Θεσσαλονίκη

«Περιμένουν, να καταρρέουμε ο ένας μετά τον άλλο;» – Κραυγή της ΕΝΙΘ για τις μετακινήσεις γιατρών

Οι συνεχιζόμενες μετακινήσεις ιατρών από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης προς την περιφέρεια έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας

Αλέξανδρος Βασιλείου
περιμένουν-να-καταρρέουμε-ο-ένας-μετ-1109353
Αλέξανδρος Βασιλείου

Οι συνεχιζόμενες μετακινήσεις ιατρών από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης προς την περιφέρεια έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας, καταγγέλλει η ΕΝΙΘ, σημειώνοντας ότι εκτός από το ότι έτσι αποδυναμώνονται νοσοκομεία για να «μπαλωθούν» κενά που υπάρχουν σε κάποια άλλα, δημιουργείται κίνδυνος για τους ασθενείς.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις μετακινήσεις, η ΕΝΙΘ θα πραγματοποιήσει αύριο (23/1), στις 10:00, παράσταση διαμαρτυρίας στην 4η ΥΠΕ και απεργία στις 22/2.

Για συνεχόμενη πρακτική των διοικήσεων κάνει λόγο ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ, Χρήστος Καραχρήστος. Όπως λέει, η κατάσταση αυτή γιγαντώθηκε στην πανδημία ώστε να καλυφθούν τα κενά της περιφέρειας, όμως οι πρακτικές αυτές αποδυναμώνουν τα τμήματα της πόλης. Πρόκειται για μπαλώματα και όχι για κάλυψη κενών αφού η μετακίνηση για 10-15 μέρες δεν επιτρέπει γνώση του προσωπικού και των ασθενών ώστε να μπορούν να είναι αποδοτικοί.

Το ζήτημα φαίνεται να γιγαντώνεται στους παθολόγους, ιδίως σε Δράμα και Ξάνθη, ενώ στον ίδιο δρόμο φαίνεται να βαδίζουν και οι Σέρρες, όπου έχουν υπάρξει 3 παραιτήσεις το τελευταίο διάστημα. Βέβαια, το ζήτημα δεν αφορά μόνο τους παθολόγους αλλά και ακτινολόγους, αναισθησιολόγους, καρδιολόγους κ.ό.κ.

Ο κ. Καραχρήστος αναφέρει πως δεν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός και δηλώνει πως: “Φτάνει, ως εδώ! Δεν αντέχουμε άλλο, δε μπορούμε να συνεχίσουμε σε αυτήν την κατάσταση”, “Τι άλλο περιμένουν, να καταρρέουμε ο ένας μετά τον άλλο;”.

Οι μετακινήσεις, που διαρκούν από 1 έως και 15 μέρες, δεν αφορούν μόνο τις παραπάνω πόλεις αλλά και Πολύγυρο, Γιαννιτσά, Φλώρινα, Πτολεμαΐδα, Γρεβενά, Κιλκίς.

Σημαντικό πρόβλημα φαίνεται να είναι η κάλυψη των εξόδων των μετακινήσεων αυτών. Όπως αναφέρει η Χριστίνα Κυδώνα, διευθύντρια του ΕΣΥ στη Δ’ πανεπιστημιακή κλινική του Ιπποκράτειου, ένας γιατρός χρειάζεται περίπου 1000 ευρώ για να μετακινηθεί. Ο λόγος; Τα έξοδα μετακίνησης καλύπτονται μόνο για ταξίδι με ΚΤΕΛ. Οι βενζίνες για μετακίνηση με αυτοκίνητο δεν καλύπτονται, το ξενοδοχείο στην Δράμα, για παράδειγμα όπως αναφέρει η κ. Κυδώνα είναι μακριά από το Νοσοκομείο. Πρόκειται για καλό ξενοδοχείο. Συνεπώς, αφού τα έξοδα αυτά καλύπτονται μέσω εμβασμάτων 3 μήνες μετά το πέρας, πρόκειται για κοστοβόρα διαδικασία.

Κοστοβόρα όχι μόνο οικονομικά, αλλά και σωματικά/ψυχικά. Αυτό αποτυπώνει κι ο Παναγιώτης Κολλάρας, παθολόγος – λοιμωξιολόγος, διευθυντής της Α΄ Παθολογικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ. Ο Π. Κολλάρας αναφέρει πως όταν πήρε εντολή για να πάει στη Δράμα ήταν μια δύσκολη κατάσταση, με το Νοσκομείο εκεί να διαθέτει 1 ειδικευόμενο σε 24ωρη εφημερία. “Είχαμε 10 εισαγωγές covid και 20 από την εφημερία και ήμασταν με δύο ειδικευόμενους για 40 ασθενείς” αναφέρει ενώ τονίζει πως αυτή η κατάσταση έχει μεγάλο κίνδυνο τόσο για τους γιατρούς όσο και για τους ασθενείς.

Για τη δύσκολη κατάσταση μίλησε και η Ισιδώρα Μπακαΐμη, παθολόγος λοιμωξιολόγος στο ΑΧΕΠΑ η οποία αναφέρει πως από τους 8 παθολόγους του ΑΧΕΠΑ, 2 είναι επικουρικοί και η μια βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια. Με 80 ασθενείς σε κάθε παθολογική κλινική, υπάρχουν διαθέσιμοι 7 παθολόγοι, οι οποίοι μειώνονται καθώς κάποιοι πρέπει να μετακινηθούν προς την περιφέρεια. Αναφέρει πως μετακινούμενος γιατρός κάνει 300-400 χλμ για να πάει κουρασμένος σε 24ωρη εφημερία, κι αυτό έχει κίνδυνο για τους ασθενείς ενώ ταυτόχρονα αποδυναμώνεται και η εδώ μονάδα. Η Ισιδώρα Μπακαΐμη αναφέρει πως σήμερα παρουσιάστηκε πρόβλημα στην κάλυψη της γενικής εφημερίας, εξαιτίας των μετακινήσεων.

Η Χριστίνα Κυδώνα, αναφερόμενη στην περίοδο της πανδημίας αναφέρει: “Το κάναμε με χαρά. Μας ανατέθηκε το καθήκον να σώσουμε την πόλη. Τώρα μας φέρονται ως νομάδες, να πηγαίνουμε σε επαρχιακές πόλεις”, ενώ συμπληρώνει πως με το βιογραφικό που έχουν, θα μπορούσαν να δουλέψουν όπου θέλουν με καλύτερες συνθήκες, αλλά η συλλογική δουλειά του νοσοκομείου και η επιστημονική αλλά και κοινωνική προσέγγιση των περιστατικών, είναι αυτά που καθιστούν τη δημόσια υγεία σημαντική. “Μένουμε στο ΕΣΥ γιατί θέλουμε να παρέχουμε στο κοινωνικό σύνολο  υπηρεσίες υγείας αντάξιες ενός πολιτισμένου κράτους”.

“Στο δημόσιο σύστημα υγείας, κέντρο είναι ο ασθενής” δηλώνει η Μάρθα Αποστολοπούλου, επιμελήτρια Α’ στον Άγιο Παύλο συμπληρώνοντας πως μεγάλη σημασία έχει η εμπιστοσύνη του ασθενή προς τον γιατρό. Αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα που προκαλούνται στον οικογενειακό ιστό μέσω των μετακινήσεων, ενώ συμπλήρωσε πως “μιλάμε για brain gain και κάνουμε brain drain σε αυτούς που είναι μέσα”, αναφερόμενη στις συνθήκες που επικρατούν.

Ο γραμματέας της ΕΝΙΘ και εντατικολόγος – παθολόγος, Βασίλης Τσάπας δήλωσε από μεριάς του πως αυτή η τακτική είναι πάγια και δεν χρησιμοποιείται για έκτακτες ανάγκες, ενώ έκανε λόγο για “επικίνδυνη ιατρική”, που προκύπτει από τις μετακινήσεις που εξασθενούν τους γιατρούς. Οι μετακινήσεις αυτές φέρνουν κόπωση και όχι απλώς δεν μπαλώνουν αλλά καταστρέφουν το σύστημα υγείας, εκθέτοντας την κοινωνία σε ιατρικό κίνδυνο. Αναφορικά με την θέση της κυβέρνησης, οι εξαγγελίες που κάνει φαίνονται μάλλον κοροϊδευτικές παρά ικανές να επιλύσουν το πρόβλημα.

Τέλος, ο Θανάσης Σιούλης, νεφρολόγος του ΑΧΕΠΑ και μέλος του ΔΣ της ΕΝΙΘ κάνει λόγο για ανάγκη δημοσιοποίησης της τραγικής αυτής κατάστασης που βιώνει το σύστημα υγείας.

Το παρόν έδωσε και ο Βαγγέλης Παπαμιχάλης από το Νοσοκομείο Σερρών, αποτυπώνοντας την κατάσταση κι εκεί. Σύμφωνα με τα όσα είπε, οι 9 παθολόγοι του Νοσοκομείου, με τον 1 να είναι επικουρικός, φαίνεται πως θα “αποδεκατιστούν” αφού λόγω της τραγικής κατάστασης και του υπερβολικού φόρτου, 2 αιτούνται για πρόωρη συνταξιοδότηση, οπότε θα λείπουν από 1 Φλεβάρη, 1 θα βρίσκεται στη Δράμα, 3 συζητούν να παραιτηθούν ενώ γιατρός που προσελήφθη μέσω προκήρυξης σκέφτεται αν θα καλύψει τη θέση.

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα