Top

Τέλος της εβδομάδας «κλειδώνει» η παράταση του lockdown – Πώς θα κάνουμε Χριστούγεννα

Όλες οι νεότερες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού στη χώρα μας

Parallaxi
τέλος-της-εβδομάδας-κλειδώνει-η-παρ-678876
Parallaxi
εικόνα: Sakis Tb

Η εταιρία Moderna ανακοίνωσε ποσοστό αποτελεσματικότητας 94,1% στο εμβόλιο που ετοιμάζει και 100% στην πρόληψη των κρουσμάτων βαριάς μορφής ενώ κατέθεσε αίτηση για έγκριση από τους αρμόδιους Ευρωπαϊκούς και Αμερικανικούς Οργανισμούς. Μέχρι τέλος Δεκεμβρίου αναμένεται η πρώτη παρτίδα των εμβολίων κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Μαζί με το διαβατήριο και την ταυτότητα όποιος θέλει να ταξιδέψει θα πρέπει να έχει και πιστοποιητικό εμβολιασμού. Από το 2021, αμέσως μετά την έναρξη του εμβολιασμού, οι αεροπορικές εταιρίες θα ζητούν από τους επιβάτες τους υγειονομικό διαβατήριο. Η κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι το εμβόλιο θα είναι προαιρετικό. Στην πράξη όμως θα καθίσταται υποχρεωτικό για όσους θα χρειαστεί να ταξιδέψουν.

Όπως αποκάλυψε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, οι πολίτες που θα εμβολιαστούν δε θα περνούν από τεστ σε κάθε αεροδρόμιο. Πρώτη θα εφαρμόσει το υγειονομικό διαβατήριο η Αυστραλία και θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες χώρες μεταξύ αυτών και η Ελλάδα. Αποτελεσματικότητα 94% Ακόμη και με έκτακτα δελτία τα διεθνή ΜΜΕ μετέδωσαν χθες τα αποτελέσματα της τρίτης φάσης των κλινικών ερευνών για το εμβόλιο της Moderna που σύμφωνα με τους υπεύθυνους της εταιρίας έχει αποτελεσματικότητα 94,1%. Ήδη, έχουν καταθέσει αίτημα για έγκριση στις αρμόδιες αμερικανικές και ευρωπαϊκές αρχές οι εταιρίες Pfizer και Moderna ώστε να μπορέσουν το συντομότερο δυνατό να κυκλοφορήσουν τα εμβόλιά τους. Έτοιμα ψυγεία για τα εμβόλια Εφτά ψυγεία που θα καταψύχουν το εμβόλιο για τον κορωνοϊό στους -80 βαθμούς Κελσίου βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα.

Πρόκειται για θαλάμους βαθέως ψύξεως και χωρούν έως και 100.000 εμβόλια. Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου που σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα αναμένεται και το εμβόλιο, τα ψυγεία θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε όλη τη χώρα προκειμένου να αρχίσει άμεσα η χορήγησή του. Αίτημα στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων κατέθεσε η Pfizer Το εμβόλιο γεννά ελπίδες για επιστροφή στην κανονικότητα. Το πρωί της Τρίτης η Pfizer κατέθεσε αίτημα στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για έγκριση. Η αίτηση προς τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) αποτελεί κίνηση που φέρνει την εταιρεία ένα βήμα πιο κοντά στη διάθεση του εμβολίου.

Την περασμένη εβδομάδα μάλιστα, η βρετανική κυβέρνηση διέρρευσε την πληροφορία ότι οι ρυθμιστικές αρχές της χώρας πρόκειται να δώσουν την έγκρισή τους για το εμβόλιο για την Covid-19 που ανέπτυξαν οι εταιρείες BioNTech SE και Pfizer Inc εντός των επόμενων ημερών. Από την στιγμή που θα δοθεί η έγκριση, οι παραδόσεις του εμβολίου θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μέσα σε λίγες ώρες. Εξελίξεις υπάρχουν και στο μέτωπο του φαρμάκου, αφού ξεκίνησε παγκόσμια κλινική δοκιμή σε τρία φάρμακα που θα μπορέσουν να θεραπεύσουν τον κορονοϊό. Οι δοκιμές αναμένεται να γίνουν σε διάφορες περιοχές του πλανήτη.

Lockdown: Πέμπτη ή Παρασκευή οι ανακοινώσεις για το πώς θα κάνουμε Χριστούγεννα

Το σχέδιο για την σταδιακή άρση του lockdown και τον «οδικό χάρτη» για τις γιορτές των Χριστουγέννων επεξεργάζεται η κυβέρνηση, αναμένοντας τις εισηγήσεις της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων.

Σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά, αυτές θα βρίσκονται στα χέρια του πρωθυπουργού το αργότερο μέχρι το  βράδυ της Τετάρτης. Έτσι, είναι πολύ πιθανό τις ανακοινώσεις να κάνει την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Ο κ. Πέτσας είχε κάνει και την περασμένη εβδομάδα τις επίσημες ανακοινώσεις για την παράταση του lockdown μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου.

Αυτό ωστόσο δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο ενός τηλεοπτικού μηνύματος του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στους πολίτες την Παρασκευή, με το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εξηγήσει στους πολίτες τις κυβερνητικές αποφάσεις, πάντα σε συντονισμό με τους ειδικούς της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας.

Καθώς φαίνεται, η άρση των περιοριστικών μέτρων θα παραταθεί – στην καλύτερη περίπτωση – για τις 14 Δεκεμβρίου, με το λιανεμπόριο και την εστίαση να έχουν τον… πρωταγωνιστικό ρόλο. Τα σχολεία πιθανότατα θα ανοίξουν μετά τις γιορτές, καθώς ούτως ή άλλως είναι κλειστά κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και οι εισηγήσεις των ειδικών δεν «προκρίνουν» το άνοιγμα της εκπαίδευσης.

Σε κάθε περίπτωση, τα βήματα της κυβέρνησης θα είναι προσεκτικά. Μόλις τη Δευτέρα, άλλωστε, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μέσω τηλεδιάσκεψης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «ο δρόμος μας ίσως να φανεί πιο αργός, αλλά θα είναι πιο σίγουρος και πιο ασφαλής. Και κυρίως πρέπει να είναι ένας δρόμος χωρίς πισωγυρίσματα. Αλλά μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι έχουμε ακόμα μπροστά μας κάποιες δύσκολες μέρες, καθώς σε λίγο θα αρχίσει και η συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο θα βγούμε από τους αυστηρούς περιορισμούς». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός που εξετάζεται προβλέπει σταδιακό άνοιγμα, πάντα ανάλογα με την πορεία των κρουσμάτων.

Δυτική Ελλάδα: Μειώθηκαν τα κρούσματα κορονοϊού

Ιωάννινα: Σε καραντίνα το στρατόπεδο Περάματος λόγω κορονοϊού

Σε καραντίνα τέθηκε το στρατόπεδο Περάματος μετά την συρροή κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες. Συνολικά τα κρούσματα στο στρατόπεδο ξεπερνούν τα 45. Χθες, Δευτέρα, προέκυψαν 19 συνολικά θετικά κρούσματα μετά από rapid test που έκαναν κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ, τα οποία επιβεβαιώθηκαν και με μοριακό έλεγχο που ακολούθησε, ενώ τις προηγούμενες ημέρες είχαν επιβεβαιωθεί 26 κρούσματα. Έτσι από χθες το βράδυ το στρατόπεδο τέθηκε σε καραντίνα και απαγορεύθηκε τόσο η είσοδος όσο και η έξοδος απ’ αυτό.

Βατόπουλος: Θα συζητήσουμε για άνοιγμα με 300-500 κρούσματα

Την εκτίμηση ότι το lockdown είναι δύσκολο να τελειώσει στις 7 Δεκεμβρίου εξέφρασε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημειώνοντας ότι «έχουμε ακόμα καιρό για να αρθούν τα μέτρα», καθώς παρά την πτώση των κρουσμάτων, είναι ακόμα υψηλά.

«Με τα κρούσματα των τελευταίων ημερών βλέπουμε μια αχτίδα αισιοδοξίας, αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να χαλαρώσουμε. Γενικώς, το lockdown και η απαγόρευση μετακινήσεων πετυχαίνουν. Είμαστε σε έναν καλό δρόμο, ελαττώνονται τα κρούσματα, άρα καλά κάνουμε αυτή τη διαδικασία. Για την άρση των μέτρων έχουμε καιρό ακόμα, γιατί παρόλο που ελαττώνονται τα κρούσματα, εξακολουθούν και είναι πάρα πολλά. Για να πούμε ότι είμαστε ασφαλείς για να συζητήσουμε για άνοιγμα πρέπει να φτάσουμε στα 300-500 κρούσματα», ανέφερε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι στο τέλος της εβδομάδας θα υπάρχει  μια καλύτερη εικόνα για το πώς πάνε τα πράγματα.

«Το βρίσκω δύσκολο να τελειώσει το lockdown στις 7 Δεκεμβρίου», επισήμανε. Εφόσον πάντως αρχίσει η άρση των μέτρων, σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο, τα δημοτικά σχολεία είναι από τα πρώτα που μπορεί να ανοίξουν «με την έννοια ότι η αναλογία κόστους-κέρδους είναι σαφώς υπέρ το κέρδους, γιατί τα παιδιά ταλαιπωρούνται πολύ εκτός σχολείου», ενώ για την εστίαση τόνισε ότι δεν έχει γίνει ακόμα καμία συζήτηση στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων. Σχετικά με τα εμβόλια, ο καθηγητής Μικροβιολογίας δήλωσε ότι «πρέπει πρώτα να εγκριθούν από τους διεθνείς οργανισμούς κι εφόσον δοθούν οι άδειες, μπορεί να αρχίσει ο εμβολιασμός. Άπαξ και αρχίσει ο εμβολιασμός και αρχίσει να δημιουργείται τείχος ανοσίας, θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα, αλλά τον χειμώνα θα τον “φάμε”» αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο από το καλοκαίρι να επιστρέψουμε στην κανονικότητα.

Για το «διαβατήριο εμβολιασμού», σημείωσε ότι υπάρχει ήδη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για ορισμένα κράτη και πρέπει κάποιος που ταξιδεύει να το έχεις μαζί, για ασθένειες όπως ο κίτρινος πυρετός, η χολέρα κλπ.

«Ως ιδέα υπάρχει, αλλά αν θα εφαρμοστεί σε Ευρώπη και Αμερική δεν ξέρω αν θα γίνει, γιατί είναι δύσκολο να εφαρμοστεί μαζικά.

Μπορεί όμως ένα κράτος που δεν έχει κρούσματα να αποφασίσει ότι για να δεχθεί επισκέπτες από άλλες χώρες, πρέπει να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού. Σε ό,τι αφορά στον σάλο που έχει προκληθεί τις τελευταίες μέρες σχετικά με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο κ. Βατόπουλος ανέφερε ότι «έγραψαν για διπλά βιβλία του ΕΟΔΥ λες και θα κλέψει κάποιος την εφορία. Τέτοιο θέμα δεν υπάρχει» συμπληρώνοντας ότι η βάση δεδομένων που έχει συμφωνηθεί να χρησιμοποιείται από όλους, είναι στην ΗΔΙΚΑ, είναι ηλεκτρονική και τροφοδοτείται από όλους όσοι παράγουν δεδομένα. «Αν ο ΕΟΔΥ θέλει να μαζέψει κάποια δεδομένα, έχει το δικαίωμα. Κάθε μέρα δημοσιοποιούνται τα δεδομένα της ΗΔΙΚΑ. Προφανώς και θα θέλαμε καλύτερα δεδομένα, λίγο πιο λεπτομερή, αλλά δεν πιστεύω ότι ο ΕΟΔΥ κρύβει δεδομένα επίτηδες», κατέληξε.

Πρόκληση η κρυοσυντήρηση εμβολίων – Οι θερμοκρασίες ανά εταιρία

Σύψας: Ποτέ ως Επιτροπή δεν αμφισβητήσαμε τα στοιχεία του ΕΟΔΥ

“Λόγω της θέσης μου έχω πρόσβαση στο μητρώο covid κάθε μέρα. Δεν είχα ποτέ κανένα πρόβλημα με τα στοιχεία τα οποία μας παρείχε αυτό το μητρώο. Και πραγματικά εξεπλάγην όταν διάβασα περί δύο μητρώων”, τόνισε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

“Να σας υπενθυμίσω ότι το μητρώο αυτό φτιάχτηκε με τη βοήθεια μελών της Επιτροπής και του ΕΟΔΥ. Το χρησιμοποιούμε από τον Μάρτιο, από το κρούσμα Νο1, κι εκεί όλοι οι ιατροί- ας πούμε εμείς οι ιατροί στο “Λαϊκό” που έχουμε τα κρούσματα, περνάμε όλα τα στοιχεία στο συγκεκριμένο μητρώο. Το μητρώο αυτό μας δίνει πολύτιμες πληροφορίες. Με τον ΕΟΔΥ συνεργαζόμαστε από το πρώτο κρούσμα χωρίς ποτέ κανένα πρόβλημα. Χωρίς ποτέ εμείς, ως Επιτροπή, να έχουμε αμφισβητήσει την ακρίβεια των στοιχείων που μας δίνει ο ΕΟΔΥ. Κάθε Πέμπτη, έρχεται άνθρωπος από τον ΕΟΔΥ στην Επιτροπή και κάνουμε μακρές συζητήσεις. Εκεί έχουμε πολύ περισσότερα στοιχεία απ’ όσα δημοσιεύονται, τα οποία, όμως, είναι ακριβώς καθαρά επιστημονικά στοιχεία προς ανάλυση, δεν είναι προς δημόσια χρήση.

Οι άνθρωποι του ΕΟΔΥ τους οποίους ξέρω, είναι εξαιρετικοί επιστήμονες, λαμπροί επιστήμονες, δηλαδή εμένα μου κάνουν φοβερή εντύπωση αυτοί οι άνθρωποι. Εγώ ως πανεπιστημιακός έχω πρόσβαση στα στοιχεία του ΕΟΔΥ, έχω δημοσιεύσει στα μεγαλύτερα περιοδικά του κόσμου από στοιχεία του ΕΟΔΥ και οι άνθρωποι στα μεγαλύτερα περιοδικά δέχτηκαν τις δημοσιεύσεις και την ποιότητα των στοιχείων τα οποία τους δίνουμε”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής. “Επομένως νομίζω ότι αυτός ο θόρυβος που γίνεται δεν βοηθάει καθόλου, μα καθόλου την κοινή μας προσπάθεια που κάνουμε και σαν Επιτροπή και σαν ΕΟΔΥ.

Πάντως εγώ σαν επιστήμονας δεν μπορώ να σας πω ότι έχω κάποιο πρόβλημα με τα στοιχεία τα οποία έχουμε. Θα μπορούσαν να είναι καλύτερα; Βεβαίως. Τίποτα δεν είναι τέλειο, το καλύτερο είναι ο εχθρός του καλού αλλά άλλο είναι αυτό και άλλο να απαξιώνουμε την προσπάθεια του ΕΟΔΥ. Πραγματικά με στεναχώρησε λιγάκι αυτό”, κατέληξε ο κ. Σύψας.

Εξαδάκτυλος: Άρση μέτρων μόνο με αποσυμπίεση στα νοσοκομεία

Την ανάγκη να μειωθούν οι «σκληροί» αριθμοί πριν γίνει η άρση των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού ανέδειξε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» και το OPEN TV. «Πρέπει να δούμε τους σκληρούς αριθμούς να υποχωρούν πριν από την άρση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Εξαδάκτυλος.

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ τόνισε πως πρέπει να υποχωρήσει ο αριθμός των διασωληνωμένων και συμπλήρωσε: «Όλοι οι δείκτες πρέπει να μειωθούν για να ανοίξει η χώρα. Πρέπει να αποσυμφορηθούν οι ΜΕΘ αλλά και οι απλές κλίνες».

Πέτσας: Θα μπορούσαν να εφαρμοστούν νωρίτερα τα μέτρα στη Θεσσαλονίκη

Γώγος: Πιθανό το άνοιγμα των σχολείων μετά τις γιορτές

Άνοιγμα των σχολείων, ακόμη και των δημοτικών μετά τις γιορτές “βλέπει” ο καθηγητής παθολογίας και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμώνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος. Όπως τόνισε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ η επιτροπή δεν έχει λάβει ακόμη τις αποφάσεις της αλλά με τα έως τώρα δεδομένα πιθανότατα τα γυμνάσια και τα λύκεια θα ανοίξουν μετά τις γιορτές ενώ κάτι τέτοιο ενδέχεται να γίνει και με τα δημοτικά. «Αυτό που “παίζει” είναι αν θα αρχίσουν στις 14.

Αν δεν αρχίσουν στις 14 τα δημοτικά, δεν έχει νόημα να το συζητάμε. Επομένως υπάρχει πιθανότητα να πάνε και αυτά μετά τις γιορτές», σημείωσε ο κ. Γώγος. Ο καθηγητής είπε ότι υπάρχουν στο συγκεκριμένο θέμα απόψεις και αρνητικές και θετικές και πως αυτό που προβληματίζει είναι η κινητικότητα γύρω από το άνοιγμα των σχολείων που θα επιβαρύνει το σύστημα. Ανέφερε το λιανεμπόριο στους τομείς που ίσως ανοίξουν με μεγάλη προσοχή και με συνεχή περιοριστικά μέτρα ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο με αντίστοιχους όρους να λειτουργήσουν και τα εμπορικά κέντρα.

Για την εστίαση είπε ότι είναι μάλλον ο τελευταίος κλάδος που θα συζητηθεί και φαίνεται πως το άνοιγμά του πάει προς τα πίσω. «Όλοι είμαστε επιφυλακτικοί γιατί ακόμη υπάρχει η επιβάρυνση στο σύστημα υγείας που μας έχει ταλανίσει και έχω δει πολλές εκπλήξεις με τον συγκεκριμένο ιό», «οι υπολογισμοί πολλές φορές πέφτουν έξω», προειδοποίησε ο κ. Γώγος.

Γεραπετρίτης: Ο εμβολιασμός είναι ζήτημα συλλογικής ευθύνης

Εντός του Δεκεμβρίου αναμένεται η πρώτη παρτίδα των εμβολίων έναντι του κορονοϊού στην Ελλάδα, όπως εξήγησε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA». «Μια κρίσιμη μάζα εμβολίων για όσους πρέπει να εμβολιαστούν θα ξεκινήσουν εντός του Ιανουαρίου» σημείωσε, λέγοντας ότι θα έχουν προτεραιότητα οι υγειονομικοί και οι ευάλωτοι συμπολίτες μας. «Σύντομα ελπίζουμε να εμβολιάσουμε ένα ικανό ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού».

Σύμφωνα με τον υπουργό, υπάρχουν δυσκολίες στη μεταφορά του εμβολίου, αλλά και στο ζήτημα των σημείων εμβολιασμού, ενώ όπως ξεκαθάρισε ο εμβολιασμός θα είναι οικειοθελής. «Θα γίνει εκστρατεία ενημέρωσης του πληθυσμού για ανάγκη εμβολιασμού. Οικειοθελής ο εμβολιασμός. Να κατανοήσει ο πληθυσμός ότι δεν είναι ζήτημα ατομικής υγείας το εμβόλιο, αλλά συλλογικής ευθύνης και κοινωνικής αλληλεγγύης. Να πάμε στο εμβόλιο, όλα τα εμβόλια που είναι στο στάδιο προέγκρισης, έχουν υψηλό στάδιο αποτελεσματικότητας και δεν εμφανίζουν παρενέργειες. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος εξ΄αυτού» ανέφερε.

Σε ότι αφορά τους υγειονομικούς και το γεγονός του ότι θα πρέπει να εμβολιαστούν, υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει γιατρός, νοσηλευτής η όποιος ασχολείται με διοίκηση νοσοκομείων, που να μην αντιλαμβάνεται τη σημασία του να εμβολιάζεται κάποιος». Μάλιστα, όπως είπε, το υπουργικό συμβούλιο αλλά και εν γένει το πολιτικό προσωπικό της χώρας θα εμβολιαστεί από τους πρώτους. «Το υπουργικό συμβούλιο θα εμβολιαστεί από τους πρώτους. Το πολιτικό προσωπικό θα πρέπει να εμβολιαστεί, όχι μόνο γιατί είναι πολύ σημαντικό για τη συνέχεια του κράτους να διασφαλίζεται η υγεία όσων είναι σε κρίσιμες θέσεις, αλλά και για να δοθεί ένα υπόδειγμα προς του πολίτες».

Ακόμα, ανέφερε, ότι οποιοσδήποτε εμβολιάζεται θα λαμβάνει βεβαίωση εμβολιασμού, τόσο για να αποφεύγονται οι διπλοεμβολιασμοί όσο και «για να μπορεί να ταξιδεύει ελεύθερα χωρίς να υφίσταται τη διαδικασία του τεστ». Επιπλέον, αναφέρθηκε σε μια ελληνική ομάδα επιστημόνων που έφτιαξαν έναν γρήγορο τεστ κορονοϊού. «Πολύ σύντομα θα είμαστε έτοιμοι να παράγουμε και δικά μας τεστ. Αυτό θα δημιουργήσει μια δυνατότητα για να κάνουμε πολύ μεγαλύτερο αριθμό τεστ στον πληθυσμό».

Γιατροί που νόσησαν συγκλονίζουν – Μην φτάσει άνθρωπος σε αυτή την κατάσταση

ΠΟΕΔΗΝ : Εκτός ορίων το νοσοκομείο Γιαννιτσών – Μαζί ύποπτα και θετικά κρούσματα

Για δραματική κατάσταση στο νοσοκομείο Γιαννιτσών κάνει λόγο η ΠΟΕΔΗΝ, προβαίνοντας σε σχετική καταγγελία για τις συνθήκες νοσηλείες ασθενών. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, νοσηλεύονται περί τους 80 ασθενείς με κοροναϊό στις κλινικές και 14 διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ. «Η ΜΕΘ είναι πάντα γεμάτη και δεν καλύπτει τα περιστατικά που χρήζουν διασωλήνωσης.

Έχουν διασωληνωθεί ασθενείς στο τμήμα κοροναϊού και περίμεναν αρκετές ώρες να διακομισθούν σε ΜΕΘ άλλου νοσοκομείου ή να αδειάσει κλίνη ΜΕΘ». Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, το Σωματείο εργαζομένων καταγγέλλει ότι τα ύποπτα και θετικά κρούσματα νοσηλεύονται ημέρες μαζί στον πρώην χώρο των εξωτερικών ιατρείων, ακόμη και σε ράντζα, ενώ πολλοί εξυπηρετούνται με φορητές μπουκάλες οξυγόνου. Στη σχετική καταγγελία επισημαίνεται πως δεν υπάρχει μοριακός αναλυτής και τα δείγματα για τεστ στους ασθενείς στέλνονται Θεσσαλονίκη και αργούν.

«Οι αναμονές για εξέταση των ασθενών υπόπτων κρουσμάτων στα ΤΕΠ είναι πολλές ώρες και ταλαιπωρούνται με πυρετό, βήχα και άλλα συμπτώματα». Όπως τονίζεται, στο νοσοκομείο υπηρετούν μόνο δύο πνευμονολόγοι, εκ των οποίων ο ένας είναι διευθυντής στη ΜΕΘ, ενώ 36 υγειονομικοί νοσούν.

Γεωργιάδης: Αν ήταν στο χέρι μου θα άνοιγα σήμερα τα μαγαζιά με εποχικά είδη

Τον κατάλληλο τρόπο για να μπορέσουν όσο πιο σύντομα γίνεται να ανοίξουν τα μαγαζιά με τα εποχικά είδη, όπως είναι τα στολίδια και τα παιχνίδια, ψάχνει το υπουργείο Ανάπτυξης, βλέποντας ότι ο συγκεκριμένος κλάδος θα δεχτεί ανεπανόρθωτο πλήγμα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και του lockdown. Για το θέμα, μάλιστα, πραγματοποιήθηκε νέα σύσκεψη την Τρίτη και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον Aplha 98.9, ανέφερε πως αν ήταν στο χέρι του θα αποφάσιζε το άνοιγμα αυτών των επιχειρήσεων ακόμα και σήμερα.

«Έχουμε πολλές σκέψεις. Κάναμε και σύσκεψη πάλι σήμερα και κοιτάμε πώς μπορούμε να τους βοηθήσουμε. Κάθε μέρα συζητάμε για το θέμα των εποχικών. Εκείνων που πουλάνε στολίδια και παιχνίδια. Αυτές οι δύο κατηγορίες παθαίνουν μεγάλη ζημία», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και συνέχισε: «Δεν υπάρχει μέρα που δεν συζητάμε τις παραμέτρους γι’ αυτούς τους κλάδους. Μέχρι και τους ΚΑΔ έχω μάθει απ’ έξω. Δεν αποφασίζω, όμως, μόνος μου. Θα ήθελα να τους ανοίξω σήμερα, καταλαβαίνω ότι καταστρέφονται οι άνθρωποι αλλά έχουμε μια μάχη». Με τα μαγαζιά κλειστά το βάρος για τις ηλεκτρονικές αγορές έχει πέσει στους κούριερ.

«Σίγουρα η κατάσταση με τους κούριερ στο δεύτερο lockdown είναι πολύ καλύτερη από ό,τι στο πρώτο. Οι εταιρείες είχαν προετοιμαστεί για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κόσμου. Ο φόρτος είναι πολύ μεγάλος αλλά γενικά δεν είναι χάλια τα πράγματα. Το ηλεκτρονικό εμπόριο κάνει πολύ υψηλούς τζίρους», σημείωσε ο υπουργός όταν ρωτήθηκε σχετικά. Επίσης, ο Άδωνις Γεωργιάδης παραδέχτηκε πώς υπάρχει καθυστέρηση στις υπηρεσίες του Δημοσίου αλλά απέδωσε τα προβλήματα στην τηλεργασία. «Το Δημόσιο λειτουργεί με τηλεργασία. Το μεγαλύτερο ποσοστό των δημοσίων υπαλλήλων δουλεύει με τηλεργασία. Γι’ αυτό υπάρχει καθυστέρηση. Αν δεν συνέβαινε αυτό πώς θα μειώναμε την κίνηση στους δρόμους; Δεν δουλεύουν όλα ρολόι», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Ασφαλής ο εμβολιασμός ρουτίνας, τονίζει η Διεύθυνση Υγείας της ΠΚΜ

Πρόεδρος ΕΚΑΒ: Πολύ δύσκολο εγχείρημα η αεροδιακομιδή

«Η καλύτερη αεροδιακομιδή είναι αυτή που δεν χρειάζεται να γίνει», δήλωσε νωρίτερα σήμερα Τρίτη 1 Δεκεμβρίου στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο FM», ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου, εξηγώντας πως το εγχείρημα της αεροδιακομιδής είναι ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα, το οποίο εμπεριέχει υψηλό βαθμό επικινδυνότητας και ταλαιπωρίας του ασθενούς, αλλά και του εξειδικευμένου υγειονομικού προσωπικού γι’ αυτό και θα πρέπει να τη χρησιμοποιούμε μόνο ως ύστατη λύση.

Με αφορμή την πρόσφατη αεροδοκομιδή τριών ασθενών covid από το νοσοκομείο της Δράμας στην Αθήνα, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ σημείωσε: «Το ΕΚΑΒ διαθέτει τον ειδικό εξοπλισμό για τις αεροδιακομιδές, δηλαδή τις ειδικές κάψουλες αρνητικής πίεσης. Υπάρχουν 11 στον αριθμό, που είναι αρκετές για να καλύψουν τις ανάγκες. Είναι μια δύσκολη διαδικασία -ειδικά όταν πρόκειται για διασωληνωμένους ασθενείς, όπως ήταν οι τρεις ασθενείς από τη Δράμα- να τοποθετηθούν μέσα στην ειδική κάψουλα, καθώς αυτό πρέπει να γίνει από τον ιπτάμενο γιατρό και την ομάδα. Πρώτα θα πρέπει να σταθεροποιηθεί η κατάσταση των ασθενών στο νοσοκομείο και έπειτα να διακομιστούν στο αεροπλάνο και στο νοσοκομείο. Εμείς είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να διακομίσουμε τους ασθενείς, είτε με C130 είτε με ελικόπτερο» τόνισε ο κ. Παπαευσταθίου.

Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ αναφέρθηκε και στην προοπτική χρήσης του τρένου ως μέσου για τη διακομιδή ασθενών σε άλλες περιοχές, σε περίπτωση που δεν θα μπορέσει το υγειονομικό σύστημα της Θεσσαλονίκης να ανταπεξέλθει. «Ένας από τους τρόπους μαζικής διακομιδής που εξετάστηκε ήταν και το τρένο και αυτό δεν το ανακαλύψαμε εμείς, αλλά είναι κάτι που ήδη γίνεται στη Γαλλία και τη Γερμανία, γι’ αυτό εξετάστηκε η δυνατότητα, εάν χρειαστεί, να μπορέσει να γίνει κι αυτό. Δεν έχει ετοιμαστεί ωστόσο κάποιο τρένο, ενώ θέλω να διευκρινίσω, πως οι ασθενείς που θα μεταφερόντουσαν, εάν υπήρχε η ανάγκη, θα ήταν ασθενείς ήπιας βαρύτητας και σε καμία περίπτωση διασωληνωμένοι ασθενείς», διευκρίνισε.

«Προσπαθούμε σε καθημερινή βάση να περιορίσουμε τη διασπορά της πανδημίας», επισήμανε ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ και υπογράμμισε πως «αν και τις τελευταίες ημέρες τα “νούμερα” είναι σταθεροποιημένα, είναι όμως υψηλά σταθεροποιημένα, η κατάσταση είναι κρίσιμη και δεν επιτρέπει εφησυχασμό σε κανέναν και ειδικά σε εμάς που είμαστε υπεύθυνοι για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΝΤ1, MEGA, OPEN, skai.gr, ethnos.gr, capital.gr, vradini.gr, ert.gr, ALPHA98,9FM

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα