Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν καλούν τους φοβισμένους πολίτες να επιστρέψουν στις δουλειές τους

Ο Άσραφ Γάνι υποστηρίζει ότι έφυγε από την Καμπούλ για να αποτρέψει μια αιματοχυσία και δεν πήρε χρήματα μαζί του.

Parallaxi
αφγανιστάν-οι-ταλιμπάν-καλούν-τους-φο-802964
Parallaxi
Εικόνα Twitter

Ένοπλοι Ταλιμπάν χτυπούν τις πόρτες σε πόλεις, σε ολόκληρη τη χώρα σήμερα, σύμφωνα με μαρτυρίες, λέγοντας στους φοβισμένους κατοίκους να επιστρέψουν στις δουλειές τους, μία ημέρα αφότου οι μαχητές ανακοίνωσαν πως θέλουν να αναζωογονήσουν τη διαλυμένη οικονομία.

Οι εκτεταμένες καταστροφές κατά τη διάρκεια του 20ετούς πολέμου μεταξύ των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ κυβερνητικών δυνάμεων και των Ταλιμπάν, η πτώση των εγχώριων δαπανών λόγω της αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων, η κατάρρευση της αξίας του νομίσματος και η έλλειψη δολαρίων τροφοδοτούν την οικονομική κρίση στη χώρα.

Στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, μετά την κατάληψη της Καμπούλ, οι Ταλιμπάν υποσχέθηκαν χθες ειρήνη, ευημερία και φάνηκε να κρατούν αποστάσεις από τους προηγούμενους κανόνες που προέβλεπαν την απαγόρευση της εργασίας για τις γυναίκες. Όμως, πολλοί άνθρωποι παραμένουν ανήσυχοι.

Η 38χρονη Γουασίμα είπε πως σοκαρίστηκε όταν τρεις Ταλιμπάν με όπλα επισκέφθηκαν το σπίτι της, στην πόλη Χεράτ, σήμερα το πρωί. Κατέγραψαν τα προσωπικά στοιχεία της, τη ρώτησαν σχετικά με τη δουλειά της σε μια οργάνωση αρωγής και τον μισθό της, αλλά και της είπαν να επιστρέψει στην εργασία της, περιέγραψε η ίδια.

Πάνω από 12 άνθρωποι είπαν στο Reuters πως δέχθηκαν απρόσμενες επισκέψεις από τους Ταλιμπάν τις τελευταίες 24 ώρες, από την πρωτεύουσα Καμπούλ έως το Λασκάρ Γκαχ , στα νότια, και το Μαζάρ-ι-Σαρίφ, στα βόρεια.

Δεν θέλησαν να αποκαλύψουν τα ονόματά τους, υπό τον φόβο αντιποίνων.

Αν και ενθάρρυναν τους ανθρώπους να πάνε να δουλέψουν, ορισμένοι σημείωσαν πως ένιωσαν ότι οι έλεγχοι ήταν σχεδιασμένοι για να εκφοβίσουν.

Ένας εκπρόσωπος Τύπου των Ταλιμπάν δεν έχει ανταποκριθεί άμεσα στο αίτημα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters να σχολιάσει τις επισκέψεις.

Στη συνέντευξη Tύπου της Τρίτης, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ δήλωσε πως η ισλαμιστική οργάνωση επιδιώκει καλές σχέσεις με άλλες χώρες, που θα επιτρέψουν την ανάκαμψη της οικονομίας.

Ωστόσο, ορισμένοι δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τους Ταλιμπάν, οι οποίοι κατά την προηγούμενη εξουσία τους, μεταξύ 1996-2001, υπαγόρευαν ότι οι γυναίκες δεν μπορούσαν να εργαστούν και στα κορίτσια δεν επιτρεπόταν να πάνε σχολείο, ενώ επέβαλαν τιμωρίες, όπως λιθοβολισμό.

Η παρουσιάστρια Σαμπνάμ Νταουράν κατήγγειλε σε ένα βίντεο, που ανήρτησε στο Twitter σήμερα, ότι την έδιωξαν από τη δουλειά της στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο του Αφγανιστάν Radio Television Afghanistan.

«Μου είπαν ότι το καθεστώς άλλαξε. Δεν σου επιτρέπεται να είσαι εδώ, πήγαινε σπίτι», αποκάλυψε.

Ο Άσραφ Γάνι υποστηρίζει ότι έφυγε από την Καμπούλ για να αποτρέψει μια αιματοχυσία και δεν πήρε χρήματα μαζί του

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Άσραφ Γάνι, μιλώντας από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όπου μετέβη, δήλωσε σήμερα ότι έφυγε από την Καμπούλ προκειμένου να αποτρέψει ένα αιματοκύλισμα, ενώ διέψευσε τις πληροφορίες ότι πήρε μεγάλα ποσά χρημάτων μαζί του, κατά την αναχώρησή του από το προεδρικό μέγαρο.

Τον Γάνι επέκριναν πρώην υπουργοί, επειδή έφυγε από τη χώρα ξαφνικά, καθώς οι Ταλιμπάν εισέρχονταν στην Καμπούλ την Κυριακή.

«Εάν είχα μείνει, θα γινόμουν μάρτυρας μιας αιματοχυσίας στην Καμπούλ», σημείωσε ο Γάνι σε ένα βίντεο που μεταδόθηκε στο Facebook, στις πρώτες δημόσιες δηλώσεις του, από τότε που επιβεβαιώθηκε πως βρίσκεται στα ΗΑΕ.

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως έφυγε έπειτα από συμβουλές κυβερνητικών αξιωματούχων.

Αφγανιστάν: Πυρά Αμερικάνων στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Τζο Μπάιντεν και ‘Αγγελα Μέρκελ συζητούν για την εκκένωση και την ανθρωπιστική βοήθεια στο Αφγανιστάν

O Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η Γερμανίδα καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα συζήτησαν τις προσπάθειες εκκένωσης και παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας για τους ευάλωτους πολίτες του Αφγανιστάν και των γειτονικών χωρών, αναφέρει ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχιστεί ο προγραμματισμός της βοήθειας στην προσεχή συνεδρίαση της G7, της Ομάδας των Επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Πεντακόσιοι Ισπανοί και Αφγανοί θα μεταφερθούν στην Ισπανία από το αεροδρόμιο της Καμπούλ

Η Ισπανία σχεδιάζει να απομακρύνει αεροπορικώς περίπου 500 ανθρώπους, περιλαμβανομένων μελών του προσωπικού της ισπανικής πρεσβείας και Αφγανών που συνεργάστηκαν μαζί τους και των οικογενειών τους από την Καμπούλ, μετέδωσε σήμερα ο ραδιοφωνικός σταθμός Cadena SER, επικαλούμενος πηγές που πρόσκεινται στην επιχείρηση εκκένωσης.

Ένα πρώτο στρατιωτικό αεροπλάνο προσγειώθηκε στην Καμπούλ σήμερα το πρωί, ανέφερε σε μια ανακοίνωση το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών. Αναμενόταν να απογειωθεί σύντομα μεταφέροντας ορισμένους από τους εκκενωθέντες.

Σύμφωνα με το Cadena SER, οι ισπανικές αρχές σχεδιάζουν να επαναπατρίσουν εργαζόμενους στην πρεσβεία περιλαμβανομένων Αφγανών μελών του προσωπικού που εργάστηκαν ως μεταφραστές ή στον τομέα της επιμελητείας και της ασφάλειας.

Οι Αφγανοί εργολάβοι θα μπορούν να πάρουν και τις συζύγους, τα παιδιά και άλλα στενά μέλη της οικογένειάς τους μαζί τους, ανέφερε ο ραδιοσταθμός.

Αξιωματούχοι από τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν τον αριθμό των ανθρώπων που θα απομακρυνθούν από την Καμπούλ.

Το πρώτο αεροπλάνο απογειώθηκε σήμερα το πρωί από το Ντουμπάι, όπου είχε σταλεί νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα προκειμένου να πραγματοποιήσει την εκκένωση. Ένα άλλο αεροσκάφος βρίσκεται τώρα στο Ντουμπάι και ένα τρίτο, εξοπλισμένο με ιατρικά μέσα, είναι καθ’ οδόν, ανέφεραν σε μια ανακοίνωση τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας.

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία έχουν αρχίσει ήδη να απομακρύνουν πολίτες τους και ντόπιους εργολάβους μετά την κατάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ πρότεινε χθες Τρίτη τη δημιουργία ενός κόμβου για τους εκατοντάδες Αφγανούς πρόσφυγες που θα μεταφερθούν με αερογέφυρα από την Καμπούλ στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά δεν ανέφερε λεπτομέρειες.

Αφγανιστάν: Έκτακτη συνεδρίαση θα πραγματοποιήσουν οι ευρωβουλευτές

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζητεί να συνεχιστεί η ανθρωπιστική βοήθεια

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε σήμερα να μην διακοπεί η πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια του Αφγανιστάν που πλέον ελέγχεται από τους Ταλιμπάν, τονίζοντας ότι οι υγειονομικές δομές παραμένουν πολύ ευάλωτες και στόχος επιθέσεων. “Η σταθερή πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων των βασικών υγειονομικών υπηρεσιών και του ιατρικού υλικού, είναι θέμα επιβίωσης για τα εκατομμύρια των Αφγανών και δεν πρέπει να διακοπεί”, προειδοποιεί ο διεθνής οργανισμός.

“Μήνες βίας επιβάρυναν δραματικά το εύθραυστο αφγανικό σύστημα υγείας, που ήδη αντιμετώπιζε ελλείψεις απαραίτητου εξοπλισμού μεσούσης της πανδημίας Covid-19”, προσθέτει ο ΠΟΥ, καλώντας “όλες τις πλευρές να σεβαστούν και να προστατέψουν τους πολίτες, το ιατρικό προσωπικό, τους ασθενείς και τις δομές υγείας”.

Μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου, 26 υγειονομικά ιδρύματα αποτέλεσαν στόχο επιθέσεων και 12 επαγγελματίες υγείας σκοτώθηκαν, καθιστώντας την ασφάλεια των δομών υγείας “σημαντική πρόκληση”, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, πολλές δωρήτριες χώρες ανθρωπιστικής βοήθειας, αρχής γενομένης από τις ΗΠΑ, παραμένουν επιφυλακτικές.

Από τη Δευτέρα ήδη, το Βερολίνο, ένας από τους 10 μεγαλύτερους δωρητές της Καμπούλ, ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την αναπτυξιακή του βοήθεια, η οποία αντιπροσώπευε ποσό σχεδόν 250 εκατομμυρίων ευρώ για φέτος.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όπως και η Παγκόσμια Τράπεζα, που παραμένουν σιωπηροί, μπορεί να παγώσουν την οικονομική τους βοήθεια στη χώρα.

Συνεχίζοντας την επιτόπια δραστηριότητα του, ο ΠΟΥ υπογραμμίζει ότι στην “Καμπούλ και σε άλλες μεγάλες πόλεις αυξήθηκαν τα κρούσματα διάρροιας, υποσιτισμού, υψηλής αρτηριακής πίεσης, τα κρούσματα με συμπτώματα παρόμοια με αυτά του κορονοϊού και επιπλοκές στην αναπαραγωγική υγεία”.

Ο ΠΟΥ επιμένει επίσης στην “άμεση” ανάγκη για “την πρόσβαση των γυναικών σε γυναικείο προσωπικό υγείας”, προκειμένου να αποσοβηθεί ο μη μικτός χαρακτήρας που υποστηρίζεται από τους Ταλιμπάν, οπαδούς μιας ακραίας εκδοχής του ισλαμικού νόμου.

Πληροφορίες: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα