Διεθνή

10 σεισμοί που συγκλόνισαν τον κόσμο

Από την Ιαπωνία, στην Κίνα, την Αϊτή και την Θεσσαλονίκη.

Βασίλης Παπουτσής
10-σεισμοί-που-συγκλόνισαν-τον-κόσμο-1101884
Βασίλης Παπουτσής

Οι ισχυρές, πολυάριθμες σεισμικές δονήσεις, που έπληξαν τη Δευτέρα, 1η Ιανουαρίου την κεντρική Ιαπωνία, στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 48 ανθρώπους, μεταδίδει το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK επικαλούμενο τις τοπικές αρχές, ενώ προκάλεσαν εκτεταμένες και σοβαρές ζημιές.

Υπάρχουν πολλοί σεισμοί που έχουν μείνει στην ιστορία για το μέγεθος της τεράστιας καταστροφής που άφησαν πίσω τους. Μάλιστα η Ιαπωνία δε δέχεται για πρώτη φορά ισχυρό πλήγμα από τις τεκτονικές πλάκες της γης. Στο παρελθόν της, οι ζημιές που της προκάλεσαν οι φυσικές καταστροφές (από σεισμό και μετέπειτα τσουνάμι) ήταν πολύ μεγάλες

Με αφορμή τον πρόσφατο σεισμό στη χώρα του “Ανατέλλοντος Ηλίου”, κάνουμε μια αναδρομή στα δέκα πιο ισχυρά “χτυπήματα του Εγκέλαδου”, σε όλο τον κόσμο αλλά και στην Ελλάδα που άφησαν το στίγμα τους στην ανθρώπινη ιστορία.

1. Σεισμός στην Αλάσκα το 1964:

Στις 27 Μαρτίου 1964, ο σεισμός της Μεγάλης Παρασκευή (όπως ονομάστηκε), μεγέθους 9,2 βαθμών ρίχτερ, έπληξε τη νοτιοκεντρική Αλάσκα των ΗΠΑ. Ο σεισμός και τα επακόλουθα τσουνάμι του προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές, ιδίως στην πόλη Άνκορατζ. Η δόνηση του εδάφους διήρκεσε αρκετά λεπτά και προκάλεσε κατολισθήσεις. Τα επακόλουθα τσουνάμι επηρέασαν παράκτιες περιοχές κατά μήκος του Ειρηνικού Ωκεανού, με αποτέλεσμα να θρηνήσουμε θύματα μέχρι την Καλιφόρνια και τη Χαβάη. Ο σεισμός επηρέασε σημαντικά τη σεισμική έρευνα και οδήγησε σε πρόοδο στην κατανόηση της δυναμικής των ζωνών καταβύθισης.

2. Σεισμός της Τανγκσάν (1976):

Ο σεισμός της Τανγκσάν σημειώθηκε στις 28 Ιουλίου 1976, με μέγεθος 7,5 Ρίχτερ, καταστρέφοντας την πόλη Τανγκσάν στη βορειοανατολική Κίνα. Σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες, αιφνιδιάζοντας τους κατοίκους. Η καταστροφή που ακολούθησε ήταν τεράστια, με την πόλη σχεδόν να ισοπεδώνεται και με τραγικό απολογισμό περίπου 600.000 ζωών. Η αντίδραση στην καταστροφή ανέδειξε την ανθεκτικότητα του κινεζικού λαού και ώθησε την κινεζική κυβέρνηση να επενδύσει σημαντικά στην έρευνα για τους σεισμούς, την ετοιμότητα και τη βελτίωση των υποδομών.

3. Σεισμός της Ανατολικής Ιαπωνίας (2011):

Στις 11 Μαρτίου 2011, ο μεγάλος σεισμός της Ανατολικής Ιαπωνίας, μεγέθους 9,0 βαθμών, έπληξε τις ακτές του Τοχόκου στον Ειρηνικό. Το τσουνάμι που ακολούθησε έφτασε σε ύψος πάνω από 40 μέτρα σε ορισμένες περιοχές, προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές. Η καταστροφή είχε ως αποτέλεσμα πάνω από 15.000 θανάτους και προκάλεσε πυρηνική κρίση στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι. Η αντίδραση στον σεισμό αυτό περιλάμβανε διεθνείς προσπάθειες βοήθειας και προκάλεσε παγκόσμιες συζητήσεις για την πυρηνική ασφάλεια, τη διαχείριση καταστροφών και των φυσικών κινδύνων.

4. Σεισμός και τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό (2004):

Ο σεισμός στον Ινδικό Ωκεανό, που σημειώθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 2004, με μέγεθος που κυμαίνεται από 9,1 έως 9,3 βαθμούς, παραμένει μια από τις πιο θανατηφόρες φυσικές καταστροφές στην έως τώρα ιστορία. Ο υποθαλάσσιος σεισμός προκάλεσε τσουνάμι που έπληξε τις ακτές που βρέχονται από τον Ινδικό Ωκεανό. Τα τσουνάμι επηρέασαν χώρες από την Ινδονησία έως την Ανατολική Αφρική, με αποτέλεσμα να υπάρξουν περίπου 230.000 έως 280.000 θύματα. Η καταστροφή υπογράμμισε την ανάγκη συντονισμένης διεθνούς αντίδρασης και οδήγησε στην ανάπτυξη ενός παγκόσμιου συστήματος προειδοποίησης για τσουνάμι!

5. Σεισμός στην Αϊτή (2010):

Στις 12 Ιανουαρίου 2010, ένας καταστροφικός σεισμός μεγέθους 7,0 βαθμών έπληξε την Αϊτή κοντά στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς. Ο σεισμός προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές σε ένα από τα φτωχότερα έθνη του κόσμου, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περίπου πάνω από 200.000 άνθρωποι. Η καταστροφή ανέδειξε τις προκλήσεις της αντιμετώπισης καταστροφών σε μια αναπτυσσόμενη χώρα και προκάλεσε μια σημαντική διεθνή προσπάθεια βοήθειας. Οι προσπάθειες ανοικοδόμησης στην Αϊτή συνεχίζονται μέχρι σήμερα, αναδεικνύοντας τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τέτοιων σεισμικών γεγονότων.

6. Σεισμός της Χιλής (1960):

Ο μεγάλος σεισμός της Χιλής σημειώθηκε στις 22 Μαΐου 1960, μεγέθους 9,5 βαθμών. Με επίκεντρο τη Βαλντίβια της Χιλής, παραμένει ο ισχυρότερος σεισμός που έχει καταγραφεί ποτέ! Ο σεισμός προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε όλη την χώρα, συμπεριλαμβανομένων τσουνάμι που επηρέασαν παράκτιες περιοχές σε ολόκληρο τον Ειρηνικό Ωκεανό. Ο αριθμός των θυμάτων διίσταται ανάλογα την πηγή, αλλά δεν ξεπέρασε τις 6 χιλιάδες ανθρώπων. Η εμπειρία της Χιλής συνέβαλε επίσης στην ανάπτυξη διεθνών συστημάτων προειδοποίησης για τσουνάμι και στην αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τους σεισμικούς κινδύνους που συνδέονται με τις ζώνες υποβύθισης παγκοσμίως.

7. Σεισμός της Σαανσί (1556):

Ο σεισμός της Σαανσί είναι ο πιο θανατηφόρος σεισμός στην ιστορία. Σύμφωνα με τα αυτοκρατορικά αρχεία, 830.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Συνέβη το πρωί της 23ης Ιανουαρίου 1556 στην επαρχία Σαανσί, κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Μινγκ. Επηρεάστηκαν περισσότερες από 97 περιφέρειες. Τα κτίρια υπέστησαν ελαφριές ζημιές στις πόλεις του Πεκίνου, του Τσενγκτού και της Σανγκάης. Μια περιοχή 840 χιλιομέτρων καταστράφηκε και σε ορισμένες επαρχίες σκοτώθηκε το 60% του πληθυσμού. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της περιοχής εκείνη την εποχή ζούσε σε γιαοντόνγκ (τεχνητές σπηλιές – οικίες σε βράχους). Αυτά κατέρρευσαν σε μεγάλο αριθμό, προκαλώντας αυτόν τον ασύλληπτο αριθμό θυμάτων.

8. Σεισμός σε Τουρκία και Συρία (2023):

Στις 6 Φεβρουαρίου 2023, σεισμός 7,8 βαθμών έπληξε τη νότια και κεντρική Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία. Το επίκεντρο ήταν 37 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Γκαζιαντέπ. Ο σεισμός είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στη Τουρκία, μετά τις μεγαλύτερες εκτιμήσεις για τον σεισμό του 1668. Είναι επίσης ένας από τους ισχυρότερους σεισμούς που έχουν καταγραφεί ποτέ. Έγινε αισθητός μέχρι την Αίγυπτο και τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας της Τουρκίας. Υπήρξαν περισσότεροι από 30.000 μετασεισμοί στους τρεις μήνες που ακολούθησαν. Υπολογίζεται ότι επλήγησαν 14 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή το 16% του πληθυσμού της Τουρκίας. Ειδικοί σε θέματα ανάπτυξης από τα Ηνωμένα Έθνη εκτίμησαν ότι περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έμειναν άστεγοι.

Ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών ανήλθε σε 59.259: 50.783 στην Τουρκία και 8.476 στη Συρία. Κατεστραμμένοι δρόμοι, χειμωνιάτικες καταιγίδες και η διακοπή των επικοινωνιών δυσχέραναν τις προσπάθειες διάσωσης. Σε αυτές συμμετείχαν 60.000 άτομα, με 5.000 εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και 30.000 εθελοντές. Μετά την έκκληση της Τουρκίας για διεθνή βοήθεια, περισσότεροι από 141.000 άνθρωποι από 94 χώρες συμμετείχαν στην προσπάθεια αυτή.

9. Σεισμός της Πάρνηθας (1999):

Ο σεισμός της Πάρνηθας το 1999, σημειώθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου στις 14:56:51 τοπική ώρα, με μέγεθος 6,0 της κλίμακας ρίχτερ. Η γειτνίαση της με την Αθήνα είχε ως αποτέλεσμα εκτεταμένες οικοδομικές ζημιές, κυρίως στις κοντινές προαστιακές περιοχές Άνω Λιόσια, Αχαρνές, Φυλή, Θρακομακεδόνες, Κηφισιά, Μεταμόρφωση, Καματερό και Νέα Φιλαδέλφεια. Περισσότερα από 100 κτίρια (συμπεριλαμβανομένων τριών μεγάλων εργοστασίων) σε όλες αυτές τις περιοχές κατέρρευσαν εγκλωβίζοντας δεκάδες θύματα κάτω από τα ερείπιά τους, ενώ δεκάδες άλλα υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Με τις ζημιές να εκτιμώνται σε 3-4,2 δισεκατομμύρια δολάρια, 143 άνθρωποι σκοτώθηκαν και έως 1.600 νοσηλεύτηκαν για τραυματισμούς στην πιο θανατηφόρα φυσική καταστροφή στην Ελλάδα εδώ και σχεδόν μισό αιώνα.

10. Σεισμός της Θεσσαλονίκης (1978):

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 20 Ιουνίου στις 23:03 τοπική ώρα. Καταγράφηκαν 6,5 βαθμοί της κλίμακας ρίχτερ, και έγινε αισθητός σε όλη τη βόρεια Ελλάδα, τη Γιουγκοσλαβία και τη Βουλγαρία. Ήταν το μεγαλύτερο γεγονός στην περιοχή μετά τον σεισμό της Ιερισσού το 1932.

Ήταν ο πρώτος σεισμός που έπληξε μεγάλη πόλη στην Ελλάδα στη σύγχρονη εποχή. Υπολογίζεται ότι 49 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, εκ των οποίων οι 27 ζούσαν στην ίδια πολυκατοικία στο κέντρο της πόλης που κατέρρευσε. Περισσότεροι από 220 άνθρωποι τραυματίστηκαν και πολλές χιλιάδες έμειναν άστεγοι. Σχεδόν 500.000 από ένα σύνολο 700.000 εγκατέλειψαν την πόλη. Οι υπόλοιποι 200.000 που είτε δεν είχαν κάπου να πάνε, είτε δεν ήθελαν να αποχωριστούν τα σπίτια τους, έμειναν στα πάρκα, στα πανεπιστήμια και στα γήπεδα. Μέσα σε σκηνές, καθώς και στις υπαίθριες ανοιχτές εκτάσεις της Θεσσαλονίκης.

3170 κτίρια βρέθηκαν να έχουν σοβαρές ζημιές σύμφωνα με την εκτίμηση των ελληνικών αρχών. Καταγράφηκαν επίσης κάποιες ζημιές σε διάφορα τοπικά αρχαιολογικά μνημεία, όπως η αψίδα του Γαλέριου και η Ροτόντα.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα