Apple: Έχασε 250 δισ. μετά τους δασμούς Τραμπ – Σενάρια για εξωφρενικές τιμές στα iphone
Θα τύχει η εταιρεία ειδικής μεταχείρισης η εταιρεία;
Σε ελεύθερη πτώση είναι η αξία της μετοχής της Apple στη Wall Street, καθώς η παγκόσμια αγορά βρίσκεται σε περιδίνηση μετά το εκτεταμένο πακέτο δασμών που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.
Η αξία της μετοχής της εταιρείας υποχώρησε έως και 8,5% κατά το άνοιγμα της διαπραγμάτευσης στη Νέα Υόρκη. Στο πλαίσιο αυτό, η κεφαλαιοποίησή της βρέθηκε μέσα σε μόλις λίγες ώρες από τα 3,37 τρισεκατομμύρια δολάρια στα 3,12 τρισεκατομμύρια. Η Apple υπολογίζεται ότι έχει χάσει πάνω από 250 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία την Πέμπτη.
Οι δασμοί που ανακοίνωσε ο Τραμπ θα πλήξουν όλους τους μεγάλους προμηθευτές και κόμβους παραγωγής της Apple στην Ασία, περιλαμβανομένων της Κίνας, της Ταϊβάν, της Ινδίας και του Βιετνάμ. Το πακέτο δασμών αναμένεται να επηρεάσει σχεδόν κάθε μοντέλο iPhone, iPad, Mac και αξεσουάρ που πωλεί ο τεχνολογικός γίγαντας.
Αναλυτές της Citi εκτιμούν ότι ο τεχνολογικός κολοσσός έχει πάνω από το 90% της παραγωγής του στην Κίνα, η οποία πρόκειται να αντιμετωπίσει συνδυασμένους δασμούς τουλάχιστον 54% στις εισαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το Βιετνάμ και η Ινδία, οι οποίες παράγουν επίσης σημαντικό αριθμό προϊόντων της Apple, συμπεριλαμβανομένων των iPhone, των AirPods και των ρολογιών, αντιμετωπίζουν «αμοιβαίους» δασμούς 46% και 26% αντίστοιχα.
Οι ημιαγωγοί από την Ταϊβάν, ωστόσο, απαλλάσσονται επί του παρόντος από τους νέους δασμούς, γεγονός που θα μπορούσε να προστατεύσει την Apple, η οποία είναι πελάτης της ταϊβανέζικης κατασκευάστριας τσιπ TSMC.
Το νέο εργοστάσιο της TSMC στην Αριζόνα πιστεύεται ότι θα αντιπροσωπεύει μεγάλο μέρος των εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων που τόσο η Apple όσο και η Nvidia έχουν δεσμευτεί να δαπανήσουν για την ενίσχυση της παραγωγής στις ΗΠΑ τα επόμενα χρόνια. Η επέκταση όμως του εν λόγω εργοστασίου θα γίνει πιθανότατα και πιο ακριβή, δεδομένου του νέου δασμού 20% στις εισαγωγές από την Ε.Ε., που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την επίσης κατασκευάστρια τσιπ ASML, η οποία έχει έδρα την Ολλανδία.
Apple: Εξωπραγματικές οι τιμές των iPhone μετά τους δασμούς Τραμπ – Πόσο θα κοστίζουν
Οι δασμοί που ανακοίνωσε ο Τραμπ την Τετάρτη προκάλεσαν βουτιά στις παγκόσμιες χρηματαγορές την Πέμπτη προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις, με τους ηγέτες ανά τον κόσμο να αντιλαμβάνονται το τέλος μιας εποχής δεκαετιών φιλελευθεροποίησης του εμπορίου.
Οι δασμοί των ΗΠΑ αποτελούν τα υψηλότερα εμπορικά εμπόδια που έχουν τεθεί εδώ και πάνω από έναν αιώνα: ένας βασικός δασμός 10% σε όλες τις εισαγωγές και υψηλότεροι στοχευμένοι δασμοί σε ορισμένους από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της χώρας.
Αυτό θα μπορούσε να εκτινάξει τις τιμές για τους Αμερικανούς καταναλωτές από τα αθλητικά παπούτσια έως τα iPhone. Η Apple, που έχει υψηλά περιθώρια κέρδους, θα πρέπει είτε να απορροφήσει το κόστος και να το μετακυλήσει στους επενδυτές είτε να αυξήσει τις τιμές και να το μεταφέρει στους καταναλωτές. Εάν επιλέξει το δεύτερο, οι καταναλωτές ενδέχεται να δουν τις τιμές να εκτοξεύονται έως και 43%, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών την Πέμπτη.
Αναλυτές της Rosenblatt Securities ανέφεραν υποστήριξαν πως η Apple θα χρειαστεί να αυξήσει τις τιμές σε αρκετά προϊόντα προκειμένου να αντισταθμίσει το εκτιμώμενο κόστος των 39,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τους δασμούς, καθώς η εταιρεία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη βιομηχανική παραγωγή που εδρεύει στην Κίνα. Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για αύξηση 43% στις τιμές των iPhone και Apple Watch, 42% για τα iPad και 39% για τα AirPods και τους υπολογιστές Mac.
Για παράδειγμα, το φθηνότερο μοντέλο iPhone 16e που κυκλοφόρησε η Apple τον Φεβρουάριο με τιμή 599 δολάρια, θα ανέβαινε τώρα περίπου στα 856 δολάρια μετά από αύξηση 43%, ενώ το ακριβότερο iPhone 16 Pro Max, που κοστίζει 1.599 δολάρια, θα εκτοξευόταν στα 2.300 δολάρια.
Ο Angelo Zino, αναλυτής μετοχών στην CFRA Research, δήλωσε ότι η Apple θα έχει ένα «πολύ δύσκολο έργο» καθώς θα αναγκαστεί να μετακυλήσει περισσότερο από 5% με 10% του κόστους στους καταναλωτές.
Ωστόσο, εκτίμησε θα καθυστερήσει αυτές τις αυξήσεις, τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο, όταν αναμένεται η κυκλοφορία του iPhone 17.
Apple: Θα τύχει η εταιρεία ειδικής μεταχείρισης;
Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ, ο Λευκός Οίκος είχε επιβάλει δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές, αλλά όχι στα iPhones. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, η σημερινή διοίκηση δεν έχει κάνει λόγο για εξαίρεση.
«Αυτό που βλέπουμε τώρα με τους δασμούς στην Κίνα είναι εντελώς αντίθετο από την προσδοκία μας ότι η Apple, ως αμερικανικό σύμβολο, θα τύγχανε “ειδικής μεταχείρισης”, όπως την προηγούμενη φορά», έγραψε ο αναλυτής της Rosenblatt Securities, Μπάρτον Κρόκετ και υπολόγισε ότι οι δασμοί μπορεί να κοστίσουν στην Apple έως και 40 δισ. δολάρια.
Διαπραγματεύσεις με τον Λευκό Οίκο και την Κίνα θεωρούνται πιθανές και μια εξαίρεση εξακολουθεί να είναι δυνατή, σύμφωνα με τον Ζίνο.
«Αν κάποιος μπορεί να εξαιρεθεί, αυτή είναι η Apple – και ίσως να είναι και ένας τρόπος για τον Τραμπ να καθησυχάσει τις αγορές αν η κατάσταση ξεφύγει», έγραψε. «Ωστόσο, οι επενδυτές δεν θα πρέπει να βασίζονται σε αυτό, καθώς ο Τραμπ 2.0 διαφέρει σημαντικά από τον Τραμπ 1.0».
Σύμφωνα με την Counterpoint Research, οι Αμερικανοί καταναλωτές θα αισθανθούν «άμεσα τον αντίκτυπο των νέων δασμών στα smartphones μέσα σε ένα ήδη πληθωριστικό περιβάλλον», χαρακτηρίζοντας την κατάσταση ως αδιέξοδη.
Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ δεν κατασκευάζουν smartphones καθώς στην παραγωγή κυριαρχούν η Κίνα, η Νότια Κορέα, η Ταϊβάν, η Ινδία και το Βιετνάμ.
«Υποθέτω πως η λογική είναι “αν τα κάνεις πανάκριβα για τους κατασκευαστές να τα φτιάχνουν στο εξωτερικό, τελικά θα μεταφερθούν στις ΗΠΑ”», είπε ο Νιλ Σα, αντιπρόεδρος ερευνών της Counterpoint. «Αλλά αυτό δεν πρόκειται να γίνει χωρίς μαζικές επιδοτήσεις και φθηνό, εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό. Δεν υπάρχει καμία οικονομική σκοπιμότητα στο να κατασκευάζεις στις ΗΠΑ».
Ο Άιβς της Wedbush είπε ότι θα χρειαστούν τρία χρόνια και 30 δισεκατομμύρια δολάρια για να μεταφερθεί μόλις το 10% της εφοδιαστικής αλυσίδας της Apple από την Ασία στις ΗΠΑ.
«Για τους Αμερικανούς καταναλωτές, η πραγματικότητα ενός iPhone των 1.000 δολαρίων – ενός από τα καλύτερα καταναλωτικά προϊόντα στον κόσμο – θα εξαφανιστεί», σημείωσε. «Η ιδέα του να κατασκευάζονται τα προϊόντα της Apple στις ΗΠΑ ακούγεται ωραία μπροστά στα μικρόφωνα στην Ουάσινγκτον, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα παραμύθι που, κατά την άποψή μας, δεν πρόκειται ποτέ να γίνει πραγματικότητα».
Πηγές: new247.gr / kathimerini.gr