Top

Εύθραυστη σταθεροποίηση της επιδημίας – Στοίχημα το άνοιγμα των σχολείων

Έντονη, αλλά διαχειρίσιμη έως τώρα η πίεση στα νοσοκομεία.

Parallaxi
εύθραυστη-σταθεροποίηση-της-επιδημί-750892
Parallaxi

Με βάση την πορεία των κρουσμάτων κορoνοϊού αλλά και των εισαγωγών στα νοσοκομεία οι ειδικοί «βλέπουν» πλέον σταθεροποίηση, παρότι σε υψηλό επίπεδο, του επιδημικού κύματος.

Τα 2.871 νέα κρούσματα κορoνοϊού που ανακοίνωσε χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) είναι σημαντικά λιγότερα από τα 3.628 προχθεσινά επί ισάριθμων σχεδόν ελέγχων, 108.219 και 108.677 αντίστοιχα, και επίσης λιγότερα σε σύγκριση με εκείνα της Τετάρτης 25 Αυγούστου (3.273).

Ωστόσο, τη χαρακτηρίζουν εύθραυστη σταθεροποίηση και αναμένουν περισσότερα επιδημιολογικά στοιχεία. Ξέρουν ότι η χώρα διανύει την πρώτη από τις δύο κρίσιμες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου με την πλήρη επιστροφή του πληθυσμού στα αστικά κέντρα και το άνοιγμα των σχολείων να σηματοδοτούν τον μήνα και την εξέλιξη της πανδημίας. Ο δείκτης αναπαραγωγής της λοίμωξης, Rt, κινείται πτωτικά, καθώς μέσα στην τελευταία εβδομάδα υποχώρησε κάτω από 1, στο 0,99, όμως το στοίχημα είναι προφανώς να συνεχιστεί αυτή τη πτωτική τάση.

Τη θετική εικόνα της πρώτης ημέρας του Σεπτεμβρίου αμαυρώνει ο αριθμός των ατόμων που έχασαν τη μάχη με τη λοίμωξη covid-19 και τις επιπλοκές του. Η «μαύρη» λίστα του νέου μήνα περιλαμβάνει 47 απώλειες, υψηλή «επίδοση» που δεν παρατηρήθηκε ούτε τον Αύγουστο οπότε οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 180% συγκριτικά με τον Ιούλιο. Υπενθυμίζεται ότι το ημερήσιο ρεκόρ του Αυγούστου ήταν οι 37 θάνατοι στις 29 του μήνα.

Στα νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονταν το τελευταίο 24ωρο 2.501 ασθενείς, με τους 724 από αυτούς να βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Οι διασωληνωμένοι χθες ήταν 346, με τους 319 ανεμβολίαστους να δίνουν πολύ σκληρή μάχη για τη ζωή τους.

Η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες ήταν έντονη αλλά διαχειρίσιμη. Σε επιχειρησιακό επίπεδο τα νοσοκομεία παραμένουν στο προσκήνιο και εξετάζεται συνεχώς με βάση τα δεδομένα αλλά και με βάση του σχεδίου που είχε εφαρμοστεί στα δύο προηγούμενα, σφοδρά επιδημικά κύματα, ποια νοσοκομεία θα καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών με κορoνοϊό.

Αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα των σχολείων

11 ημέρες έχουν απομείνει για το πρώτο κουδούνι στα σχολεία με τα αρμόδια υπουργεία και τους επιστήμονες να «φρεσκάρουν» τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την ασφαλή επιστροφή των μαθητών στα θρανία.

Στόχος του υπουργείου Παιδείας, είναι πραγματοποιηθεί απρόσκοπτα καθ΄όλη τη διάρκεια της χρονιάς η δια ζώσης διδασκαλίας καθώς το κλείσιμο τμημάτων – σε αντίθεση με πέρυσι – φαίνεται πως θα είναι έσχατη λύση.

Τις επόμενες ημέρες, θα παρουσιαστούν τα νέα πρωτόκολλα που θα αφορούν στα υγειονομικά μέτρα που θα πρέπει να τηρούνται στις σχολικές μονάδες, καθώς και τη διαδικασία που θα ακολουθείται όταν καταγράφονται κρούσματα σε μαθητές ή εκπαιδευτικούς.

Οι μάσκες αναμένεται να παραμείνουν τόσο στους κλειστούς όσο και στους ανοιχτούς χώρους, ενώ οι αλλαγές στα πρωτόκολλα που θα ανακοινωθούν θα λάβουν υπόψη και το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος των γονιών των μαθητών είναι εμβολιασμένο.

Κατά τα λοιπά, ο εμβολιασμός δασκάλων και καθηγητών εξελίσσεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς καθώς υπολογίζεται ότι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό το 80% των εκπαιδευτικών ενώ επιπλέον 10% εξ αυτών έχει νοσήσει.

Η κυβέρνηση μέχρι στιγμής, τονίζει ότι δεν τίθεται θέμα υποχρεωτικού εμβολιασμού των εκπαιδευτικών, ωστόσο όσοι δεν έχουν προχωρήσει σε αυτή τη διαδικασία, θα πρέπει με την έναρξη των σχολείων να προσέρχονται στην τάξη έχοντας προχωρήσει σε εργαστηριακό τεστ, κάτι που θα συνεχιστεί καθ΄ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Η μετάλλαξη Δέλτα «χτυπάει» τους νέους – Έχουν διασωληνωθεί και παιδιά

Δύο εργαστηριακά τεστ ανά εβδομάδα για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς

Σύμφωνα με τη νεότερη οδηγία του υπουργείου Παιδείας , από 13 Σεπτεμβρίου, πρώτη ημέρα έναρξης του νέου διδακτικού έτους 2021-2022, οι εκπαιδευτικοί θα οφείλουν να προσέρχονται στην εργασία τους με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης από κοροναϊό (τελευταίου εξαμήνου) ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα με ευθύνη του εργαζομένου.

Μέχρι τότε, οι εκπαιδευτικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο να παραλαμβάνουν δύο αυτοδιαγνωστικά (σελφ) τεστ από τα φαρμακεία (εργάσιμες ώρες, πλην διημερεύσεων και διανυκτερεύσεων), ως την ερχόμενη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου, τα οποία θα διενεργήσουν ως εξής: ένα προ της ανάληψης υπηρεσίας στη σχολική τους μονάδα αύριο, Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου, και ένα δεύτερο πριν προσέλθουν στα σχολεία την επόμενη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου. Η δήλωση του αποτελέσματος θα πραγματοποιείται με την ισχύουσα και κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά διαδικασία. Αναφορικά με τους μαθητές, αναμένεται πως θα κάνουν δύο self test ανά εβδομάδα, τα οποία θα δίνονται δωρεάν.

Κλείσιμο τμημάτων – Μάσκα παντού εκτός από τη γυμναστική

Σύμφωνα με την εισήγηση των ειδικών:

Όταν νοσήσει μαθητής ενός τμήματος, ο διπλανός του στο θρανίο τίθεται σε καραντίνα. Όσοι κάθονται στο μπροστά και στο πίσω θρανίο, τίθενται και αυτοί σε καραντίνα εφόσον δεν έκαναν σωστή χρήση μάσκας και είναι ανεμβολίαστοι. Από την καραντίνα επιστρέφουν μία εβδομάδα μετά με αρνητικό rapid test.

Οι υπόλοιποι μαθητές του τμήματος εφόσον είναι ανεμβολίαστοι θα κάνουν ένα rapid test, και εφόσον είναι αρνητικό θα ακολουθήσουν δύο self test μέσα στην εβδομάδα, και την έβδομη μέρα θα επαναλάβουν το rapid test.

Για όσους μαθητές είναι εμβολιασμένοι θα γίνονται δύο τεστ στην αρχή και στο τέλος της εβδομάδας. Όλοι παραμένουν στο σχολείο εφόσον δεν βγουν θετικοί στον ιό.

Το τμήμα κλείνει μόνο όταν διαπιστωθεί ότι κρούσματα είναι πάνω από τους μισούς μαθητές, δηλαδή 50% + 1.

Από την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ξεκαθάρισε ότι τα πρωτόκολλα στα σχολεία θα αλλάξουν καθώς – όπως είπε – δεν νοείται να διακόπτεται η δια ζώσης εκπαίδευση.

Όπως ανέφερε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, η κυβέρνηση συζητά το θέμα σχετικά με τα νέα πρωτόκολλα, με την επιτροπή των ειδικών και τις επόμενες ήμερες θα υπάρξουν ανακοινώσεις.

«Φεύγουμε από την λογική του κλεισίματος τμήματος και πάμε σε αυξημένο testing και περισσότερα εργαστηριακά τεστ και μάσκα παντού πλην της γυμναστικής», σημείωσε η κ. Κεραμέως. Πρόσθεσε δε, ότι το οικογενειακό περιβάλλον των παιδιών είναι εμβολιασμένο.

Ανέφερε ότι απολυτή προτεραιότητα αποτελεί να λειτουργήσουν δια ζώσης όλες οι εκπαιδευτικές δομές.

Σημείωσε ότι περίπου το 80% των εκπαιδευτικών έχει εμβολιαστεί και αν προστεθεί ένα ποσοστό 10% που έχει νοσήσει, απομένει ένα 10% που δεν έχει εμβολιαστεί.

Τι θα γίνει με σούπερ μάρκετ – λιανεμπόριο

Με εισήγησή της η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων προτείνει αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του λιανεμπορίου και των σούπερ μάρκετ, ενώ δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα και ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας να επανέλθουν με πιο αυστηρές προτάσεις. Η εισήγηση της επιτροπής για τη διεξαγωγή συνεδρίων που θέτει «μπλόκο» στους ανεμβολίαστους, ίσως να ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω περιορισμούς σε όσους δεν έχουν «τσιμπηθεί».

Η εισήγηση της επιτροπής για τα σούπερ μάρκετ και το λιανεμπόριο είναι να επιτρέπεται 1 άτομο ανά 9 τ.μ. ενώ δεν υπάρχει κάποια αλλαγή για τη χρήση μάσκας που είναι υποχρεωτική στους κλειστούς χώρους. Παρόλα αυτά η κατάσταση είναι ακόμη εύθραυστη, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα «απειλεί» να φέρει πιο σκληρά μέτρα και κυρίως στους ανεμβολίαστους, όπως φαίνεται και από τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την εστίαση.

Έχει ακουστεί στον δημόσιο διάλογο ότι θα χρειαστούν αυστηρότερα μέτρα για την πρόσβαση των ανεμβολίαστων στο λιανεμπόριο, με τη διεξαγωγή rapid test ή εφαρμογής του μέτρου του click away, ωστόσο τίποτα δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα. Και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ωστόσο, εξετάζουν την αυστηριοποίηση του πλαισίου για τους ανεμβολίαστους, κυρίως ως μέτρο πειθούς, προκειμένου να αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμού.

Υπενθυμίζουμε ότι η εισήγηση των ειδικών δεν επιφέρει από μόνη της αλλαγές, καθώς η κυβέρνηση είναι αυτή που θα αποφασίσει εάν τα μέτρα αυτά θα εφαρμοστούν. Έτσι, θα συνεχίσουν να λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο -μέχρι να ανακοινωθούν τα νέα μέτρα- ως εξής:

Σούπερ μάρκετ

Ένας πελάτης ανά 15 τετραγωνικά μέτρα Με αποστάσεις και υποχρεωτική χρήση μάσκας

Λιανεμπόριο

Ένας πελάτης ανά 16 τετραγωνικά μέτρα Με αποστάσεις και υποχρεωτική χρήση μάσκας

ΠΗΓΕΣ: in.gr / protothema.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα