Επικαιρότητα

Δήμος Θεσσαλονίκης: Σοκ και δέος από τη σύλληψη Αβαρλή

Η υπόθεση Αβαρλή έχει προκαλέσει πολιτική αναταραχή και προβληματισμό στην διοίκηση Ζέρβα αλλά και στη δημοτική αντιπολίτευση

Φίλιππος Δεργιαδές
δήμος-θεσσαλονίκης-σοκ-και-δέος-από-τη-928589
Φίλιππος Δεργιαδές

Η είδηση της σύλληψης και εμπλοκής του αντιδημάρχου Γιώργου Αβαρλή, ως εμπλεκόμενου σε ιδιωτική υπόθεση εκβίασης και δωροληψίας, έχει προκαλέσει σοκ σε ολόκληρο το δήμο Θεσσαλονίκης, με την διοίκηση Ζέρβα να δηλώνει έκπληξη και να μιλά για κεραυνό εν αιθρία και την αντιπολίτευση να θυμάται παλαιότερες υποθέσεις που ταλαιπώρησαν το δήμο.

Αν και ο αντιδήμαρχος αρνείται τις κατηγορίες και μιλά για καθαρά ιδιωτική υπόθεση που αφορά το λογιστικό του γραφείο, ήδη ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κ. Ζέρβας ζήτησε και έλαβε από τον Γ. Αβαρλή την παραίτηση του από τη θέση του αντιδημάρχου Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Μεταναστευτικής Πολιτικής.

«Είμαστε σοκαρισμένοι, πρόκειται για μία υπόθεση που μας έχει αφήσει άναυδους», τονίζει στενός συνεργάτης του δημάρχου Θεσσαλονίκης και κάνει λόγο για κεραυνό εν αιθρία ενώ παραδέχεται ότι ο θόρυβος που έχει προκληθεί είναι αρνητικός για την εικόνα της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης.

Σαφέστατα η υπόθεση Αβαρλή, θα κοστίσει ακριβά στην διοίκηση Ζέρβα και συνολικά στην εικόνα του δήμου Θεσσαλονίκης. Πολιτικά η παράταξη Ζέρβα, δέχεται ένα ισχυρό πλήγμα και μάλιστα την περίοδο που προσπαθεί να ανασυγκροτηθεί σε νέες βάσεις, ενόψει της προετοιμασίας της για επόμενη αναμέτρηση των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Επίσης η παραίτηση ενός αντιδημάρχου που κατηγορείται για εκβιασμό, δωροληψία και παράβαση καθήκοντος και έχει διατελέσει και αντιδήμαρχος Οικονομικών, ενδεχομένως να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και έρευνες και για οικονομικές υποθέσεις του δήμου Θεσσαλονίκης.

Είναι ένα πλήγμα με πολλές προεκτάσεις και αναγνώσεις, αλλά φυσικά όλα εξαρτώνται από την εξέλιξη και κατάληξη της υπόθεσης.

Αναπόφευκτα θυμόμαστε το παρελθόν…

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, όλες σχεδόν οι παρατάξεις και οι δημοτικοί σύμβουλοι, για την ώρα, δηλώνουν επιφυλακτικοί, προκειμένου να ενημερωθούν για τις λεπτομέρειες της υπόθεσης.

Οι περισσότεροι παραδέχονται ότι η σύλληψη Αβαρλή, αποτελεί πλήγμα και αρνητική εξέλιξη που αναπόφευκτα μεταφέρεται στην εικόνα του δήμου Θεσσαλονίκης ενώ άλλοι εκτιμούν ότι φέρνει στην επιφάνεια μνήμες από την υπόθεση της υπεξαίρεσης.

«Είναι κάτι που μου προκάλεσε έκπληξη θα ήθελα να ενημερωθώ καλύτερα για την υπόθεση ώστε να μπορέσω να κάνω κάποια εκτίμηση» τόνισε ο Γιώργος Ορφανός, επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη είναι το Μέλλον», προσθέτοντας ότι σε κάθε περίπτωση είναι μία υπόθεση που συνιστά αρνητική εξέλιξη για τον δήμο Θεσσαλονίκης.

Ο Ανδρέας Κουράκης, δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Πολήχρωμη Θεσσαλονίκη», σημειώνει πως η υπόθεση θυμίζει παλιότερα συμβάντα στο δήμο Θεσσαλονίκης. «Λυπάμαι που συμβαίνουν αυτά τα πράγματα στον δήμο Θεσσαλονίκης και δυστυχώς επαναφέρουν μνήμες από παλιότερες υποθέσεις» σχολιάζει παραπέμποντας σαφώς στην υπόθεση της υπεξαίρεσης επί Β. Παπαγεωργόπουλου.

Την δική του ξεχωριστή εξήγηση δίνει για την υπόθεση ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, επικεφαλής της παράταξης «Οικολογία Αλληλεγγύη», υποστηρίζοντας ότι ενδεχομένως η υπόθεση να έχει και άλλες αναγνώσεις. «Είμαι επιφυλακτικός και προβληματίζομαι και θέλω να δω όλα τα στοιχεία, δεν έχω να πω κάτι για την εντιμότητα του Γ. Αβαρλή, αλλά μπορεί η υπόθεση να είναι παγίδα», τονίζει και εξηγεί ότι η όλη υπόθεση μπορεί να έχει σχέση και με την διαφοροποίηση του Γ. Αβαρλή από επιλογές της διοίκησης Ζέρβα.

Τον προβληματισμό του για την υπόθεση που προκαλεί αρνητικό θόρυβο για το δήμο Θεσσαλονίκης, εξέφρασε και ο Βασίλης Γάκης, επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα» όπως και ο Σπύρος Βούγιας, επικεφαλής της παράταξης «Πολήχρωμη Θεσσαλονίκη», που τόνισε την ανάγκη να ενημερωθεί περισσότερο λέγοντας «λυπάμαι για την πόλη».

Ανάλογο προβληματισμό έχει προκαλέσει η υπόθεση Αβαρλή και στην παράταξη «Θεσσαλονίκη Μαζί». Να σημειωθεί ότι ο πρώην αντιδήμαρχος προέρχεται από το χώρο της Αριστεράς και μέχρι το 2019 ήταν στέλεχος και δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα