Ο Μητσοτάκης τελικά ακύρωσε την επίσκεψη του στο σταθμό Α. Σοφίας του Μετρο
Υπό τον φόβο των διαδηλωτών και νέων αποδοκιμασιών.
Αυτοψία στον σταθμό Αγίας Σοφίας του Μετρό Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν πριν από λίγη ώρα η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής και ο Υφυπουργός Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης. Παρόντες στην αυτοψία ήταν ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης Μπετίνα Τσιγαρίδα, ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αττικό Μετρό Νίκος Ταχιάος και Νίκος Κουρέτας.
Ο πρωθυπουργός τελικά απέφυγε την επίσκεψη του σήμερα το απόγευμα στον σταθμό Αγίας Σοφίας του Μετρό, όπου επανατοποθετούνται τα μάρμαρα της αρχαίας πλατείας.
Άνθρωποι της Αττικό Μετρό και εργαζόμενοι στο εργοτάξιο, επιβεβαίωσαν, ότι είχε προγραμματιστεί για τις 5μμ το απόγευμα της Παρασκευής αρχικά, επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου υπό τον Κ. Μητσοτάκη. Ωστόσο μετά από αναμονή μισής περίπου ώρας ενημέρωσαν τους δημοσιογράφους ότι ενδέχεται το χώρο να επισκεφτεί μόνο ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, αλλά τελικά μετά από επικοινωνία που είχαν με αρμόδιους της κυβέρνησης, ανέφεραν πως ούτε ο υπουργός θα πραγματοποιούσε την επίσκεψη.
Από νωρίς πάντως άνθρωποι της Αττικό Μετρό με καινούργια γιλέκα είχαν τοποθετηθεί προχθές περιμετρικά του εργοταξίου ενώ μία κλούβα των ΜΑΤ στάθμευε στην γωνία Εγνατίας και Αγίας Σοφίας. Ο χώρος είχε επιμελώς καθαριστεί ενώ είχε εκ νέου αποκλειστεί το πεζοδρόμιο από την κάτω πλευρά της Εγνατίας, προς την Αγ. Σοφίας, το οποίο περνά ακριβώς πάνω από το χώρο όπου έχει επανατοποθετηθεί η αρχαία πλατεία.
Ο πρωθυπουργός με την επίσκεψη του στο σταθμό του Μετρό, στην Αγίας Σοφίας, προφανώς, ήθελε να μεταδώσει το μήνυμα ότι η απόσπαση και η επανατοποθέτηση αρχαιοτήτων είναι μία εφικτή και αποτελεσματική μέθοδος. Θα ήταν ένα μήνυμα κυρίως προς τους φορείς και τους πολίτες της Θεσσαλονίκης που αντιδρούν και έχουν προσφύγει στην δικαιοσύνη για την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων, που βρίσκονται στον γειτονικό σταθμό Βενιζέλου.
Ωστόσο τελικά ο πρωθυπουργός απέφυγε αυτή την επικοινωνιακή ενέργεια, προφανώς υπό τον φόβο των αποδοκιμασιών που τυχόν θα μπορούσαν να εκδηλωθούν . Να σημειωθεί ότι η επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων στο σταθμό «Αγία Σοφία», έχει ξεκινήσει εδώ και μερικές ημέρες. Πρόκειται για ακέραια κομμάτια της πλατείας, δηλαδή μαρμάρινες πλάκες με κίονες και στυλοβάτη, που είχαν ανακαλυφθεί το 2017 κατά τη διάρκεια εκσκαφής του σταθμού. Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την περίπτωση των αρχαιοτήτων του σταθμού της Αγίας Σοφίας, ως παράδειγμα για την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου. Ωστόσο το μέγεθος, ο όγκος και η σημασία των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου, όπως υποστηρίζουν οι αρχαιολόγοι δεν συγκρίνονται με τις αρχαιότητες στο σταθμό Βενιζέλου, ο οποίες συνθέτουν στην έκταση τους ένα ολόκληρο πολεοδομικό ιστό.
Τελικά παρά τα δημοσιεύματα που είχα διαρρεύσει σε φιλοκυβερνητικά site της πόλης περί επίσκεψης του Πρωθυπουργού ως επικοινωνιακή αντεπίθεση για τον επερχόμενο τεμαχισμό και απόσπαση των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου, η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε δυο μέρες μετά από δυο υπουργούς και χωρίς των πρωθυπουργό.
Μυλόπουλος: προσπαθούν να καλύψουν το έγκλημα της Βενιζέλου
Ο Γιάννης Μυλόπουλος , πρώην πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και πρώην πρόεδρος του Δ.Σ. της Αττικό Μετρό ΑΕ., που γνωρίζει από προσωπική εμπλοκή και πείρα όλο το ιστορικό και τις παραμέτρους σχετικά με τις αρχαιότητες που βρέθηκαν κατά διάρκεια των εργασιών του Μετρό, τονίζει πως η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το σταθμό της Αγίας Σοφίας, για να καλύψει «το έγκλημα στο Μετρό της Θεσσαλονίκης».
Σε άρθρο στο TVXS, τονίζει πως οι κυβερνώντες οργανώνουν μία «ειδική επικοινωνιακή φιέστα στο σταθμό Αγίας Σοφίας, με την παρουσία του Μητσοτάκη, την οποία σκηνοθετούν έτσι, ώστε να φανεί πόσο αγαπούν τα αρχαία, προσπαθώντας να διαψεύσουν, δια των εντυπώσεων, την πραγματική εικόνα της αναξιοπιστίας και της υποκρισίας τους». Όπως διευκρινίζει, αφενός, επιδιώκουν να αποκρύψουν ότι «η επανατοποθέτηση της συγκεκριμένης πλατείας δεν γίνεται κατόπιν δικής τους επιλογής» και πως «η σχετική απόφαση ελήφθη επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2017 και είναι δεσμευτική όσον αφορά στην ολοκλήρωση του έργου» και αφετέρου, να αντιστρέψουν το κλίμα δυσαρέσκειας που υπάρχει στην πόλη για τον τεμαχισμό και το ξήλωμα των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου. Όπως σημειώνει όλα γίνονται «για να αποδείξουν, έστω και καθυστερημένα, το μεγάλο ενδιαφέρον τους για τα αρχαία και για να αντιστρέψουν το κλίμα δυσαρέσκειας στη Θεσσαλονίκη, όπου το 63% των πολιτών δηλώνουν ότι επιθυμούν την επαναφορά της λύσης με τα αρχαία αμετακίνητα, κάνουν… μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα»
Ειδικά για το αρχαία του σταθμού Βενιζέλου, επισημαίνει πως «κορυφαίοι μελετητές, ειδικοί στο επιστημονικό αντικείμενο των υπόγειων κατασκευών και καθηγητές του ΕΜΠ και του πολυτεχνείου του ΑΠΘ, διαψεύδουν το αφήγημα της κυβέρνησης που ήθελε την απόσπαση των αρχαιοτήτων να αποτελεί μονόδρομο, καθώς διαβεβαιώνουν με μελέτες και τεχνικές εκθέσεις τους ότι η τεχνική λύση που ακολουθούνταν και επέτρεπε στο βυζαντινό πολεοδομικό συγκρότημα της Βενιζέλου να παραμείνει αμετακίνητο, ήταν μια λύση επιστημονικά ορθή και τεχνικά εφικτή, που έχει εφαρμοστεί από το σταθμό Μοναστηράκι του Μετρό της Αθήνας, μέχρι σε σταθμούς Μετρό στη γειτονική Ιταλία».
Επιγραμματικά δε για τις αρχαιότητες του σταθμού της Αγίας Σοφίας και τις προθέσεις της κυβέρνησης καταγράφει τα εξής:
- Θα παρουσιάσουν σαν δική τους απόφαση την επανατοποθέτηση της βυζαντινής πλατείας που βρέθηκε το 2017 στο σταθμό Άγ. Σοφίας και αποφασίστηκε τότε η επανατοποθέτησή της 2. Θα τοποθετήσουν την πλατεία στην επιφάνεια του εδάφους, για επικοινωνιακούς λόγους και όχι στη θέση όπου βρέθηκε, όπως αποφάσισε το ΚΑΣ το 2018. 3. Θα αποκρύψουν ότι το 2017 βρέθηκε και άλλη πλατεία στο σταθμό Αγ. Σοφίας, η οποία διατηρήθηκε αμετακίνητη στη θέση της, στη γωνία Εγνατία και Πλάτωνος. Για το λόγο αυτόν άλλαξε τότε ο σχεδιασμός της βόρειας πρόσβασης στο σταθμό. 4. Θα αποσιωπήσουν ότι η Μέση Οδός που βρέθηκε το 2011 στο σταθμό Αγ. Σοφίας και αποσπάστηκε το 2012 με υπογραφή της Λίνας Μενδώνη, δεν επανατοποθετήθηκε πότε στη θέση του με δική τους ευθύνη. 5. Και τέλος θα ανακοινώσουν σαν δώρο προς τη Θεσσαλονίκη την ίδρυση Μουσείου Μετρό, μια απόφαση όμως που ελήφθη ήδη, 3,5 χρόνια πριν, τον Ιανουάριο 2018 και ανακοινώθηκε από τον τότε πρόεδρο της Αττικό Μετρό.
Βλαζάκη: Οι υπέρμαχοι του τεμαχισμού ψάχνουν απεγνωσμένα επιστημονικές προφάσεις
Ανάλογα επικριτική προς την κυβέρνηση και τους χειρισμούς της στο θέμα των αρχαιοτήτων του Μετρό Θεσσαλονίκης, είναι και η κορυφαία ελληνίδα αρχαιολόγος Μαρία Βλαζάκη, επίτιμη Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και πρώην Γενική Γραμματέα ΥΠΠΟΑ, που σε δηλώσεις της είχε υποστηρίξει πως η κυβέρνηση χρησιμοποιεί επικοινωνιακά τις αρχαιότητες στο σταθμό της Αγίας Σοφίας.
Όπως είχε τονίσει στην Parallaxi, «πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τις αρχαιότητες στον σταθμό Αγίας Σοφίας του μετρό Θεσσαλονίκης με αφορμή τον «προς των πυλών» τεμαχισμό του μνημειακού συνόλου στον γειτονικό σταθμό Βενιζέλου μετά και την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με οριακή πλειοψηφία, σύμφωνα με τα ΜΜΕ. Οι υπέρμαχοι του τεμαχισμού ψάχνουν απεγνωσμένα εκτός των άλλων και επιστημονικές προφάσεις για να κατηγορήσουν ως ανακόλουθες την προηγούμενη πολιτική ηγεσία, την τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων αλλά και τις Κεντρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και εν τέλει να βρουν δικαιολογίες και ελαφρυντικά για το «έγκλημα» στο οποίο πρόκειται να προβούν. Δεν τους ενδιαφέρει αν διαστρεβλώνουν την αλήθεια με κραυγαλέο τρόπο, εκθέτοντας πρωτίστως στελέχη και υπαλλήλους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας».
Δείτε επίσης: