ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ: Kατέληξε 33χρονη στην Αλεξανδρούπολη- “Ασφυξία” στα νοσοκομεία
Όλες οι νεότερες πληροφορίες για τα σχετικά με τον ιό τεκταινόμενα στη χώρα.
SOS εκπέμπει η χώρα με την πίεση στο σύστημα υγείας να χτυπά “κόκκινο” και τις ΜΕΘ να μην μπορούν πλέον να διαχειριστούν τον όγκο των ασθενών που χρειάζεται να διασωληνωθούν.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο αριθμός των θανάτων, χθες, για πρώτη φορά από την αρχή πανδημίας στην Ελλάδα, ξεπέρασε τους 100.
Η πνευμονολόγος Μίνα Γκάγκα είπε ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στο σημείο το «Σωτηρία», που είναι νοσοκομείο αναφοράς, να μετατραπεί σε νοσοκομείο αποκλειστικά για Covid.
Στο μεταξύ, σοκάρει ο αριθμός των «θυμάτων» του κορωνοϊού, καθώς μέσα σε 24 ώρες 108 συμπολίτες εξέπνευσαν.
Αναφορικά με τους διασωληνομένους αυτοί ανέρχονται σε 522.
Τα νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα εκπέμπουν επίσης σήμα κινδύνου. Στο ΑΧΕΠΑ ακόμα μία εφημερία ξεκίνησε με 42/44 κρεβάτια εντατικής θεραπείας κατειλημμένα.
Στο μεγαλύτερο νοσοκομείο αναφοράς της Βόρειας Ελλάδας νοσηλεύονται ασθενείς ηλικίας από 27 μέχρι 97 ετών. Σημειώνεται ότι πολλοί, δεν έχουν καν υποκείμενο νόσημα.
Όπως τόνισε ο Νίκος Σύψας στο «ΒΗΜΑ της Κυριακής», οι επόμενες 10 ημέρες θα κρίνουν τη «μάχη» με τον κορωνοϊό.
Εν μέσω εορτών θα παραδοθούν στο σύστημα υγείας 53 νέα κρεβάτια ΜΕΘ και ΜΑΦ στα νοσοκομεία ΚΑΤ, Tζάνειο, Αττικόν, Άγιος Δημήτριος και Γ. Γεννηματάς στη Θεσσαλονίκη, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Τέσσερις θάνατοι στην Αλεξανδρούπολη – Κατέληξε 33χρονη
Τέσσερις ασθενείς κατέληξαν από κορονοϊό το τελευταίο 24ωρο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.
Μάλιστα, ο ένας αφορά σε 33χρονη από την Αλεξανδρούπολη, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.
Η 33χρονη διακομίσθηκε χθες βράδυ στο νοσοκομείο, ωστόσο κατέληξε από ανακοπή.
Σε rapid test που διενεργήθηκε, η ίδια βρέθηκε θετική στον ιό.
Επιπλέον, κατέληξαν δυο άνδρες, 73 ετών από την Ξάνθη και 66 ετών από την Καβάλα που έπασχαν από υποκείμενα νοσήματα και νοσηλευόταν στη ΜΕΘ, αλλά και μια 84χρονη από τις Φέρες η οποία επίσης έπασχε από υποκείμενα νοσήματα ωστόσο νοσηλευόταν στην μονάδα covid-19 .
Στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης καταγράφονται 60 θάνατοι. Αυτή τη στιγμή, νοσηλεύονται 91 ασθενείς, εκ των οποίων 75 στη covid-19, στη ΜΕΘ 13 και στη ΜΕΛ 4. Το τελευταίο 24ωρο έγιναν 24 νέες εισαγωγές και δόθηκαν 16 εξιτήρια.
“Aσφυξία” στα νοσοκομεία
Τα νεότερα στοιχεία απομακρύνουν το ενδεχόμενο χαλάρωσης των μέτρων στο τέλος του Νοεμβρίου.
Αθήνα και ιδίως Θεσσαλονίκη κρατούν τα θλιβερά πρωτεία των κρουσμάτων, καταγράφοντας χθες συνολικά 988 νέες μολύνσεις.
Υπενθυμίζεται ότι, στο «424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο» Θεσσαλονίκης στήνεται κινητή μονάδα νοσηλείας, την ώρα που συνεχίζεται η μεταφορά ασθενών από το ένα ιδιωτικό θεραπευτήριο που επίταξε η κυβέρνηση.
Ακόμη, στη μία εκ των δύο επιταγμένων ιδιωτικών κλινικών συνεχίζεται η επιχείρηση του ΕΚΑΒ για τη διακομιδή των νοσηλευόμενων σε άλλα νοσοκομεία ώστε τα δύο ιδιωτικά θεραπευτήρια να μετατραπούν σε κλινικές Covid.
Πάντως, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η εκπαίδευση του προσωπικού και κυρίως να πραγματοποιηθεί μία τελική δοκιμή στον εξοπλισμό του θεραπευτηρίου.
Στα υπόλοιπα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, οι μονάδες εντατικής θεραπείας παραμένουν ασφυκτικά γεμάτες και οι προσπάθειες του υγειονομικού προσωπικού είναι υπεράνθρωπες.
Στον «Ευαγγελισμό», σταθερή και ελεγχόμενη παραμένει η κατάσταση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, ο οποίος νοσηλεύεται για τέταρτη ημέρα με κορωνοϊό. 60 περίπου άνθρωποι βρίσκονται διασωληνωμένοι, ενώ ακόμα 35 εισαγωγές ατόμων πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο.
Θετικός εργαζόμενος στην 7η Υγειονομική Περιφέρειας Κρήτης
Θετικός στον κορωνοϊό βρέθηκε και ένας εργαζόμενος στην 7η Υγειονομική Περιφέρειας Κρήτης, σύμφωνα με την ίδια την υπηρεσία. Αναλυτικά η 7η ΥΠΕ Κρήτης αναφέρει τα εξής:
Μετά τη διαπίστωση θετικού περιστατικού κορωνοϊού σε εργαζόμενο της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, ο οποίος βρίσκεται σε καθεστώς τηλεργασίας τις τελευταίες 10 ημέρες, ακολουθούνται όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες που ορίζονται από το πρωτόκολλο διαχείρισης του ΕΟΔΥ. Η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης θα λειτουργήσει κανονικά με όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.
Δήμος Αθηναίων: Μεγάλη δράση καθαρισμού- απολύμανσης περιμετρικά της Ομόνοιας
Στην περιοχή γύρω από την Ομόνοια, συνεχίστηκαν σήμερα κυριακάτικες δράσεις καθαριότητας και απολύμανσης του Δήμου Αθηναίων.
Τα συνεργεία της Διεύθυνσης Καθαριότητας και Ανακύκλωσης «σάρωσαν» όλα τα πολυσύχναστα σημεία της περιοχής, που τις καθημερινές λόγω της πιο αυξημένης κυκλοφορίας οχημάτων δεν μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις όπως η σημερινή. Δρόμοι, πεζοδρόμια, πεζόδρομοι, βάσεις κάδων απορριμμάτων και άλλα σημεία, καθαρίστηκαν, πλύθηκαν και απολυμάνθηκαν σχολαστικά, με τη δράση να απλώνεται σε μια πολύ μεγάλη ακτίνα περιμετρικά της ιστορικής πλατείας Ομονοίας.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου, στη σημερινή «εκστρατεία» καθαριότητας συμμετείχαν περισσότεροι από 20 εργαζόμενοι, οι οποίοι ήταν πλήρως εξοπλισμένοι με τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας και 20 σύγχρονα μηχανήματα (πλυστικά, σάρωθρα, υδροφόρες κ.α.) που εξασφαλίζουν ένα άρτιο αποτέλεσμα.
«Η καθαριότητα και η απολύμανση της πόλης αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για τον Δήμο Αθηναίων και η μεγάλη προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής θα συνεχιστεί και θα ενταθεί με αντίστοιχες μεγάλες δράσεις σε όλη την Αθήνα, από το κέντρο μέχρι τα όρια της, ώστε η πόλη και στις 129 γειτονιές της να είναι πιο καθαρή, πιο φωτεινή και όσο το δυνατόν πιο ασφαλής υγειονομικά» τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.
Συγκροτείται Συλλογικό Όργανο εκπροσώπων της Περιφέρειας και των Ιατρικών Συλλόγων Αττικής
Η συγκρότηση κοινής Επιτροπής εκπροσώπων της Περιφέρειας και των Ιατρικών Συλλόγων της Αττικής, που θα συνενώσει τις δυνάμεις του επιστημονικού κόσμο και της τοπικής αυτοδιοίκηση προς όφελος της δημόσιας υγείας και της κοινωνίας των πολιτών, αποφασίσθηκε σε χθεσινή σύσκεψη που συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, με τη συμμετοχή των εκλεκτόρων του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο Γ.Πατούλης τόνισε ότι στόχος είναι η θεσμοθέτηση ενός ισχυρού, πολυπαραταξιακού συλλογικού οργάνου που θα εξάγει τη κοινή συνισταμένη των επιστημονικών δεδομένων και των αυτοδιοίκητων λύσεων προς όφελος των πολιτών πέρα από πολιτικές και κομματικές αφετηρίες και κάλεσε τους εκπροσώπους των Συλλογικών οργάνων των γιατρών να συσπειρωθούν και να συνεργαστούν με την τοπική αυτοδιοίκηση για να ενισχύσουν τη φωνή του ιατρικού κόσμου.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν μέλη του Δ.Σ του ΙΣΑ, ο ορόεδρος Ν. Πλατανησιώτης και μέλη του Δ.Σ του ΙΣΠ, ο γενικός γραμματέας Γ. Ελευθερίου και μέλη του Δ.Σ. του ΠΙΣ, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Μ. Παγώνη, η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Α. Ρέτζιου καθώς και περισσότεροι από 50 εκπρόσωποι του ιατρικού κόσμου όλων των παρατάξεων.
«Το δίκτυο των Περιφερειών με τους Δήμους δημιουργεί ένα ισχυρό πλαίσιο για την οριζόντια εφαρμογή πολιτικών πρόληψης και προσυμπτωματικού ελέγχου που θα καταστήσει την κοινότητα ισχυρή απέναντι στην πανδημία και σε κάθε άλλη υγειονομική απειλή. Η χάραξη αυτών των πολιτικών μπορεί να γίνει αποδοτικά μόνο μέσα από τη συνεργασία με τον επιστημονικό κόσμο», επισήμανε ο κ. Πατούλης και τόνισε ότι το συλλογικό αυτό όργανο θα αποτελέσει πρότυπο για όλες τις Περιφέρειας της χώρας κάτι για το οποίο θα εργαστεί στο πλαίσιο του ρόλου του ως Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, προκειμένου να ενισχυθεί η πολιτεία στη χάραξη της στρατηγικής της.
Η Επιτροπή θα συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Στη συζητήθηκε επίσης το Σχέδιο Δράσης για την πορεία της επιδημίας στην Αττική και τη στήριξη του υγειονομικού κόσμου και διατυπώθηκαν τα εξής αιτήματα:
1. αύξηση της χρηματοδότησης για το ΕΣΥ.
2. προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού στις δομές υγείας
3. αύξηση των κλινών ΜΕΘ με μόνιμες προσλήψεις προσωπικού.
4. στήριξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και συγκρότηση ενός ισχυρού συστήματος ΠΦΥ με την αξιοποίηση του ιατρικού δυναμικού.
5. διασφάλιση αξιοπρεπών οικονομικών και επαγγελματικών συνθηκών για τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ.
6. ένταξη των υγειονομικών στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
7. διασφάλιση επαρκών μέσων προστασίας για τους υγειονομικούς σε όλες τις δομές υγείας.
8. ενίσχυση των ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών που αγωνίζονται να επιβιώσουν.
Άδ. Γεωργιάδης: «Με μεγάλη προσοχή θα ανοίξουμε την οικονομία». Θεσμοθέτηση του click away
«Με μεγάλη προσοχή θα ανοίξουμε την οικονομία» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του στον τ/σ “Σκάι”, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν ορισμένοι τομείς της οικονομίας, όπως τα εποχιακά είδη, όπως παιχνίδια, που έχουν πληγεί ιδιαίτερα. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι η όποια απόφαση θα παρθεί αφού δοθεί “πράσινο φως” από τους επιστήμονες.
«Εμείς στο υπουργείο έχουμε κάνει σενάρια για κάθε εξέλιξη του ιού και περιμένουμε η επιτροπή των λοιμωξιολόγων να μας δώσει το σημάδι της εκκίνησης. Δεν πρόκειται να ξεκινήσουμε την οικονομία αν δεν μας το πούνε οι γιατροί» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, σημειώνοντας ότι οι τομείς της οικονομίας που έχει αποδειχθεί ότι αποτελούν εστίες διασποράς του ιού δεν θα ανοίξουν, ή θα ανοίξουν πολύ αργότερα.
Παράλληλα, τόνισε ότι η αγορά θα λειτουργήσει με αυστηρούς όρους, όπως μάσκες, αποστάσεις, περιορισμένος αριθμός ατόμων μέσα στο κατάστημα, ενώ έκανε ιδιαίτερα αναφορά στο σύστημα click away. Όπως εξήγησε, θα γίνεται παραγγελία από τον καταναλωτή στο κατάστημα, η παραγγελία θα ετοιμάζεται, ο πολίτης θα κλείνει ραντεβού με τον καταστηματάρχη και θα πηγαίνει να την παραλαμβάνει από το κατάστημα, μειώνοντας στο ελάχιστο την ανθρωπινή επαφή ενώ θα μειωθεί σε μεγάλο βαθμό ο συνωστισμός μέσα στα καταστήματα.
Περεταίρω, αναφερόμενος στην εξέλιξη της πανδημίας στηλίτευσε συμπεριφορές που αψηφούν τα μέτρα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο ιός δεν θα αφήσει κανένα ανεπηρέαστο δεν κάνει διακρίσεις… πρέπει να τηρήσουμε όλοι τα μέτρα με θρησκευτική ευλάβεια, θα κάνουμε πάρτι μετά», ενώ εκτίμησε πως αν όλα πάνε καλά, το εμβόλιο θα φτάσει στη χώρα μας στα μέσα Δεκεμβρίου, «κάτι που είναι πολύ σημαντικό για το άνοιγμα της οικονομίας».
Με πληροφορίες από Mega/ ekriti.gr/ EΡΤ