Ταξιδεύοντας στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με τον Didier Eribon

Μαζι του οι Άρης Στυλιανού και Θοδωρής Χονδρόγιαννος, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Συγγραφείς του Κόσμου Ταξιδεύουν στο Μέγαρο»

Parallaxi
ταξιδεύοντας-στο-μέγαρο-μουσικής-θεσ-1309599
Parallaxi

Το Μέγαρο Μουσικής συνεχίζει τον κύκλο εκδηλώσεων “Συγγραφείς του Κόσμου Ταξιδεύουν στο Μέγαρο”, φιλοξενώντας αγαπημένους συγγραφείς του αναγνωστικού κοινού.

Αντλώντας συνομιλητές από ένα ευρύ φάσμα επαγγελματικών ιδιοτήτων και με συγγραφείς από όλο τον κόσμο, φιλοδοξία του ΟΜΜΘ είναι να συμβάλει στη διεύρυνση του πολιτισμικού διαλόγου και να προσφέρει στο κοινό του αλησμόνητες συζητήσεις.

Στις 30/4, προσκεκλημένοι είναι ο συγγραφέας Didier Eribon και οι Άρης Στυλιανού και Θοδωρής Χονδρόγιαννος.

Θα υπάρχει διερμηνεία στα ελληνικά και την ελληνική νοηματική.

Λίγα λόγια για τους ομιλητές

Ο Ντιντιέ Εριμπόν (Didier Eribon) γεννήθηκε στη Ρενς (Reims) το 1953. Σπούδασε φιλοσοφία στη Ρενς και στο Παρίσι, δίδαξε επί χρόνια σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ και διετέλεσε καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αμιένης στη Γαλλία. Εργάστηκε επίσης ως δημοσιογράφος και κριτικός βιβλίων, και συνδέθηκε φιλικά με τον Μισέλ Φουκώ και τον Πιερ Μπουρντιέ, με τον οποίο ανέπτυξε επιπλέον στενή συνεργασία.

Το πρώτο του βιβλίο ήταν η βιογραφία του Μισέλ Φουκώ (1989), που μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες, μεταξύ άλλων και στα ελληνικά (Μισέλ Φουκώ: Φιλόσοφος, δανδής και ταραξίας, μτφρ. Νίκος Σταμπάκης, εκδ. Lector, 2009). Άλλα σημαντικά βιβλία του: Réflexions sur la question gay (1999), Une morale du minoritaire (2001), Échapper à la psychanalyse (2005), και La société comme verdict (2013).

To 2008 τιμήθηκε με το βραβείο Brudner, που απονέμεται από το Πανεπιστήμιο του Γέιλ για σημαντικά επιτεύγματα στο πεδίο των ΛΟΑΤΚΙ σπουδών.

Ο Άρης Στυλιανού μεγάλωσε και ζει στη Θεσσαλονίκη.

Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής-Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris-IV) στο Παρίσι, όπου εκπόνησε και τη διδακτορική του διατριβή στη φιλοσοφία (Paris-I).

Διδάσκει στο ΑΠΘ από το 1995, αρχικά στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ (1995-1997, ως συμβασιούχος), έπειτα στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής (1998-2002, ως λέκτορας) και κατόπιν στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών, όπου σήμερα είναι Καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας.

Δημοσίευσε 3 βιβλία και 55 μελέτες σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά, ενώ μετέφρασε και επιμελήθηκε φιλοσοφικά κείμενα (από τα γαλλικά και τα λατινικά).

Συμμετέχει σε πολλές επιστημονικές ενώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ αρθρογραφεί τακτικά σε εφημερίδες (Αυγή, Βήμα, Έθνος, Εποχή, Εφημερίδα των Συντακτών, Καθημερινή, Μακεδονία) και περιοδικά (Εντευκτήριο, Ένεκεν κ.ά.).

Διετέλεσε πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ (2018-2022), καθώς και πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΘΒΕ (2015-2019).

Το 2015 τιμήθηκε από τη Γαλλική Δημοκρατία με τον τίτλο του «Ιππότη του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα».

Ο Θοδωρής Χονδρόγιαννος είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε το 1992. Μεγάλωσε στα αρβανιτοχώρια του Μενιδίου και της Παιανίας.

Σπούδασε στη Νομική Αθηνών. Μιλάει Αγγλικά, Ιταλικά, Γερμανικά και Ρώσικα. Έχει συνεργαστεί με ελληνικά και διεθνή μίντια.

Ασχολείται με τη δημοσιογραφική έρευνα και έχει καλύψει ποικίλα ζητήματα που μεταξύ άλλων αφορούν το περιβάλλον, τη ναυτιλία, τις κυνομαχίες και το σκάνδαλο των υποκλοπών. Παράλληλα, έχει καταπιαστεί με το βιωματικό ρεπορτάζ, ακολουθώντας θρησκείες όπως η Σαϊεντολογία, οι Μορμόνοι και οι Μάρτυρες του Ιεχωβά. Είναι δημιουργός του μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ Σιγή Ιχθύος, το οποίο πραγματεύεται το ζήτημα της υπεραλίευσης στην εποχή της κλιματικής κρίσης.

Το πρώτο του βιβλίο (Στη χώρα του Χωσέ) κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Key Books, ενώ τα Σκυλιά του Πολέμου, το δεύτερο συγγραφικό του πόνημα, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΟΞΥ.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα