε μεταναστεύουν προς τα βλαστικά κέντρα των λεμφαδένων όπου περνάνε μία μορφή «εντατικής εκπαίδευσης». Αλληλεπιδρούν με τα δενδριτικά κύτταρα που τους παρουσιάζουν τα κομμάτια του ιού και ελέγχουν πόσο καλά τα αναγνωρίζουν. Όσο πιο καλά αντισώματα παράγουν τα Β-κύτταρα τόσο πιο καλή αλληλεπίδραση έχουν με τα δενδριτικά κύτταρα και έτσι τόσο περισσότερο επιβραβεύονται από τα Τ-κύτταρα που τους δίνουν τα απαραίτητα εφόδια για να πολλαπλασιαστούν και να επιβιώσουν.

Στη συνέχεια επιστρέφουν σε μία κατάσταση υπερμετάλλαξης των γενετικών περιοχών που κωδικοποιούν τα αντισώματα και επανέρχονται για ένα νέο κύκλο αλληλεπίδρασης με τα δενδριτικά και τα Τ-κύτταρα. Ένα ποσοστό Β-κυττάρων τελικά θα βγεί από τους κύκλους υπερμετάλλαξης και αντιγονικής επιλογής και θα κυκλοφορήσει στον οργανισμό παράγοντας βελτιωμένα αντισώματα (πλασματοκύτταρα και Β-κύτταρα μνήμης). Με απλά λόγια αυτό που περιγράψαμε είναι ο τρόπος εκπαίδευσης και βελτίωσης του ανοσολογικού στρατεύματός μας. Κάθε φορά που ο οργανισμός εκτίθεται στον ιό ή στο εμβόλιο ξεκινάει ένας νέος κύκλος εκπαίδευσης όπου στρατεύονται τόσο τα ήδη εκπαιδευμένα κύτταρα μνήμης όσο και κύτταρα που δεν έχουν εκτεθεί ξανά στον ιό.

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι αν αυτοί οι κύκλοι εκπαίδευσης λάβουν χώρα σε χρονικά διαστήματα μικρότερα από 4 με 8 εβδομάδες τότε η εκπαίδευση υστερεί σε σχέση με την εκπαίδευση που προσφέρεται όταν οι εκπαιδευτικοί κύκλοι απέχουν μεταξύ τους περισσότερες από 8 εβδομάδες. Αν και οι λόγοι είναι ποικίλοι και δεν έχουμε πλήρη κατανόηση της έκτασης του φαινομένου, αυτό που διαφαίνεται είναι ότι το ανοσοποιητικό σύστημα είναι προγραμματισμένο να βάζει φρένο στην διαρκή εκπαίδευση και παραγωγή ανοσολογικού στρατεύματος ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία φαύλου κύκλου και κόπωσης του συστήματος όταν η έκθεση σε ένα αντιγόνο είναι διαρκής.

Τα δεδομένα που λαμβάνουμε από τις δημοσιευμένες μελέτες αντισωμάτων έναντι των εμβολίων και της φυσικής λοίμωξης κορωνοϊού είναι σε πλήρη συμφωνία με τους γνωστούς μηχανισμούς εκπαίδευσης του ανοσολογικού στρατεύματος. Καταρχήν όταν οι εμβολιαστικές δόσεις δοθούν σε διάστημα μεγαλύτερο των 8 εβδομάδων παράγεται καλύτερης ποιότητας ανοσολογική απόκριση όπως έγινε προφανές από τα δεδομένα που έρχονται από τον Ηνωμένο Βασίλειο. Στην ίδια γραμμή η ενισχυτική εμβολιαστική δόση μετά από φυσική νόσηση οδηγεί σε ανοσολογική απάντηση καλύτερης ποιότητας.

Πρόσφατα δεδομένα που δημοσιεύθηκαν στο Science δείχνουν ότι τα αντισώματα που παράγονται μετά από το κλασικό σχήμα της Moderna έχουν πολύ καλή αποτελεσματικότητα έναντι και των μεταλλαγμένων στελεχών για περίπου 6 μήνες, ενώ στη συνέχεια φαίνεται ότι υπάρχει σταδιακά πτώση της αποτελεσματικότητάς τους κυρίως έναντι των μεταλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού. Οι συγγραφείς της πολύ σημαντικής μελέτης καταλήγουν στο ότι η μελέτη θα μπορούσε να βοηθήσει στην απόφαση για ενισχυτική δόση του εμβολίου μετά τους 6 μήνες φέρνοντας ξανά στο προσκήνιο την συζήτηση για την ενισχυτική δόση.

Από τη μία θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην ερμηνεία της πτώσης του τίτλου των εξουδετερωτικών αντισωμάτων καθώς σε βάθος χρόνου είναι αναμενόμενη και μπορεί να μην μεταφράζεται αναγκαστικά στην πράξη σε μείωση της αποτελεσματικότητας του εκπαιδευμένου ανοσολογικού στρατού. Από την άλλη δεν μπορούμε να προβάλουμε τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής σε άτομα που έλαβαν την δεύτερη δόση πιο καθυστερημένα ή έλαβαν 1 δόση μετά από φυσική λοίμωξη.

Για παράδειγμα τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα από το Ηνωμένο Βασίλειο στο περιοδικό New England Journal of Medicine για τα εμβόλια της Pfizer και της Οξφόρδης, όπου οι δόσεις δόθηκαν σε διάστημα 8 με 12 εβδομάδες, έδειξαν ελάχιστη πτώση της αποτελεσματικότητας έναντι στην παραλλαγή Δέλτα. Αν και δεν υπήρχαν επαρκή δεδομένα για το εμβόλιο της Moderna είναι λογικό να περιμένουμε παρόμοια διατήρηση της αποτελεσματικότητας έναντι του στελέχους Δέλτα και για το Moderna.

Συνοπτικά λοιπόν, οι αναλύσεις δείχνουν πιθανή πτώση της αποτελεσματικότητας έναντι των μεταλλαγμένων στελεχών μετά από 6 μήνες όταν τα εμβολιαστικά σχήματα ολοκληρώθηκαν εντός 4 εβδομάδων. Έτσι, με βάση το παζλ που σιγά σιγά σχηματίζεται, διαφαίνεται ότι η ενισχυτική δόση θα μπορούσε να βελτιώσει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ανοσολογικής απάντησης σε όσους έχουν λάβει το εμβολιαστικό σχήμα των 4 εβδομάδων καλώντας εκ νέου τον ανοσολογικό στρατό σε ένα επιπλέον κύκλο εκπαίδευσης, αυτήν την φορά με καλύτερες συνθήκες από ότι στο χρονικό διάστημα των 4 εβδομάδων.

Η συζήτηση ωστόσο για την ενισχυτική δόση στις αναπτυγμένες χώρες προσκρούει στην ανάγκη επέκτασης του εμβολιασμού στις αναπτυσσόμενες χώρες. Ποια θα μπορούσε να είναι η βέλτιστη λύση;

Μία πιθανή λύση διαφαίνεται στο γεγονός ότι η ενισχυτική δόση δεν φαίνεται να προσφέρει σημαντικά σε άτομα που έχουν λάβει το καθυστερημένο σχήμα τύπου Ην.Βασιλείου (εξαιρώντας τις ευάλωτες ομάδες) ή έχουν εμβολιαστεί μετά από φυσική νόσο. Υπό το φως των εξελίξεων αυτών, η πρόταση για ενισχυτική δόση στο σχήμα 4 εβδομάδων θα μπορούσε να συνδυαστεί με την γενίκευση της διεύρυνσης των δόσεων στις 8 εβδομάδες στους νέους εμβολιασμούς. Η καθυστέρηση των δόσεων στις 8 εβδομάδες θα βελτιώσει σημαντικά την ροή των εμβολιασμών στις αναπτυσσόμενες χώρες που ακόμα έχουν χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη, ενώ συγχρόνως θα πετύχει καλύτερη αποτελεσματικότητα έναντι των μεταλλαγμένων στελεχών χωρίς την ανάγκη της ενισχυτικής δόσης.

Πάτρα: Σε βαριά αλλά σταθερή κατάσταση η ασθενής 7 μηνών έγκυος 

«Βαριά μεν, αλλά σταθερή είναι η εικόνα της 7 μηνών εγκύου» που νοσηλεύεται στην Πάτρα, σύμφωνα με τον διευθυντή του ΕΣΥ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ρίου, Διονύσιο Παπαλεξάτο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το tempo24, αισιόδοξοι είναι οι γιατροί του νοσοκομείου Ρίου για την πορεία της υγείας τόσο της εγκύου όσο και του εμβρύου.

Όπως αναφέρει το τοπικό μέσο, μπορεί να παραμένει σε σοβαρή κατάσταση, αλλά συνεχίζει να λαμβάνει οξυγόνο και δεν έχει χρειαστεί να διασωληνωθεί. Και να σημειωθεί πως η έγκυος 7 μηνών είναι ανεμβολίαστη.

Μάλιστα, όπως είπε μιλώντας στο tempo24 ο κ. Παπαλεξάτος οι γιατροί καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου η μητέρα να παραμείνει με την παροχή οξυγόνου για δύο με τρεις ημέρες, ώστε το έμβρυο που είναι ιδιαίτερα μικρό να μπορέσουν με καισαρική να το βγάλουν και να το μεταφέρουν σε θερμοκοιτίδα.

Επίσης, ο κ. Παπαλεξάτος, μιλώντας το πρωί της Τρίτης στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ανέφερε πως «η κύρια προσβολή του κορωνοϊού στο αναπνευστικό είναι η δημιουργία πνευμονίας. Η κοπέλα ήρθε με κακή αναπνευστική εικόνα και πνευμονία. Φαίνεται πως η εικόνα της και χθες και σήμερα είναι βαριά μεν αλλά σταθερή και περιμένουμε να ωριμάσει το έμβρυο και είμαστε έτοιμοι».

Μόσιαλος: Τι έχει αλλάξει με την παραλλαγή Δέλτα

Αποτελέσματα ελέγχων για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορονοϊού

Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Δευτέρα 16 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 103.429 έλεγχοι, από τους οποίους οι 68.855 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 146 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκε 1 σύλληψη, ως ακολούθως:

103 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 99 πρόστιμα των 300 ευρώ και 4 των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

20 στα Ιόνια Νησιά, 19 στο Βόρειο Αιγαίο, 15 στη Θεσσαλονίκη, 15 στη Στερεά Ελλάδα, 14 στην Ήπειρο, 9 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 4 στην Κεντρική Μακεδονία, 4 στη Δυτική Μακεδονία, 2 στην Πελοπόννησο και 1 στην Κρήτη. Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 63.833 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 61.537 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 2.296 των 150 ευρώ.

23 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή ισάριθμων προστίμων των 300 ευρώ, εκ των οποίων 13 στο Βόρειο Αιγαίο και 10 στην Κρήτη.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 194.288 ομοειδείς παραβάσεις.

20 παραβάσεις και 1 σύλληψη για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στα Ιόνια Νησιά, 5.000 ευρώ πρόστιμο σε κέντρο διασκέδασης, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών. 2.000 ευρώ πρόστιμο σε καφέ – μπαρ, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών. 300 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καφέ – μπαρ για μη χρήση μάσκας

Στην Κρήτη, 10.000 ευρώ πρόστιμο σε καντίνα, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για αναπαραγωγή μουσικής. 1.500 ευρώ πρόστιμο σε εταιρία ξεναγήσεων για εξυπηρέτηση υπεράριθμων πελατών. 6 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους καταστημάτων.

Στην Κεντρική Μακεδονία, 4 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Στη Θεσσαλία, σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε άτομο για παραβίαση του μέτρου του κατ’ οίκον περιορισμού.

Στη Στερεά Ελλάδα, από 300 ευρώ πρόστιμο σε 2 παντοπωλεία για μη ανάρτηση του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού πελατών.

Στη Δυτική Ελλάδα, 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους καταστημάτων.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 8.982 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.326 άτομα. Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Πηγή: in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα