Τι απαντά η Εθνική Πινακοθήκη για το έργο με την Άννα Παναγιωταρέα
Το χρονικό και οι έντονες αντιδράσεις στα social media
Αν πάει κάποιος στην Εθνική Πινακοθήκη δεν θα μπορέσει να δει τα έργα του Χριστόφορου Κατσαδιώτη, του καλλιτέχνη που προκάλεσε τον βανδαλισμό του βουλευτή της Νίκης, Νίκου Παπαδόπουλου, θα μπορέσει όμως να δει ένα πορτρέτο της Άννας Παναγιωταρέα, δια χειρός Παναγιώτη Τέτση.
Με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση του ζωγράφου, η Εθνική Πινακοθήκη εγκαινίασε στον χώρο των περιοδικών εκθέσεων, αίθουσα «Ίδρυμα Αντώνιος Ε. Κομνηνός», μεγάλη αναδρομική έκθεση αφιερωμένη στο έργο του, με τον τίτλο «Παναγιώτης Τέτσης – Η Εμμονή του Βλέμματος» η οποία θα διαρκέσει έως τις 31 Οκτωβρίου 2025.
Όσοι παρευρέθηκαν στα εγκαίνια της έκθεσης είδαν ότι μεταξύ των έργων που εκτίθενται είναι και το πορτρέτο της Άννας Παναγιωταρέα. Με την αφιέρωση «στην φίλη μου Άννα», ο πίνακας βγήκε από την προσωπική συλλογή της άμισθης συμβούλου της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, για να εκτεθεί στην Εθνική Πινακοθήκη.
Μάλιστα, η Δέσποινα Κουτσούμπα δημοσίευσε και την σχετική φωτογραφία από το πορτρέτο της Άννας Παναγιωταρέα, που είναι συνεργάτιδα της Λίνας Μενδώνη και εργάζεται ως «άμισθη» σύμβουλος της Υπουργού Πολιτισμού.
Οι αντιδράσεις στα social media
Η παρουσίαση αυτού του πορτρέτου, σχολιάστηκε έντονα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξαιτίας της σχέσης της κυρίας Παναγιωταρέα με το υπουργείο Πολιτισμού, στο οποίο είναι άμισθη σύμβουλος.
Ζω στη Χώρα που στην Εθνική Πινακοθήκη της, εκτίθεται το πορτρέτο της κ. Άννας Παναγιωταρέα και δεν ξέρεις αν πρέπει να γελάσεις ή να κλάψεις.
ΥΓ. Δεν είναι τρολλιά. pic.twitter.com/UB32sh20Zy
— Pyrgodespoina (@Kyria_Katy) April 11, 2025
Αγαπητοί μου συμπολίτες όντως δεν είναι τρολιά πορτρέτο της παναγιωταρέα εκτίθεται στην εθνική πινακοθήκη. Ελπίζω σύντομα να έχουμε κάτι και για τον κύριο Πορτοσάλτε. pic.twitter.com/xAkwKfGRKT
— Rosasharn (@Stogios40) April 11, 2025
Δεν κανω καμια πλακα: πορτραιτο της Νεοδημοκρατισσας, κολλητης φιλης της Υπουργου Πολιτισμου Μενδωνη και ειδικης συμβουλου στο Υπουργειο Πολιτισμου Αννας Παναγιωταρεα προβαλλεται ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ. Η ματαιοδοξια και η αλαζονεια βαρεσαν 🔴κοκκινο. Καποιος να τους μαζεψει! pic.twitter.com/F0BUAJwUS3
— Evgenios Tzavaras 🇬🇷 (@EvgeniosTzav) April 11, 2025
Η απάντηση της Εθνικής Πινακοθήκης
«Η Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου συμπεριλαμβάνει έργα τέχνης στις εκθέσεις που διοργανώνει με κριτήρια που σχετίζονται αποκλειστικά με την καλλιτεχνική τους αξία, την ιδιαίτερη τεχνοτροπία και τη σχέση τους με τα υπόλοιπα εκτιθέμενα έργα στο πλαίσιο του επιμελητικού σκεπτικού. Σχετικά με το «Πορτραίτο Α.Π», η κυρία Έφη Αγαθονίκου, Διευθύντρια Συλλογών, Καλλιτεχνικού και Μουσειολογικού Προγραμματισμού και Επιμελήτρια της έκθεσης Παναγιώτης Τέτσης – Η Εμμονή του Βλέμματος, τονίζει τη διαφορετικότητα του σε σχέση με τα υπόλοιπα και αναφέρει τα εξής στον αντίστοιχο κατάλογο:
« Ήδη από την εποχή του Παρισιού, το πορτραίτο του Λ.Σ, ο οποίος απεικονίζεται μπροστά σ΄ ένα ανοιχτό παράθυρο -αν όχι το μοναδικό, ένα από τα λίγα έργα που το βάθος ανοίγεται σε εξωτερικό χώρο- αποπνέει μια ποιητική διάθεση. Την ίδια ποιητική διάθεση αποπνέει και το πορτραίτο της Α.Π, πενήντα χρόνια αργότερα. Ζωγραφίζει το πρόσωπο με γκουάς και παστέλ, ενώ το σώμα παρουσιάζεται αφαιρετικά, σε λευκό φόντο με μαύρο κάρβουνο ή παστέλ, δίνοντας την εντύπωση του ατελείωτου, του σχεδίου. Ο ιδιαίτερος αυτός συνδυασμός αποτελεί έναν πειραματισμό για μια διαφορετική εικαστική έκφραση και αποτέλεσμα». (βλ. >, κατάλογος έκθεσης, Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, σσ. 29-30, Αθήνα 2025)
»Ανάμεσα στα δεκαεννιά πορτραίτα της ενότητας «Οι Φίλοι» είναι το μοναδικό που έχει φιλοτεχνηθεί με παστέλ σε χαρτί και διακρίνεται από μια έντονα αφαιρετική διάθεση με εμφανή επικέντρωση στα προσωπογραφικά χαρακτηριστικά.
»Ο ίδιος ο καλλιτέχνης το είχε συμπεριλάβει σε έκθεση με πορτραίτα με τίτλο «Οι φίλοι» στη γκαλερί Νέες Μορφές στις 6 Δεκεμβρίου 2005.
»Στόχος της έκθεσης Παναγιώτης Τέτσης – Η εμμονή του βλέμματος είναι να αναδείξει τις πολλαπλές πτυχές της δημιουργικής «εμμονής» και να αποκαλύψει τον άγνωστο Τέτση στα μάτια των θεατών. Στην έκθεση υπάρχουν 3 ακόμη έργα του καλλιτέχνη που δεν θυμίζουν το γνωστό του εικαστικό ιδίωμα. Ελάτε να τα ανακαλύψετε!!!»