Στην «εντατική» οι παθολογικές κλινικές – Γιατροί γίνονται «μπαλάκι» από πόλη σε πόλη

Μιλά στην parallaxi παθολόγος-μητέρα τριών ανήλικων παιδιών που μετακινείται από το «Άγιος Παύλος» στο νοσοκομείο Δράμας για να καλύψει την υποστελεχωμένη παθολογική κλινική

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
στην-εντατική-οι-παθολογικές-κλινι-1107875
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Την ώρα που οι αποκαλύψεις της parallaxi για την αναισθησιολόγο του νοσοκομείου «Παπανικολάου» που κατέρρευσε λόγω υπερκόπωσης και υπέστη εγκεφαλικό μετά από συνεχόμενες εφημερίες, προκάλεσαν αίσθηση, αλλά και την παρέμβαση του υπουργού Υγείας για το θέμα, σήμερα φέρνουμε στην επιφάνεια ένα ακόμη τρανταχτό παράδειγμα του σοβαρού προβλήματος υποστελέχωσης που αντιμετωπίζουν τα δημόσια νοσοκομεία την ώρα που δοκιμάζουν τις αντοχές τους απέναντι στο «κύμα» γρίπης και covid.

Η Μάρθα Αποστολοπούλου, Παθολόγος, Επιμελήτρια Α του ΓΝΝ Άγιος Παύλος στη Θεσσαλονίκη, μητέρα τριών ανήλικων παιδιών, αναγκάζεται να μετακινηθεί στη Δράμα προκειμένου να καλύψει την εκεί υποστελεχωμένη παθολογική κλινική του τοπικού νοσοκομείου.

Η ίδια μιλάει στην parallaxi περιγράφοντας επ’ ακριβώς την κατάσταση που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι Έλληνες γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία.

«Υπηρετώ επί 13,5 χρονιά το ΕΣΥ ως ειδικός παθολόγος. Το θέμα της έλλειψης παθολόγων δεν είναι κάτι καινούργιο.

Οι ελλείψεις στους αναισθησιολόγους φαίνονται περισσότερο, καθώς είναι μια ειδικότητα απαραίτητη για τα χειρουργεία, που αποτελούν ιατρικές πράξεις.

Από την άλλη πλευρά όμως η έλλειψη παθολόγων δεν αποτυπώνεται κάπου, καθώς μιλάμε για κλινική πράξη.

Η παθολογία είναι ο κορμός ενός νοσοκομείου.

Από τα μικρά νοσοκομεία της περιφέρειας οι παθολόγοι φεύγουν. Στην περίοδο της πανδημίας φτάσαμε στο όριο των εφημεριών μας. Παίρνουμε σα δημόσιοι υπάλληλοι μόνο 12 μισθούς και πλέον υπερφορολογούμαστε.

Τα δημόσια νοσοκομεία δεν είναι στελεχωμένα. Και όμως ο κόσμος τα ζητάει. Γιατί αισθάνεται ασφάλεια, για οικονομικούς λόγους, αλλά και γιατί έχει πίστη στη δημόσια υγεία.

Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μεγάλη προσέλευση ξανά στα νοσοκομεία, με τις παθολογικές κλινικές να στενάζουν.

Το πρόβλημα είναι σε όλη την επικράτεια, όχι μόνο στη Β. Ελλάδα. Στην περιφέρεια οι γιατροί αναγκάζονται να βγουν από το ΕΣΥ για να γίνουν ιδιώτες».

Η ίδια μάλιστα έχει αναφερθεί και με στοιχεία στη μείωση του ιατρικού προσωπικού, μεταξύ 2020 και 2021 στα Κέντρα Υγείας, που έφτασε το 3,9%.

«Το 2020 στο ΕΣΥ υπήρχαν 24.000 γιατροί.  Το 2022 ο αριθμός τους ήταν 19.921 γιατροί.

Μιλάμε για 4.000 γιατρούς λιγότερους. Είναι συγκλονιστικά νούμερα».

Χωρίς μόνιμο παθολόγο η Ξάνθη!

Η Δράμα, που κάποτε είχε δύο πλήρως στελεχωμένες παθολογικές κλινικές, τώρα έχει απομείνει με 2 μόνιμους παθολόγους, ενώ η Ξάνθη αυτή τη στιγμή δεν έχει μόνιμο παθολόγο!

«Από το Μάιο του 2023 γιατροί από το 424 στη Θεσσαλονίκη πηγαίνουν στη Ξάνθη και στη Δράμα για να καλύψουν τα κενά.

Αφαιρούμε γιατρούς από άλλα νοσοκομεία για να ζήσουν κάποια άλλα!

Προκηρύσσονται μία ή δύο θέσεις και δεν πάει κανείς. Οι προκηρύξεις βγαίνουν άγονες.

Είναι δυνατόν να έρχεται “εντέλλεσθαι” σε συναδέλφους εν έτει 2024;

Πώς θα νιώσει εμπιστοσύνη ο ασθενής όταν βλέπει τον γιατρό του νοσοκομείου να αλλάζει κάθε τρεις και λίγο;

Πώς θα δημιουργηθεί μια σταθερή ομάδα γιατρών σε ένα νοσοκομείο, όταν αυτοί πηγαινοέρχονται από τη μία πόλη στην άλλη;»

«Πριν τρία χρόνια μας χειροκροτούσαν, τώρα μας συμπεριφέρονται σαν πιόνια»

«Μπήκαμε για να υπερασπιστούμε τη δημόσια υγεία. Το σπουδάσαμε, ορκιστήκαμε σε αυτό. Στην εποχή της πανδημίας κάναμε 10 ημέρες για να γυρίσουμε σπίτι, δουλεύαμε χωρίς ρεπό. Έτσι μας το αναγνωρίζουν; Μας συμπεριφέρονται σαν πιόνι; Με ποια λογική;

Πριν τρία χρόνια έβγαιναν όλοι στα μπαλκόνια και μας χειροκροτούσαν.

Αντί να κοιτάξεις να έχεις μια δομημένη κλινική, που να έχει συνέχεια, καταφεύγουν σε κινήσεις που είναι “μπαλώματα”.

Τι θα γίνει εάν έρθει τώρα νέο κύμα πανδημίας; Τώρα που έχουμε και έξαρση γρίπης και covid;

Έχω τρία παιδιά. Το μικρότερο είναι 4,5 χρονών το μεγαλύτερο στα 9.

Μας λένε να καλύψουμε τις αδυναμίες του συστήματος. Και μετά μας λένε για υπογεννητικότητα.

Είναι υποχρέωση μου όμως να πάω.

Μπήκαμε, μπαίνουμε και θα συνεχίσουμε να είμαστε στην πρώτη γραμμή! Αλλά δεν θέλουμε τέτοια αντιμετώπιση.

Στα χρόνια της πανδημίας δεν είχαμε εμείς άδεια ειδικού σκοπού. Αλλά και δεν ζητήσαμε ποτέ. Ξέρουμε το καθήκον μας. Η δημόσια υγεία και η προάσπισή της είναι το καθήκον μας. Και αυτοί μας αντιμετωπίζουν έτσι;

Εφόσον όμως μας το ζητάνε, εμείς θα είμαστε εκεί για τις ημέρες που πρέπει».

Οι αμείλικτοι αριθμοί και οι φωνές που δεν εισακούστηκαν

Όσον αφορά τις μετακινήσεις παθολόγων από τη Θεσσαλονίκη τους προηγούμενους μήνες καταγράφηκαν:

Από το ΑΧΕΠΑ προς τη Δράμα για 15 ημέρες από τον Μάιο του 2023.

Από τον Άγιο Παύλο προς τη Δράμα για 15 ημέρες και προς Κιλκίς 1 γιατρός για εφημερία

Από το 424 εκ περιτροπής για 7 ημέρες προς Δράμα και Ξάνθη από τον Μάιο του 2023

Το πρόβλημα πάντως με τις μετακινήσεις παθολόγων έχει καταγραφεί εδώ χρόνια στο δημόσιο διάλογο.

Στην Κω η παθολογική κλινική έχει κλείσει.

Τον Γενάρη του 2023 του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ έκρουε -για μια ακόμη φορά μέσα σε διάστημα λίγων μηνών- τον κώδωνα για την τραγική υποστελέχωση της λειτουργίας και των εφημεριών των παθολογικών κλινικών του νοσοκομείου Γεννηματάς στην Αθήνα, καθώς παρά τη γνωστοποίηση του προβλήματος δεν έγινε καμία κίνηση προς επίλυσή του.

Τον Ιούλιο του 2023 οι δύο εναπομείναντες ιατροί της Παθολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας υπέβαλαν παραίτηση.

Πηγή: Facebook

Το κενό καλύφθηκε εκ των έσω από την 4η ΥΠΕ από τα νοσοκομεία Σερρών, Κομοτηνής, ΑΧΕΠΑ, Ιπποκρατείου.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου στις 28 Ιουλίου αναφέρονταν στο θέμα της μετακίνησης παθολόγων από το Βενιζέλειο προς το Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου, καταδικάζοντάς το και σημειώνοντας ότι το πρόβλημα αυτό ταλανίζει το νοσοκομείο Ρεθύμνου τα τελευταία έξι χρόνια!

Τον Αύγουστο του 2023 το ΔΣ της ΕΓΕΣΥΚ καταδίκασε την πρακτική της 4ης ΥΠΕ και χαρακτήρισε απαράδεκτη την απόφαση με την οποία παθολόγοι του νοσοκομείου Καβάλας καλούνταν να καλύψουν με πλήρες ωράριο και εφημερίες για 15 ημέρες το νοσοκομείο Ξάνθης από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο και το νοσοκομείο Δράμας για τον Οκτώβριο.

Τον Σεπτέμβριο του 2023 το νοσοκομείο Καλαμάτας σημείωνε ότι οι παθολογικές κλινικές βρίσκονται στα όρια της αντοχής τους, με τρεις παθολόγους έκαστη, επί 6 προβλεπόμενων, 40 κλίνες και μέρα παρά μέρα γενική εφημερία.

Αντίστοιχη κατάσταση και στη Λαμία, αλλά και στο νοσοκομείο Σπάρτης που συνέχισε τη λειτουργία της επειδή ενισχύονταν από τις μετακινήσεις γιατρών από τα νοσοκομεία Μολάων, Καλαμάτας, Τρίπολης και Κυπαρισσίας, αλλά και από τις συμβάσεις με ιδιώτες γιατρούς. Η παθολογική κλινική αναγκάστηκε ακόμη και να αναστείλει την εφημερία για επείγοντα περιστατικά λόγω μη ύπαρξης εφημερεύοντα γιατρού.

Η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδας συνεχίζει τον αγώνα της για την ανάδειξη, αλλά κυρίως την επίλυση, των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη ειδικότητα.

Μάλιστα, το Νοέμβριο που μας πέρασε διοργανώθηκε και το πρώτο Φόρουμ Παθολογίας όπου όλα τα παραπάνω θέματα αναλύθηκαν εκτενώς.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα