Αφγανιστάν: Έκτακτη συνεδρίαση θα πραγματοποιήσουν οι ευρωβουλευτές

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Γάνι βρίσκεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Parallaxi
αφγανιστάν-έκτακτη-συνεδρίαση-θα-πρα-614048
Parallaxi

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, τα μέλη των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων και Ανάπτυξης και τα μέλη της Αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με το Αφγανιστάν, θα πραγματοποιήσουν έκτακτη κοινή συνεδρίαση την Πέμπτη 19 Αυγούστου με τη συμμετοχή του Josep Borrell, Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ/Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η συνεδρίαση θα γίνει στις 10:00 (ώρα Ελλάδας) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, κτίριο Jozsef Antall αίθουσα 4Q2 και μέσω τηλεδιάσκεψης.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συζήτηση ζωντανά από το Κέντρο Πολυμέσων του ΕΚ ή από το EbS+.

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Γάνι βρίσκεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Άσραφ Γάνι βρίσκεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ανέφερε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών αυτής της χώρας του Κόλπου, μετά την αναχώρησή του καθώς οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία στη χώρα.

“Το υπουργείο Εξωτερικών Υποθέσεων και Διεθνούς Συνεργασίας των ΗΑΕ μπορεί να επιβεβαιώσει πως τα ΗΑΕ καλωσόρισαν τον πρόεδρο Άσραφ Γάνι και την οικογένειά του στη χώρα για ανθρωπιστικούς λόγους”, ανέφερε σε ανακοίνωση του.

Σασόλι: Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να υποδεχθεί Αφγανούς

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει την ευθύνη να δεχθεί αφγανούς πρόσφυγες και δεν μπορεί να αφήσει ανθρώπους που εργάσθηκαν γι’ αυτή στο Αφγανιστάν να «αντιμετωπίσουν την εκδίκηση», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.

Ο Σασόλι δήλωσε πως οι πρόσφυγες που φθάνουν από το Αφγανιστάν, το οποίο βρίσκεται τώρα στα χέρια των Ταλιμπάν, θα πρέπει να κατανεμηθούν εξίσου μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.

«Πρέπει να προστατεύσουμε αυτούς που δούλεψαν και συνεργάσθηκαν μαζί μας, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να μείνουν και να αντιμετωπίσουν την εκδίκηση», δήλωσε ο Ιταλός Σασόλι στους δημοσιογράφους στη διάρκεια επίσκεψής του στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας Βίλνιους.

«Έχουμε ευθυνη. Πιστεύω πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να εγκρίνει την κατανομή τους εξίσου μεταξύ των κρατών μελων και αυτό μπορεί να γίνει γρήγορα».

Περισσότεροι από 2.200 διπλωμάτες και άλλοι άμαχοι έχουν απομακρυνθεί με στρατιωτικές πτήσεις από το Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα στο Ρόιτερς δυτικός αξιωματούχος των δυνάμεων ασφαλείας. Ο αξιωματούχος δεν είπε πόσοι Αφγανοί ήταν μεταξύ αυτών που απομακρύνθηκαν.

Αφγανιστάν-ΗΠΑ: Βρέθηκαν ανθρώπινα μέλη σε σύστημα προσγείωσης αεροσκάφους

Οι γυναίκες δημοσιογράφοι συνεχίζουν την ανταπόκριση – Οι απειλές που δέχονται από τους Ταλιμπάν

Αφού οι Ταλιμπάν ανακατέλαβαν το Αφγανιστάν, πολλές γυναίκες φοβούνται για την ασφάλειά τους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εργάζονται ως δημοσιογράφοι όλα αυτά τα χρόνια.

Οι Αφγανές γυναίκες δημοσιογράφοι έχουν «παγώσει» από τον φόβο τους και γνωρίζουν ότι είναι «στόχοι επειδή ήταν τόσο ανοιχτά εναντίον των Ταλιμπάν στο παρελθόν», ανέφερε η Clarissa Ward του CNN.

Παρά αυτούς τους φόβους, γυναίκες δημοσιογράφοι από το TOLO, έναν αφγανικό ειδησεογραφικό μέσο, μεταδίδουν από τους δρόμους της Καμπούλ, όπως φαίνεται σε ένα tweet από τον Saad Mohseni, διευθυντή του Moby Media Group, ο οποίος επιβλέπει πολλές αφγανικές πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένου του TOLO, και λειτουργεί στη Μέση Ανατολή και νότια-κεντρική Ασία.

Νωρίτερα την Τρίτη, μια γυναίκα δημοσιογράφος του TOLO, η Beheshta Arghand, πήρε συνέντευξη από τον ανώτερο εκπρόσωπο των Ταλιμπάν Abdul Haq Hammad στον αέρα – μια συνέντευξη που θα ήταν αδιανόητη όταν η ένοπλη ομάδα κυβερνούσε το Αφγανιστάν πριν από δύο δεκαετίες. Στη συνέχεια, οι γυναίκες αποκλείστηκαν από τη δημόσια ζωή και τους επέτρεψαν να βγουν έξω μόνο όταν ήταν πλήρως καλυμμένες με μπούρκα και συνοδεύονταν από έναν άντρα συνοδό.

Ο Miraqa Popal, επικεφαλής ειδήσεων στο TOLO, ανέβασε επίσης στο Twitter μια φωτογραφία της μετάδοσής τους με μια γυναίκα παρουσιάστρια, ακολουθούμενη από ένα άλλο tweet που δείχνει την πρωινή συνάντηση της εφημερίδας που περιελάμβανε γυναίκες δημοσιογράφους.

Οι Ταλιμπάν λένε ότι αυτή τη φορά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά, υποσχόμενοι ότι οι γυναίκες θα διατηρήσουν ορισμένα δικαιώματα υπό την ανανεωμένη ηγεσία τους.

Η Ward μίλησε με μαχητές των Ταλιμπάν τη Δευτέρα, οι οποίοι της είπαν ότι οι γυναίκες δημοσιογράφοι θα εξακολουθούν να μπορούν να ασκούν το επάγγελμά τους, εφόσον τηρούν τους κανόνες τους. Οι γυναίκες δημοσιογράφοι, είπε, θα πρέπει να φορούν το niqab και δεν θα πρέπει να συναναστρέφονται με άνδρες εκτός της οικογένειάς τους.

Απειλές κατά δημοσιογράφων

Ωστόσο, πολλοί εξακολουθούν να φοβούνται την επιστροφή στις σκοτεινές μέρες, με ορισμένες γυναίκες δημοσιογράφους να έχουν ήδη εγκαταλείψει τη χώρα μετά τους Ταλιμπάν.

Λέγεται ότι αρκετές γυναίκες δημοσιογράφοι δέχθηκαν απειλητικές κλήσεις από τους Ταλιμπάν, με τις κλήσεις να αυξάνονται τις τελευταίες ημέρες, πρόσθεσε η πηγή. Μια εξέχουσα γυναίκα δημοσιογράφος στην Καμπούλ είπε ότι δέχτηκε μια απειλητική κλήση από τους Ταλιμπάν, λέγοντάς της ότι «θα έρθουν σύντομα».

Την Κυριακή τα σπίτια δύο γυναικών δημοσιογράφων αγνώστων στοιχείων επισκέφθηκαν Ταλιμπάν μαχητές, δήλωσε μια επαφή των γυναικών στο CNN τη Δευτέρα, προσθέτοντας ότι και οι δύο γυναίκες κλονίστηκαν πολύ ψυχολογικά.

Μια έκθεση του Απριλίου Human Rights Watch διαπίστωσε ότι οι δυνάμεις των Ταλιμπάν έχουν στο στόχαστρο δημοσιογράφους και άλλες εργαζόμενες στα ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών δημοσιογράφων, ειδικά εκείνων που εμφανίζονται στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο.

«Οι γυναίκες δημοσιογράφοι μπορεί να στοχοποιούνται όχι μόνο για θέματα που καλύπτουν αλλά και για αμφισβήτηση των κοινωνικών κανόνων που απαγορεύουν στις γυναίκες να είναι σε δημόσιο ρόλο και να εργάζονται έξω από το σπίτι», αναφέρεται στην έκθεση, προσθέτοντας ότι «ένα πρόσφατο κύμα βίαιων επιθέσεων οδήγησε αρκετές εξέχουσες γυναίκες δημοσιογράφους να εγκαταλείψουν το επάγγελμά τους ή να φύγουν εντελώς από το Αφγανιστάν».

Πληροφορίες: ΑΠΕ / in.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα