Ελλάδα

Υποκλοπές: Πρώτο θέμα στα διεθνή ΜΜΕ οι παραιτήσεις Κοντολέων – Δημητριάδη

Σε πανικό το Μαξίμου από τις διαρροές

Parallaxi
υποκλοπές-πρώτο-θέμα-στα-διεθνή-μμε-οι-905432
Parallaxi

Ευρεία κάλυψη σε διεθνή ΜΜΕ έχει το σκάνδαλο των υποκλοπών και των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα μετά τις παραιτήσεις του συμβούλου του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, και του επικεφαλής της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντος.

Στο θέμα αναφέρονται τα πρακτορεία Reuters, Associated Press και Al Jazeera, αλλά και ο ενημερωτικός ιστότοπος Euractiv.

Το πρακτορείο Associated Press, στο δημοσίευμα με τίτλο «Ελλάδα: Παραιτείται ο αρχηγός των υπηρεσιών πληροφοριών εν μέσω καταγγελιών για χρήση λογισμικού κατασκοπίας», αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Ο επικεφαλής της ελληνικής υπηρεσίας πληροφοριών και ο γενικός γραμματέας του γραφείου του πρωθυπουργού παραιτήθηκαν, εν μέσω καταγγελιών για χρήση λογισμικού παρακολούθησης εναντίον δημοσιογράφου, αλλά και επικεφαλής κόμματος της αντιπολίτευσης».

Επισημαίνει ότι την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, «κατέθεσε μήνυση στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας λέγοντας ότι είχε γίνει απόπειρα να παραβιαστεί το κινητό του τηλέφωνο με το λογισμικό κατασκοπείας Predator», σημειώνοντας ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε ότι «η αποκάλυψη ποιος βρίσκεται πίσω από τέτοιες άρρωστες πρακτικές και για ποιους ενεργούν δεν είναι προσωπική υπόθεση. Είναι δημοκρατικό μου καθήκον». 

Επίσης θυμίζει ότι τον Απρίλιο, ο Έλληνας οικονομικός συντάκτης Θανάσης Κουκάκης είπε ότι «είχε ενημερωθεί από την ομάδα ψηφιακών δικαιωμάτων Citizen Lab ότι το τηλέφωνό του είχε γίνει στόχος παρακολούθησης από το λογισμικό Predator από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο του 2021. Η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων είχε ζητήσει “ταχεία και διεξοδική έρευνα… (για να) προσδιοριστεί ποιος ενορχηστρώνει αυτήν την παρακολούθηση και να τους ζητήσει να λογοδοτήσουν”».

Από την πλευρά του το πρακτορείο Reuters θυμίζει ότι στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο Παναγιώτης Κοντολέων είχε παραδεχθεί τις παρακολουθήσεις, αν και τώρα παραιτείται, σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου του Έλληνα πρωθυπουργού «μετά από λανθασμένες ενέργειες που διαπιστώθηκαν κατά τις νόμιμες διαδικασίες υποκλοπών».

Η ευρωπαϊκή έκδοση του Politico έχει στην πρώτη σελίδα της άρθρο της δημοσιογράφου Νεκταρίας Σταμούλη για την πίεση που δέχεται ο πρωθυπουργός από τις ηχηρές παραιτήσεις δύο υψηλόβαθμων αξιωματούχων.

Το Al-Jazeera, αφού αναφέρεται στις παραιτήσεις των δύο αυτών προσώπων, που ήταν προσωπικές επιλογές του πρωθυπουργού, θυμίζει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «δημιούργησε μια ειδική υπηρεσία για τους ευρωβουλευτές για να ελέγχουν τα τηλέφωνά τους για τυχόν παράνομο λογισμικό παρακολούθησης έπειτα από κυβερνοεπιθέσεις με λογισμικό όπως το Predator και το Pegasus».

Και εξηγεί ότι το λογισμικό αυτό «μπορεί να διεισδύσει σε κινητά τηλέφωνα για να κάνει εξαγωγή δεδομένων ή να ενεργοποιήσει κάμερα ή μικρόφωνο για να κατασκοπεύσει τους κατόχους τους».

Αντίστοιχα αναλυτικό ρεπορτάζ έχει ABC News, το Bloomberg, το Euronews και το Al Jazeera, ενώ και το Euractiv περιγράφει τα όσα προηγήθηκαν των δύο παραιτήσεων.

Τέλος, το Euractiv, προσθέτει την πληροφορία ότι δύο Έλληνες δημοσιογράφοι έχουν κινηθεί νομικά φέτος, καθώς διαπίστωσαν ότι υπήρξαν θύματα παρακολούθησης και τονίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση «αρνείται σταθερά οποιαδήποτε κρατική ανάμειξη», αλλά οι εξελίξεις «έχουν προκαλέσει κατακραυγή στη χώρα».

Σε πανικό το Μαξίμου με διαρροές για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων

Έκθετος και υπόλογος ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τις παραιτήσεις – ομολογία ενοχής για τις παρακολουθήσεις. ·Θύελλα πολιτικών αντιδράσεων ·Παραδέχονται και την παρακολούθηση του Ν. Ανδρουλάκη

Οι διαρροές απ’ το κυβερνητικό στρατόπεδο δίνουν και παίρνουν τις τελευταίες ώρες, μετά τις παραιτήσεις – βόμβα του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και του επικεφαλής της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα, στη σκιά των αποκαλύψεων των Reporters United και της «Εφ.Συν.», αλλά και των καταγγελιών του Ν. Ανδρουλάκη για παρακολουθήσεις.

Και καθώς σύσσωμη η αντιπολίτευση απαιτεί εξηγήσεις, δεδομένου ότι η ΕΥΠ λογοδοτεί στον πρωθυπουργό, ο οποίος με το πρώτο κιόλας νομοσχέδιο φρόντισε να τη θέσει υπό την εποπτεία του, προσπαθούν με διαρροές να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα.

Αφού πρώτα παραδέχθηκαν πως παρακολουθούσαν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. Νίκο Ανδρουλάκη, μετά άρχισαν να διαρρέουν πως η κυβέρνηση προσπάθησε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά μαζί του δια του κ. Γεραπετρίτη, αλλά δεν ανταποκρίθηκε.

«Το ΠΑΣΟΚ από την πρώτη στιγμή λειτούργησε απόλυτα θεσμικά και με σεβασμό στη Δικαιοσύνη. Ο κ. Γεραπετρίτης και ο κ. Κοντολέων βρέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και δεν είπαν την αλήθεια. Καλούμε την Κυβέρνηση θεσμικά να ενημερώσει άμεσα την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας χωρίς άλλη καθυστέρηση. Όλα στο φως» σχολιάζαν χαρακτηριστικά πηγές του ΠΑΣ0Κ-ΚΙΝ.ΑΛΛ, μετά τις κυβερνητικές διαρροές περί τηλεφωνικής προσέγγισης στον Ν. Ανδρουλάκη.

Μέσα στον πανικό τους μάλιστα και αφού ο Αλέξης Τσίπρας για άλλη μια φορά πέταξε το γάντι στον πρωθυπουργό να πάει σε εκλογές, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές αναφερόμενες στα περί εκλογών επαναβεβαιώνουν ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, όπως έχει πει ο πρωθυπουργός.

Παραδέχθηκαν την παρακολούθηση Ανδρουλάκη

Νωρίτερα, πήγες απ’ το κυβερνητικό στρατόπεδο διέρρεαν πως ο νέος διοικητής της ΕΥΠ, ο έως σήμερα γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης, Θεμιστοκλής Δεμίρης, θα καλέσει τον Νίκο Ανδρουλάκη για ενημέρωση, και ταυτόχρονα παραδέχονταν την παρακολούθησή του.

Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, το κινητό του κ. Ανδρουλάκη παρακολουθείτο επί τρεις μήνες με την επισύνδεση, να διακόπτεται δύο μέρες μετά την εκλογή του στη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Οι ίδιες πηγές διέρρεαν πάντως ότι η παρακολούθηση δεν έγινε με το λογισμικό Predator, αλλά με συμβατικά μέσα που χρησιμοποιούνται από την ΕΥΠ.

Επιπλέον, οι ίδιες πηγές διέρρεαν πως στην περίπτωση του κ. Ανδρουλάκη υπήρξε εισαγγελική έγκριση.

Μάλιστα κάποιοι επικαλούνταν δήθεν περίεργες επαφές του κ. Ανδρουλάκη με κινεζικούς παράγοντες για να δικαιολογήσουν την παρακολούθησή του.

Παραιτήσεις – ομολογία ενοχής

«H παραίτηση του κ. Δημητριάδη έγινε σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό και έχει στόχο την αποσύνδεση της υπόθεσης των παρακολουθήσεων από το Μαξίμου. Η κυβέρνηση και ο κ. Δημητριάδης δεν έχουν σχέση έχουν με την υπόθεση Ανδρουλάκη. Γύρω από το πρόσωπο του κ. Δημητριάδη έχει αναπτυχθεί ένα κλίμα τοξικότητας, εξαιρετικά δυσλειτουργικά και για την κυβέρνηση και για τον ίδιο τον κ. Δημητριάδη» ανέφεραν κυβερνητικές πηγές θέλοντας να δικαιολογήσουν την απόφαση του πρωθυπουργού για την παραίτηση του ανιψιού και στενού συνεργάτη του.

Σε άλλο μήκος κύματος ήταν ωστόσο οι διαρροές για την παραίτηση του κ. Κοντολέοντος.

«Κάποιες λανθασμένες ενέργειες δεν μειώνουν τις σημαντικές εθνικές υπηρεσίες που έχει προσφέρει η ΕΥΠ τα τελευταία χρόνια», τόνιζαν κυβερνητικές πηγές, λίγο μετά τη δεύτερη παραίτηση και μιλούσαν για «νόμιμη παρακολούθηση με εισαγγελική άδεια, για την οποία δεν υπήρχε ενημέρωση στο Μέγαρο Μαξίμου». Συμπλήρωναν δε πως «αυτός τον οποίο αφορά θα ενημερωθεί αρμοδίως για όλες τις λεπτομέρειες και για το πως ελήφθη η απόφαση από την ΕΥΠ».

Οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις

Yπενθυμίζεται ότι με το χθεσινό μας δημοσίευμα τεκμηριώναμε νέα στοιχεία που ξεκινούσαν από τις επιχειρηματικές συναλλαγές του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη κι έφταναν σε ένα κομβικό πρόσωπο της ιστορίας, τον επιχειρηματία Φέλιξ Μπίτζιο, ο οποίος συμμετείχε στο πλέγμα εταιρειών της Intellexa στην Ελλάδα την κρίσιμη περίοδο που το παράνομο λογισμικό της εταιρείας, το Predator, αποπειράθηκε να χακάρει το κινητό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι και ο ίδιος ο Θανάσης Κουκάκης, ο δημοσιογράφος που υπήρξε θύμα παρακολούθησης τόσο της ΕΥΠ όσο και του Predator, είχε κάνει λόγο πριν από λίγες μέρες σε συνέντευξή του «Στο Κόκκινο» για στενές σχέσεις ανθρώπων της εταιρείας Intellexa με το πρωθυπουργικό περιβάλλον, τονίζοντας μάλιστα ότι η εν λόγω εταιρεία «χαίρει της προστασίας του Μαξίμου».

Πλήρη διαλεύκανση του σκανδάλου ζητά η αντιπολίτευση

Μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας σημείωσε: «η παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού κάτω από το βάρος των αποκαλύψεων για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων αποτελεί ομολογία ενοχής και σε κάθε περίπτωση δεν αναιρεί τις ευθύνες του ίδιου του πρωθυπουργού, αντιθέτως τις επιβεβαιώνει». Επίσης, με ανάρτησή του στο Twitter, o Αλέξης Τσίπρας σημειώνει:

«Κάποια στιγμή, λοιπόν, o πρωθυπουργός οφείλει να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό γιατί αυτό εδώ δεν είναι ένα απλό ζήτημα, είναι ζήτημα Δημοκρατίας και όσο και αν έχει επιχειρήσει αυτές τις μέρες, με τη βοήθεια της των μέσων ενημέρωσης, που έχουν την 108η θέση σε όλο τον κόσμο, να κρύψει ένα μεγάλο σκάνδαλο, το θέμα αυτό, ακριβώς επειδή πρόκειται για ζήτημα Δημοκρατίας, δεν θα μείνει στο σκοτάδι. Όλα θα έρθουν στο φως».

«Οι ηχηρές παραιτήσεις υπό το βάρος του σκανδάλου των παρακολουθήσεων αποτελούν ομολογία ενοχής και επιβεβαιώνουν τις ευθύνες του ίδιου του πρωθυπουργού», προσθέτει.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τονίζει ότι «ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό για το δικό του “watergate”. Είναι ζήτημα Δημοκρατίας».

Στην ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μιλάει για υπόθεση «Water Gate Μητσοτάκη» και τονίζει ότι το «καθεστώς Μαξίμου πιάστηκε επ’ αυτοφώρω».

Τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που κατηγορεί την κυβέρνηση για «αλαζονεία και η αίσθηση ατιμωρησίας» που «τους κάνει ικανούς για όλα».

«Είναι απαράδεκτο, σε μία ευρωπαϊκή δημοκρατία να αποκαλύπτεται πως εκτός της απόπειρας παγίδευσης του κινητού μου τηλεφώνου με το Predator το Σεπτεμβρίου του 2021, μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μου, σήμερα να μαθαίνουμε ότι η ΕΥΠ, η οποία υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό, προχώρησε στην παρακολούθηση μου, κατά τη διάρκεια της εσωτερικής εκλογικής διαδικασίας για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ». «Είναι τυχαία αυτά κύριε Μητσοτάκη;», ρωτά.

«Δεν μας αφορούν οι βαλβίδες αποσυμπίεσης του κ. Μητσοτάκη. Επιμένουμε στην ανάγκη να πέσει άπλετο φως στη νοσηρή αυτή υπόθεση της απόπειρας παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος και της δράσης του Predator στην Ελλάδα, που υπονομεύει την εύρυθμη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος» σχολίαζαν νωρίτερα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη έπειτα από ερώτηση της, «Εφ.Συν.».

Στις ευθύνες του Κυριάκου Μητσοτάκη επικεντρώνει το σχόλιό του το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ, μιλώντας για «Ιφιγένειες», ώστε να «κρυφτούν οι βασικές πολιτικές ευθύνες».

Και το ΜέΡΑ25 επικεντρώνει την αντίδρασή του στον Κυριάκο Μητσοτάκη, επισημαίνοντας ότι ο πρωθυπουργός, ως πολιτικός προϊστάμενος των Δημητριάδη-Κοντολέοντος οφείλει, είτε να κινήσει σε βάρος τους διώξεις είτε να παραιτηθεί.

Πηγη – efsyn.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα