Κύπρος: 382 νέα κρούσματα κορονοϊού
Καταγράφηκαν 382 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε την Τετάρτη (17/03/2021) το υπουργείο Υγείας Κύπρου, ενώ το τελευταίο 24ωρο δεν καταγράφηκε θάνατος ασθενούς με τελική αιτία θανάτου την COVID-19 και συνεπώς ο συνολικός αριθμός θανάτων παραμένει 241.
218 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 44 σε σοβαρή κατάσταση.
Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 38.685 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 40.726.
Ισπανία: Η αλυσίδα ξενοδοχείων Melia Hotels ζητά αποζημίωση ύψους 116 εκατ. ευρώ
Η μεγαλύτερη αλυσίδα ξενοδοχείων της Ισπανίας, η Melia Hotels, προσέφυγε στα διοικητικά δικαστήρια εναντίον της κυβέρνησης ζητώντας αποζημίωση ύψους 116 εκατομμυρίων ευρώ για τη ζημία που υπέστη λόγω των περιορισμών που επιβλήθηκαν πέρσι για να αναχαιτιστεί η πανδημία της Covid-19.
Μια εκπρόσωπος του ομίλου είπε ότι η προσφυγή σχετίζεται με τις απώλειες της εταιρείας ως αποτέλεσμα του λοκντάουν που επιβλήθηκε από τα μέσα Μαρτίου μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2020, επιβεβαιώνοντας ένα δημοσίευμα της εφημερίδας Expansion.
Περισσότερα από 400 μπαρ, εστιατόρια και ξενοδοχεία έχουν ήδη προσφύγει στη δικαιοσύνη ζητώντας να αποζημιωθούν για τις απώλειές τους, είπε ο Ουμπέρτο Καλδερόν, ένας δικηγόρος του γραφείου Cremades & Calvo-Sotelo, που εκπροσωπεί αυτές τις επιχειρήσεις. Τα ποσά που διεκδικεί η κάθε επιχείρηση δεν έχουν καθοριστεί ακόμη και θα εξαρτηθούν από τις απώλειες εισοδήματος που είχε η καθεμιά ξεχωριστά.
Η εφημερίδα Expansion έγραψε ότι και ο ξενοδοχειακός όμιλος NH Hotel Group έχει επίσης προσφύγει στη δικαιοσύνη. Η εταιρεία απέφυγε να κάνει κάποιο σχόλιο.
Οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν πέρσι έπληξαν σκληρά την τουριστική βιομηχανία της Ισπανίας, φέρνοντας τον ξενοδοχειακό τομέα, τις αεροπορικές εταιρείες και τα ταξιδιωτικά γραφεία στο χείλος της χρεοκοπίας. Η ισπανική κυβέρνηση έχει εγκρίνει πακέτα διάσωσης για την αεροπορική εταιρεία Air Europa (475 εκατομμύρια ευρώ) και το ταξιδιωτικό πρακτορείο Avoris (320 εκατ. ευρώ), στο πλαίσιο ενός προγράμματος για τη στήριξη επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας για την οικονομία.
Βέλγιο: “Το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό είναι απαραίτητο τόσο για τους ταξιδιώτες όσο και για τις χώρες προορισμού”
Ο στόχος είναι οι καλοκαιρινές διακοπές ανέφερε ο εκπρόσωπος του Βέλγου πρωθυπουργού Αλεξάντερ Ντε Κροο αναφερόμενος στο πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό όπως αναφέρει η εφημερίδα La Libre.
“Χρειαζόμαστε ένα ευρωπαϊκό πιστοποιητικό για να οργανώσουμε τα καλοκαιρινά μας ταξίδια με ασφάλεια” σημείωσε, προσθέτοντας ότι “αυτό είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό για το Βέλγιο: οι Ευρωπαίοι πρέπει να μπορούν να ταξιδεύουν με ασφάλεια αυτό το καλοκαίρι. Αυτό το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό είναι απαραίτητο τόσο για τους ταξιδιώτες όσο και για τις χώρες προορισμού που θέλουν να προστατεύσουν το σύστημα υγείας τους”.
BBC: Ελλείψεις από την AstraZeneca – Θα μειωθούν οι παραδόσεις εμβολίων μετά τις 29 Μαρτίου
Ο ανεφοδιασμός της Βρετανίας με εμβόλια για τον νέο κορονοϊό εμφανίζει “σκαμπανεβάσματα”, παραδέχτηκε ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας Ματ Χάνκοκ απόψε, λίγη ώρα αφότου έγινε γνωστό ότι θα υπάρξει σημαντική μείωση στις παραδόσεις μετά τις 29 Μαρτίου.
Ο υπουργός δήλωσε αισιόδοξος ότι παρ’ όλ’ αυτά θα επιτευχθεί ο στόχος της κυβέρνησης, δηλαδή να χορηγηθεί η πρώτη δόση του εμβολίου στους ανθρώπους που ανήκουν στις ομάδες κορυφαίας προτεραιότητας, μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα.
“Ο ανεφοδιασμός πάντα εμφανίζει σκαμπανεβάσματα και στέλνουμε τακτικά επιστολές στο NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας) για να εξηγούμε αυτά τα πάνω και τα κάτω στον ανεφοδιασμό κατά τις επόμενες εβδομάδες και αυτό στο οποίο αναφέρεστε”, είπε απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.
Ο Χάνκοκ αναφερόταν σε μια επιστολή που στάλθηκε στο NHS, με την οποία η Ομάδα Δράσης της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό ενημέρωνε ότι θα υπάρξει “σημαντική μείωση” στον εβδομαδιαίο εφοδιασμό της χώρας από τις 29 Μαρτίου και μετά. “Επί του παρόντος προβλέπουν ότι αυτό θα συνεχιστεί για μια περίοδο τεσσάρων εβδομάδων”, προστίθεται σε αυτό το κείμενο.
Σύμφωνα με την πολιτική συντάκτρια του BBC Λόρα Κιούνσμπεργκ, η μείωση οφείλεται στο γεγονός ότι “υπάρχουν λιγότερα εμβόλια της AstraZeneca απ’ όσα αναμένονταν”.
Μέχρι στιγμής, αυτή η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί από επίσημη πηγή.
Ο Χάνκοκ διαβεβαίωσε πάντως ότι η χώρα είναι σε καλό δρόμο ώστε να επιτευχθεί ο βασικός στόχος, να χορηγηθεί η πρώτη δόση του εμβολίου για την Covid-19 σε όλους τους ενήλικες μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Παραδέχτηκε όμως ότι πολλοί άνθρωποι κάτω των 50 ετών δεν θα κάνουν το εμβόλιο όσο νωρίς αναμενόταν, λόγω των ελλείψεων.
Βρετανία: Υπάρχουν πολλές αποδείξεις ότι το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ασφαλές, δηλώνει ο αναπληρωτής αρχίατρος της Αγγλίας
Υπάρχουν πολλές, καθησυχαστικές αποδείξεις που δείχνουν ότι δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για εμφάνιση θρόμβων από το εμβόλιο της AstraZeneca για την Covid-19, διαβεβαίωσε σήμερα ο αναπληρωτής αρχίατρος της Αγγλίας, σημειώνοντας ότι αναμένει πως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) θα συμφωνήσει με αυτήν την άποψη.
«Στο παρασκήνιο, γίνεται πολλή δουλειά για να δούμε αν υπάρχει κάποια σχέση (σ.σ. του εμβολίου) με αυτό που αποκαλούμε θρομβοεμβολικά επεισόδια», είπε ο Τζόναθαν Βαν-Ταμ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα.
«Και τώρα εμφανίζονται πολλές αποδείξεις που είναι καθησυχαστικές», ότι δεν υπάρχει κάποια ένδειξη αυξημένου κινδύνου, πρόσθεσε. «Αναμένω, χωρίς να θέλω να προκαταβάλω τα ευρήματά τους, ότι αυτά θα είναι τα τελικά συμπεράσματα του ΕΜΑ και του MHRA», του βρετανικού οργανισμού φαρμάκων, σημείωσε ο Βαν-Ταμ.
Το πρώτο μωρό από εμβολιασμένη μητέρα γεννήθηκε με αντισώματα
Η Κούβα προβλέπει να έχει παρασκευάσει έως τον Αύγουστο αρκετά εμβόλια για τον πληθυσμό της
Η Κούβα προβλέπει ότι θα τελειώσει «το αργότερο τον Αύγουστο» την παρασκευή των αναγκαίων δόσεων του εμβολίου της κατά του νέου κορονοϊού για τον πληθυσμό της, προτού ξεκινήσει την παραγωγή στη συνέχεια για «χώρες-φίλες», ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του κρατικού φαρμακευτικού ομίλου BioCubaPharma.
«Το αργότερο τον Αύγουστο, θα έχουμε παρασκευάσει τις απαραίτητες δόσεις για να εμβολιάσουμε όλον τον πληθυσμό μας (11,2 εκατομμύρια κάτοικοι) και κατόπιν θα συνεχίσουμε την παραγωγή, προκειμένου να τις παράσχουμε σε άλλες χώρες-φίλες», είπε στην εφημερίδα Granma ο γιατρός Εντουάρντο Μαρτίνες.
Ο επιστήμονας συμπλήρωσε ότι η Κούβα συνεργάζεται «με μια ομάδα κρατών (…) ώστε να εξετάσει το ενδεχόμενο να διεξάγει κλινικές μελέτες» για υποψήφια κουβανικά εμβόλια και να «συνάψει παραγωγικές συμμαχίες».
Την περασμένη εβδομάδα, η Κούβα έστειλε στο Ιράν 100.000 δόσεις του Soberana 2, του υποψηφίου εμβολίου της που έχει προχωρήσει περισσότερο, για να εξετάσει εκεί την αποτελεσματικότητά του. Η χώρα είχε επίσης επαφές για το θέμα αυτό με το Μεξικό και το Βιετνάμ.
Σύμφωνα με τις επιστημονικές αρχές της νήσου, η Κούβα έχει την ικανότητα να παράγει το 2021 100 εκατομμύρια δόσεις του Soberana 2 και η εκστρατεία εμβολιασμού θα ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο.
Το Soberana 2 έγινε την 4η Μαρτίου το πρώτο υποψήφιο εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού στη Λατινική Αμερική, που εισήλθε στην φάση 3 των κλινικών δοκιμών, το τελευταίο στάδιο πριν από την έγκρισή του.
Οι κλινικές μελέτες διεξάγονται στην Αβάνα με 44.000 εθελοντές ηλικίας 19-80 ετών.
Εκ των 4.478 που έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση, «μονάχα κάποια άτομα παρουσίασαν παρενέργειες όμως πόνο στο σημείο της ένεσης» ή μια «γενική αδιαθεσία», σύμφωνα με την Granma.
Υπό αμερικανικό εμπάργκο από το 1962, η Κούβα ξεκίνησε να αναπτύσσει τα δικά της εμβόλια τη δεκαετία του 1980 και σήμερα σχεδόν το 80% των εμβολίων του προγράμματός της ανοσοποίησης παράγονται τοπικά.
Δεδομένης της εμπειρίας αυτής, η χώρα εργάζεται σε 4 υποψήφια εμβόλια κατά του νέου κορονοϊού: το Soberana 1 (στη φάση 2), το Soberana 2, το Abdala (που αναμένει το πράσινο φως για να περάσει στη φάση 3) και το Mambisa (στη φάση 1).
Η χώρα μετρά 63.725 κρούσμα και 380 θανάτους από την Covid-19.
Ρωσία: Ανοσία μετά τον εμβολιασμό ενδέχεται να μην αποκτήσει το 10% των εμβολιασθέντων
Ανοσία μετά τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού, δεν παρουσιάζεται κατά μέσο όρο στο 10% των εμβολιασθέντων δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της ρωσική ρυθμιστικής αρχής προστασίας της υγείας του καταναλωτή Rospotrebnadzor Άννα Ποπόβα.
«Το 10% του πληθυσμού της Γης ή το 10% σε οποιαδήποτε πόλη και κατοικημένη περιοχή, είναι κατά μέσο όρο ο αριθμός των ανθρώπων που δεν αντιδρούν στον εμβολιασμό, όχι μόνο στα σημερινά εμβόλια, αλλά αυτό αφορά πρακτικά όλα τα εμβόλια. Αυτό που έχει σημασία είναι να είναι προστατευμένο το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού», δήλωσε η Ποπόβα, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι «Ρωσία-1».
Σύμφωνα με την Ποπόβα, στην περίπτωση αυτή και αυτό το 10% το οποίο δεν παρουσιάζει ανοσία, θα είναι επίσης προστατευμένο, επειδή ο ιός δεν θα έχει πού να μεταδοθεί.
Πηγή: ΑΠΕ