Top

Βόρεια Ελλάδα, σχολεία και ανεμβολίαστοι προβληματίζουν κυβέρνηση – ειδικούς

Πάνω από 6.000 κρούσματα σε παιδιά τις πρώτες 10 μέρες λειτουργίας των σχολείων.

Parallaxi
βόρεια-ελλάδα-σχολεία-και-ανεμβολίασ-747380
Parallaxi
Με το βλέμμα στραμμένο στα σχολεία αλλά και στη Βόρεια Ελλάδα είναι η κυβέρνηση, με στόχο να αποφευχθεί μια αναζωπύρωση της πανδημίας μέσα στον Οκτώβριο.

Σε αυτή τη χρονική συγκυρία οι επιδημιολογικοί δείκτες παραμένουν σταθεροί, ωστόσο ήδη εκδηλώνεται πίεση στο σύστημα υγείας σε νομούς της Μακεδονίας (όπου είναι χαμηλότερη η εμβολιαστική κάλυψη).

Να σημειωθεί πως οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι η επιστροφή των μαθητών στα θρανία αλλά και η σταδιακή μεταφορά κοινωνικών δραστηριοτήτων σε κλειστούς χώρους λόγω του καιρού αναμένεται να οδηγήσουν σε αύξηση των κρουσμάτων. Μάλιστα χθες έκλεισαν και τα δύο πρώτα τμήματα σε σχολείο της Βόρειας Ελλάδας (νόσησε πάνω από το 50% των μαθητών της κάθε τάξης), ενώ συνολικά το 24% των καταγεγραμμένων κρουσμάτων είναι παιδιά και έφηβοι.

Ο στόχος για χτίσιμο τείχους ανοσίας μέσα στο φθινόπωρο είναι υπερβολικά αισιόδοξος, καθώς ο εμβολιαστικός ρυθμός παραμένει στάσιμος ενώ υπάρχουν και σημαντικές γεωγραφικές διακυμάνσεις. Είναι χαρακτηριστικό πως ο ημερήσιος αριθμός όσων κάνουν την πρώτη δόση είναι κάτω από 10.000, ενώ πλήρως εμβολιασμοί σχεδόν 6 εκατομμύρια πολίτες. Μάλιστα σε νομούς της Βόρειας Ελλάδας – όπως για παράδειγμα σε Κιλκίς, Πιερία, Δράμα, Σέρρες – το ποσοστό όσων έχουν κάνει το βήμα προς την “επιχείρηση Ελευθερία” είναι κάτω από το 50%.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο χτύπησε καμπανάκι για τα περιστατικά όπου γονείς μήνυσαν εκπαιδευτικούς, επιδιώκοντας ουσιαστικά να μπουν τα παιδιά τους στο σχολεία χωρίς να τηρούνται οι προβλεπόμενοι κανόνες (μάσκες, self test). Ανάλογα περιστατικά αντιμετωπίζουν και γιατροί, που βρίσκονται αντιμέτωποι με αρνητές της πανδημίας.

Σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση θέλει να βάλει ασφαλιστικές δικλείδες, ώστε να μη βρίσκονται αντιμέτωποι με το αυτόφωρο γιατροί και υγειονομικοί που εφαρμόζουν τα μέτρα προστασίας από τον κορoνοϊό. Με δεδομένο ότι ο νέος Ποινικός Κώδικας τίθεται σε διαβούλευση αύριο, αναμένεται να προωθηθεί τάχιστα η σχετική ρύθμιση. Το δικαίωμα της μήνυσης παραμένει αναφαίρετο για οποιονδήποτε πολίτη, θα προβλέπεται όμως πως για μηνυτήριες αναφορές που σχετίζονται με την εφαρμογή των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας οι δημόσιοι λειτουργοί δεν θα οδηγούνται στο αυτόφωρο.

«Ενδεχομένως χρειάζεται ένας συντονισμός των εισαγγελικών και αστυνομικών αρχών, ώστε αν δει κανείς ότι αυτό είναι ένα περιστατικό που γενικεύεται, όπως για παράδειγμα αν γίνονται μηνύσεις για αστεία πράγματα περί εσχάτης προδοσίας και είναι προφανέστατα αβάσιμες, να σχηματίζεται μια δικογραφία πλην όμως να μην κινείται η διαδικασία του αυτοφώρου» ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

Να σημειωθεί πως φρένο στις προσαγωγές εκπαιδευτικών, μετά από μηνύσεις που κάνουν σε βάρος τους γονείς- αρνητές της πανδημίας έβαλε χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος. Ειδικότερα ζήτησε από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ Μιχάλη Καραμαλάκη να διασφαλιστεί ότι οι αστυνομικοί δεν θα προσάγουν στα αστυνομικά τμήματα εκπαιδευτικούς που εφαρμόζουν το νόμο για τα μέτρα προστασίας ενάντια στον κορονοϊό.

Την ίδια στιγμή αλλεπάλληλες συσκέψεις γίνονται για να αντιμετωπιστεί η αύξηση των επιδημιολογικών δεικτών στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς είναι νωπές οι μνήμες από την έξαρση της πανδημίας που σημειώθηκε στη Θεσσαλονίκη πέρσι το Νοέμβριο. Μάλιστα χθες στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αν και σε αυτή τη φάση το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων δε συζητείται. Ωστόσο, πολλά θα κριθούν από την πορεία της πανδημίας τον Οκτώβριο και ιδιαίτερα στον τρόπο με τον οποίο θα γίνει ο εορτασμός του πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου.

Την ίδια στιγμή στόχος της κυβέρνησης είναι να μην επαναληφθούν αρρυθμίες που έχουν υπάρξει το τελευταίο διάστημα και στέλνουν συγκεχυμένα μηνύματα στους πολίτες. Για παράδειγμα, χρειάστηκε να υπάρξει νομοτεχνική βελτίωση, ώστε να αυξηθεί από τους τρεις στους πέντε μήνες ο χρόνος που ισχύει το δωρεάν πακέτο των 50GB στους μαθητές του λυκείου που θα εμβολιαστούν. Παράλληλα αλαλούμ επικράτησε και για το πως θα κλείνουν ραντεβού με τους οδοντιάτρους οι πολίτες , θέμα που έχει προκαλέσει την παρέμβαση της Ελληνικής Οδοντιατρικής Υπηρεσίας.

Σχολεία: Πάνω από 6.000 κρούσματα σε παιδιά τις πρώτες 10 μέρες λειτουργίας

Από το πρώτο κουδούνι, τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου μέχρι και χθες καταγράφηκαν περισσότερα από 6.000 κρούσματα κορoνοϊού στην πληθυσμιακή ομάδα των ανηλίκων, όπου οι μαθητές της προσχολικής και της σχολικής εκπαίδευσης κυριαρχούν. Μάλιστα, το περασμένο 24ωρο ανακοινώθηκε και η πρώτη για την εφετινή σχολική χρονιά αναστολή λειτουργίας τμημάτων λόγω κρουσμάτων κορoνοϊού – συγκεκριμένα, σε δύο τμήματα του 10ου δημοτικού Σχολείου Νεάπολης – Συκεών στη Θεσσαλονίκη, από την οποία όπως φαίνεται σηκώνεται και πάλι ισχυρό επιδημικό κύμα.

Ο εκτεταμένος και τακτικός έλεγχος για τον κορoνοιό (testing) στους μαθητές δημιουργεί κάποιο ανάχωμα για την επιδημία στα σχολεία καθώς εντοπίζονται εγκαίρως οι ασυμπτωματικοί φορείς του ιού, απομονώνονται και προστατεύονται τόσο οι ίδιοι όσο και οι συμμαθητές τους όσο και οι οικείοι τους.

Ωστόσο, η έξαρση της επιδημίας μέσα στα σχολεία βρίσκεται μόλις στην αρχή. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα κρούσματα θα αυξηθούν περαιτέρω τις επόμενες εβδομάδες, λόγω μεγαλύτερης κινητικότητας των παιδιών και δυναμικότερου testing στις εκπαιδευτικές μονάδες. Επιπλέον, βασικός παράγοντας που θα επιδράσει στην ανοδική ή μη πορεία της επιδημίας στα Γυμνάσια και τα Λύκεια είναι η ταχύτητα του εμβολιασμού – υπενθυμίζεται πως τα εμβόλια mRNA χορηγούνται σε εφήβους ηλικίας 12-17 χρόνων.

Θεσσαλονίκη: Δεύτερο τμήμα που κλείνει στο ίδιο σχολείο

Τα σχολεία απασχολούν την κυβέρνηση, τις επιστημονικές και υγειονομικές αρχές, την κοινωνία, με διαφορετική προσέγγιση από την κάθε πλευρά, αλλά με συνισταμένη την αγωνία όλων για την αδιατάρακτη διά ζώσης επαφή των μαθητών με τον σχολικό τους μικρόκοσμο. Η κυβέρνηση επιθυμεί τη δια ζώσης λειτουργία των σχολείων, τα μέλη της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων παρατηρούν με προβληματισμό την αύξηση κρουσμάτων στους ανηλίκους και προκρίνουν την επαναξιολόγηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, οι αρμόδιοι στα παιδιατρικά νοσοκομεία ανησυχούν για την τυχόν μεγάλη επίπτωση της λοίμωξης covid στους ανηλίκους και οι γονείς καλούνται να αποφασίσουν για την προσέλευση των παιδιών τους στις σχολικές αίθουσες και, κυρίως, αν τα θωρακίσουν με το εμβόλιο κατά της λοίμωξης covid εφόσον εμπίπτουν στις ομάδες χορήγησής του.

Υπερδιπλασιάστηκαν τα μολυσμένα παιδιά από τον Ιούνιο

Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ΕΟΔΥ για την κυκλοφορία του κορoνοιού στους ανηλίκους από τον περασμένο Φεβρουάριο μέχρι και τον τρέχοντα μήνα δείχνουν την επίπτωση που είχε ο κορoνοιός και σε αυτήν την ομάδα, με αυξημένο αριθμό κρουσμάτων αλλά που ευτυχώς δεν συνοδεύτηκε από αύξηση στις νοσηλείες. Ενώ τα θετικά κρούσματα ηλικίας 0-18 χρόνων αποτελούσαν το 10,1% των συνολικών κρουσμάτων κατά την περίοδο 15 Φεβρουαρίου – 15 Μαΐου 2021, μέσα σε τρεις μήνες, από 15 Ιουνίου μέχρι 15 Σεπτεμβρίου το ποσοστό των μολυσμένων με κορoνοιό ανηλίκων έφτασε το 24,2% του συνόλου των μολύνσεων. Μάλιστα, στη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση το ποσοστό των κρουσμάτων σε ανηλίκους άγγιξε το 30%! Από τις 2.329 λοιμώξεις που διαγνώστηκαν, οι 693 αφορούσαν σε άτομα έως 17 χρόνων, με τους ειδικούς βεβαίως να υπενθυμίζουν πως η αύξηση είναι αναμενόμενη με το εκτεταμένο testing που γίνεται. Σημαντικό επιβαρυντικό παράγοντα θεωρούν επίσης την επικρατούσα μετάλλαξη Δέλτα που στοχεύει κυρίως στους ανεμβολίαστους, με τα παιδιά ηλικίας έως 11 χρόνων να αποτελούν ομάδα του πληθυσμού μη θωρακισμένη.

Το “όπλο” των εμβολίων mRNA που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για την προστασία τους οι μαθητές ηλικίας 12-17 χρόνων δεν έχει ενεργοποιηθεί δραστικά ακόμη. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που είχε ανακοινώσει ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, η εμβολιαστική κάλυψη ανέρχεται σε 28,7% για τους εφήβους 15 – 17 ετών και σε 15,7% για τα παιδιά 12-14 χρόνων.

Πνευμονολόγος Σωτηρία – «Σε μας έτυχε να νοσηλεύουμε ασθενείς που σώθηκαν από ‘μαντζούνια’ και ‘μάγια’»

Ο πνευμονολόγος επιμελητής στο «Σωτηρία» Γιώργος Χειλάς με μία ανάρτησή του στα social media που συνοδεύει το σκίτσο ενός ασθενούς με κοροναϊό περιγράφει όσα έχει βιώσει τους 19 τελευταίους μήνες εν μέσω πανδημίας.

«Σε εμάς έτυχε να νοσηλεύουμε ανθρώπους που τελικά τους έσωσαν οι προσευχές, τα «μάγια», τα «μαντζούνια» όλων των άλλων κι όχι τα δικά μας συμβατικά ιατρικά όπλα», τονίζει ο κ. Χείλας.

«Σε εμάς έτυχε να προσφεύγουν τρομαγμένοι ασθενείς με αντίστοιχα τρομοκρατημένους συγγενείς που όταν «όλα πήγαν καλα» ήταν περήφανοι που δεν έκαναν το εμβόλιο και δε συμμετείχαν στο κοινό καλό», προσθέτει ακόμη.

«Σε εμάς έτυχε όμως να απολαμβάνουμε την αγάπη της μεγάλης μερίδας των ασθενών που έχουμε περιθάλψει. Τους ευχαριστούμε πολύ για την αγάπη τους», καταλήγει.

Αναλυτικά η ανάρτηση: «Στη ζωή αυτό που μετράει είναι η ισορροπία. Δεν μπορεί κανείς να τα έχει όλα, δεν αντέχει να μην έχει τίποτα.

Σε εμάς τους υγειονομικούς της πρώτης γραμμής έλαχε μετά από 19’μήνες αγώνα μέσα στην πανδημία να έχουμε πλησιάσει τόσο πολύ τον σκληρό πυρήνα της προκατάληψης, της δεισιδαιμονίας· και της άρνησης της προφανούς πραγματικότητας.

Σε εμάς έλαχε η σκληρή καθημερινή πραγματικότητα που συνοψίζεται στο «ρητό» ´Οχι άλλο κάρβουνό´. Σε εμάς έτυχε να νοσηλεύουμε ανθρώπους που τελικά τους έσωσαν οι προσευχές, τα «μάγια», τα «μαντζούνια» όλων των άλλων κι όχι τα δικά μας συμβατικά ιατρικά όπλα. Σε εμάς έτυχε να προσφεύγουν τρομαγμένοι ασθενείς με αντίστοιχα τρομοκρατημένους συγγενείς που όταν «όλα πήγαν καλά» ήταν περήφανοι που δεν έκαναν το εμβόλιο και δε συμμετείχαν στο κοινό καλό.

ΣΕ ΕΜΑΣ ΕΤΥΧΕ ΟΜΩΣ ΝΑ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΜΕΡΙΔΑΣ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΡΙΘΑΛΨΕΙ. ΤΟΥΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΟΥΣ.

ΥΓ. Πρόκειται για πραγματικό σκίτσο ασθενούς που νοσηλεύτηκε στην κλινική μας, στην 5η Πνευμονολογική Κλινική του ΓΝΝΘΑ «Η ΣΩΤΗΡΙΑ», που αποτύπωσε τους νεαρότερους γιατρούς μας που μάχονται εναντίον της πανδημίας. Περήφανοι».

ΠΗΓΕΣ: ethnos.gr / protothema.gr / in.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα