Ελλάδα

Καθηγητής Λύτρας: Έως 40% μεγαλύτερη η θνητότητα στα νοσοκομεία εκτός Αττικής

Σύμφωνα με την έρευνα όσο μεγαλώνει ο φόρτος στις ΜΕΘ μεγαλώνει και η θνητότητα

Parallaxi
καθηγητής-λύτρας-έως-40-μεγαλύτερη-η-θν-857956
Parallaxi
εικόνα sooc

«Στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της υπόλοιπης Ελλάδας η θνητότητα υπολογίζεται έως 35% και 40% αντιστοίχως πιο αυξημένη σε σχέση με την Αττική». Αυτό τόνισε ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας Θεόδωρος Λύτρας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ, στο περιθώριο της μελέτης για την θνητότητα και τις ΜΕΘ που υπογράφουν μαζί με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και δημοσιεύθηκε σε έγκριτη ιατρική επιθεώρηση.

Όπως υποστηρίζει ο καθηγητής βασιζόμενος στα ευρήματα, δεν έχει τόσο σημασία ο αριθμός των ΜΕΘ όσο το πώς αυτές λειτουργούν στην πραγματικότητα.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας, στη χώρα από την 1η Σεπτεμβρίου 2020 έως την 6η Μαΐου 2021, όσο μεγαλώνει ο φόρτος στις ΜΕΘ μεγαλώνει και η θνητότητα  χωρίς την ίδια ώρα να παρατηρείται εξάντληση των διαθέσιμων κλινών.

Παράλληλα, η έρευνα καταδεικνύει πως η θνητότητα δείχνει να είναι μεγαλύτερη όταν διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται σε νοσοκομεία εκτός Αττικής και όταν δεν εισαχθούν σε ΜΕΘ.

Σε κάθε περίπτωση η έρευνα δεν έχει αποσαφηνίσει μέχρι στιγμής τα αίτια του φαινομένου αυτού με τους ακριβείς λόγους που αυτό υφίσταται να δύνανται να αποτελέσουν ένα μελλοντικό αντικείμενο έρευνας, σύμφωνα με τον κο Λύτρα.

«Αν και λίγο πολύ ο καθένας μπορεί να αντιλαμβάνεται τι μπορεί να υποκρύπτεται πριν από αυτό» σχολίασε εξηγώντας ειδικότερα πως πιθανές εξηγήσεις  κάλλιστα μπορούν να είναι το λίγο προσωπικό, το πώς είναι στημένη μια ΜΕΘ αλλά σε κάθε περίπτωση το συμπέρασμα είναι πως- τουλάχιστον στην εξετασθείσα περίοδο στο πλαίσιο της έρευνας- πως οι αντοχές του ΕΣΥ είναι χαμηλές και θα πρέπει να ενισχυθούν.

Πηγή: skai.gr

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα