Top

Λιανεμπόριο: Με φόβους η επαναλειτουργία του – Έντονες οι αντιδράσεις στη Θεσσαλονίκη

Κάτω των 50 ετών ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων στις περισσότερες περιοχές - «Εκτίναξη» νοσηλευόμενων στη Θεσσαλονίκη

Parallaxi
λιανεμπόριο-με-φόβους-η-επαναλειτουρ-711415
Parallaxi
Φωτογραφία: Μάριος Δαδούδης

Από το λιανεμπόριο ξεκινά η επανεκκίνηση της οικονομίας καθώς τα εμπορικά καταστήματα σηκώνουν ρολά από σήμερα υποδεχόμενοι τους καταναλωτές υπό το πλαίσιο αυστηρών κανόνων και προϋποθέσεων.

Την ίδια ώρα, αντιδράσεις έχει προκαλέσει στον εμπορικό κόσμο της Θεσσαλονίκης, της Αχαΐας και της Κοζάνης η απόφαση να ανασταλεί το άνοιγμα σε αυτές τις περιοχές λόγω της επιβαρυμένης επιδημιολογικής κατάστασης.

Πώς λειτουργεί το λιανεμπόριο από σήμερα

Από σήμερα οι καταναλωτές σε όλη τη χώρα εκτός από Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη, για να προβούν σε αγορές από καταστήματα λιανεμπορίου, οφείλουν να στείλουν SMS με το ονοματεπώνυμό τους μόνο στο 13032, προκειμένου να μπορέσουν να μεταβούν οπουδήποτε απαιτείται εντός νομού.

Το SMS θα έχει διάρκεια τριών ωρών και μπορεί να αποσταλεί μόνο μία φορά ημερησίως. Παράλληλα με το 13032 ισχύουν και το click away και το click in shop, κάτι που σημαίνει πως οι πολίτες θα πρέπει να φέρουν μαζί τους αποδεικτικό του ραντεβού τους, όπως για παράδειγμα SMS ή e-mail online παραγγελίας ή πληρωμής.

Αντίστοιχα οι καταστηματάρχες οφείλουν να υποδέχονται εντός του μαγαζιού μόνο έναν πελάτη ανά 25 τ.μ. του καταστήματός τους με μέγιστο όριο 20 πελάτες κατά περίπτωση, ενώ οι αγορές, εάν δεν έχουν εξοφληθεί ηλεκτρονικά θα πρέπει να γίνονται μόνο με κάρτα. Η παραλαβή του προϊόντος μπορεί να γίνει και εκτός του καταστήματος.

Ειδικότερα, θα πρέπει να υπάρχει καταχώρηση της παραγγελίας/ραντεβού από την επιχείρηση και αποστολή στον πελάτη είτε ηλεκτρονικού αποδεικτικού εγγράφου της αγοράς (προπληρωμένη παραγγελία), ή του ραντεβού, είτε μηνύματος SMS που φέρει τα εξής στοιχεία: επωνυμία, διεύθυνση και ΑΦΜ της επιχείρησης, καθώς και το χρονικό διάστημα παραλαβής.

Κατά την παραλαβή εκτός καταστήματος (click away) θα πρέπει να τηρείται ελάχιστη απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των πελατών, ο μέγιστος αριθμός των ατόμων στην αναμονή δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 9 άτομα και ο μέγιστος χρόνος παραμονής στο σημείο παραλαβής θα πρέπει να είναι το ανώτερο 10 λεπτά.

Σε ο,τι αφορά στο ωράριο, προβλέπεται προαιρετικό διευρυμένο ωράριο λειτουργίας από τις 7 το πρωί έως τις 8:30 το βράδυ κατά τις ημέρες Δευτέρα έως Σάββατο και απαγορεύεται η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Εξαίρεση για Αχαΐα, Θεσσαλονίκη και Κοζάνη

Η επαννεκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας δεν θα λάβει χώρα ωστόσο σε τρεις περιοχές της χώρας, καθώς η εικόνα της πανδημίας σε αυτές προκάλεσε συναγερμό στους επιστήμονες. Όπως είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, μιλώντας στον ΣΚΑΪ την Κυριακή, οι τρεις αυτές περιοχές είχαν απασχολήσει τους επιστήμονες και το προηγούμενο διάστημα καθώς δεν έδειχναν σημάδια ύφεσης.

«Τα βασικά σημεία που μας προβληματίζουν για τις συγκεκριμένες περιοχές είναι ένας συνδυασμός επιδημιολογικών προβλημάτων όπως ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός των ενεργών κρουσμάτων. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι το RT δεν έχει φανεί να κάμπτεται με την λήψη των μέτρων μέχρι στιγμής σε αντίθεση με πόλεις παρόμοιου μεγέθους σε συνδυασμό με την χαμηλή ελαστικότητα που υπάρχουν στα νοσοκομεία σε αυτές τις πόλεις», είπε.

Το ζήτημα, ωστόσο απέκτησε και πολιτικές διαστάσεις αφού ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, έτυχε «θερμής» υποδοχής στην Πάτρα, ενώ παρέμβαση έκανε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συνομίλησε με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, μίας περιοχής, οι έμποροι της οποίας είχαν απειλήσει να λειτουργήσουν τα καταστήματά τους παρά την απαγόρευση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η αγορά στη Θεσσαλονίκη ήταν ανοιχτή περισσότερες μέρες από ό,τι ήταν στην Αθήνα, ενώ ενημέρωσε τον πρόεδρο ότι σήμερα το πρωί θα ανακοινωθεί πρόσθετο μέτρο στήριξης των επιχειρήσεων που είναι κλειστές με κρατική εντολή. Αυτό, στην συνέχεια αποκάλυψε και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη με ανακοίνωσή της, απαντώντας σε ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα, o οποίος είχε μιλήσει για «εγκληματικά λάθη» της κυβέρνησης , ζητώντας να «αποζημιωθούν» οι επιχειρηματίες που δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους, όπως στην υπόλοιπη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επίδομα αυτό θα φτάσει κατά μέσο όρο τις 2.000 ευρώ για κάθε επιχείρηση που θα παραμείνει κλειστή για τον Απρίλιο. Οι σχετικές ανακοινώσεις, αναμένεται να γίνουν στις 9.00 το πρωί της Δευτέρας από τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

Μητσοτάκης για λιανεμπόριο: Η απόφαση ήταν των γιατρών

Απελευθερώνονται οι πωλήσεις προϊόντων στα super market

Την ίδια ώρα στα ράφια θα επανέλθουν από τη Δευτέρα 5 Απριλίου όλα τα προϊόντα των σούπερ μάρκετ, καθώς αναμένεται να γίνει και το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης ανακοίνωσε το Σάββατο ότι στο εξής θα μπορούν οι καταναλωτές να αγοράζουν τα συγκεκριμένα προϊόντα (βιβλία, οικιακές συσκευές, καλλυντικά κλπ) και από τα σούπερ μάρκετ. Όμως είπε, θα βγουν οι απαγορευτικές κορδέλες και θα μπορούν να πωλούν όλα τα προϊόντα όμως.

Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, εξήγησε ότι δεν είναι υποχρεωτική η διενέργεια rapid ή self test για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου και το άνοιγμα των καταστημάτων. Σχετικά με την απόφαση να μην ανοίξει το λιανεμπόριο σε όμως όμως περιοχές, δήλωσε: «Προσπαθούμε να βρούμε τρόπο να επανεκκινήσουμε κλάδους που έχουν δείξει ότι δεν επιβαρύνουν, χωρίς να στέλνουμε όμως το μήνυμα ότι έχουν ανοίξει τα πάντα και μπορούμε να είμαστε όλοι έξω».

Πού ανοίγουν τα malls

Αντίστοιχα, όπως φάνηκε από το ΦΕΚ που αφορούσε στην επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, τα εμπορικά κέντρα ανοίγουν από τη Δευτέρα στις «κόκκινες» περιοχές, αλλά όχι σε αυτές που είναι σε «βαθύ κόκκινο».

Στις περιοχές, με επίπεδο αυξημένου κινδύνου «η λειτουργία των εμπορικών κέντρων (mall) ων εκπτωτικών καταστημάτων (outlet) των εκπτωτικών χωριών και των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου “κατάστημα εντός καταστήματος” (shops in a shop) πραγματοποιείται μόνο με τη διαδικασία της εξ αποστάσεως προαγοράς / προεπιλογής των αγαθών με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή / αγορά εκτός καταστήματος κατόπιν ραντεβού (click away)».

Διαδημοτικές μετακινήσεις

Mόνο για τα Σαββατοκύριακα οι πολίτες σε ολόκληρη την χώρα θα μπορούν να μετακινηθούν ελεύθερα για άσκηση σε οποιοδήποτε σημείο του νομού επιθυμούν καθώς έχει αρθεί η απαγόρευση των διαδημοτικών μετακινήσεων.

Συγκεκριμένα, με αποστολή SMS στο 13033 με τον κωδικό 6 θα επιτρέπεται η μετακίνηση με όχημα εκτός δήμου για προσωπική άσκηση σε υπαίθριο χώρο. Αυτό θα επιτρέπεται σε ομάδες έως τριών ανθρώπων, εκτός αν πρόκειται για οικογένεια. Υποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας. Σημειώνεται επίσης πως η εν λόγω μετακίνηση επιτρέπεται μόνο για έως 3 άτομα ή μία οικογένεια.

Κάτω των 50 ετών ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων στις περισσότερες περιοχές

Επί εξαιρετικά ασταθούς επιδημιολογικού εδάφους συνεχίζει τη δύσκολη πορεία της η χώρα μας. Επιστήμονες και κυβέρνηση, υπό το πλέγμα ασφαλείας που δημιουργούν τα self test και τα εμβόλια, έδωσαν το “πράσινο φως” για την αναπροσαρμογή των μέτρων και για τη σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα, που επιχειρείται από σήμερα με το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων.

Ωστόσο, ουδείς παραβλέπει ότι πρόκειται για ένα μετέωρο έως και επικίνδυνο βήμα, δεδομένου ότι το τρίτο επιδημικό κύμα δεν βρίσκεται ακόμη σε αποδρομή και ασκεί τεράστια πίεση στα νοσοκομεία. Είναι ενδεικτικό ότι μέσα σε τρεις ημέρες, από την περασμένη Παρασκευή έως και χθες, Κυριακή, εισήχθησαν περισσότεροι από 1.600 ασθενείς με λοίμωξη covid-19 στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας. Συνολικά, χθες νοσηλεύονταν 5.667 ασθενείς, με τους 4.243 σε απλές κλίνες και τους 1.224 σε Μονάδες.

Στην Αττική τις προηγούμενες επτά ημέρες γίνονταν καθημερινά κατά μέσο όρο 300 εισαγωγές στα νοσοκομεία. Από την περασμένη Παρασκευή έως και χθες εισήχθησαν 767 ασθενείς, με τον μικρότερο αριθμό να καταγράφεται χθες – και με την ελπίδα να μην είναι συγκυριακή καταγραφή αλλά να ενισχύει τη σταθεροποίηση που βλέπουν οι ειδικοί. Ειδικότερα, χθες έγιναν 180 νέες εισαγωγές στο λεκανοπέδιο, ποσοστό 37% των εισαγωγών, για πρώτη φορά αρκετά χαμηλότερο από το 50% και πλέον που χαρακτήριζε την Αττική μέχρι τώρα.

Η εκτίναξη των νοσηλευομένων στη Θεσσαλονίκη

Παράλληλα, κρίσιμη αναζωπύρωση διαπιστώνεται στη βόρεια Ελλάδα, ιδίως σε Δυτική Μακεδονία και Θεσσαλονίκη, γεγονός που οδήγησε και στην κυβερνητική απόφαση να μην ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα στην Κοζάνη και τη Θεσσαλονίκη αυτήν την εβδομάδα, παρά την αρχική απόφαση που είχε ληφθεί για το άνοιγμα του λιανεμπορίου σε όλη τη χώρα απο σήμερα. Στο ίδιο καθεστώς, εξαίρεσης, τέθηκε και η Αχαΐα, στην οποία επίσης πιέζονται τα νοσοκομεία -στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου νοσηλεύονταν χθες 154 ασθενείς.

Μέσα σε έναν μήνα οι νοσηλευόμενοι στη βόρεια Ελλάδα υπερδιπλασιάστηκαν – από 556 σε 1.321- ακολουθώντας την αυξητική ροή των νέων κρουσμάτων και οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 177. Από τους τους 1.321 νοσηλευόμενους, οι περίπου 800 βρίσκονται στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, που μοιραία λόγω και των περισσότερων νοσοκομείων που διαθέτει, σηκώνει μεγαλύτερο βάρος εισαγωγών και από άλλες περιοχές της Μακεδονίας. Ενδεικτικό, της πίεσης που αποτυπώνεται λόγω των νέων εισαγωγών είναι πως έχει γεμίσει και πάλι το Euromedica, στο οποίο νοσηλεύονται 133 ασθενείς, άλλοι 162 είναι στο ΑΧΕΠΑ, 114 στο Ιπποκράτειο, 109 στο Παπαγεωργίου, 75 στο Παπανικολάου κα.

Ηλίας Μόσιαλος: Τι ξέρουμε για τους εμβολιασμούς και τα παιδιά

Σε εστία υγειονομικής ανησυχίας εξελίσσεται και η Στερεά Ελλάδα, με αυξημένες πληρότητες στα νοσοκομεία λόγω κορωνοϊού. Τα νοσηλευτικά ιδρύματα Λαμίας, Θήβας, Χαλκίδας δέχονται σταθερά νέους ασθενείς.

Γιατί οι νέοι σε ηλικία φορείς προβληματίζουν τους ειδικούς

«Πονοκέφαλο» στους επιστήμονες δημιουργούν και ορισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά των νέων κρουσμάτων. Κι αυτό διότι, όπως προκύπτει από την ανάλυση των επιδημιολογικών στοιχείων, ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων στην πλειοψηφία των Περιφερειακών Ενοτήτων (ΠΕ) είναι κάτω των 50 ετών.

Με δεδομένο ότι οι πολίτες 70 ετών και άνω έχουν θωρακιστεί σε ικανό ποσοστό, όπως και εκείνοι ηλικίας 60-64 χρόνων, τα άτομα της ηλικιακής ομάδας 30-60 χρόνων που αποτελούν την πλέον παραγωγική ομάδα είναι εκείνα που λόγω της κινητικότητας τους έχουν περισσότερες πιθανότητες να διασπείρουν τον ιό αλλά και να καταλήξουν στα νοσοκομεία.

Ενδεικτικά, η μέση ηλικία των νέων κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα ήταν στην Πάρο τα 23 έτη, στη Μύκονο τα 32, στη Μεσσηνία τα 36, στην Άρτα τα 37, στη Φθιώτιδα τα 38, στη Φλώρινα τα 40 έτη, στην Εύβοια τα 41, στην Αχαϊα τα 44, στη Θεσσαλονίκη τα 45 και στην Αρκαδία τα 46 έτη. Στην Αττική που μετρά καθημερινά τις τελευταίες ημέρες περισσότερα από 3.000 νέα κρούσματα η μέση ηλικία κυμαίνεται από 41 έως 44 έτη.

Με τα ενεργά κρούσματα να ξεπερνούν τα 27.000 στην επικράτεια, τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες οι ειδικοί έχουν προετοιμαστεί για περαιτέρω πίεση στα νοσοκομεία. Είναι πια γνωστό από τους επιδημιολόγους ότι το 10%-15% των θετικών κρουσμάτων «μετατρέπονται» σε ασθενείς που εισάγονται για νοσηλεία έπειτα από 12-14 ημέρες, και από τις εισαγωγές το 5%-7% γίνεται αριθμός ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Το Σαββατοκύριακο καταγράφηκαν άλλα 5.237 κρούσματα στην επικράτεια.

Οι φόβοι για το Πάσχα

Οι φόβοι παραμένουν ακόμη και σήμερα πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου, καθώς πολλοί επιστήμονες εκτιμούν ότι τις επόμενες εβδομάδες είναι πιθανό να υπάρξει νέα αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στη χώρα και συνεπώς και των νέων κρουσμάτων.

Μάλιστα υπάρχουν μέλη της επιτροπής, λένε πηγές του ethnos.gr, που θεωρούν ότι λόγω του ανοίγματος της αγοράς, των σχολείων την επόμενη εβδομάδα, αλλά και διαφόρων άλλων περιστατικών και συγκεντρώσεων που είχαν γίνει πρόσφατα, είναι πιθανό το Πάσχα να παραμείνει υψηλό το επιδημιολογικό φορτίο και συνεπώς να περιορισθούμε στους τόπους κατοικίας.

Στην περίπτωση δηλαδή που επιβεβαιωθούν οι δυσοίωνες αυτές προβλέψεις ορισμένων ειδικών, είναι απίθανο να δοθεί το πράσινο φως για μετακινήσεις εκτός νομού το Πάσχα. Κάτι που θα γίνει στη περίπτωση αυτή μόνο όταν ανοίξει επισήμως ο τουρισμός στις 14 Μαΐου.

Αντίστοιχα και η εστίαση θα πάει μετά το Πάσχα, όπως άλλωστε έχει εκτιμήσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Τα σχολεία

Ωστόσο αυτό που φαίνεται να έχουν θέσει ως προϋπόθεση ορισμένοι ειδικοί της επιτροπής είναι πως αν τις επόμενες ημέρες αυξηθεί περαιτέρω ο αριθμός των νέων κρουσμάτων και η αύξηση αυτή ξεκάθαρα αποδοθεί στο άνοιγμα της αγοράς, θα πρέπει είτε να κλείσει και πάλι το λιανεμπόριο ή τα σχολεία εφόσον βέβαια ανοίξουν στις 12 Απριλίου, λένε έγκυρες πηγές του ethnos.gr.

Για αυτό και την Τετάρτη σε πρώτη φάση θα συνεδριάσει η επιτροπή προκειμένου να μελετήσει λεπτομερώς την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, ώστε την Παρασκευή που θα γίνει η τηλεδιάσκεψη της ολομέλειας των επιστημόνων να δοθεί η τελική εισήγηση για τα σχολεία.

Πάντως με βάση τα στοιχεία που επεξεργάζονται οι ειδικοί της επιτροπής, αυτή η εβδομάδα αναμένεται να είναι η χειρότερη επιδημιολογικά αφού αναμένεται νέα αύξηση κρουσμάτων. Πιθανή αύξηση η οποία βέβαια δεν θα οφείλεται στο λιανεμπόριο, αλλά στη χαλάρωση όλων των προηγούμενων εβδομάδων.

Από Τετάρτη στα φαρμακεία τα self test

Τα 10 εκατομμύρια self test, που έχει εξασφαλίσει η κυβέρνηση για τους πολίτες και για διάστημα οκτώ εβδομάδων, ελπίζεται ότι θα περιορίσουν τη διασπορά του κορωνοϊού στη χώρα, παράλληλα με την εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος, που οικοδομεί το τείχος ανοσίας.

Από την Τετάρτη αρχίζει η τροφοδοσία των 11.000 φαρμακείων της γειτονιάς, από τα οποία θα μπορούν να παραλαμβάνουν οι πολίτες ένα τεστ την εβδομάδα δηλώνοντας τον ΑΜΚΑ τους και επιδεικνύοντας το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας – εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι την Παρασκευή. Τα self test θα γίνονται στο σπίτι, και όχι στα φαρμακεία, ενώ οι πολίτες θα παραλαμβάνουν με τη συσκευασία και ειδικό έντυπο με οδηγίες για τη σωστή λήψη του δείγματος και την ολοκλήρωση του διαγνωστικού ελέγχου.

Την… αυλαία της αυτοδιάγνωσης θα σηκώσουν οι περίπου 24.000 εκπαιδευτικοί και οι 245.000 μαθητές Λυκείου της χώρας. Όπως εξήγησε την περασμένη Παρασκευή ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, η διενέργεια των self test είναι υποχρεωτική για την επιστροφή μαθητών και εκπαιδευτικών στις σχολικές αίθουσες. Με δεδομένο ότι η διενέργειά τους θα είναι εφικτή από το τέλος της εβδομάδας, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η επαναλειτουργία των Λυκείων θα γίνει τη Δευτέρα 12 Απριλίου.

Σε ό,τι αφορά τους μαθητές, τα self test θα παραλαμβάνονται από τα φαρμακεία από τους γονείς με την επίδειξη των ΑΜΚΑ και της αστυνομικής ταυτότητας των παιδιών τους. Το self test θα πραγματοποιείται στο σπίτι από 24 έως 48 ώρες πριν από την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμα του θα δηλώνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Όταν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, ο γονέας θα πρέπει να υπογράφει τη σχετική βεβαίωση η οποία θα είναι διαθέσιμη στην πλατφόρμα. Αυτή η βεβαίωση θα είναι το «διαβατήριο» του μαθητή για την είσοδό του στην τάξη, καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Μάλιστα, θα επιδεικνύεται από τον μαθητή στον υπεύθυνο καθηγητή του κάθε τμήματος που τηρεί το παρουσιολόγιο. Οι μαθητές που δεν θα έχουν μαζί τους τη βεβαίωση δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα τους ούτε θα τους δίνεται η δυνατότητα τηλεκπαίδευσης.

Όταν το αποτέλεσμα του self test είναι θετικό, πρέπει να δηλώνεται αρμοδίως – είτε από τους εκπαιδευτικούς είτε από τους γονείς των μαθητών- στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και θα εκδίδεται σχετική βεβαίωση. Στη συνέχεια με το έγγραφο αυτό οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να κάνουν το συντομότερο rapid test (τεστ αντιγόνου). Το δεύτερο αυτό τεστ θα γίνεται δωρεάν σε δημόσια υγειονομική δομή (η λίστα των δομών αυτών θα αναγράφεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr) προκειμένου να δικαιολογηθεί η απουσία από το σχολείο. Το rapid test θα μπορεί να γίνει και σε ιδιωτικό εργαστήριο, με δαπάνη του πολίτη.

«Ξεκινάμε με τη διάθεση των τεστ στους μαθητές και εκπαιδευτικούς. Στη συνέχεια θα διατεθεί στους πολίτες των παραγωγικών ηλικιών, 18 έως 67 ετών, και τέλος, στους άνω των 67 που έχουν ήδη θωρακιστεί σε μεγάλο ποσοστό από τον εμβολιασμό» διευκρίνισε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Τι πρέπει να γίνεται σε περίπτωση θετικού covid τεστ

Τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που συμμετέχουν στην τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της επιδημίας, καθηγητές της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Βάνα Παπαευαγγέλου και Γκίκας Μαγιορκίνης, υπογράμμισαν την περασμένη Παρασκευή ότι τα self test αποτελούν ένα συμπληρωματικό μέσο ατομικής αυτοδιάγνωσης και αυτοπροστασίας για την έγκαιρη διάγνωση και απομόνωση των ασυμπτωματικών. Από τα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα προκύπτει ότι, περίπου 1 στα 3 άτομα που είναι φορείς του κορωνοϊού, δεν έχουν συμπτώματα και τον μεταδίδουν χωρίς να το γνωρίζουν.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που υπενθύμισε ο κ. Μαγιορκίνης, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος στο self test πρέπει να ακολουθούνται συγκεκριμένοι υγειονομικοί κανόνες για τον περιορισμό του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού στο οικογενειακό περιβάλλον. Βάσει αυτών, ο θετικός στον κορωνοϊό πρέπει να απομονώνεται σε δικό του δωμάτιο και να αποφεύγει τη μετακίνησή του σε κοινόχρηστους χώρους και σε αναγκαίες περιπτώσεις όπως για τη χρήση του μπάνιου αυτό να γίνεται μόνο με μάσκα. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, πρέπει να απομακρύνουν από το κοινό μπάνιο τα προσωπικά τους αντικείμενα, να μην μοιράζονται το φαγητό από τα ίδια σκεύη, να φροντίζουν για τον καλό αερισμό του σπιτιού και τέλος, μετά την ανάρρωση του ασθενούς να κάνουν απολύμανση.

Μετά τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές Λυκείου, σειρά για τα δωρεάν self test παίρνουν οι εργαζόμενοι στο λιανεμπόριο, την εστίαση, τον τουρισμό, τη ναυτιλία/ακτοπλοΐα, τα δικαστήρια και τις μεγάλες επιχειρήσεις.

ΠΗΓΕΣ: ethnos.gr / protothema.gr / ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα