Παγκόσμια Ημέρα για την αντιμετώπιση του Alzheimer – Όσα δεν ξέρεις για την ύπουλη νόσο

Τα τρία στάδια εξέλιξής της και τα προειδοποιητικά σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσεις

Ιωάννα Μπαντή
παγκόσμια-ημέρα-για-την-αντιμετώπιση-349512
Ιωάννα Μπαντή

Η νόσος του Alzheimer αποτελεί τον κυριότερο εκπρόσωπο μιας ομάδας νευροεκφυλιστικών νοσημάτων που προκαλούν άνοια. Ο όρος “άνοια”, αναφέρεται σε μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από εξασθένηση των γνωστικών λειτουργιών, σε βαθμό που επηρεάζεται η ικανότητά για ανεξάρτητη διαβίωση. Στα συμπτώματα της άνοιας, συμπεριλαμβάνονται συχνά, εκτός της νοητικής έκπτωσης, συμπεριφορικές και ψυχικές διαταραχές.

Η νόσος, χαρακτηρίζεται από μια σταδιακή ανάπτυξη παθολογικών διεργασιών σε τμήματα του κεντρικού νευρικού συστήματος, με τελικό στάδιο την καταστροφή των νευρικών κυττάρων και την ατροφία του εγκεφάλου. Το συνηθέστερο αρχικό σύμπτωμα είναι η διαταραχή της πρόσφατης αυτοβιογραφικής μνήμης.

Σύμφωνα με στοιχεία από την Παγκόσμια Εταιρεία Νόσου Alzheimer, η νόσος παρουσιάζει τρία στάδια εξέλιξης. Στην ήπια μορφή της χαρακτηρίζεται από σταδιακή απώλεια της μνήμης και περιορισμό των υπόλοιπων νοητικών λειτουργιών του εγκεφάλου. Είναι μια νόσος της «τρίτης ηλικίας», παρόλο που σποραδικά συναντώνται περιστατικά και σε μικρότερες των 65 ετών ηλικίες. Τα αρχικά συμπτώματα συχνά περνούν απαρατήρητα, τόσο από τον ασθενή όσο και από τα μέλη της οικογένειάς του.

Όσο η νόσος εξελίσσεται, επηρεάζονται σταδιακά και οι δραστηριότητες της καθημερινής ζωής, δηλαδή οι κοινωνικές σχέσεις, η διαχείριση των οικονομικών, η αυτοεξυπηρέτηση, η οδήγηση κλπ. Με την πάροδο του χρόνου οι δυσκολίες αυτές γίνονται τόσο σοβαρές, ώστε ο ασθενής να εξαρτάται ολοκληρωτικά από τους άλλους. Πολλές φορές, στις δυσκολίες αυτές, προστίθενται και διαταραχές συμπεριφοράς, όπως επιθετικότητα, απάθεια, διαταραχές ύπνου και όρεξης, υπερκινητικότητα.

Η έγκαιρη διάγνωση είναι πολύ σημαντική για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της νόσου από τον ίδιο τον ασθενή, για τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής του ασθενούς, αλλά και προκειμένου οι συγγενείς (και όσοι φροντίζουν τους πάσχοντες), να είναι καλύτερα ενημερωμένοι και προετοιμασμένοι να χειριστούν τα προβλήματα που προκαλεί η νόσος στον άνθρωπό τους, αλλά και στους ίδιους. Η διάγνωση είναι το πρώτο βήμα προς τον προγραμματισμό για το μέλλον.

10 προειδοποιητικά σημάδια της άνοιας 

Ξεχνάς όλο και πιο συχνά;

Μπερδεύεις τον χώρο και τον χρόνο;

Δυσκολεύεσαι να εκτελέσεις απλές δραστηριότητες;

Αντιμετωπίζεις γλωσσικές δυσκολίες;

Παρατηρείς έκπτωση στην κρίση σου;

Δυσκολεύεσαι να προγραμματίσεις την καθημερινότητά σου;

Ξεχνάς που τοποθέτησες βασικά αντικείμενα;

Έχεις συχνά εναλλαγές στη διάθεση και τη συμπεριφορά σου;

Δυσκολεύεσαι να διακρίνεις τα οπτικοχωρικά ερεθίσματα του περιβάλλοντος;

Αποφεύγεις τις κοινωνικές συναναστροφές;

Ποιοι είναι οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο πάθησης της νόσου;

Σημαντικό παράγοντα κινδύνου, αποτελεί επίσης και γενετική προδιάθεση, αλλά και η αύξηση της ηλικίας, παράγοντες μη τροποποιήσιμοι. Ο κίνδυνος για ανάπτυξη άνοιας αυξάνεται με τη γήρανση και η νόσος είναι εξαιρετικά συχνή στις μεγάλες ηλικίες; 2% του πληθυσμού ηλικίας 65-74 έχει άνοια, ποσοστό που ανεβαίνει στο 19% για τις ηλικίες 75-84 και στο 42% για τους μεγαλύτερους των 85 ετών. Μια συχνή, ωστόσο, παρανόηση είναι ότι η έκπτωση των νοητικών ικανοτήτων αποτελεί τμήμα της φυσιολογικής διαδικασίας της γήρανσης. Είναι σήμερα γνωστό ότι αυτό δεν είναι σωστό. Όσο μεγαλώνουμε, ορισμένοι από εμάς θα νοσήσουν και ορισμένοι δε θα νοσήσουν από άνοια.

Περιστατικά σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο

Στις ανεπτυγμένες χώρες, η αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης, έφερε στο προσκήνιο την άνοια, με την πιο συχνή μορφή, τη νόσο Αλτσχάιμερ, ως ένα μείζον ιατρικό, κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα. Σήμερα, περίπου 50.000.000 άτομα πάσχουν από τη νόσο, ένας αριθμός που αναμένεται πως θα αυξηθεί ραγδαία, λόγω της επέκτασης του προσδόκιμου ζωής.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, στην Ελλάδα περίπου 250.000 άτομα πάσχουν από άνοια και 350.000 από ήπια νοητική διαταραχή, που αποτελεί πρόδρομο της άνοιας. Aν συνυπολογίσουμε ότι για κάθε ασθενή με άνοια επηρεάζεται σημαντικά η ζωή 2-3 φροντιστών- μελών της οικογένειας, η πάθηση αφορά άμεσα σε 1,5 εκατομμύριο Έλληνες πολίτες.

Υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία; 

Η έγκαιρη διάγνωση της άνοιας έχει σημασία γιατί η νόσος επηρεάζει όχι μόνο τον πάσχοντα, αλλά και το οικογενειακό του περιβάλλον. Η πρώιμη διάγνωση δίνει τα χρονικά περιθώρια ενημέρωσης, αποδοχής της κατάστασης, διατήρησης της ποιότητας ζωής και προγραμματισμού για το μέλλον όλων αυτών των ατόμων.  Με βάση τα ανωτέρω, είναι προφανές, ότι η νόσος Αλτσχάιμερ αποτελεί μια επιδημία με δυσβάσταχτες συνέπειες για τους ασθενείς τις οικογένειές τους, αλλά και την κοινωνία.

Τα τελευταία χρόνια διεξάγεται μεγάλη ερευνητική προσπάθεια με στόχο την ανεύρεση περισσότερο αποτελεσματικών θεραπειών και υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία στον επιστημονικό χώρο ότι, στο όχι απώτερο μέλλον, θα έχουμε φαρμακευτικές παρεμβάσεις πολύ αποτελεσματικότερες. Μέχρι τότε, η αυξημένη εγρήγορση και ενημέρωση της κοινωνίας για όλες τις διαστάσεις της νόσου, είναι εξαιρετικά σημαντική.

Τη Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική δράση και διενέργεια δωρεάν τεστ μνήμης, στην Πλατεία ΧΑΝΘ, με τη σύμπραξη της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ και Συγγενών Διαταραχών, του City College και της ΧΑΝΘ.

“Εμείς ως νεότερη γενιά οφείλουμε να αγκαλιάσουμε την ιδέα της νόσου και να συμφιλιωθούμε με αυτή, δεδομένου ότι σε κάποια στιγμή στη ζωή μας, υπάρχει περίπτωση να έχουμε έναν νοσούντα στο κοντινό μας περιβάλλον. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, έχει γίνει μια προσπάθεια για αποστιγματισμό της νόσου”, ανέφερε η ψυχολόγος της Ελληνικής Εταιρείας Αλτσχάιμερ, Μαγδαληνή Ουζούνη. “Θα ήταν πολύ ελπιδοφόρο εάν η ενημέρωση για τη νόσο, τα συμπτώματα και τους τρόπους αντιμετώπισής της, εντάσσονταν με κάποιο τρόπο στην εκπαιδευτική διαδικασία και πλαίσιο“, συνέχισε. “Η σταθεροποίηση της νόσου, είναι η βελτίωση και αντιμετωπίζουμε τα συμπτώματα, όχι την αιτία“.

πηγή:

alzheimer-hellas.gr

neyrologos.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα