χίσλοπ-άκουγα-νταλάρα-και-τσιτσάνη-ό-1112413

Βιβλίο

Χίσλοπ: «Άκουγα Νταλάρα και Τσιτσάνη όταν έγραφα τα βιβλία μου»

Η Βρετανίδα συγγραφέας συνομίλησε χθες σε εκδήλωση του Μεγάρου Μουσικής με τον Archaeostoryteller, Θεόδωρο Παπακώστα

Parallaxi
Parallaxi

Το πόσο Ελληνίδα νιώθει το δείχνει και… καμαρώνει γι΄αυτό σε κάθε της δημόσια παρουσία η Βικτόρια Χίσλοπ.

Έτσι και το βράδυ της Δευτέρας στη Θεσσαλονίκη, στην εκδήλωση του Μεγάρου Μουσικής «Συγγραφείς του κόσμου ταξιδεύουν στο Μέγαρο», παρέα με τον Archaeostoryteller, Θόδωρο Παπακώστα, η διάσημη Βρετανίδα συγγραφέας παρουσιάστηκε στο κοινό ως… «Χισλοπάκη» και μίλησε για το τελευταίο της βιβλίο, το «Ειδώλιο». 

Σε έναν διάλογο που κράτησε ζωηρό το ενδιαφέρον των παρευρισκόμενων, με την σημαντική συμβολή του Θόδωρου Παπακώστα, η Χίσλοπ εξήγησε ότι η έμπνευση ήρθε από το νησί Κέρος των Κυκλάδων, όπου και βρέθηκαν ειδώλια ιδιαίτερης αρχαιολογικής αξίας, πολλά εκ των οποίων όμως έχουν κλαπεί από αρχαιοκάπηλους.

«Τα έκλεβαν από το αρχαίο νεκροταφείο του νησιού. Τα ειδώλια είναι αντικείμενα που τα έβαζαν στους τάφους. Πολλά βρέθηκαν σε κομμάτια κάτι που σημαίνει ότι προσπάθησαν να τα αποσπάσουν».

Τα ειδώλια είναι αγαλματίδια που συνήθως εξαίρουν την θηλυκότητα και τη γυναικεία ομορφιά, ωστόσο δυστυχώς σε μια όχι τόσο όμορφη πράξη, πολλά εξ αυτών έχουν κλαπεί και βρίσκονται πλέον στη Βρετανία.

«Κάτι αντίστοιχο έγινε και με τον Έλγιν και τα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Είναι γνωστή η ιστορία. Δεν τα πήρε από εκεί για εκπαιδευτικούς λόγους. Αλλά για να τα βάλει στο σπίτι του και να  τα βλέπει. Δυστυχώς στην Βρετανία έχουμε μια συντηρητική κυβέρνηση αυτή τη στιγμή, που δεν καταλαβαίνει το δίκαιο και την κοινωνία, που λένε ότι τα Γλυπτά πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Ας ελπίσουμε ότι ο επόμενος πρωθυπουργός θα έχει πιο ανοιχτό μυαλό», είπε η Χίσλοπ.

Η βραβευμένη συγγραφέας εξήρε το έργο του καθηγητή Χρήστου Τσιρογιάννη, ο οποίος είναι αρχαιολόγος και ερευνητής παράνομων αρχαιοτήτων στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ.

Ο Νταλάρας, ο Τσιτσάνης και η Μερκούρη

Αυτό που δεν ήξερε πάντως ο κόσμος και αποκάλυψε η Χίσλοπ είναι ποια είναι τα μουσικά ακούσματα από την Ελλάδα που τη συγκινούν. «Γράφοντας το ‘Ειδώλιο’ άκουγα Νταλάρα. Τραγουδάει εξαιρετικά. Γράφοντας το Νήμα άκουγα Τσιτσάνη», σημείωσε, με το κοινό να ξεσπά σε χειροκροτήματα.

Για το φαγητό πάντως που της αρέσει είπε ότι αγαπημένο της είναι  το αρνάκι, ενώ στην Αγγλία έτρωγε ένα φαγητό που παραπέμπει… στον ελληνικό πατσά!

«Αν γυρνούσες το χρόνο πίσω σε ποια εποχή θα ήθελες να πας και ποιος να συναντήσεις;», τη ρώτησε ο Θόδωρος Παπακώστας, και απάντησε με χρώμα Ελλάδας πως θα ήθελε να πάει στη δεκαετία του ΄70 και να γνωρίσει την Μελίνα Μερκούρη. Μάλιστα ζήτησε από το κοινό όποιος είχε γνωρίσει την Ελληνίδα καλλιτέχνιδα και ηθοποιό να της πει εντυπώσεις…

Η Χίσλοπ με αφορμή και την Διεθνή μέρα μνήμης για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων τόνισε πως δεν γνώριζε ότι στη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα υπήρχαν τόσοι Εβραίοι, εκφράζοντας τη συγκίνησή της για το Μνημείο, ενώ εξέφρασε και την απορία της για το γεγονός ότι «κάποιοι στην Ελλάδα λένε ότι περνούσαν πιο καλά επί χούντας»… 

 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα