Διεθνή

Γάζα: “Θανατική καταδίκη” η Ισραηλινή εισβολή στην παλαιστινιακή πλευρά της Ράφα

Οι νεότερες εξελίξεις μετά τη χερσαία επίθεση στο συνοριακό σημείο διέλευσης της Ράφας

Parallaxi
γάζα-θανατική-καταδίκη-η-ισραηλινή-1156726
Parallaxi

Το Ισραήλ απαγόρευσε την πρόσβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο συνοριακό σημείο διέλευσης της Ράφας, στη Λωρίδα της Γάζας, έγινε σήμερα γνωστό από έναν εκπρόσωπο τύπου του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων.

«Αυτήν τη στιγμή δεν έχουμε καμία φυσική παρουσία στο σημείο διέλευσης της Ράφας, διότι ο Cogat (ισραηλινός οργανισμός που είναι επιφορτισμένος με τον συντονισμό της ισραηλινής πολιτικής στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη) μας αρνήθηκε την πρόσβαση σε αυτήν τη ζώνη», η οποία αποτελεί το κύριο σημείο διέλευσης της ανθρωπιστικής βοήθειας, δήλωσε ο Γενς Λάρκε, κατά τη διάρκεια μιας τακτικής συνέντευξης τύπου στη Γενεύη.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι μεταβαίνουν στο Κάιρο για να αξιολογήσουν τη θέση της Χαμάς

Μια ομάδα Ισραηλινών αξιωματούχων θα ταξιδέψει στο Κάιρο τις επόμενες ώρες για να εκτιμήσει εάν η Χαμάς μπορεί να πεισθεί να προχωρήσει σε αλλαγές στην τελευταία της πρόταση για εκεχειρία, δήλωσε σήμερα ένας υψηλόβαθμος Ισραηλινός αξιωματούχος, επαναλαμβάνοντας πως η νυν πρόταση δεν είναι αποδεκτή από το Ισραήλ.

«Αυτή η αποστολή αποτελείται από μέσης βαθμίδας αντιπροσώπους. Εάν υπάρξει ενδεχομένως μια αξιόπιστη συμφωνία, τα κύρια στελέχη θα ηγηθούν της αποστολής», είπε στο Ρόιτερς ο αξιωματούχος, αναφερόμενος στα υψηλόβαθμα στελέχη από τις υπηρεσίες πληροφοριών Μοσάντ και Σιν Μπετ, που είναι επικεφαλής της ισραηλινής πλευράς.

Η επίσκεψη στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα θα πραγματοποιηθεί ώρες αφότου ισραηλινά άρματα μάχης πήραν τον έλεγχο της παλαιστινιακής πλευράς του συνοριακού σημείου διέλευσης της Ράφας, μεταξύ της Αιγύπτου και της Γάζας.

Ισραηλινά αεριωθούμενα βομβαρδίζουν το ανατολικό τμήμα της Ράφας, της πόλης της νότιας Γάζας, όπου περισσότεροι από 1 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι που έχουν εκτοπιστεί από τον πόλεμο έχουν βρει καταφύγιο.

Το αιγυπτιακό τηλεοπτικό δίκτυο Al Qahera News TV μετέδωσε πως συνεχίζονται οι προσπάθειες για να περιοριστεί η κλιμάκωση μεταξύ των δύο πλευρών και ανέφερε πως Αιγύπτιοι αξιωματούχοι ζήτησαν από το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως την επιχείρηση στη Ράφα.

Από την πλευρά της, η Χαμάς εξέδωσε μία ανακοίνωση όπου λέει πως η επιχείρηση έχει σχεδιαστεί για να υπονομεύσει τις προσπάθειες για την επίτευξη μιας κατάπαυσης του πυρός.

Ο Ισραηλινός αξιωματούχος, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί, είπε ότι η αποφασιστικότητα που επέδειξε το Ισραήλ να κινηθεί εναντίον της Ράφας ώθησε τη Χαμάς να δώσει βιαστικά την τελευταία της πρόταση.

Η πρόταση χρησιμοποιεί το βασικό πλαίσιο μιας πρότασης από την 27η Απριλίου, που βασίζεται σε μια παύση των εχθροπραξιών και την επιστροφή ορισμένων από τους περισσότερους από 130 Ισραηλινούς ομήρους ως αντάλλαγμα με Παλαιστίνους κρατουμένους στο Ισραήλ, και την έφθασε σε «απαράδεκτα όρια», σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Εντούτοις, ένας άλλος αξιωματούχος είπε ότι η Χαμάς δέχθηκε τη συμφωνία για ανά φάσεις εκεχειρία και απελευθέρωση ομήρων που πρότεινε το Ισραήλ την 27η Απριλίου με ελάχιστες αλλαγές, που δεν επηρέασαν τα βασικά σημεία της πρότασης.

Η νέα πρόταση δεν θα επιτρέπει στο Ισραήλ να ασκήσει βέτο στην απελευθέρωση συγκεκριμένων Παλαιστινίων κρατουμένων, μεταξύ αυτών του Μαργουάν Μπαργκούτι, ενός ηγέτη της Φατάχ που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης για τον ρόλο του στις φονικές επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών.

«Η Χαμάς θέλει όλοι τους να είναι επιλέξιμοι και το Ισραήλ να μην έχει κανέναν λόγο στο θέμα», τόνισε ο αξιωματούχος.

Θα ήρε επίσης τους περιορισμούς στην εισαγωγή στη Γάζα των διπλής χρήσης υλικών, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για πολιτικούς όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς. «Η Χαμάς λέει ότι αυτά θα επιτραπούν για την αποκατάσταση της Γάζας, όμως γνωρίζουμε πως η πρόθεσή τους είναι να κατασκευάσουν πολεμοφόδια».

Επιπλέον, η Χαμάς προτείνει τώρα την απελευθέρωση μονάχα 18 ομήρων στην πρώτη φάση της εκεχειρίας, αντί για 33 που θα απελευθερώνονταν βάσει προηγούμενων προτάσεων, με τους υπόλοιπους να ακολουθούν σε μια μεταγενέστερη φάση.

«Αυτό σημαίνει ότι το Ισραήλ θα έπαιρνε πίσω μονάχα 18 ομήρους, εάν επέμενε στην άρνησή του να ματαιώσει την επίθεση», τόνισε ο αξιωματούχος.

Για τον κίνδυνο νέων απωλειών αμάχων στη Ράφα, όπου ζουν 600.000 παιδιά, προειδοποίησε ο Ζ. Μπορέλ

Μονάδα τεθωρακισμένων «έκανε ελιγμούς στη ζώνη» και «αυτή τη στιγμή, οι ειδικές δυνάμεις επιθεωρούν το σημείο διέλευσης» στη Ράφα, «έχουμε επιχειρησιακό έλεγχο στη ζώνη», ανέφερε ο στρατός του Ισραήλ σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας πως αναφέρεται «αποκλειστικά στην πλευρά της διέλευσης στη Λωρίδα της Γάζας».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, εκτός από το πέρασμα στη Ράφα, έχει κλείσει το σημείο διέλευσης Κερέμ Σαλόμ, για λόγους ασφαλείας, το οποίο θα ανοίξει ξανά όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Πάντα κατά τον ισραηλινό στρατό, μονάδες του επιχειρούν από χθες το βράδυ στην ανατολική Ράφα, όπου κατ’ αυτόν οι περισσότεροι άμαχοι και ορισμένοι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις απομακρύνθηκαν εσπευσμένα.

HΠΑ: Η θέση μας για την επιχείρηση στη Ράφα είναι ξεκάθαρη στο Ισραήλ

Οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει τις απόψεις τους στο Ισραήλ σχετικά με μια ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιμπάρτμεντ, στην πρώτη αντίδραση της Ουάσιγκτον από τότε που οι ισραηλινές δυνάμεις πήραν τον έλεγχο του συνοριακού σημείου διέλευσης με τη Γάζα.

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι μια συμφωνία για ομήρους είναι προς το συμφέρον του ισραηλινού και παλαιστινιακού λαού. Θα οδηγήσει σε μια άμεση κατάπαυση του πυρός και θα επιτρέψει την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα», επισήμανε ένας εκπρόσωπος τύπου σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε τη Δευτέρα τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να μην εξαπολύσει επίθεση στη νότια πόλη της Γάζας, ενώ ενέτεινε τις πιέσεις για κατάπαυση του πυρός.

Το πέρασμα της Ράφα είναι η κύρια οδός για την είσοδο βοήθειας στον πολιορκημένο θύλακα και η έξοδος για όσους μπορούν να διαφύγουν στην Αίγυπτο. Τόσο η Ράφα όσο και το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ μεταξύ Ισραήλ και Γάζας, το άλλο κύριο σημείο εισόδου βοήθειας, έχουν κλείσει τις τελευταίες δύο ημέρες. Αν και λειτουργούν ακόμη μικρότερα σημεία εισόδου, ο αποκλεισμός τους αποτελεί πλήγμα στις προσπάθειες διατήρησης της ροής τροφίμων, φαρμάκων και άλλων προμηθειών που κρατούν ζωντανό τον πληθυσμό της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε ότι κατέλαβε το πέρασμα αφού έλαβε πληροφορίες ότι «χρησιμοποιούνταν για τρομοκρατικούς σκοπούς» ενώ υποστήριξε ότι η περιοχή γύρω από το πέρασμα είχε χρησιμοποιηθεί από τη Χαμάς για να εξαπολύσει επίθεση με όλμους που σκότωσε τέσσερις ισραηλινούς στρατιώτες στο πέρασμα Kerem Shalom την Κυριακή.

Γκουτέρες: Ακόμη και οι καλύτεροι φίλοι του Ισραήλ είναι ξεκάθαροι πως μια επίθεση στη Ράφα θα ήταν στρατηγικό λάθος

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι είναι «ενοχλημένος και αναστατωμένος από την ανανεωμένη στρατιωτική δραστηριότητα» στη Γάζα και ζήτησε να ανοίξουν ξανά τα περάσματα σε Ράφα και Κερέμ Σαλόμ. Σύμφωνα με τον Guardian, ο κ. Γκουτέρες σημείωσε ότι «ακόμη και οι καλύτεροι φίλοι του Ισραήλ είναι ξεκάθαροι πως μια επίθεση στη Ράφα θα ήταν στρατηγικό λάθος, πολιτική καταστροφή και ανθρωπιστικός εφιάλτης».

Unicef: Δεν έχει πάει βοήθεια στη Γάζα εδώ και 24 ώρες

Η Τες Ίνγκραμ από τη Unicef δήλωσε ότι δεν έχει εισέλθει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα τις τελευταίες 24 ώρες, «κάτι που είναι απολύτως καταστροφικό», όπως υπογράμμισε.

Χαμάς: Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα υφίστανται έναν πόλεμο εξόντωσης και συστηματικής πείνας

Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα «υφίστανται έναν πόλεμο εξόντωσης και συστηματικής πείνας» από το Ισραήλ, το οποίο αποκάλεσε «ναζιστική κατοχή», δήλωσε η Χαμάς.

Σε ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει την έφοδο του Ισραήλ στο πέρασμα της Ράφα «επικίνδυνη κλιμάκωση» που απειλεί τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων εκτοπισμένων αμάχων στη Ράφα και τις εγκαταστάσεις που προστατεύονται από το διεθνές δίκαιο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, naftemporiki

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα