πρόβα-για-χειμώνα-στη-θεσσαλονίκη-1213947

Agenda

Πρόβα για χειμώνα στη Θεσσαλονίκη

Ο καλύτερος οδηγός για τους επόμενους μήνες στην πόλη, είναι εδώ!

Γιώργος Σταυρακίδης
Γιώργος Σταυρακίδης

Ένα μακρύ και δύσκολο καλοκαίρι φτάνει στο τέλος του και από Σεπτέμβρη η πόλη ετοιμάζει να φορέσει τα φθινοπωρινά και αργότερα τα χειμωνιάτικα της, με μεγάλες διοργανώσεις και θεάματα που θα παρακολουθήσουμε στη Θεσσαλονίκη τους επόμενους μήνες.

Θέατρα, συναυλίες, εκθέσεις και φεστιβάλ μπαίνουν  στο πρόγραμμα του χειμώνα και δίνουμε ραντεβού εκεί!

Ο καλύτερος οδηγός της χρονιάς, είναι εδώ!

«2310» στο Ντεπώ | Η Parallaxi γιορτάζει τα 35 της χρόνια με μία ξεχωριστή παράσταση

Η Parallaxi γιορτάζει τα 35 της χρόνια με την παράσταση «2310» στα Δημήτρια, ενώνοντας το χθες με το αύριο της Θεσσαλονίκης την Κυριακή 29 και τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου στο Ιστορικό σύμπλεγμα κτιρίων του Ντεπώ, σε σκηνοθεσία του Χάρη Πεχλιβανίδη. Βρισκόμαστε μια ώρα πριν από ένα κοσμοϊστορικό γεγονός που θα αλλάξει την πορεία της Θεσσαλονίκης. Στο δρόμο για την αντίστροφη μέτρηση, μια γνωστή ραδιοφωνική εκπομπή της Θεσσαλονίκης, μεταδίδεται εκτάκτως μια ώρα πριν τα μεσάνυχτα και φιλοξενεί την πιο ζωντανή και δημιουργική σκηνή της πόλης σήμερα, τη σκηνή της ραπ. Ταυτόχρονα με ένα σύντομο ιστορικό flashback στην καθοδική πορεία της πόλης τα τελευταία 30 χρόνια, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με γεγονότα και στιγμές που εξηγούν επαρκώς το συλλογικό μας τραύμα. Στην παράσταση συμμετέχουν: 12ος Πίθηκος, Dof twogee, Vlospa, Saddam, Λεξ, Μικρός Κλέφτης, Χάρης Πεχλιβανίδης, Γιώργος Τούλας. Η παράσταση πραγματοποιείται στο ιστορικό συγκρότημα διατηρητέων κτιρίων του Ντεπώ, πρώην αμαξοστάσιο των τραμ της πόλης που ξηλώθηκαν, ένα αξιοζήλευτο αρχιτεκτονικό σύνολο του Πιέτρο Αριγκόνι, που ανοίγει για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες για το κοινό, για τι ανάγκες της παράστασης. Ένα φυσικό σκηνικό που γίνεται ιδανικός τόπος αφήγησης του σήμερα της Θεσσαλονίκης.

Δημήτρια 2024

Τα Δημήτρια, η μεγαλύτερη και πιο ιστορική γιορτή πολιτισμού της Θεσσαλονίκης, έρχονται για 59η συνεχόμενη χρονιά με ένα ιδεολογικό πλαίσιο ευθυγραμμισμένο με τον παγκοσμίως τιμώμενο συγγραφέα Φραντζ Κάφκα κι ένα πρόγραμμα πολλαπλών αναγνώσεων και δράσεων. Εικαστικά, θέατρο, μουσική, χορός, σινεμά, λογοτεχνία, γαστρονομία και περφόρμανς συνθέτουν το παλίμψηστο του φετινού 59ου φεστιβάλ, που από τις 19 Σεπτεμβρίου έως και την 1η Νοεμβρίου, μέσα από επάλληλα γεγονότα και δράσεις θα παρουσιάσει πολυεπίπεδες εκδοχές και στρωματογραφίες τέχνης και αστικής κουλτούρας.

Στις πολλές δράσεις που θα παρουσιαστούν, στο πλαίσιο των Δημητρίων φέτος, ξεχωρίσαμε τους θρυλικούς Tiger Lillies στις 21 Σεπτεμβρίου σε μία αξέχαστη συναυλία στο Ολύμπιον, τους Άγαμους Θύτες με ένα «Best Ωχ» ειδικά φτιαγμένο για τα 59α Δημήτρια στις 24 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Δάσους, με τη συμμετοχή του Μανώλη Μητσιά, το αφιέρωμα στον Oscar Ghiglia, τον σπουδαίο Ιταλό κλασικό κιθαρίστα που έζησε στη Θεσσαλονίκη και έφυγε από τη ζωή πρόσφατα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης με τη συνεργασία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και την παράσταση «Μουγγή Καμπάνα» του Θανάση Τριαρίδη στο Θέατρο Άνετον από την ομάδα RODEZ στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου.

«Μουγγή Καμπάνα» του Θανάση Τριαρίδη

Επίσης, στις 2 Οκτωβρίου, μια εντυπωσιακή παράσταση με τη μουσική από τις πιo αγαπημένες κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές, Game of Thrones, The Lord Of The Rings και The Hobbit θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στο Συνεδριακό Κέντρο Ι. Βελλίδης. Τρεις από τις μεγαλύτερες επικές ιστορίες της μικρής και μεγάλης οθόνης θα ζωντανέψουν μέσα από την ερμηνεία της πασίγνωστης μουσικής τους από τη Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης, χορωδία και σοπράνο, με πάνω από 80 συντελεστές στην σκηνή. Στις 4 και 6 Οκτωβρίου στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, θα απολαύσουμε το «Αηδόνι του Αυτοκράτορα», ένα μοναδικό έργο της Λένας Πλάτωνος πάνω στο ομώνυμο παραμύθι του Άντερσεν, με τη μορφή της animated όπερας, ενώ στις 5 του μήνα, στο ίδιο θέατρο θα δούμε τον μονόλογο «Κασσάνδρα» του Ουρουγουανού δραματουργού Σέρχιο Μπλάνκο να γίνεται όπερα μετά από κοινή ανάθεση της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του Κέντρου Πειραματισμού του Θεάτρου Κολόν του Μπουένος Άιρες στον διακεκριμένο Αργεντινό συνθέτη Πάβλο Ορτίς.

«Κασσάνδρα» του Σέρχιο Μπλάνκο

Τον πρωταγωνιστικό ρόλο ερμηνεύει η διεμφυλική σοπράνο Μαρία Καστίγιο ντε Λίμα, ένα πραγματικό φωνητικό φαινόμενο, ενώ τη σκηνοθεσία υπογράφουν οι Ντιάνα Θεοχαρίδη και Αλέξανδρος Ευκλείδης. Στις 10 Οκτωβρίου, στην Αποθήκη Δ στο Λιμάνι, έρχεται ο Jon Gomm, τραγουδιστής, τραγουδοποιός και ακουστικός σόλο ερμηνευτής, γνωστός για το βιρτουόζο στιλ της κιθάρας του. Οι ζωντανές εμφανίσεις του συνοδεύονται από έντονη διάδραση με το ακροατήριό του, με αποτέλεσμα η οικειότητα και ο ενθουσιασμός να πλημμυρίζουν τα θέατρα του κόσμου όπου εμφανίζεται. Στις 12 Οκτωβρίου, η Συμφωνική Ορχήστρα Δωματίου της Ζυρίχης (ZKO) παρουσιάζει μία συναυλία στη Ροτόντα, μαζί με τον κορυφαίο βιολονίστα και καλλιτεχνικό διευθυντή της Daniel Ηοpe, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Ακόμα, στις 25, 26 και 27 Οκτωβρίου στο Θέατρο Αυλαία, θα παρακολουθήσουμε την παράσταση «Μάθε να φεύγω» του Άκη Δήμου σε σκηνοθεσία του Γιάννη Σκουρλέτη. Ένα ακατάτακτο έργο που άλλοτε φλερτάρει με το, ξεχασμένο σήμερα, είδος του μπουλβάρ, άλλοτε με το ψυχολογικό θέατρο δωματίου, άλλοτε με τις ιστορίες μυστηρίου κι άλλοτε με τα παλιά, αισθηματικά ρομάντσα των περιπτέρων. Και που ενώ ονειρεύεται πως είναι δράμα, κρατάει σφιχτά το χέρι της κωμωδίας.

«Μάθε να φεύγω» του Άκη Δήμου σε σκηνοθεσία του Γιάννη Σκουρλέτη

Ακόμα, το 59ο Φεστιβάλ Δημητρίων προσκαλεί παλιούς και νέους φίλους σε επιλεγμένους χώρους της πόλης με ελεύθερη είσοδο, από τις 26 Σεπτεμβρίου έως τις 24 Οκτωβρίου 2024, παρουσιάζοντας τον Γιώργο Σκαμπαρδώνη (26/ 09 στο Casablanca Social Club), την Σοφία Νικολαΐδου (3/10 στο Ύψιλον), τον Ισίδωρο Ζουργό (10/10 στο Beetroot Studio), τον Θωμά Κοροβίνη (17/10 στο Ισλαχανέ) και τον Σάκη Σερέφα (24/10 στο Πικαπ) σε βραδιές που θα συνομιλήσουν με τον Άγγελο Μαλλίνη, για το τελευταίο τους βιβλίο, την γραφή τους, την ζωή τους, την Θεσσαλονίκη και την μικροιστορία της πόλης. Τις συναντήσεις με τίτλο «Πολύ μου άρεσε το τελευταίο σας» συντονίζει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Στέφανος Τσιτσόπουλος.

Νέα Παραλία – Νέα Πασαρέλα 10 – «Το Ελληνικό Φως»

Ο Σύλλογος «Οι Φίλοι της Νέας Παραλίας» διοργανώνει για 10η φορά την εκδήλωση «Νέα Παραλία Νέα Πασαρέλα», την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου και ώρα 20.30, στον Κήπο των Γλυπτών της Νέας Παραλίας, σε συνδιοργάνωση με το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης και την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, με το ιδιαίτερο θέμα: «ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΩΣ»

Με την αποκλειστική χρήση ανακυκλωμένων ή μεταχειρισμένων υλικών και μέσω της προβολής των δημιουργιών επαγγελματιών σχεδιαστών, ερασιτεχνών της μόδας, καλλιτεχνών του χώρου της ζωγραφικής και του θεάτρου, η Δράση στοχεύει να φέρει αντιμέτωπο το ευρύ κοινό με το τεράστιο πρόβλημα των σκουπιδιών και των αποβλήτων, να μεταφέρει το μήνυμα του σεβασμού στον πλανήτη, να προωθήσει την επανάχρηση και την ανακύκλωση, δίνοντας μια δεύτερη ευκαιρία για Ζωή στα «ευτελή» υλικά που προορίζονταν για τα σκουπίδια.

Η μουσική θα είναι ο δεύτερος πρωταγωνιστής της εκδήλωσης που θα συνοδεύσει την πασαρέλα. Ζωντανή μουσική από νέους καλλιτέχνες, που εμπνέονται και δημιουργούν πάνω στον καμβά της παράδοσης τα δικά τους χνάρια. Οι πρωτότυπες θεματικές δημιουργίες και η ζωντανή θεματική μουσική θα συνδιαλεχθούν σε έναν γόνιμο, μοναδικό, διάλογο ανάμεσα στην παράδοση και την σύγχρονη οπτική.

Φεστιβάλ Παιδιού στη Μικρή Σκηνή

Φέτος για πρώτη φορά διοργανώνεται στη Μικρή Σκηνή το πρώτο φεστιβάλ παιδιού που θα πραγματοποιηθεί 20, 21,22 και 27, 28, 29 Σεπτεμβρίου! Το φεστιβάλ θα φιλοξενήσει θεατρικές παραστάσεις ,κουκλοθέατρο, αφήγηση παραμυθιών και μουσική αφήγηση καθώς και εικαστικά και θεατρικά εργαστήρια για τους μικρούς μας φίλους! Η Μικρή σκηνή δραστηριοποιείται στον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού εδώ και τρία χρόνια έχοντας δώσει ένα έντονο στίγμα στα καλλιτεχνικά δρώμενα της πόλης.

Με πολύ αγάπη για την τέχνη και το παιδί επιχειρούμε να δημιουργήσουμε ένα νέο θεσμό όπου θα δώσει την ευκαιρία σε καλλιτεχνικές ομάδες να παρουσιάζουν τη δουλειά τους και να δώσει το έναυσμα για το τι θα ακολουθήσει την υπόλοιπη χρονιά, όσον αφορά τα καλλιτεχνικά κι εκπαιδευτικά προγράμματα στο χώρο της Μικρής Σκηνής. Στα πλαίσια του φεστιβάλ η Μικρή Σκηνή θα παρουσιάσει και την πρώτη θεατρική της παραγωγή ,την παιδική παράσταση «Ο Ευτυχισμένος Πρίγκιπας» του Όσκαρ Ουάιλντ όπου θα περιοδεύει σε σχολεία και θα παίζεται στο χώρο της Μικρής Σκηνής κάθε Κυριακή!

Οι ομάδες που θα συμμετέχουν στο Φεστιβάλ είναι:

Κουκλοθίασος Redicolo | Κουκλοθίασος Μαρμίτα | Η Παραμυθωνία | Η θεατρική ομάδα  «Άνθρωπος στη Θάλασσα» | Θωμάς Βελισάρης «The Kid» | Το μουσικό παιχνιδοθέαμα του «Κρουστόφωνου» | Οι Παραμυθολαλίτσες | Η θεατρική ομάδα της Μικρής Σκηνής | Τα θεατρικά εργαστήρια της Μικρής Σκηνής καθώς και το εικαστικό εργαστήρι με τη Βερένα Φινκ!

Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

Με νέες παραγωγές αλλά και επαναλήψεις από τον προηγούμενο χειμώνα, επιστρέφει αυτόν τον χειμώνα το ΚΘΒΕ, φέρνοντας σημαντικές δουλειές στις σκηνές του, σε συνέχεια της μεγάλης επιτυχίας που κατάφερε να έχει την περασμένη χρόνια στη Θεσσαλονίκη.

Ξεκινώντας η νέα σεζόν, επιστρέφει στη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου στις 21 Σεπτεμβρίου «Ο καλός άνθρωπος του Σε Τσουάν» του Μπέρτολτ Μπρεχτ» σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Καραντζά με μία πλειάδα καλών ηθοποιών και με εξαιρετικές κριτικές από τον περασμένο χειμώνα, με ένα από τα σημαντικότερα έργα της παγκόσμιας δραματουργίας. Μια διαχρονική σπουδή χαρακτήρων και συμπεριφορών, μία βαθιά ανάλυση της κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας  της εποχής του που  παραμένει, ωστόσο, έως και σήμερα επίκαιρη.

Ένα έργο ποιητικό, τολμηρό, με αγωνία, σασπένς και ανατροπές που την περασμένη άνοιξη άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στους θεατές. «Για μένα έχει να κάνει με το πώς μία ανώτερη δύναμη πετάει σε έναν άνθρωπο το βάρος της ανθρωπότητας για να σώσει το δικό του τομάρι. Πετάνε (οι Θεοί) στην Σεν Τε το βάρος μιας δικής τους διαχείρισης στον κόσμο, και την αφήνουν εντελώς μόνη να την κατασπαράξει ένα πλήθος πεινασμένων ανθρώπων» έχει αναφέρει ο σκηνοθέτης στην Parallaxi για το έργο.

«Ο καλός άνθρωπος του Σε Τσουάν»

Ακόμα, η παιδική παράσταση «Fake Newsical. Παρ@μυθομπερδέματα!» του μουσικού από τη Θεσσαλονίκη Στάθη Παχίδη, της Σταυρούλας Παγώνα και της Εύης Σαρμή από 29 Σεπτεμβρίου επιστρέφει στην ίδια σκηνή, ενώ τον Οκτώβριο, θα δούμε την επανάληψη του «Πήρε τη ζωή της στα χέρια της» του Βασίλη Κατσικονούρη σε σκηνοθεσία της Φρόσως Λύτρα στο Φουαγιέ της ΕΜΣ και το σπουδαίο «Η γίδα ή Ποια είναι η Σύλβια;» του Έντουαρντ Άλμπυ που έρχεται στο Artbox Fargani Theatre σε μετάφραση και σκηνοθεσία του ηθοποιού και σκηνοθέτη Παύλου Δανελάτου σε συμπαραγωγή του Κρατικού με την ΑΜΚΕ Πολιτεία Πολιτισμού.

Επίσης, το κοινό της Θεσσαλονίκης θα έχει την ευκαιρία να δει για δεύτερο χρόνο το «Βίρα τις άγκυρες» των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα σε σκηνοθεσία του Αστέριου Πελτέκη από τις 30 Νοεμβρίου στο Βασιλικό Θέατρο με έναν μεγάλο θίασο, τον Μανώλη Παντελιδάκη στα σκηνικά, τον Δημήτρη Παπάζογλου στις χορογραφίες, τον Γιώργο Ανδρέου στη μουσική επιμέλεια και τη δύναμη της επιτυχία του από την Αθήνα που παρουσιάστηκε πριν μερικούς μήνες σκιαγραφώντας μία ολόκληρη εποχή για το θέατρο και την επιθεώρηση στην Ελλάδα.

«Βίρα τις άγκυρες»

Από εκεί και πέρα, τον Νοέμβριο, περιμένουμε την νέα συνεργασία του Κρατικού Θεάτρου με τον σκηνοθέτη Γιάννη Χουβαρδά, 22 χρόνια μετά την τελευταία τους συνεργασία, που αυτή τη φορά καταπιάνεται με το έργο «Δον Κάρλος» του Φρίντριχ Σίλλερ σε μετάφραση του Γιώργου Δεπάστα και θα το παρουσιάσει στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών με τον σημαντικό Χάρη Φραγκούλη στον ομώνυμο ρόλο και τον Φώτη Σιώτα στη μουσική. Μαζί τους, οι ηθοποιοί Κώστας Σαντάς, Γιώργος Κολοβός, Λουκία Βασιλείου, Δημήτρης Τσιλινίκος και άλλοι.

Γιάννης Χουβαρδάς

Ο Σίλλερ σε αυτό το έργο, χρησιμοποιώντας ως φόντο την Ισπανία του 16ου αιώνα, αμφισβητεί την απολυταρχία της δικής του εποχής, υπερασπιζόμενος την ελευθερία της σκέψης και τις ιδέες του Διαφωτισμού. Επαναφέρει κρίσιμους διαχρονικούς προβληματισμούς, αναπτύσσοντας διαλεκτικά τη σύγκρουση μεταξύ απολυταρχικής εξουσίας και ελεύθερης δράσης, αυταρχισμού και ανυπακοής, ηθικής επιταγής και νέων ιδανικών, ιδεαλισμού και πραγματικότητας.

Για τα καλά μέσα στον χειμώνα, τον Γενάρη του ’25 στο Φουαγιέ του Θεάτρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών θα δούμε τις «Ανατροπές της νύχτας» του Χριστόφορου Χριστοφή, σημαντικού σκηνοθέτη και συγγραφέα που του απονεμήθηκε το Βραβείο ∆ραµατουργίας Ελληνικού Έργου 2020-21 «Κάρολος Κουν», ενώ έχει συνεργασίες με την Ελένη Καραίνδρου, τον Περικλή Κούκο, τον Νίκο Ξανθούλη και πολλούς σημαντικούς καλλιτέχνες της χώρας αλλά και του εξωτερικού. Την σκηνοθεσία της παράστασης έχει αναλάβει ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων Χάρης Πεχλιβανίδης.

Τον Μάρτιο περιμένουμε δύο μεγάλες νέες παραγωγές, την κωμωδία «Θελεστίνα» του Φερνάντο ντε Ρόχας σε σκηνοθεσία του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ Αστέριου Πελτέκη στη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου, και το «Έγκλημα και τιμωρία» του Ντοστογιέφσκι σε θεατρική Διασκευή του συγγραφέα Θανάση Τριαρίδη και σκηνοθεσία της Νικαίτης Κοντούρη στη σκηνή Σωκράτης Καραντινός στη Μονή Λαζαριστών.

Στο «Θελεστίνα» ο ισπανός συγγραφέας Φερνάντο ντε Ρόχας  έγραψε μια συναρπαστική ερωτική ιστορία, που καθρεφτίζει τη μεσαιωνική ηθική, απεικονίζοντας τα βασικά χαρακτηριστικά της. Βρίσκεται όμως στο κατώφλι μιας νέας εποχής που αρχίζει να ξεπηδάει με νέους κώδικες. Η σάτιρα, το ποιητικό στοιχείο, ο συνδυασμός του υψηλού και του ευτελούς, τα μεγάλα πάθη και τα συναισθήματα με την ταυτόχρονα κωμική αποδόμησή τους, επιτυγχάνουν μια επιδέξια κοινωνική κριτική της εποχής, αποδομώντας διακριτικά τις αρχές που τη διέπουν, σε ένα κείμενο που επιφανειακά τις παραχωρεί τη νομιμοποίησή τους.

Θανάσης Τριαρίδης

Από την άλλη, Το «Έγκλημα και Τιμωρία» του Ντοστογιέφσκι έρχεται να αφηγηθεί την ιστορία του Ρασκόλνικοφ, του φοιτητή της νομικής που ζει φτωχικά στην Αγία Πετρούπολη και διαπράττει ένα φρικτό διπλό φονικό με κίνητρο να αποσπάσει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό. Στην θεατρική μεταφορά του Θανάση Τριαρίδη η δράση συναιρείται σε οχτώ πρόσωπα – ενώ στην σκηνή βρίσκεται και ο ίδιος ο Ντοστογιέφσκι ως ένας ααπό τους πρωταγωνιστές του εφιαλτικού σύμπαντος. Μέσα στο έργο ανακαλείται προφανώς ο Άμλετ (ως συνδεόμενο όριο με τον Ρασκόλνικωφ), η Κόλαση του Δάντη, ο Νίτσε, ο Φρόιντ και ο Κάφκα (που ορίζουν την εποχή του Χάους – συνεπώς και καθε σύγχρονη ανάγνωση του κόσμου πριν από αυτήν). Ενώ στον τρόπο που η Πουλχερία γίνεται δραματουργικά το πρόσωπο-κλειδί του έργου προφανώς αντανακλάται ο αυτοθυσιαστικός ενσυναισθητικός κόσμος του Αντρέι Ταρκόφσκι.

Στην παιδική και εφηβική σκηνή του ΚΘΒΕ, οι μικροί θεατές θα έχουν την ευκαιρία από τον Ιανουάριο του 2025 να παρακολουθήσουν στο Βασιλικό Θέατρο την νέα παιδική παράσταση «Πολυξένη» σε σκηνοθεσία της Στέλλας Μιχαηλίδου που ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη, ενώ γράφει ιστορίες και θεατρικά έργα για παιδιά, σκηνοθετεί και χορογραφεί θεατρικές παραστάσεις και παράλληλα διδάσκει Κινησιολογία καθώς και Σκηνοθεσία παραστάσεων για παιδιά και νέους, στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Λίγο νωρίτερα, τον Δεκέμβριο του ’24, ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και θεατρικός συγγραφέας Στέλιος Χατζηαδαμίδης παρουσιάζει στην σκηνή Σωκράτης Καραντινός στη Μονή Λαζαριστών το δικό του θέατρο ντοκουμέντο «# letsparty» για εφήβους. Ένα έργο που βασίζεται στις αρχές του θεάτρου ντοκουμέντου και της φόρμας του Verbatim Theatre. Μια νεανική παραγωγή γρήγορη σε ρυθμό, με εναλλαγές εικόνων και συναισθημάτων, με ανθρωπιά, πολύ χορό, πολύ μουσική, πολύ χρώμα που στόχο έχει να «φωτίσει» την αίσθηση της κοινωνίας και της αρμονικής συνύπαρξης.

Στο ενδιάμεσο βέβαια, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε κι άλλα πράγματα στις σκηνές του Κρατικού, τόσο από επαναλήψεις παραστάσεων, όσο και από νέες παραγωγές. Κάπου εκεί άλλωστε, θα συναντιόμαστε κι όλο τον χειμώνα!

TiSFF – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Θεσσαλονίκης

Το διεθνές ραντεβού δημιουργών ταινιών μικρού μήκους επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη και στα 59α Δημήτρια, με εμπνευστή και δημιουργό, για ακόμη μια χρονιά, τον Γιάννη Ζαχόπουλο στην Αποθήκη Δ στο Λιμάνι στις 18, 19 και 20 Οκτωβρίου. Πρόκειται για διεθνές φεστιβάλ, που στόχο έχει την προώθηση πρωτοποριακών ιδεών και τάσεων, όπως αποτυπώνονται από νέους δημιουργούς, ενώ αναδεικνύει θέματα που αφορούν στην κοινωνία, την πολιτική, τον έρωτα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις διαπροσωπικές σχέσεις, πάντοτε με βαθιά αγάπη και σεβασμό στον καθημερινό άνθρωπο και φυσικά στις κινηματογραφικές αξίες.

Οι Lords of the Sound στη Μονή Λαζαριστών με μουσικές του Hans Zimmer 

Με 50 μουσικούς και συντελεστές κάθε συναυλία της ορχήστρας Lords of the Sound αποτυπώνεται αξέχαστα στο μυαλό και στην καρδιά των χιλιάδων θαυμαστών του Χανς Ζίμερ ανά των κόσμο αλλά και ανθρώπων που παρακινημένοι από τις μουσικές που έχουν επενδύσει αγαπημένες τους ταινίες τις παρακολουθούν για πρώτη φορά ζωντανά!

Στη Θεσσαλονίκη, την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου, η διάσημη ορχήστρα από την Ουκρανία, θα παίξει σπουδαίες μουσικές του μεγάλου συνθέτη που έχει συνδέσει το όνομα του με μερικές από τις μεγαλύτερες κινηματογραφικές επιτυχίες, όπως Lion King, Dune, Gladiator, The Last Samurai, Pirates of the Caribbean, η τριλογία The Dark Knight, Inception, Man of Steel, Batman, Interstellar, Dunkirk, Spiderman 2, Madagascar, το No Time to Die και άλλα πολλά.

Reworks 2024

Το μεγάλο ραντεβού του Σεπτέμβρη δίνεται από την Τετάρτη 18 μέχρι και την Κυριακή 22 του μήνα γιορτάζοντας το reworks τα 20 χρόνια του. 5 ημέρες γεμάτες μουσική και ψηφιακή τέχνη, πέντε ημέρες reworks! Από την ανατολική πλευρά μέχρι τη δυτική Θεσσαλονίκη, το reworks δημιουργεί σε κάθε του έκδοση γέφυρες κουλτούρας, προβολής γειτονιών, επιχειρώντας να σπάσει τα στερεότυπα, έχοντας ως κύριο σκοπό, πάνω από όλα, την ίδια την μουσική και την παρουσίαση της σχέσης της με τον χώρο και το αστικό περιβάλλον. Cerrone, Louie Vega, Anané, Ben Klock, FJAAK, Maceo Plex, Nina Kraviz και άλλα μεγάλα ονόματα θα βρεθούν  στα ξεχωριστά σημεία της πόλης που θα πραγματοποιηθεί φέτος το μεγαλύτερο φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής της Θεσσαλονίκης!

65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Το 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 10 Νοεμβρίου 2024 και περιλαμβάνει συναρπαστικά αφιερώματα, προβολές ταινιών από ολόκληρο τον κόσμο, συζητήσεις και masterclasses, εκθέσεις και κινηματογραφικές εκπλήξεις. Φέτος, θα φιλοξενήσει και τρία διεθνή διαγωνιστικά τμήματα: το Διεθνές Διαγωνιστικό, με πρώτες ή δεύτερες ταινίες νέων σκηνοθετών, το διαγωνιστικό τμήμα Meet the Neighbors+, στο οποίο συμμετέχουν πρώτες ή δεύτερες ταινίες σκηνοθετών από την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, την ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τη Μέση Ανατολή και το διαγωνιστικό τμήμα του >>Film Forward, το οποίο περιλαμβάνει ταινίες από τολμηρούς δημιουργούς που αμφισβητούν τις κινηματογραφικές συμβάσεις και επαναδιαπραγματεύονται την έννοια της πραγματικότητας. Το ελληνικό σινεμά θα πρωταγωνιστήσει και στη φετινή διοργάνωση, με δράσεις που αποσκοπούν στη στήριξη του ελληνικού σινεμά και τη διασύνδεσή του με κορυφαίους επαγγελματίες του εξωτερικού. Οι ελληνικές ταινίες που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης διεκδικούν μία σειρά από βραβεία, επίσημα και ανεξάρτητα, που έχουν ως στόχο την ενίσχυση των δημιουργών από την Ελλάδα.

62ο φεστιβάλ κινηματογράφου 5

Η Αγορά (1-9 Νοεμβρίου 2024) έχει καθιερωθεί ως χώρος ανάδειξης νέων ταλέντων και φωνών της οπτικοακουστικής βιομηχανίας, καθώς και επαγγελματιών του κινηματογράφου, που προέρχονται από την Ελλάδα, τη νοτιοανατολική Ευρώπη και την περιοχή της Μεσογείου. Η συνεχώς εξελισσόμενη Αγορά παρουσιάζει νέες πρωτοβουλίες και συνεργασίες, καλλιεργώντας συνέργειες και παρέχει δυνατότητες δικτύωσης, ενώ παράλληλα προσφέρει ευκαιρίες συγχρηματοδότησης και διανομής. Φέτος επιστρέφει και η ενότητα Agora Series,  με ένα διευρυμένο πρόγραμμα αφιερωμένο στις σειρές, το Σάββατο και την Κυριακή 2-3 Νοεμβρίου 2024. Η πρωτοβουλία αυτή του Φεστιβάλ στοχεύει να αποτελέσει γέφυρα μεταξύ της κινηματογραφικής παραγωγής και της δημιουργίας σειρών για την τηλεόραση και τις άλλες πλατφόρμες, περιλαμβάνοντας masterclasses από διεθνώς καταξιωμένους επαγγελματίες του κλάδου, συζητήσεις για θέματα που απασχολούν την οπτικοακουστική βιομηχανία, καθώς και παρουσιάσεις πρότζεκτ συμπαραγωγής.

Το διαγωνιστικό τμήμα Immersive αγκαλιάζει δημιουργίες που αξιοποιούν τις πιο σύγχρονες νέες τεχνολογίες για να παρουσιάσουν διαφορετικές όψεις μιας εκτεταμένης πραγματικότητας, ξεπερνώντας τα κινηματογραφικά είδη και βυθίζοντας τον θεατή σε μια διαδραστική εμπειρία. Επίσης, στην 65η διοργάνωση θα παρουσιαστούν ελληνόφωνα και αγγλόφωνα podcasts σε δύο τμήματα: το Διαγωνιστικό Τμήμα και το Nexus.

«Το φεγγάρι κάνει βόλτες» στο Θέατρο Κήπου

Το φεγγάρι κάνει βόλτα… στη σκηνή του θεάτρου Κήπου την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου stiw 20.30 με μια μουσική παράσταση από το Σωματείο Φίλων του Ιστορικού Κέντρο της Θεσσαλονίκης, κάτω από το φως της Πανσελήνου, με αγαπημένα τραγούδια του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Τραγουδούν οι: Άλκηστις Τόγια σοπράνο, Ηρακλής Παναγόπουλος τενόρος,  Γιάννης Ρουκάς.

Εκθέσεις από το MΟΜus

Με εξαιρετικές εκθέσεις υποδέχεται το Φθινόπωρο ο Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών (MOMus), ξεκινώντας με την Έκθεση «Pablo Picasso: Εξορία και Νοσταλγία» στο MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (Μονή Λαζαριστών, Θεσσαλονίκη) που θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τις 10 Νοεμβρίου, ενώ στον ίδιο χώρο λαμβάνει χώρα και η έκθεση «Σχεδιάζοντας το μέλλον. Σχέδια για την τέχνη, την αρχιτεκτονική και το ντιζάιν στην περίοδο της ρωσικής και σοβιετικής πρωτοπορίας» με έργα-σχέδια καλλιτεχνών της ρωσικής πρωτοπορίας από τη συλλογή και το αρχείο Κωστάκη του μουσείου, που επίσης θα παραμείνει μέχρι τις 10 Νοεμβρίου.

Έως τις 17 Νοεμβρίου 2024 θα λειτουργεί η έκθεση «Από εδώ και πέρα. Ιστορίες για ένα επόμενο αύριο» με έργα τέχνης, μεγάλες και μικρές συλλογές, μεγάλα σύνολα δωρεών ή δωρεές ιδιωτών, άνθρωποι πολλών ιδιοτήτων, το κτίριο, «μιλούν» και «προτείνουν» τις δικές τους πολυφωνικές ιστορίες στους επισκέπτες του πρόσφατα ανακαινισμένου Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του MOMus (εντός ΔΕΘ-HELEXPO)

Η «Λούνα» ξανά στην πόλη

Η Λούνα, μια παράσταση σταθμός στην ιστορία της πόλης, δυο χρόνια μετά τη μεγάλη επιτυχία της, επιστρέφει. Η  παράσταση έκλεισε με μεγάλη λίστα αναμονής και βραβεύτηκε από την Ένωση Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών με το Bραβείο Επιτελεστικών Τεχνών. Τώρα θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος του Γερμανικού Γενικού Προξενείου κατά τη διάρκεια της 88ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης. Το λεωφορείο μπήκε σε κυκλοφορία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης από τις 11 Σεπτεμβρίου και θα «ταξιδεύει» μέχρι τις 13 Οκτωβρίου 2024 στις 7.30 μ.μ., με αφετηρία το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο. Οι επιβάτες του θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τη νεότερη ιστορία της πόλης, αυτήν του 20ου  αιώνα, με έναν πιο βιωματικό τρόπο.

Ο σκηνοθέτης Δαμιανός Κωνσταντινίδης και οι τέσσερεις ηθοποιοί του -Ελένη Μακίσογλου, Γιάννης Μονοκρούσος, Ανδρομάχη Μπάρδη, Σωτήρης Ρουμελιώτης- φέρνουν στην επιφάνεια την ιστορία της Λούνας, μιας φτωχής Εβραίας ράφτρας που επέστρεψε στη γενέτειρά της μετά τα στρατόπεδα κατοχής. Το υλικό αντλείται από το βραβευμένο ομότιτλο δοκίμιο ιστορικής βιογραφίας της Ρίκας Μπενβενίστε. Το λεωφορείο, διατρέχοντας την πόλη από τα ανατολικά προς τα δυτικά, τερματίζει στην οδό Ζεφύρων, στον πεζόδρομο. Εκεί, στην Oliver’s Pub, θα παρουσιαστεί η τελευταία σκηνή του έργου. Η αυλαία κλείνει με κρασί, ζωντανή μουσική και διάλογο γιατί η πόλη είναι σταθερά η άλλη μεγάλη πρωταγωνίστρια.

Τι θυμάται και τι θέλει να  ξεχάσει από το παρελθόν της; Και η βία που διαποτίζει σήμερα τους δρόμους και τις γειτονιές της, τι σχέση έχει με τη βία της εκτόπισης και του ολοκαυτώματος;

13ο OPEN HOUSE Thessaloniki

Το Open House είναι ένας από τους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς για την ανάδειξη και προώθηση της αρχιτεκτονικής. Προσκαλεί το ευρύ κοινό να εξερευνήσει και να κατανοήσει την αξία της αρχιτεκτονικής. Κάθε χρόνο για ένα διήμερο, δημόσια και ιδιωτικά κτίρια ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό δωρεάν και η πόλη μετατρέπεται σε ένα μεγάλο μουσείο, με εκθέματα τα ίδια της τα κτίρια και την αρχιτεκτονική της. Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιείται ετησίως το φθινόπωρο, από το 2012, σημειώνοντας δεκάδες χιλιάδες επισκέψεις σε κάθε διοργάνωση!

Το 13ο OPEN HOUSE Thessaloniki θα πραγματοποιηθεί στις 23-24 Νοεμβρίου 2024, με παράλληλες δράσεις που θα ξεκινήσουν μια εβδομάδα νωρίτερα.

TCI – 7th Thessaloniki Cinedance International

Το TCI είναι ανεξάρτητο φεστιβάλ που σκοπεύει στο να προβάλει έργα σύγχρονου χορού επί οθόνης από όλον τον κόσμο. Στην έβδομη χρονιά του, το TCI φέρνει 26 ταινίες από 17 χώρες σε 2 sessions προβολών στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου!

Με ατέλειωτους συνδυασμούς ευφάνταστης χορογραφίας, εντυπωσιακής οπτικής σύνθεσης, ερμηνευτικής αρτιότητας, αφηγηματικής ανάπτυξης, δόμησης κόσμων, και μουσικότητας, η 7η χρονιά του TCI εξερευνά διαφορετικές προσεγγίσεις στο χορό επί οθόνης.

Οι προβολές ξεκινούν στις 21:00 και διαρκούν 90 λεπτά περίπου. Το πρόγραμμα κάθε μέρας είναι διαφορετικό. Διατίθενται εισιτήρια για όποιες από τις μέρες θέλετε, ή και για όλες, αν θα θέλατε να δείτε όλη τη φετινή επιλογή.

Εισιτήρια: vitruvianthing.com/tci7

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Δυναμικά ξεκινά η σεζόν Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με το πρόγραμμα να χαρακτηρίζουν σημαντικές διεθνείς παραγωγές, συναυλίες μουσικών παγκοσμίου φήμης, όπερα, χορός, ενώ συνεχίζονται εκδηλώσεις – θεσμοί, όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου, το Φεστιβάλ Μπαρόκ και οι εμφανίσεις της Ορχήστρας Νέων του ΟΜΜΘ «MOYSA».

Μερικά από τα θεάματα του Μεγάρου που θα δούμε αυτόν τον χειμώνα, είναι τα εξής:

  • Αφιέρωμα στον William Herschel στις 27 Σεπτεμβρίου

Διοργάνωση: ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ | Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της “Βραδιάς του Ερευνητή”

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: B. Franklin: Κουαρτέτο για 3 βιολιά και τσέλο σε φα μείζονα (διασκευή για ορχήστρα εγχόρδων) | W. Herschel: Συμφωνία αρ.17 σε ντο μείζονα | W. Herschel: Συμφωνία αρ.14 σε ρε μείζονα | J. Haydn: Η Δημιουργία, Hob. XXI: 2

  • Αντώνης Φονιαδάκης στις 8 και 9 Νοεμβρίου

Η νέα χορογραφική δημιουργία του Αντώνη Φωνιαδάκη υπόσχεται μια δυναμική και βαθιά εκφραστική εξερεύνηση των μπαρόκ θεμάτων μέσα από το πρίσμα του σύγχρονου χορού και της μουσικής. Το έργο αυτό τονίζει τη σύγχρονη ζωτικότητα, την ταχύτητα και την εκρηκτική εκφραστικότητα που χαρακτηρίζει εκείνη την περίοδο, ενώ ταυτόχρονα διεξάγει έναν διάλογο με τη δική μας εποχή. Γνωστός για την ικανότητά του να συνδυάζει στοιχεία κλασικού και σύγχρονου χορού, ο διάσημος χορογράφος δημιουργεί έργα που είναι ταυτόχρονα ριζωμένα στην παράδοση και αποφασιστικά σύγχρονα. Αυτή η δημιουργία δεν αποτελεί εξαίρεση, επεκτείνοντας την καινοτομία από τη χορογραφία στη μουσική. Η ένταξη σύγχρονων ηλεκτρονικών ήχων από τον Julien Tarride ανανεώνει το μπαρόκ και την ερμηνεία του για ένα σύγχρονο κοινό, χρησιμοποιώντας στρατηγικά αυτά τα ηχητικά στοιχεία με σκοπό να ενισχύσει κρίσιμες στιγμές όπως η εισαγωγή, οι μεταβάσεις μεταξύ των έργων και ένα μεγαλειώδες φινάλε. Στην παράσταση χορεύουν οι: Christian Denice, Rosario Guerra, Terra Kell, Lou Andre, Pier-Loup Lacour

  • Αφιέρωμα στον Leonid Koga από 1 έως 6 Οκτωβρίου

Το 2024 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου Leonid Kogan, του ίσως επιδραστικότερου ερμηνευτή όλων των εποχών στην τέχνη του βιολιού και ενός εκ των μεγαλύτερων αστέρων της μουσικής τέχνης του 20ου αιώνα στον τομέα της μουσικής εκτέλεσης. Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης πρόκειται να τιμήσει τη μέγιστη αυτή μουσική προσωπικότητα και την επέτειο των εκατό χρόνων από τη γέννησή του, διοργανώνοντας ένα μεγάλο επετειακό αφιέρωμα. Το αφιέρωμα θα συγκεντρώσει τους μεγαλύτερους αστέρες του βιολιού παγκοσμίως στην πόλη της Θεσσαλονίκης, προσφέροντας στο κοινό της βόρειας Ελλάδας μία ανεπανάληπτη εμπειρία μουσικής τέχνης εφάμιλλη με αυτή των μεγαλύτερων φεστιβάλ κλασικής μουσικής του εξωτερικού.

Viktoria Mullova

Οι κορυφαίοι βιολονίστες Λεωνίδας Καβάκος, Viktoria Mullova και Augustin Hadelich θα λαμπρύνουν τη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης για τρεις ανεπανάληπτες συναυλίες, οι οποίες θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη του μουσικόφιλου κοινού.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ
Γκεόργκι Γκοσποντίνοφ

Συνεχίζονται και φέτος οι επιτυχημένες συναντήσεις με συγγραφείς που έρχονται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης για να μιλήσουν για τα βιβλία τους και να συναντηθούν με το αναγνωστικό τους κοινό. Ξεκινώντας στις 7 Οκτωβρίου με τον διάσημο Βούλγαρο συγγραφέα Γκεόργκι Γκοσποντίνοφ, τη σκυτάλη στις 4 Νοεμβρίου θα πάρει ο Γάλλος Εντουάρ Λουί και έναν μήνα ακριβώς μετά, στις 4 Δεκεμβρίου το κοινό θα υποδεχτεί την Ρέα Γαλανάκη

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ

*ΜΑΖΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΓΚΑΤΣΟΥ στις 14 Οκτωβρίου με την Μαρία Φαραντούρη και τον Μανώλη Μητσιά (εντάσσεται στα 59α Δημήτρια)

Το πρώτο τραγούδι στη δισκογραφία της Μαρίας Φαραντούρη είναι το Ματωμένο φεγγάρι σε στίχους Νίκου Γκάτσου και μουσική Μίκη Θεοδωράκη. Aκολουθούν άλλα τρία τραγούδια των δύο δημιουργών, του 1965. Στη συνέχεια, η Μαρία Φαραντούρη ερμηνεύει τον λόγο του ποιητή με μουσική Μάνου Χατζιδάκι, σε τέσσερα έργα: Τα παράλογα, Εφιάλτης της Περσεφόνης, Σκοτεινή μητέρα και Αμοργός. Ο Μανώλης Μητσιάς ξεκινάει τη συνεργασία του με τον Νίκο Γκάτσο το 1969 με το πασίγνωστο τραγούδι Μ’ ένα παράπονο σε μουσική Δήμου Μούτση. Στη συνέχεια, ο Γκάτσος θα γράψει πολλά τραγούδια για να τα ερμηνεύσει πρώτος ο Μανώλης Μητσιάς, σε μουσική του Δήμου Μούτση, ή του Λουκιανού Κηλαηδόνη, κυρίως όμως σε μουσική του Μάνου Χατζιδάκι. Με αυτή την παρακαταθήκη, οι δύο ερμηνευτές αποφάσισαν να μας ξεναγήσουν Μαζί, στον κόσμο του Νίκου Γκάτσου. Κοντά τους η Αγαθή Δημητρούκα και επτά καταξιωμένοι μουσικοί.

Ο ΑΛΚΙΝΟΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΤΡΑΓΟΥΔΑ ΜΑΝΟ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ στις 13 Νοεμβρίου

Με το πρώτο μέρος να ονομάζεται «Μυθολογία» και το δεύτερο «19 τραγούδια μιας άλλης μυθολογίας» ο Αλκίνοος Ιωαννίδης ερμηνεύει έργα του μεγάλου συνθέτη υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Γιώργου Χατζιδάκι. Μαζί του 9 σπουδαίοι μουσικοί.

ΟΠΕΡΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ στις 27/10, 20/10, 01/11  G. VERDILA TRAVIATA (59α ΔΗΜΗΤΡΙΑ)

Η όπερα Τραβιάτα περιγράφει τον έρωτα της Βιολέττας Βαλερύ, μιας εταίρας, με τον Αλφρέντο Ζερμόν, γόνο καλής οικογένειας του Παρισιού. Η σχέση προκαλεί την αντίδραση της οικογένειας του νέου, το ζευγάρι χωρίζει και ξανασυναντιέται λίγο πριν το θάνατο της κοπέλας. Πασίγνωστες άριες και ντουέτα ντύνουν μία από τις πιο αγαπημένες ιστορίες μεγάλου έρωτα, ματαιωμένου από τις κοινωνικές συμβάσεις. Η πρεμιέρα της Τραβιάτα το 1853 στο Τεάτρο Φενίτσε της Βενετίας αναφέρεται συνήθως ως μια από τις μεγαλύτερες αποτυχίες στην Ιστορία της Όπερας. Σήμερα το αριστούργημα του Βέρντι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή έργα του ρεπερτορίου με εκατοντάδες παραστάσεις κάθε χρόνο στις όπερες του κόσμου και με χιλιάδες θεατών να τις παρακολουθούν εκστατικά.

Φεστιβάλ Μπαρόκ

Το 7ο Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής θεσσαλονίκης στις 18, 20, 22 και 23 Νοεμβρίου, κάτω από τον τίτλο «Η Εποχή των Πειραμάτων». Έστιάζει στην ιδιαίτερα πρωτότυπη και ευφάνταστη μουσική του 17ου αιώνα, η οποία διακατέχεται από ασυγκράτητη δημιουργικότητα και ποικιλομορφία, και διάχυτο πνεύμα νεωτερικότητας, αναζήτησης και πειραματισμού. Καλλιτεχνική διεύθυνση φεστιβάλ: Δήμος Γκουνταρούλης

Πρόγραμμα:

1η συναυλία, Δευτέρα 18/11 – Mad Songs, τα τραγούδια της τρέλας – Αγγλία, 2ο μισό του 17ου αιώνα

Η Γαλλίδα σοπράνο Chantal Santon Jeffery, που εμφανίζεται στις μεγαλύτερες αίθουσες, όπερες και φεστιβάλ της Ευρώπης, συνοδεύεται από ένα γαλλο-ελληνικό σύνολο εξαιρετικών μουσικών και μαζί παρουσιάζουν τα τραγούδια της τρέλας, συνήθως γραμμένα για φωνή και μπάσο κοντίνουο, σε πρωτότυπες μεταγραφές που δίνουν έμφαση στα ιδιαίτερα και εκλεπτυσμένα ηχοχρώματα των σπάνιων μπαρόκ οργάνων του συνόλου.

Chantal Santon Jeffery σοπράνο  | Mélanie Flahaut αναγεννησιακά & μπαρόκ πνευστά   | Marion Le Moal αναγεννησιακά & μπαρόκ πνευστά | Lukas Schneider βιόλα ντα γκάμπα | Ανδρέας Λινός βιόλα ντα γκάμπα | Bertrand Cuiller κλαβιόργκανουμ | Miguel Henry αναγεννησιακά και μπαρόκ νυκτά, μουσική μεταγραφή

2η συναυλία, Τετάρτη 20/11 – Arcangelo Corelli, op.5 – 1700, το τέλος μιας εποχής

Το op.5 του Corelli είχε μεγάλη απήχηση στην εποχή του, εκδόθηκε σε διάφορα μέρη της Ευρώπης και επηρέασε άμεσα συνθέτες όπως ο Βιβάλντι και ο Μπαχ. Η συναυλία προτείνει μια ιδιαίτερα πρωτότυπη ανάγνωση του έργου, με το τετράχορδο βιολοντσέλο πίκολο στο ρόλο του σολίστα και με πλούσιο και εκλεπτυσμένο σε ηχοχρώματα μπάσο κοντίνουο. Προσκεκλημένος του συνόλου εξαιρετικών Ελλήνων μουσικών ένας από τους πιο αναγνωρισμένους και δραστήριους λαουτίστες της Ευρώπης, ο Ιταλός Emanuele Forni.

Δήμος Γκουνταρούλης βιολοντσέλο πίκολο | Ανδρέας Λινός βιόλα ντα γκάμπα | Emanuele Forni αρχιλαούτο, μπαρόκ κιθάρα | Μάρκελλος Χρυσικόπουλος τσέμπαλο

3η συναυλία, Παρασκευή 22/11 – ‘Κάθε λογής σπάνιες και μοντέρνες εφευρέσεις’ – οργανική μουσική από την Ιταλία του Γαλιλαίου

 Στο 1ο μισό του 17ου αιώνα ξεκίνησε και άνθησε στην Ιταλία, μέσα σε ένα κλίμα απίστευτης δημιουργικότητας, νεωτερικότητας και πειραματισμού, αυτό που θα ονομαστεί αργότερα και που γνωρίζουμε σήμερα ως μπαρόκ μουσική. Στη συναυλία παίρνουν μέρος κάποιοι από τους καλύτερους και πιο έμπειρους μουσικούς της ελληνικής μπαρόκ σκηνής, καθώς και η ιδιαίτερα δραστήρια Βουλγάρα βιολονίστα, leader της διάσημης μπαρόκ ορχήστρας Pommo d’Oro και διευθύντρια του Φεστιβάλ Μπαρόκ Τεχνών της Σόφιας, Zefira Valova.

Φανή Βοβώνη μπαρόκ βιολί | Zefira Valova μπαρόκ βιολί | Ιάσων Ιωάννου μπαρόκ τσέλο | Πάνος Ηλιόπουλος τσέμπαλο

4η συναυλία, Σάββατο 23/11 – Heinrich Ignaz Franz Biber – Οι Σονάτες των Μυστηρίων

Η περίφημη και μοναδική συλλογή από 15 σονάτες για βιολί και μπάσο κοντίνουο του αυστριακού συνθέτη και δεξιοτέχνη βιολιστή Heinrich Ignaz Franz Biber, που έγινε γνωστή ως Σονάτες των Μυστηρίων ή Σονάτες του Ροζάριου, εκδόθηκε ακριβώς 350 χρόνια πριν, το 1674. Καθεμία από αυτές τις 15 σονάτες συμβολίζει ένα από τα 15 λατρευτικά μυστήρια της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, που χωρίζονται σε τρεις ενότητες – τα χαρμόσυνα μυστήρια (Ευαγγελισμός, Γέννηση κλπ.), τα οδυνηρά μυστήρια (η Αγωνία στον Κήπο, η Σταύρωση κλπ.) και τα ένδοξα μυστήρια (Ανάσταση, Ανάληψη κλπ.). Ταυτοχρόνως, καθεμία από αυτές τις σονάτες προτείνει κι από μία διαφορετική scordatura, ένα διαφορετικό κούρδισμα των χορδών του βιολιού, ωθώντας στα άκρα τις τεχνικές, εκφραστικές και ηχοχρωματικές δυνατότητες του βιολιού, το ίδιο το όργανο και τον εκτελεστή. Οι τρεις κορυφαίοι μουσικοί αυτής της συναυλίας παίζουν μαζί ανά τον κόσμο ως μέλη του μπαρόκ συνόλου του διάσημου βιολιστή Daniel Hope.

Σίμος Παπάνας μπαρόκ βιολί | Emanuele Forni αρχιλαούτο | Μάρκελλος Χρυσικόπουλος τσέμπαλο

3ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου

19 Νοεμβρίου:  TRIO ZIMBALIST

Το Trio Zimbalist έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές για την ακρίβεια και την πυρετώδη ένταση, τη ζωντάνια και το σθένος των ερμηνειών του. Τα μέλη του τρίο, ο βιολονίστας Josef Špaček, ο τσελίστας Τιμόθεος Γαβριηλίδης-Petrin και ο πιανίστας George Xiaoyuan Fu, είναι όλοι διακεκριμένοι απόφοιτοι του Curtis Institute of Music στη Φιλαδέλφεια. Περιζήτητοι σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ ως σολίστ και ως μουσικοί δωματίου, αποτελούν ένα απαράμιλλο σύνολο, με ρεπερτόριο που εκτείνεται από ρομαντικά αριστουργήματα, μέχρι τους πιο διάσημους συνθέτες του σήμερα.

25 Νοεμβρίου: QUATUOR MODIGLIANI

Το Κουαρτέτο Modigliani ιδρύθηκε το 2003 και αναγνωρίζεται ως ένα από τα πιο περιζήτητα κουαρτέτα του σήμερα, με τακτικές εμφανίσεις σε εξέχουσες διεθνείς συναυλίες και στις πιο διάσημες σκηνές του κόσμου. Εκτός από τις ετήσιες περιοδείες στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ασία, οι πολυάριθμες ευρωπαϊκές περιοδείες του κουαρτέτου το έφεραν σε αίθουσες όπως το Wigmore Hall, η Philharmonie de Paris, το Théâtre des Champs-Elysées, η Φιλαρμονική του Βερολίνου, το Vienna Konzerthaus, η Φιλαρμονική της Αγίας Πετρούπολης και το Elbphilharmonie στο Αμβούργο.

3 Δεκεμβρίου: INTERNATIONAL MENUHIN SOLOISTS

Oleg Kaskiv, Κοντσερτίνο Και Διεύθυνση | Stefan Milenkovich, Βιολί | Γιώργος Δεμερτζής, Βιολί | Σίμος Παπάνας, Βιολί | Χρίστος Γαλιλαίας, Βιολί

  1. Vivaldi: Concerto for 4 violins in B minor | A. Vivaldi: Concerto for 2 violins in A minor | J. S. Bach: Concerto for 2 violins in D minor | F. Mendelsohn: String Symphony No. 9 in C major “Swiss”

09 Δεκεμβρίου:  ZEHETMAΙER QUARTETΤ

Πρόγραμμα:   Shubert: Quartettsatz C minor D703 | Βrahms: String Quartet in C minor op.51 No.1 | Sibelius: Voces Intimä

Συντελεστές:  Thomas Zehetmair – violin 1 | Jacub Jakowicz – violin 2 | Christian Elliot – cello

«Τα παπούτσια του άλλου» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης παρουσιάζει στις 5 Δεκεμβρίου για δεύτερη φορά το αλληγορικό μουσικό παραμύθι «Τα Παπούτσια του Άλλου» στο πλαίσιο του ενταγμένου στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «ΕΛΛΑΔΑ 2.0» έργου «Πιλοτικές Δράσεις Πολιτιστικής Συνταγογράφησης» του Υπουργείου Πολιτισμού. Το νέο σκηνικό έργο του συνθέτη Νίκου Ξανθούλη και της ταλαντούχας λιμπρετίστα Μαριβίτας Γραμματικάκη, είναι ένα έργο που δημιουργήθηκε με αγάπη, ευαισθησία και ενσυναίσθηση ειδικά για τους ωφελούμενους του έργου των Πιλοτικών Δράσεων της Πολιτιστικής Συνταγογράφησης. Επαγγελματίες από το χώρο της Τέχνης, της Ψυχικής Υγείας  και ψυχικά ευαίσθητοι συμπολίτες μας συνεργάζονται για πρώτη φορά σε μία γιορτή της μουσικής, σε μία γιορτή της Τέχνης. Η καταλυτική δύναμη της Τέχνης μέσω του μουσικού παραμυθιού αποδεικνύει με μετρήσιμα ερευνητικά αποτελέσματα την θεραπευτική της διάσταση για την ψυχή των ανθρώπων χαράσσοντας τον δρόμο για την έναρξη της Πολιτιστικής Συνταγογράφησης στη χώρα μας.

H Λίμνη των Κύκνων στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Η Λίμνη των Κύκνων, το μπαλέτο απαράμιλλης ομορφιάς, βασισμένο στη μεγαλοφυή μουσική σύνθεση του Pyotr Ilyich Tchaikovsky έρχεται στη Θεσσαλονίκη για δύο βραδιές το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου. Την παράσταση παρουσιάζει το Romae Capital Ballet, ένα από τα πιο σημαντικά μπαλέτα κλασικού χορού της Ιταλίας, με θριαμβευτικές εμφανίσεις σε πολλές χώρες της Ευρώπης, αλλά και στην Κίνα και Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα γνωστού για την ερμηνεία της παράστασης της Λίμνης των Κύκνων, αλλά και της Giselle και του Ρωμαίου και Ιουλιέτας. Μια εντυπωσιακή παραγωγή, ένα αληθινό παραμυθένιο θέαμα που θα γοητεύσει όσους την παρακολουθήσουν!

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στο Μέγαρο

13/09: Ρώσοι δημιουργοί με ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στους Shostakovich, Tchaikovsky και Prokofiev, με την Άννα Αβραμίδου στο πιάνο και τους μουσικούς της ΚΟΘ. Διεύθυνση Ορχήστρας: Έκτορας Ταρτανής

20/09: Μουσικές από το Μεξικό με έργα των Copland, Ponce και Revueltas. Την Κρατική ορχήστρα συνοδεύει ο Vojin Kocić στην κιθάρα και διευθύνει ο Martin Lebel

27/09: Αφιέρωμα στον William Herschel, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της “Βραδιάς του Ερευνητή” με τον Κορνήλιο Μιχαηλίδη στη διεύθυνση της Ορχήστρας και επί σκηνής, τον Γεώργιο – Ιούλιο Παπαδόπουλο στην παρουσίαση, την σοπράνο Σιρανούς Τσαλικιάν, την μέτζο σοπράνο Ηλέκτρα Μανούση, τον τενόρο Mihail Mihaylov, τον μπάσο Τάσο Αποστόλου, την Χορωδία Φιλαρμονικής Κοσσυφοπεδίου και την Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης.

11/10: (59α ΔΗΜΗΤΡΙΑ) Συναυλία – Αφιέρωμα στο Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη, με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης να παίζει την σύνθεση του David Bruce αφιερωμένη στο Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη σε παγκόσμια πρεμιέρα, καθώς και μία συμφωνία του D. Shostakovich (Συμφωνία αρ. 8 σε ντο ελάσσονα, έργο 65) υπό την διεύθυνση του Leo McFall.

H MOYSA συναντά τον Μαρτίνο Τιρίμο
MARTINO TIRIMO

Η συμφωνική ορχήστρα νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης MOYSA συναντά τον διεθνή Κύπριο πιανίστα Μαρτίνο Τιρίμο στις 25 Σεπτεμβρίου, υπό την διεύθυνση του Νίκου Χριστοδούλου, όπου θα παίξουν έργα των Sibelius, Beethoven, Wagner και Prokofiev

Χριστούγεννα στο Μέγαρο

12-15/12: Ο Μικρός Πρίγκιπας – Το μουσικοχορευστικό υπερθέαμα σε παραγωγή του Broadway Entertainment Group συνεχίζει το ταξίδι του με σταθμό την χριστουγεννιάτικη Θεσσαλονίκη για να συναρπάσει μικρούς και μεγάλους.

23/12: Η MOYSA σε μία συναυλία για τα 100 χρόνια του Μίμη Πλέσσα

Ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες συνθέτες, με βαθιά γνώση της ιστορίας της μουσικής, με σημαντικό, μεγάλο και πολυεπίπεδο έργο που έχει βραβευθεί δεκάδες φορές εντός και εκτός Ελλάδας, συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής, το 2024! Στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης MOYSΑ θα ερμηνεύσει πολυαγαπημένα θέματα από τον Ελληνικό Κινηματογράφο, αλλά και μεγάλες επιτυχίες του Μίμη Πλέσσα. Μαζί της οι Ανδριάνα Μπάμπαλη, Δημήτρης Μπάσης, Εύη Σιαμαντά και Τάσης Χριστογιαννόπουλος και η Ορχήστρα «Μίμης Πλέσσας».

26-27/12: Ορχήστρα της Βιέννης – VIENNA MAGIC

Με μια παράδοση περισσότερων από 15 ετών στην Ελλάδα, μία από τις πιο πολυαναμενόμενες χριστουγεννιάτικες συναυλίες από τους εξαίρετους μουσικούς, της ορχήστρας του JOHAΝN STRAUSS ENSEMBLE, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Με μια νέα προσέγγιση, αποκλειστικά για τις συγκεκριμένες συναυλίες, το κοινό θα απολαύσει μια μοναδική γιορτή της κλασσικής μουσικής. Διεύθυνση Ορχήστρας: Russell McGregor

28-30/12: Το αριστούργημα του P.I Tchaikovsky «Ο Καρυοθραύστης» στη Θεσσαλονίκη

Η παράσταση των διάσημων Ballet Arabesque κεντρίζει το ενδιαφέρον με την σύγχρονη και ταυτόχρονα μαγευτική ερμηνεία των χορευτών καταφέρνοντας να μας μεταφέρουν στην μοναδική χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα των ημερών. Το κεντρικό μήνυμα που θέλουν να περάσουν οι συντελεστές είναι ότι όλοι πρέπει να μπορούμε να αφήνουμε ελεύθερη την φαντασία μας, να ονειρευόμαστε και να κάνουμε τα όνειρά μας πραγματικότητα.

Το πρώτο International Performance Poetry Symposium-Festival στην Ελλάδα είναι εδώ!

Ένα forum για την Performance Poetry (Επιτελεστική Ποίηση), ένα πεδίο συνάντησης ποιητών/τριών-performers, ποιητών/τριών-καλλιτεχνών, ποιητών/τριών διάμεσων, προφορικών, φωνητικών και ηχητικών ποιητών/τριών, καλλιτεχνών, ακαδημαϊκών, ερευνητών/τριών και κοινού, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Mια δημιουργική ανταλλαγή έργων, απόψεων και ιδεών, μια γιορτή της Performance Poetry θα διεξαχθεί για πρώτη χρονιά, στη Θεσσαλονίκη, από 6 έως 8 Δεκεμβρίου 2024, με σκοπό να καθιερωθεί τα επόμενα χρόνια. Στη διοργάνωση συμμετέχουν σπουδαίοι προσκεκλημένοι ποιητές/τριες-performers, ποιητές/τριες-καλλιτέχνες από την Ελλάδα και τον κόσμο, όπως ο Julien Blaine (Μασσαλία), ο Philip Meersman (Βρυξέλλες) η Φοίβη Γιαννίση, ο Δημοσθένης Αγραφιώτης, η Μάρω Γαλάνη, η Γεωργία Βεληβασάκη, ο Μάριος Χατζηπροκοπίου, η Yzaura (Νέα Υόρκη), ο Makis Moulos (Βαρκελώνη), η Ιωάννα Λιούτσια, αλλά και καλλιτέχνες, ερευνητές/τριες, ομιλητές/τριες και ακαδημαϊκοί, με events, διαλέξεις, δημόσιες συζητήσεις και εργαστήρια ποίησης. Στις εκδηλώσεις θα συμπεριληφθούν επιλεγμένα έργα ποιητών/τριών από το Ανοιχτό Κάλεσμα.

No Ordinary Festival

Το No Ordinary Festival επιστρέφει στην πόλη της Θεσσαλονίκης στις 13, 14 και 15 Σεπτεμβρίου και παρουσιάζει την τέταρτη εκδοχή του σε ένα τριήμερο γεμάτο πειραματική και ηλεκτρονική μουσική από την Ελλάδα και την Ευρώπη. Το φεστιβάλ που διεξάγεται σε ετήσια βάση μάς καλεί να γνωρίσουμε από κοντά διακεκριμένους μουσικούς της αυτοσχεδιαστικής σκηνής σε μία ad hoc διαπολιτισμική συνάντηση. Οχτώ αυτοσχεδιαστές και αυτοσχεδιάστριες από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα συναντηθούν για πρώτη φορά μαζί στη σκηνή του Transcendance – αγωγός τέχνης (Πολυξένης Αντωνίου 4), όπου θα συμπράξουν σε έξι πρωτότυπα μουσικά σετ.

Ο Jack Savoretti live στη Θεσσαλονίκη!

Ο Jack Savoretti στη Θεσσαλονίκη για μία μοναδική συναυλία το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου στη Μονή Λαζαριστών! Στα πλαίσια της περιοδείας για το νέο του άλμπουμ “Miss Italia”, ο αγαπημένος καλλιτέχνης του ελληνικού κοινού έρχεται στην πόλη, μαζί με τον Βάσκο τραγουδοποιό Gizmo Varillas, για να απολαύσουμε επί σκηνής επιτυχίες όπως τα “Malinconia”, “Bada Bing, Bada Boom” τις μεγάλες επιτυχίες του “What More Can I Do”, ”Greatest Mistake”, “Love is On The Line”, “Who’s Hurting Who”, “Whiskey Tango”, “Too Much History” κ.α.

Street Mode Specials

To Street Mode Festival, μπορεί να δυσκολεύεται τα τελευταία χρόνια να βρει χώρο ώστε να πραγματοποιηθεί όπως το γνωρίσαμε τα προηγούμενα χρόνια, επειδή οι χώροι που χρησιμοποιούσε πλέον δεν διατίθενται για διοργανώσεις, ωστόσο παρουσιάζει τα  Street Mode Specials με συναυλίες που εντυπωσιάζουν, όπως αυτή των L’Entourloop στο WE αλλά και άλλες στη Μονή Λαζαριστών τον Οκτώβριο, όπως στις 4 οι Saske, Νέγρος του Μοριά + Special Guests, στις 5 οι Novel 729, Ταφ Λάθος και To Σφάλμα και στις 6 του Οκτώβρη, οι Πάνος Βλάχος, Σπύρος Γραμμένος και Sadahzinia!

Οι L’ Entourloop ζωντανά στη Θεσσαλονίκη

Έχοντας πλέον αναπτύξει μια σχέση αγάπης με το ελληνικό κοινό, οι Γάλλοι L’Entourloop επιστρέφουν στη Θεσσαλονίκη, στον πολυχώρο WE την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου.

Στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας τους, το δίδυμο των Γάλλων producers ξαναχτυπά για να μας παρασύρει στο ηχητικό του σύμπαν, το οποίο συνδυάζει τα καλύτερα στοιχεία της Hip-Hop, Dub, Reggae και Jungle μουσικής. Γνωστοί για το show που προσφέρουν σε κάθε ζωντανή εμφάνισή τους, οι L’Entourloop ανεβαίνουν στη σκηνή με δύο MC’s, τον Troy Berkley και τον BlabberMouf, καθώς και τον τρομπετίστα N’Zeng. Πρόκειται για ένα εκρηκτικό FULL LIVE SHOW γεμάτο beats, μπάσα και χορό, ένα πάρτυ-ωδή στην κουλτούρα του soundsystem και στα είδη που γέννησε (reggae, dub, dancehall, hip-hop, jungle). Μέχρι τότε… Don’t you ever turn the bass down down down down down…

Οι Mother of Millions στη Θεσσαλονίκη

Πρωτοστάτησαν στην άνοιξη της progressive metal ελληνικής σκηνής, με τις κυκλοφορίες τους να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των καλύτερων δίσκων που έφτασαν στα πικάπ και τα ηχεία των fans του είδους τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Οι Mother of Millions, η απόλυτη post-progressive metal μπάντα έρχεται για ένα εκρηκτικό show στη Θεσσαλονίκη, για να ξεκινήσει σωστά ο συναυλιακός χειμώνας. Οι λάτρεις του είδους, θα τους απολαύσουν στις 16 Νοεμβρίου στο WE και θα συζητούν για καιρό γι’ αυτούς…

Αυλαία και… πάμε

Το αγαπημένο Θέατρο Αυλαία θα πρωταγωνιστήσει κι αυτόν τον χειμώνα στις προτιμήσεις των θεατρόφιλων, με παραστάσεις που θα συζητηθούν, ξεκινώντας στις 20 του Σεπτέμβρη και για ένα τριήμερο, όπου η Έλενα Χαραλαμπούδη και ο Αλέξανδρος Σιάτρας φέρνουν το δικό τους «ΜΙΞΕΡ» που μετά τη μεγάλη επιτυχία του χειμώνα στην Αθήνα, το περιμένουμε πώς και πώς. Από τις 26 μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου, το έργο της Λένας Κιτσοπούλου «Και λέγε λέγε» έρχεται στη Θεσσαλονίκη με την ίδια να παίζει μαζί με μία σειρά εξιαρετικών ηθοποιών, ενώ μπαίνοντας στον Οκτώβριο, ο Γιώργος Ζυγούρης και η Άννα Μενενάκου παρουσιάζουν το “Lemons Lemons Lemons Lemons Lemons” του Sam Steiner από τις 9 του μήνα και για δύο εβδομάδες!

Η επιστροφή του Νικόλα Ανδρουλάκη στο Θέατρο Αυλαία μετά την περσινή επιτυχία του με τον «Ηλίθιο του Ντοστογιέφσκι» σχεδόν επιβαλλόταν και έτσι, ο αγαπημένος σκηνοθέτης και ηθοποιός, το φέρνει και πάλι από τις 23 Οκτωβρίου, ενώ και η επιστροφή του «Σέρρα – Η Ψυχή του Πόντου» στις 31 Οκτωβρίου και 1 με 3 Νοεμβρίου φέρνει χαρά, καθώς πρόκειται για μία παράσταση που αγαπήθηκε πολύ και η Χρύσα Παπά έδειξε πόσο σπουδαία είναι σε αυτό το κείμενο του Γιάννη Καλπούζου. Από 8 Νοεμβρίου, το «Εκτός Ύλης reloaded» του Κώστα Λεϊμονή με τον Γεράσιμο Σκιαδαρέση στον κεντρικό ρόλο και μαζί του οι: Πέτρος Ζαφειρίου, Ελένη Θεοχάρη, Δημήτρης Κωνσταντινίδης, ενώ από τις 11 Νοεμβρίου, επιστρέφει και η «Δάφνη», το κουίρ παραμύθι για τον έρωτα, την αποδοχή και την επιβολή της εξουσίας, με τη Λίλα Μπακλέση και την Άρτεμη Γρύμπλα. Με την «Ερωφίλη» του Γεωργίου Χορτάτση καταπιάνεται φέτος το Θέατρο του Άλλοτε και η Βαρβάρα Δουμανίδου που ξεκινούν παραστάσεις στο Αυλαία από τις 16 Νοεμβρίου με έναν μεγάλο αριθμό καλλιτεχνών – ηθοποιών και μουσικών – πάνω στη σκηνή. Τον Δεκέμβριο, από τις 25, στη σκηνή του θεάτρου, θα δούμε τον «Επικήδειο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη σε σκηνοθεσία της Τατιάνας Σκανάτοβιτς, με ερμηνεία του Μιχαήλ Δουκάκη, όπου ένας ηλικιωμένος συγγραφέας, γυρνώντας από την κηδεία ενός καταξιωμένου συναδέλφου του και αγωνιώντας για τη δική του καταξίωση έστω και μετά θάνατον, τηλεφωνεί στον φίλο του και συνάδελφό του προσπαθώντας να τον πείσει να γράψουν τον Επικήδειο ο ένας του άλλου…

Τα παιδικά θέατρα του Αυλαία, ξεκινούν από τις 29 του Σεπτέμβρη, με την παράσταση «Μία Κάμπια Πολύ Πεινασμένη», όπου πρόκειται για μία πρωτότυπη αφηγηματική παράσταση, όπου οι θεατές παρακολουθούν τα εβδομήντα πέντε ζώα του Έρικ Καρλ (γλυπτές κούκλες) να αναδύονται μέσα από τις σελίδες των βιβλίων, δημιουργώντας ένα μοναδικό θέαμα για μικρούς και μεγάλους. Επίσης, περιμένουμε να δούμε και την παιδική μεταφορά του «Τενεκεδένιου Σχολείου» από 29 Σεπτέμβρη, όπως συνοπτικά αναφέρεται στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου της Άννας Ιακώβου: «Το 1923 στην περιοχή της Τούμπας, τον μεγαλύτερο προσφυγικό συνοικισμό της Θεσσαλονίκης, κατασκευάστηκε το Τενεκεδένιο Σχολείο. Ήταν μια αποθήκη φτιαγμένη πρόχειρα από τενεκέδες κηροζίνης, τους οποίους είχαν αφήσει εκεί οι σύμμαχοι από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι τενεκέδες αυτοί αποτέλεσαν το δομικό υλικό για να δημιουργηθεί το σχολείο, στο οποίο φοίτησαν τα προσφυγόπουλα του συνοικισμού».

Απόκριες στη Θεσσαλονίκη

Εικόνα αρχείου

Μία εβδομάδα πριν το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, όπου κορυφώνονται οι εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, ο Δήμος Θεσσαλονίκης σχεδιάζει να γιορτάσει τις απόκριες στην πόλη, με ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο χαρά, μουσικές και διάθεση γιορτής για όλους!

4ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου

Το 4ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Θερμαϊκού θα διεξαχθεί στο θέατρο Κάππα 2000 στην παραλία Περαίας – Δήμος Θερμαϊκού από τις 23 έως τις 30 Οκτωβρίου, με 6 θεατρικές ομάδες από πόλεις της Ελλάδας που θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους, διεκδικώντας τα βραβεία του φεστιβάλ.

Διαπολιτισμικό Φεστιβάλ Αφήγησης Θεσσαλονίκης  «Μέρες Παραμυθιών»

Για δέκατη τρίτη χρονιά, η Action Art, διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη το Διαπολιτισμικό Φεστιβάλ «Μέρες Παραμυθιών», από τις  28/9 έως 8/10, αφιερώνοντας τις πρώτες παραστάσεις στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς με  θέμα: «Ανιχνεύοντας Διαδρομές, Δίκτυα και Δεσμούς στην Πολιτιστική Κληρονομιά». Το Φεστιβάλ υλοποιείται σε πολλούς και διαφορετικούς χώρους της πόλης σε συνδιοργάνωση και  συνεργασία με το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Βυζαντινό Μουσείο, Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, το Γαλλικό Ινστιτούτο, τον Σύλλογο Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας &  Φιλολογίας Πτυχιούχων Πανεπιστημίου- A.P.L.F. – D.U., σχολείων, συλλόγων γονέων και άλλων φορέων της πόλης.  Την association « Ateliers de la Rue Raisin », Γαλλία, την association “De Capes et De Mots” ,Βέλγιο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:- Παραστάσεις αφήγησης  δίγλωσσες και πολύγλωσσες με τους αφηγητές να αφηγούνται στη μητρική τους γλώσσα (Αρμένικα, γαλλικά, ρωσικά, αλβανικά, ιταλικά), πολύγλωσσες συναντήσεις- εργαστήρια  για παιδιά, γονείς, ενήλικες,- Προβολή ταινίας  για την αφήγηση, το παραμύθι, τους αφηγητές που επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού.-Διήμερο πρόγραμμα επιμόρφωσης   αποτελούμενο από master class με θέμα «Η προφορικότητα, η αφήγηση, το παραμύθι στην τυπική , μη τυπική και άτυπη εκπαίδευση». -Εξιδεικευμένο σεμινάριο για καθηγητές ξένων γλωσσών . Συμμετέχουν είκοσι δύο(22)  καταξιωμένοι αφηγητές, επιμορφωτές, φυσικοί αφηγητές, μουσικοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό .

 Δεκέμβριο με Gamma Ray και Kovacs

Δύο μεγάλες συναυλίες τον Δεκέμβριο θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στον χώρο του Principal Club Theater. Για την ακρίβεια, μεταξύ πολλών συναυλιών που θα γίνουν στον χώρο, ξεχωρίζουμε στις 9 Δεκεμβρίου τους GAMMA RAY του εμβληματικού γίγαντα Kai Hansen (Helloween) σε μία σπουδαία metal βραδιά, αλλά και την εμφάνιση της υπέροχης Sharon Kovacs την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου σε μία εμφάνιση για όσους αγαπούν τη μουσική της (και δεν είναι λίγοι).

Θα πάμε και φέτος Θέατρο Τ

Στον επετειακό καλλιτεχνικό προγραμματισμό του αγαπημένου Θεάτρου Τ για τα 10 χρόνια λειτουργίας του, αυτόν τον χειμώνα θα βρούμε ένα πολυποίκιλο πρόγραμμα, με πολλές και διαφορετικές ιστορίες που θα συζητήσουμε πολύ και θα γνωρίσουμε και δύο νέα θεατρικά έργα: το «Μαιευτήριο» του Θανάση Τριαρίδη που ανεβαίνει για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, σε σκηνοθεσία του Στέλιου Βραχνή από τις 18 Οκτωβρίου και για έναν μήνα και το «Incognito» του Nick Payne σε σκηνοθεσία της Γλυκερίας Καλαϊτζή που θα ξεκινήσει από τις 25 Δεκεμβρίου και θα τελειώσει στις αρχές Φεβρουαρίου.

«Μαιευτήριο» του Θανάση Τριαρίδη

Από εκεί και πέρα, κάποιες από τις παραστάσεις που θα δούμε στο Θέατρο Τ, είναι από 30 Σεπτεμβρίου το «Senso» του Camillo Boito σε σκηνοθεσία του Σωτήρη Ρουμελιώτη, το «Τηγκανά» από την ομάδα DOC’S Theatre σε σκηνοθεσία της Ευγενίας Ζάγουρα την Παρασκευή 4 και το Σάββατο 5 Οκτωβρίου, την «Sylvia» του A.R. Gurney σε σκηνοθεσία του Γιώργου Μιχαλάκου από τις 11 Νοεμβρίου μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου, την «Πετριχώρα» από την Εταιρεία Θεάτρου και Πολιτισμού DOT Ensemble σε σκηνοθεσία του αγαπημένου Χάρη Θώμου από τις 23 Νοεμβρίου μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, το «Οι βελόνες πλεξίματος (ή) δεν είναι και τόσο σοβαρή υπόθεση» από την Librart Performing Arts Ensemble σε σκηνοθεσία του Γιάννη Διδασκάλου από τις 14 Φεβρουαρίου μέχρι τις 9 Μαρτίου και άλλα σημαντικά έργα που θα δούμε από την άνοιξη του ’25 και πέρα.

Metropolitan: The Urban Theater

«Προσοχή: Εκτελούνται Έργα»

Το Metropolitan: The Urban Theater, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του ηθοποιού και σκηνοθέτη Πασχάλη Αραμπατζή, υποδέχεται τη νέα θεατρική σεζόν με ένα πλούσιο πρόγραμμα που περιλαμβάνει τέσσερις παραγωγές της Παιδικής Σκηνής Θεσσαλονίκης για όλη την οικογένεια, δύο παραστάσεις νέων καλλιτεχνικών σχημάτων της πόλης που συζητήθηκαν και θα συζητηθούν, μία performance που μας προσκαλεί σε ένα παιχνίδι μέτρησης και αναμέτρησης και μία αντιπολεμική παράσταση που ρίχνει φως στα γεγονότα της Μικρασιατικής Εκστρατείας. Αναλυτικά, θα δούμε στις 28-29 Σεπτεμβρίου και 5-6 Οκτωβρίου το «Χάνσελ και Γκρέτελ: Η ιστορία αλλιώς…» σε διασκευή Σοφίας Δημοπούλου και σκηνοθεσία του Πασχάλη Αραμπατζή όπου πρόκειται για μια διαδραστική μουσικοχορευτική παράσταση για όλη την οικογένεια.

Για τη συνέχεια, στις 11, 12, 13 και 18, 19, 20 Οκτωβρίου επιστρέφει στην πόλη που γεννήθηκε η παράσταση – φαινόμενο «Προσοχή: Εκτελούνται Έργα»  που αναδεικνύει το ζήτημα του Μετρό της Θεσσαλονίκης, ένα πολυδιάστατο θέμα με πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές προεκτάσεις, κρυμμένες επί σειρά ετών κάτω από το χαλί. Ο Πασχάλης Αραμπατζής από 13 Οκτωβρίου και κάθε Κυριακή, φέρνει ξανά στη σκηνή του Metropolitan την «Παναγία των Παρισίων» του Βίκτωρος Ουγκώ που αγαπήθηκε ήδη πολύ και μιλά για την αγάπη, τη φιλία, την ηθική, την ενσυναίσθηση, την αξία της διαφορετικότητας και τη δύναμη της αποδοχής της. Ανάμεσα σε άλλα εξαιρετικά που θα δούμε, ξεχωρίσαμε και τον «Καρυοθραύστη» σε σκηνοθεσία της Ανδρονίκης Μαλακόζη από τις 7 Δεκεμβρίου και για αρκετές μέρες μέσα στον μήνα.

Πικ Νικ Urban Festival 2024

Το Πικ Νικ Urban Festival 2024 επιστρέφει στην καρδιά της Θεσσαλονίκης για μία ακόμη χρονιά, έτοιμο να προσφέρει μοναδικές στιγμές στο κοινό της πόλης. Από τις 27 έως τις 29 Σεπτεμβρίου2024, η Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης θα μετατραπεί ξανά στον απόλυτο προορισμό για το μεγαλύτερο αστικό πικ νικ, συνδυάζοντας κινηματογράφο και μουσική σε ένα αξέχαστο τριήμερο. Φέτος, το φεστιβάλ περιλαμβάνει προβολές επιλεγμένων ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους, καθώς και συναυλίες από ανερχόμενα μουσικά σχήματα, δημιουργώντας έτσι μια ολοκληρωμένη εμπειρία ψυχαγωγίας για όλους.

Kapani Project 2024

Το Kapani Project  είναι μια διήμερη βουτιά στην καρδιά της πόλης, εκεί όπου η συνθήκη της καθημερινότητας δημιουργεί μια τέλεια σκηνή για να υποδεχθεί την τέχνη του σήμερα. Η 7η διοργάνωση του Kapani Project στις 5 και 6 Οκτωβρίου έρχεται  για να γεμίσει τα στενά της αγοράς με , live, dj sets και performances με καλλιτέχνες από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Καλλιτέχνες συμπράττουν με τους επαγγελματίες, τους θαμώνες και τους περίοικους της Αγοράς Καπάνι σε μια διήμερη γιορτή με φόντο τους πάγκους, τα προϊόντα, την κίνηση και τον παλμό της καθημερινότητας, με δράσεις που έρχονται να συστήσουν σε κάθε επισκέπτη μία νέα βιωματική εμπειρία ψυχαγωγίας μέσα από την τέχνη και τον πολιτισμό. Μερικά από τα ονόματα που θα ακούσουμε εκείνες τις μέρες, είναι ο Steve Mill, η Billie Kark, η Anna-Maria Papagianni, η Alkyone, οι Kapten και η Cilia Katrali.

Velvet Bus Festival 2024

Το Velvet Bus Festival 2024, είναι ένα κινούμενο πολυθεματικό φεστιβάλ ,που συμπεριλαμβάνει πολλές καλλιτεχνικές δράσεις με βασικούς άξονες τη μουσική, τα εικαστικά, τον κινηματογράφο και τη performance, στο πλαίσιο των 59ων Δημητρίων. Ένα λεωφορείο γεμάτο με καλλιτέχνες (μουσικούς, εικαστικούς, κινηματογραφιστές) ταξιδεύουν και παρουσιάζουν την δουλειά τους στην Ελληνική Περιφέρεια. Στόχος του είναι ,να αγκαλιάσει όλη την επικράτεια με τις δράσεις του, να φέρει σε διάλογο όλες τις τέχνες, να εντάξει  τους ντόπιους καλλιτέχνες σε μία συζήτηση με τα διεθνή κέντρα τέχνης και  να αναδείξει τις ομορφιές και τον καλλιτεχνικό πλούτο σε όλη την περιφέρεια της Ελλάδας. Στη Θεσσαλονίκη, θα το απολαύσουμε στο Ύψιλον το Σάββατο 19 Οκτωβρίου.

Η Αλέξια στην Αίθουσα τελετών ΑΠΘ

Η Αλέξια, η οποία εισήγαγε τη Φωνητική Τζαζ στο ελληνικό mainstream πεντάγραμμο, γιορτάζει φέτος τα 30 χρόνια από την κυκλοφορία του διεθνώς αναγνωρισμένου και πολλές φορές πλατινένιου δίσκου της, «Η Αλέξια ερμηνεύει τα κλασικά».

Συμπράττοντας με τη Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης και μαζί με επίλεκτους μουσικούς από την τζαζ ορχήστρα της, η  Αλέξια αναβιώνει τη χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου και της ελληνικής τζαζ από το 1930 μέχρι το 1960, επαναφέροντας τραγούδια με μελωδία, αρμονία και όμορφες ενορχηστρώσεις που διακονούν και δοξάζουν την ηχητική σύζευξη της αυθεντικής Big Bandera με το συμφωνικό ηχόχρωμα. Με διαχρονικά τραγούδια όπως τα,«Αν σ’ αρνηθώ» του Μίμη Πλέσσα, «Τι είν’ αυτό που το λένε αγάπη» του Τάκη Μωράκη, «Έχω απόψε ραντεβού» του Γιώργου Μουζάκη κ.ά., η συναυλία στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ στις 20 Οκτωβρίου, θα μας ταξιδέψει στις εποχές της ελληνικής κινηματογραφικής αθωότητας.

Ζαμάν Φουντ / Τα χρόνια, τα ζαμάνια και το φαγητό της Θεσσαλονίκης των αιώνων

Πέντε θεματικά live talks (ενώπιον του κοινού), αφιερωμένα στην κουζίνα της Θεσσαλονίκης ανά τους αιώνες. Η ενότητα Ζαμάν Φουντ, ενταγμένη στο επίσημο πρόγραμμα των φετινών 59ων Δημητρίων, είναι το απόλυτο ταξίδι σε αυτό που αποκαλούμε ιδιαίτερες, μοναδικές και αξεπέραστες γεύσεις της Θεσσαλονίκης: από τα πιάτα και τις ιστορίες του Βυζαντινού χθες, στα κουβέρ του σήμερα, που η πόλη αποτελεί τον απόλυτο γαστρονομικό προορισμό· από τους εβραϊκούς οδηγούς μαγειρικής και τα αρμένικα και προσφυγικά πιάτα του κάποτε, στα διεθνή των καταλόγων του Α’ Παγκόσμιου πόλεμου, όταν στη Θεσσαλονίκη έσπευσαν και εμπλούτισαν τις υπάρχουσες γεύσεις και άλλες διεθνείς κουζίνες. Από τις αστικές ελληνικές γεύσεις των δεκαετιών του ’60, του ’70 και του ’80, ως το νέο μπαμ, όπου πασίγνωστοι σεφ, foodie δημοσιογράφοι και μπλόγκερ, εστιάτορες και ειδικοί σε ό, τι έχει να κάνει με τη γαστρονομία της πόλης. Τα πέντε θεματικά γκουρμέ Live Talks θα συνοδεύονται και με την απαραίτητη γευσιγνωσία διά χειρός ενός από τους σταρ σεφ που θα συμμετέχουν στις συζητήσεις. Ζήστε, μάθετε, κοινωνήστε και δοκιμάστε την κοσμοπολίτικη ιστορία του θεσσαλονικιώτικου φαγητού στις 24 Σεπτεμβρίου, 1, 8, 15 και 22 Οκτωβρίου στην Αγορά Μοδιάνο.

21η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Σταθερό το ραντεβού της μεγαλύτερης έκθεσης βιβλίου της χώρας, στις εγκαταστάσεις της TIF Helexpo τον Μάιο του 2025 για την 21η διοργάνωση και τη συμμετοχή εγχώριων και διεθνών εκδοτικών οίκων και συγγραφέων από όλο τον κόσμο που έρχονται για να παρουσιάσουν τα βιβλία τους και να συνομιλήσουν με τους αναγνώστες τους. Μετά τη μεγάλη προσέλευση του κοινού τις δύο προηγούμενες χρονιές, οι προσδοκίες για τον ερχόμενο Μάιο είναι ακόμα μεγαλύτερες, καθώς και οι προετοιμασίες θα είναι ανάλογες. Περισσότερα για την διοργάνωση του Μαίου, θα ανακοινωθούν σίγουρα στο επόμενο διάστημα.

Χάρτης των Γεύσεων

Στις 30 Νοεμβρίου και στις 1 Δεκεμβρίου 2024 επιστρέφει η σημαντικότερη οινική εκδήλωση στη Βόρεια Ελλάδα στο Συνεδριακό Κέντρο Ιωάννης Βελλίδης! Φέτος ο Χάρτης των Γεύσεων μπαίνει στην 3η δεκαετία του και η επιτυχημένη διοργάνωση συνεχίζει με εντατικό ρυθμό τις ετοιμασίες για τη σημαντικότερη οινική εκδήλωση στη Βόρεια Ελλάδα που δεν χάνεται με τίποτα. Save the date!

Philoxenia 2024

Η Philoxenia – Hotelia 2024, η Διεθνής Έκθεση Τουρισμού & Ξενοδοχειακού Εξοπλισμού, έρχεται για την 39η της έκδοση και είναι μεγαλύτερη και καλύτερη από ποτέ από τις 14 έως τις 16 Νοεμβρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό & Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Στη φετινή Philoxenia, η οποία είναι αφιερωμένη στον πολιτιστικό τουρισμό, o Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ), συμμετέχει για πρώτη φορά αναλαμβάνοντας κεντρικό ρόλο. Με στόχο την ανάδειξη, προβολή και αξιοποίηση της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, τη στήριξη της λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων, ο Οργανισμός έχει ως αποστολή να προβάλλει το μοναδικό αποτύπωμα του ελληνικού πολιτισμού.

Θέατρο Αριστοτέλειον

Με ένα γεμάτο πρόγραμμα για τον φετινό χειμώνα ανοίγει τον Σεπτέμβριο το Αριστοτέλειον Θέατρο. Από 24 Σεπτεμβρίου, στη σκηνή του ανεβαίνει ο Ορφέας Αυγουστίδης με την «Μηχανή του Τούρινγκ», του Benoit Soles, σε σκηνοθεσία – διασκευή Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου.

«Μηχανή του Τούρινγκ»

Η  παράσταση που έσπασε όλα τα ρεκόρ εισιτηρίων  επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη για μόλις πέντε μέρες, ενώ από 2 Οκτωβρίου, έρχεται στην πόλη η Ελένη Ράντου με το «Party της ζωής μου» σε σκηνοθεσία του Ανέστη Αζά και την συνοδεία επί σκηνής της Μιρέλλας Πάχου και του Αλέξανδρου Ιακώβου, σε μία συναρπαστική ιστορία μνήμης και αμνησίας, έναν Ύμνο στη ζωή.

7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ακορντεόν Θεσσαλονίκης 2024

To Διεθνές Φεστιβάλ Ακορντεόν Θεσσαλονίκης Reedblocks VII ανοίγει για έβδομη συνεχόμενη χρονιά τη φυσούνα του για να υποδεχθεί τους προσκεκλημένους μουσικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό και γίνεται κόμβος συνάντησης, σύμπραξης και διάδρασης. Tο βραζιλιάνικο forró διασταυρώνεται με την ευρωπαϊκή τζαζ, η σύγχρονη κλασική δημιουργία συναντιέται με την αναγεννησιακή μουσική μέσω Βαλκανίων και όλοι μαζί ξανανακαλύπτουμε τη διδασκαλία ως πηγή έμπνευσης. Από τις 20 μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου, συναυλίες, εργαστήρια, ημερίδα και έκθεση ακορντεόν για όσους βρεθούν στην Casa Bianca με τον Bjarke Mogensen να αφιερώνει τη συναυλία του στην Nadia Βoulanger την πρώτη μέρα, με την ακορντεονίστρια Μαρία Δαύκα να υπόσχεται «Μία νύχτα στα Βαλκάνια» τη δεύτερη και με τον Alex de Almeida, σημαντικό εκπρόσωπο της βραζιλιάνικης σχολής του ακορντεόν και την πολυβραβευμένη Τσέχα πιανίστρια και συνθέτρια Nikol Bóková την τρίτη μέρα, να  παντρεύουν την σύγχρονη μουσική δημιουργία και την κεντροευρωπαϊκή τζαζ με τους εκρηκτικούς ρυθμούς της βραζιλιάνικης μουσικής.

Γιορτή Πανσελήνου 2024 σε Ρυθμούς Ντίσκο στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, πραγματοποιεί και φέτος, για πολλοστή χρονιά, την επιτυχημένη Γιορτή της Πανσελήνου, την οποία διοργανώνει από το 2017 με ελεύθερη είσοδο. Στην πλατεία, ανάμεσα στα δύο κτίρια του Μεγάρου, και κάτω από το φεγγαρόφωτο, την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, θα παρουσιασθεί ένα υπέροχο μουσικό – χορευτικό πρόγραμμα με τις μεγαλύτερες επιτυχίες των τελευταίων δεκαετιών με διαχρονική αξία και ενθουσιασμό, που μαγεύει από τις δεκαετίες ’80 και ’90 μέχρι και σήμερα τη νεολαία.

«Το πλυντήριο» στο Alte Fablon

Ο πολυχώρος τέχνης Alte Fablon για 2η ΧΡΟΝΙΑ παρουσιάζει το θεατρικό έργο του Θανάση Τριαρίδη, ΤΟ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Παρασκευόπουλου. Μετά τη μεγάλη επιτυχία της προηγούμενης σεζόν, ΤΟ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ επιστρέφει φέτος για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων από τις 26 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 20 Οκτωβρίου 2024. Οι παραστάσεις θα πραγματοποιούνται κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 21:15, και την Κυριακή στις 19:15.

Επί σκηνής η Ελένη Δημοπούλου και η Μαγδαληνή Μπεκρή.

Σε ένα πολύ κοντινό μέλλον (ή και σε ένα ακόμη κοντινότερο παρόν) δυο γυναίκες συναντιούνται τρεις φορές σε ένα δημόσιο πλυντήριο ρούχων. Στις συναντήσεις τους μιλούνε για τα παιδιά τους, για τα εκπαιδευτικά ντοκιμαντέρ του Διαδικτύου, για την τρομερή δύναμη της Εξέλιξης. Ωστόσο σύντομα οι θεατές μαθαίνουν και για μια Αρένα, για δημόσιους αποκεφαλισμούς κοριτσιών σε ζωντανή τηλεοπτική κάλυψη, για ένα αγόρι που γυαλίζει το τσεκούρι του, για το άρωμα του πεύκου που ευωδιάζει στα φρεσκοπλυμένα ρούχα.

Τι σημαίνει εντέλει η Εξέλιξη; Και πώς μπορεί να είναι καλοσύνη ένα τσεκούρι που κατεβαίνει; Από ποια αίματα καθαρίζουν τα ρούχα στο πλυντήριο; Ένα δυστοπικό θρίλερ για την κυρίαρχη Ευγονική – και τα εγκλήματα των καλών ανθρώπων που περιμένουν υπομονετικά να τελειώσει το πλυντήριό τους.

«Βότκα Μολότοφ» στο Κινηματοθέατρο Κολοσσαίον

Η παράσταση «Βότκα Μολότοφ», η θεατρική κωμωδία της Ελένης Ράντου, βασισμένη στη διασκευή του Νηλ Σάιμον πάνω στα διηγήματα του Τσέχωφ, που την απολαύσαμε στη σκηνή του Κινηματοθέατρου Κολοσσαίον στη Θεσσαλονίκη, επιστρέφει για μία ακόμη παράσταση την Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου.

Ο Άντον Τσέχωφ σκιαγραφεί χαρακτήρες τόσο από τα αστικά κέντρα, όσο και από την επαρχία της προεπαναστατικής Ρωσίας, μεγεθύνοντας με γλαφυρό τρόπο, αλλά πάντα με συμπάθεια, τις συνήθειες, τις εμμονές τους, τους φόβους τους, την προσήλωσή τους στα μικροσυμφέροντά τους, την αφέλειά τους, αλλά και την πονηριά τους. Ο Νικορέστης Χανιωτάκης στήνει μια σύγχρονη παράσταση γοργών ρυθμών, με νεύρο, ευρηματικότητα και θεατρική ευφορία, με οκτώ εξαιρετικούς ηθοποιούς. Επί σκηνής, θα δούμε και τον ίδιο τον Άντον Τσέχωφ μέσα από την ερμηνεία του Τάσου Χαλκιά. Μαζί του, οι Ιωάννης Απέργης, Βίβιαν Κοντομάρη, Πάνος Σταθακόπουλος, Δήμητρα Στογιάννη κ.α.

Οι Starsailor Ζωντανά στη Θεσσαλονίκη

Οι Starsailor έχουν κατακτήσει τη δική τους ξεχωριστή θέση στην παγκόσμια μουσική σκηνή. Μία συναυλία τους στη Θεσσαλονίκη αποτελεί σίγουρα ένα ξεχωριστό γεγονός και γι’ αυτό την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου στο Mylos club αναμένεται να γίνει… χαμός!  Η Βρετανική μπάντα, που στα 2000s έχεις τραγουδήσει στο repeat επιτυχίες τους – ύμνους, όπως το “Four to the floor”, “Alcoholic” μέχρι το “Poor Misguided Fool”και“Good souls”, επιστρέφουν στην Ελλάδα κι αυτό είναι γεγονός γι’ αυτόν τον χειμώνα!

Thessaloniki Wine Selfie 2024

Το Thessaloniki Wine Selfie 2024 μας προσκαλεί σε ένα πρωτότυπο ταξίδι στον υπέροχο κόσμο του κρασιού στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου. Δύο φανταστικά απογεύματα μας περιμένουν, στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης, με πάνω από 250 ετικέτες κρασιών από καταξιωμένα οινοποιεία, boutique wineries και δίκτυα διανομής με ελληνικά και εισαγόμενα κρασιά. Και όλα, με την πιο ευρηματική μουσική επένδυση που έχει γίνει ποτέ σε Wine Show!

KIDOT Festival 2024

Το 6ο KIDOT Festival, το μεγαλύτερο family festival της χώρας με πάνω από 65.000 επισκέπτες, επιστρέφει για ένα πολυθεματικό εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό διήμερο για όλη την οικογένεια στις 5 και 6 Οκτωβρίου στον Υπαίθριο Χώρο της ΔΕΘ- HELEXPO. Στόχος κάθε KIDOT Festival είναι ν’ αποτελέσει αφορμή να θυμηθούμε το παιδί που όλοι μας υπήρξαμε και να παραδώσουμε με δημιουργικό τρόπο τη σκυτάλη στα παιδιά του αύριο! Με κεντρικό άξονα την αρχή της βιωματικής μάθησης και εκπαίδευσης, κάθε KIDOT Festival προσφέρει εκπαιδευτικές δραστηριότητες, εργαστήρια, αλλά και σεμινάρια παιδαγωγικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα που δίνουν την ευκαιρία σε μικρούς, αλλά και μεγάλους ν’ ανακαλύψουν νέα ενδιαφέροντα και ν’ αναπτύξουν καινούργιες δεξιότητες. Φέτος, θα διασκεδάσουμε, θα ανακαλύψουμε και θα εξελιχθούμε, μαζί με τους δύο νέους ήρωες, τον Ξούλη και τον Φουτουρούλη!

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης, είναι ένα από τα σημαντικότερα σε παγκόσμια κλίμακα. Οι μόνιμες εκθέσεις των συλλογών του περιλαμβάνουν μοναδικά αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής τέχνης που χρονολογούνται από την προϊστορική εποχή έως την ύστερη αρχαιότητα και αξίζει αυτόν τον χειμώνα να τα επισκεφτούμε.

Πέντε ενότητες συνθέτουν τη νέα εκθεσιακή πρόταση του Μουσείου, μέσω της οποίας ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή με τον κόσμο της αρχαίας Μακεδονίας, τον πολιτισμό και τους ανθρώπους της.

Ενότητα Α: Προϊστορική Μακεδονία | Ενότητα Β: Προς τη γένεση των πόλεων | Ενότητα Γ: Η Μακεδονία από τον 7ο αι. π.Χ. ως την ύστερη αρχαιότητα | Ενότητα Δ: Θεσσαλονίκη, Μακεδονίας μητρόπολις | Ενότητα Ε: Ο χρυσός των Μακεδόνων | Ενότητα ΣΤ: Αγρός – Οικία – Κήπος – Τόπος | Ενότητα Ζ: Μνήμη και λίθοι | Ενότητα Η: Μακεδονία. Από τις ψηφίδες στα pixels

Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

Άλλη μία επίσκεψη που αξίζει να κάνουμε, είναι στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα που στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτίριο, έργο του Ερνέστου Τσίλερ. Το ισόγειο φιλοξενεί φωτογραφικό υλικό σε μεγέθυνση (μέρος της εντυπωσιακής συλλογής του Μουσείου), χάρτες, ιστορικά έγγραφα, μικρά διοράματα, ποικιλία οπλισμού και στολών καθώς και προσωπικά αντικείμενα Μακεδονομάχων. Το υλικό παρουσιάζεται σε χρονολογική σειρά σε έξι αίθουσες και καλύπτει την περίοδο 1870-1912. Σε μια από αυτές αναπαρίσταται το γραφείο του Γενικού Προξένου Λάμπρου Κορομηλά, ενώ σε μια άλλη λειτουργεί βάση δεδομένων με την τεχνική των πολυμέσων για χρήση των επισκεπτών, η οποία περιλαμβάνει στοιχεία και τεκμήρια για 4,500 Μακεδονομάχους. Στο υπόγειο παρουσιάζοναι τέσσερα διοράματα σε φυσικό μέγεθος με σκηνές του Αγώνα. Στον πρώτο όροφο, στην αίθουσα διαλέξεων φιλοξενείται μέρος της συλλογής μοντέλων των οπλικών συστημάτων του ελληνικού στρατού του Α. Χαΐτογλου.

Mammothfest 2024

Το τριήμερο φεστιβάλ του εναλλακτικού, σκληρού και ακραίου ήχου, διεξάγεται στον πολυχώρο του Μύλου στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο του 2024, από τις 11 μέχρι τις 13 του μήνα, με μουσικά σχήματα από Ελλάδα και εξωτερικό, σε multiple stages, συνοδεία side events και πολυποίκιλων εκπλήξεων που θα αναδείξουν και θα καθιερώσουν το rock / metal festival της Βορείου Ελλάδος. Dirty Sound Magnet, Sonja, Asphyx, Dead Congregation, Burst, Saturday Night Satan, Dopelord, SUICIDAL ANGELS, Truckfighters, Thy Catafalque και Ulcerate φέτος στο ξεχωριστό φεστιβάλ.

Ο Jason Derulo live στο PAOK Sports Arena

Ο Σουπερστάρ Jason Derulo έρχεται στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου με όλες τις μεγάλες του επιτυχίες, στο PAOK Sports Arena για να συναντήσει τους θαυμαστές του και να τραγουδήσουν μαζί τραγούδια όπως τα «Wiggle», «Talk Dirty», «In MyHead» , «Whatcha Say», «Swalla», «Savage Love» και «Want To Want Me»!

Λατρευτική Εβδομάδα και φέτος

O Δήμος Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Πολιτισμού και Τουρισμού διοργανώνει και φέτος τη «Λατρευτική Εβδομάδα», μία εβδομάδα πριν από την Εβδομάδα των Παθών, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Βυζαντινοί χοροί, χορωδίες ευρωπαϊκής μουσικής, μονωδοί, σολίστες, απαγγελίες, θεατρικά αναλόγια με γνωστούς ηθοποιούς, μουσικά σύνολα, η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά και η γαστρονομία στο πνεύμα των ημερών, συμβάλλουν στην έκφραση του θρησκευτικού αισθήματος των Θεσσαλονικέων και των επισκεπτών της πόλης και δημιουργούν με το υψηλό τους καλλιτεχνικό επίπεδο μια ατμόσφαιρα ιδιαίτερης κατάνυξης, μέσα στους Ιστορικούς Βυζαντινούς Ιερούς Ναούς της Αγιοτόκου Θεσσαλονίκης μας, που έχουν χαρακτηριστεί από την UNESCO ως  Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα