Ships Forest: Μια πρόταση για τη Δυτική Είσοδο της πόλης

Η parallaxi παρουσιάζει τις honorable mentions προτάσεις του διαγωνισμού για τη Δυτική Είσοδο της πόλης και τη δημιουργία του νέου Επιχειρηματικού Κέντρου της.

Parallaxi
ships-forest-μια-πρόταση-για-τη-δυτική-είσοδο-της-811919
Parallaxi

Μέσα από περισσότερες από 170 προτάσεις που κατατέθηκαν στο πλαίσιο του Ανοιχτού Διεθνή Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Ιδεών ArXellence 2, που διοργανώθηκε από την ALUMIL, επιλέχθηκαν και βραβεύτηκαν οι δέκα καλύτερες. Όλες οι προτάσεις που συμμετείχαν θα παρουσιαστούν σε επίσημη έκθεση, που θα πραγματοποιηθεί στα Παλαιά Σφαγεία. Ο διαγωνισμός είχε ως στόχο την ανάδειξη του καινοτόμου σχεδιασμού ως την ιδανική προσέγγιση για τη δημιουργία του νέου Επιχειρηματικού Κέντρου της Θεσσαλονίκης (CBD) και τη βιώσιμη αστική ανάπλαση του δυτικού παράλιου μετώπου της πόλης.

Σε συνέχεια της παρουσίασης από την Parallaxi των βραβευμένων προτάσεων του διαγωνισμού ArXellence 2 για τη δυτική είσοδο της πόλης και τη δημιουργία του νέου Επιχειρηματικού Κέντρου της, σήμερα παρουσιάζουμε τη δεύτερη από τις honorable mentions προτάσεις του διαγωνισμού.

Όνομα πρότασης: Ships Forest

Η πρόταση αυτή θέτει ως νούμερο ένα στόχο της τη βιωσιμότητα και προτείνει κάτι εξαιρετικά καινοτόμο για το Νέο Επιχειρηματικό Κέντρο. Οραματίζεται τη δημιουργία τεσσάρων ουρανοξυστών, οι οποίο θα είναι κατασκευασμένοι από υλικά που θα προκύψουν από την ανακύκλωση φορτηγών πλοίων που βρίσκονται στο τέλος του κύκλου ζωής τους.

Η πρόταση θέτει ως στόχο να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο το αποτύπωμα στο έδαφος και έτσι αφιερώνει πλήρως τον χώρο στους πεζούς και στα αυτοκίνητα, τα οποία βάσει σχεδιασμού έχουν πρόσβαση στα προβλεπόμενα υπόγεια παρκινγκ μέσω της 26ης Οκτωβρίου. Στην επιφάνεια, λοιπόν, του χώρου οραματίζεται ένα πυκνοφυτεμένο με τοπικά δέντρα πάρκο, το οποίο θα είναι πλήρως προσαρμοσμένο στο κλίμα και θα αποτελεί έναν πράσινο πνεύμονα για την πόλη.

Με θέα στη θάλασσα, η περιοχή αντιμετωπίζεται ως μια πραγματική μετάβαση μεταξύ του θαλάσσιου και του αστικού κόσμου. Αυτή η μετάβαση πραγματώνεται με τη δημιουργία κτηρίων των οποίων τα υλικά προέρχονται από την ανακύκλωση παλιών φορτηγών πλοίων, κάτι που οι αρχιτέκτονες που κατέθεσαν την πρόταση ονομάζουν “Cargochitecture”. Έτσι, οι τέσσερις μεγάλες κατασκευές που προβλέπονται στο χώρο και αναδύονται μέσα από το προαναφερθέν μεγάλο πράσινο πάρκο, προκύπτουν μέσα από τη λεπτή κοπή και συναρμολόγηση δομικών στοιχείων παλιών φορτηγών πλοίων. Τα στοιχεία αυτά είναι ικανά να προσφέρουν υψηλή μηχανική αντίσταση, σεισμική σταθερότητα αλλά και σταθερά δάπεδα καθώς και μερικά εντυπωσιακά στοιχεία πρόσοψης. Οι τέσσερις αυτοί εμβληματικοί ουρανοξύστες φτάνουν σε ύψος τα 150 έως και 200 μέτρα και φιλοξενούν γραφεία, καταστήματα, κατοικίες, ξενοδοχεία και πολιτιστικούς χώρους.

Μια προβλήτα μήκους 250 μέτρων που εκτείνεται στην περιοχή του λιμανιού και συνδέει τον χώρο με τη θάλασσα, προσφέρει μια εντυπωσιακή θέα προς την ακτή και την παλιά πόλη.

Για να εξασφαλιστεί η καλύτερη ενσωμάτωση και πιθανή μετέπειτα επέκταση, η νέα συνοικία, πέρα από τη διατήρηση των υφιστάμενων κτιρίων, λαμβάνει επίσης υπόψη της και το υπάρχον οδικό δίκτυο το οποίο επεκτείνει προς τη θάλασσα.

Εκτός από τη δημιουργία μιας οικολογικής περιοχής που βασίζεται σε «απόβλητα» μεγάλης δομικής αξίας, το έργο αυτό βοηθά επίσης στην ανάπτυξη της τοπικής ναυτιλίας. Πέρα από το νέο επιχειρηματικό κέντρο και τις ευκαιρίες που προσφέρει, η πρόταση φιλοδοξεί την οικονομική ανάπτυξη του λιμανιού, παρέχοντας θέσεις εργασίας στους τεχνίτες της περιοχής.

Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, μέσα από τα παραπάνω δεν ωφελείται μόνο το περιβάλλον, αλλά και η Θεσσαλονίκη γενικότερα καθώς αποκτά μια ουσιαστική διεθνή εικόνα και γίνεται το φωτεινό παράδειγμα για άλλες παραθαλάσσιες πόλεις παγκοσμίως.

Η ομάδα αρχιτεκτόνων του hOP/ar, του αρχιτεκτονικού γραφείου που κατέθεσε την πρόταση, θεωρεί πως το στοιχείο που έκανε την πρόταση τους να ξεχωρίσει ήταν ακριβώς η ιδέα της ανακύκλωσης παλιών πλοίων και της επαναχρησιμοποίησης τους για την κατασκευή των νεών κτηρίων. Ταυτόχρονα όμως, η ιδέα αυτή αποτέλεσε και τη μεγαλύτερη δυσκολία τους καθώς έπρεπε να αποδείξουν κατά πόσο ήταν ρεαλιστική από αρχιτεκτονική, βιώσιμη και τεχνική άποψη.

*Όλες οι προτάσεις που συμμετείχαν στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό της ArXellence 2, που διοργανώθηκε από την ALUMIL, θα παρουσιαστούν στην επίσημη έκθεση, που θα πραγματοποιηθεί από τις 11 έως τις 26 Σεπτεμβρίου 2021, στην καρδιά της δυτικής εισόδου της πόλης, στα Παλαιά Σφαγεία.

Δείτε επίσης:

The Green Hub:Το δεύτερο βραβείο για τη δυτική είσοδο της πόλης

Bioclimatic Urban Lighthouse: Το τέταρτο βραβείο για τη δυτική είσοδο της πόλης

A view of the bay. A glance at the future: Το έκτο βραβείο για τη δυτική είσοδο της πόλης

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα