Featured

Βόλτα στα Πεύκα – 6 στάσεις που πρέπει να κάνεις!

Σήμερα περπατάμε στους δρόμους των Πεύκων ή αλλιώς του Ρετζικίου.

Νίκος Γκάγιας
βόλτα-στα-πεύκα-6-στάσεις-που-πρέπει-ν-239452
Νίκος Γκάγιας

Τα Πεύκα (αναφέρεται συχνά και με την παλαιότερη ονομασία του, Ρετζίκι, καθώς έτσι το γνωρίζουν οι περισσότεροι) αποτελούν προάστιο της Θεσσαλονίκης και  δημοτική ενότητα του Δήμου Νεαπόλεως – Συκεών. Η λέξη Ρεντζίκι αποτελεί παράφραση της παλαιότερης ονομασίας της περιοχής Ουρεντζίκ (τουρκικά: Örencik) που σημαίνει Μικρός Παράδεισος και αποτελούσε μια ευχάριστη συνοικία της πόλης κατά την περίοδο της Οθωμανοκρατίας. Σήμερα η επίσημη ονομασία της πόλης είναι Πεύκα αλλά χρησιμοποιείται ευρέως και η ονομασία Ρετζίκι. Και όντως θα μπορούσαμε να πούμε πως η συγκεκριμένη περιοχή είναι ένα μικρός παράδεισος, καθώς συνδυάζει δύο πράγματα. Βρίσκεται σχετικά κοντά στο κέντρο, οπότε έχεις ό,τι θες στα πόδια σου αλλά από την άλλη η απόσταση της περιοχής από την βαβούρα εξασφαλίζει μία ησυχία και μία ηρεμία που πολλοί από εμάς θα την ζηλεύαμε. 

Σχετικά με την ιστορία της περιοχής, το 1914 εμφανίστηκαν στο Ρετζίκι οι πρώτες τέσσερις οικογένειες προσφύγων, που έχτισαν τα μικρά σπίτια τους και δημιούργησαν λαχανόκηπους και κάποια κοτέτσια. Το 1922 οι οικογένειες των κτηνοτρόφων, κυρίως από τα Λιβάδια Κιλκίς, εγκαταστάθηκαν μόνιμα και την ίδια χρονιά κατοχύρωσαν δικαιώματα για τις εκτάσεις που είχαν δημιουργήσει τους τόπους βοσκής για τα κοπάδια τους. Μικρασίατες πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στο Ρετζίκι το 1925 και έτσι ο πληθυσμός του οικισμού αυξήθηκε σημαντικά. Τους πρόσφυγες εγκατέστησε η υπηρεσία εποικισμού με τη φροντίδα της οποίας τους δόθηκε η δυνατότητα, να ανεγείρουν σπίτια και να αποκτήσουν κλήρο. Στο σύνολό τους οι πρόσφυγες, κατάγονταν από περιοχές της Μικράς Ασίας.

Αν ποτέ βρεθείτε εκεί, σίγουρα θα πρέπει να έχετε πολύ χρόνο μπροστά σας για να μπορέσετε να εξερευνήσετε όλα τα μέρη. Ας ξεκινήσει η βόλτα:

#1 Πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής. Μία ιδέα που έχει δημιουργηθεί έτσι ώστε τα παιδιά να μάθουν ποδήλατο και ταυτόχρονα τη σημασία του «χρησιμοποιώ το ποδήλατο μου με ασφάλεια». Μία υπέροχη ιδέα για να ξεκινήσετε τη βόλτα σας, ειδικά αν έχετε παιδιά.

#2 Ας συνεχίσουμε με τα διάφορα πάρκα της περιοχής, που επίσης μπορείτε να επισκεφθείτε με τα παιδιά σας. Πάρκο Πεύκων, Το Κάστρο της Περιπέτειας, Παιδική Χαρά «4 εποχές» είναι ενδεικτικά μερικές από τις επιλογές που έχετε για την συγκεκριμένη βόλτα, αν έχετε σκοπό να κάνε στάση σε κάποια παιδική χαρά και να απολαύσετε τον καφέ σας, ενώ τα παιδιά σας διασκεδάζουν στις κούνιες.

Εικόνα: Pexels

#3 Στο ίδιο κλίμα συνεχίζουμε με το Πάρκο Κοιμήσεως Θεοτόκου, που μπορεί να σας ξεγελάει το όνομα του και να νομίζετε πως πρόκειται για ακόμα μία παιδική χαρά, όμως όχι. Στην πραγματικότητα είναι μία πλατεία, στην οποία ειδικά εν μέσω απαγορεύσεων μπορείτε να χαλαρώσετε και να συζητήσετε με τους φίλους σας απολαμβάνοντας το ρόφημα σας.

#4 Αναρριχητικό Πεδιο Ρετζικίου. Τώρα αν είστε άνθρωποι της περιπέτειας, αυτή είναι η ευκαιρία σας!  Το Ρετζίκι είναι ίσως το δημοφιλέστερο αναρριχητικό πεδίο για τους αναρριχητές από την Θεσσαλονίκη. Eίναι πολύ κοντά στο κέντρο και είναι κυρίως εκπαιδευτικού χαρακτήρα. Στο Ρετζίκι γίνονται και οι συναντήσεις διάφορων σχολών αναρρίχησης για πρακτική άσκηση. Αποτελεί ιδανικό προορισμό μόνο για αρχάριους αναρριχητές καθώς εκλείπουν δυσκολότερες διαδρομές.

Εικόνα: Pexels

#5 Δημοτικό Άλσος Δελασάλ. Το Δάσος ΔΕΛΑΣΑΛ, το παλιό φημισμένο κτήμα του Τζέκη Άμποτ, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της φύσης στην περιοχή Θεσσαλονίκης και εντός του το μοναδικό παλιό κτίριο που διατηρείται είναι ένας διώροφος οχυρός πύργος. Σήμερα το Δάσος παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης ενώ το μοναδικό κτίσμα που απόμεινε κινδυνεύει με ολοκληρωτική κατάρρευση. Το Δάσος αποτελούσε τμήμα του Κολεγίου Δελασάλ μέχρι τη δεκαετία του ’90. Οι Freres και οι μαθητές του το φρόντιζαν, το διατηρούσαν καθαρό και πότιζαν τα δέντρα και τα φυτά. Μετά το 2000 περιήλθε στο Δήμο και έκτοτε δεν έχει εκπονηθεί κανένα σχέδιο διατήρησης και διαμόρφωσης του εξαιρετικού Βοτανικού κήπου, που θα μπορούσε να αποτελέσει τουριστικό αξιοθέατο και τόπο αναψυχής και περιπάτου.

*Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

#6 Το παρεκκλήσι της Αγίας Τριάδας. Ένα ξεχωριστό τμήμα της ιστορίας του σημερινού οικισμού είναι και οι θρύλοι και οι παραδόσεις του, που είναι καλό να τις γνωρίζουν και οι μεταγενέστεροι. Ο Δημήτρης Φράγκος, πρώην πρόεδρος της Κοινότητας Πεύκων αθρογραφώντας στο τοπικό περιοδικό “Πευκο-Όραμα” μεταφέρει τις μαρτυρίες του παππού του Γούλα και του φίλου του Γρηγόρη Μπαζάκα σχετικά με παραδόσεις και συζητήσεις από παλιότερους Τούρκους και Χριστιανούς, κατοίκους του τόπου. Η συγκεκριμένη παράδοση αναφέρεται στην ίδρυση του παρεκκλησίου της Αγίας Τριάδας, που υπάρχει μέχρι σήμερα και εκεί τελούνται οι θείες Λειτουργίες. Πρόκειται για όραμα με πρωταγωνίστρια μια μαυροφορεμένη γυναίκα που νωρίς τα χαράματα ανηφόριζε το μονοπάτι που άρχιζε από το κτήμα Άμποτ (σημερινό Δελασάλ), περνούσε από το κτήμα Μπαζάκα και από το χαμάμ και έφτανε στο βουνό. Οι χωριανοί κινημένοι από περιέργεια ακολούθησαν τη γυναίκα, αλλά σε κάποιο σημείο την έχασαν από τα μάτια τους. Είδαν τότε σε εκείνο το σημείο να αναβλύζει αχνιστό νερό. Το θεώρησαν θαύμα και το διέδωσαν παντού. Τότε έκτισαν και το παρεκκλήσι. Οι εμφανίσεις της μαυροφορεμένης γυναίκας συνεχίστηκαν, ώσπου μια ηλικιωμένη γυναίκα από το Ασβεστοχώρι την είδε σε όραμα να την προτρέπει να πάει στο Αγίασμα, να σκάψει για να βγάλει την εικόνα που ήταν θαμμένη εκεί.

Η πιστή γυναίκα ακολούθησε τις εντολές, έσκαψε στο συγκεκριμένο σημείο, έβγαλε την εικόνα μέσα από τις λάσπες ,την καθάρισε και την τοποθέτησε στο παρεκκλήσι. Η εικόνα εμφανίζει το Χριστό στη μέση και εκατέρωθέν του την Παναγία και τον Ιωάννη. Έτσι από την εικόνα πήρε το παρεκκλήσι το όνομα της Αγίας Τριάδας. Η Αγία Τριάδα ήταν προστάτης του χωριού και των βλάχων κτηνοτρόφων που με κατάνυξη και πίστη την φρόντιζαν. Το αγίασμα που ανάβλυζε από την πηγή ήταν θαυματουργό και χάρισε την υγεία σε πολλούς πιστούς. Ένας από αυτούς δοξάζοντας τη Χάρη της Αγίας Τριάδας μετέφερε το παλιό εκκλησάκι σε στέρεο έδαφος ξανακτίζοντας το( εκεί που είναι σήμερα) και έκτισε τον ξενώνα. Το όνομα παραμένει μέχρι σήμερα:” Παρεκκλήσι της Αγίας Τριάδας”

Διαβάστε τα πάντα για την ιστορία του Ρετζικίου εδώ

Διαβάστε επίσης:

Βόλτα στον Εύοσμο – 5 στάσεις που πρέπει να κάνεις!

Βόλτα στα Μετέωρα – 4 στάσεις που πρέπει να κάνεις!

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα