Διεθνή

Σουηδία: «Παγώνει» η διαδικασία ένταξής της στο ΝΑΤΟ

Αναστέλλεται η ένταξή της στο ΝΑΤΟ λόγω της αντίδρασης της Τουρκίας στην ενέργεια για το κάψιμο του Κορανίου, ισχυρίζεται το πρακτορείο Nexta.

Parallaxi
σουηδία-παγώνει-η-διαδικασία-ένταξ-951368
Parallaxi

Οι συζητήσεις ανάμεσα σε Τουρκία και Σουηδία σχετικά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ έχουν ανασταλεί, όπως δήλωσε το Σάββατο ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Τομπάιας Μπίλστρομ.

Όπως αναφέρει η τουρκική Σαμπάχ, ο ίδιος ανέφερε ότι η σουηδική κυβέρνηση εξακολουθεί να επενδύει χρόνο και προσπάθεια για να προσχωρήσει στο ΝΑΤΟ και ελπίζει ότι η διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι. Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον είχε επίσης εκφράσει αισιοδοξία για το θέμα αυτό πριν από λίγες ημέρες.

Η Φινλανδία αυτή την εβδομάδα δήλωσε για πρώτη φορά ότι πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ χωρίς τη Σουηδία, η υποψηφιότητα της οποίας φάνηκε να ακινητοποιείται καθώς η Άγκυρα κατακεραύνωσε τη Στοκχόλμη για τις αντιτουρκικές και αντιισλαμικές διαδηλώσεις.

Η Φινλανδία – η οποία μοιράζεται σύνορα 1.300 χιλιομέτρων (800 μιλίων) με τη Ρωσία – και η Σουηδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ πέρυσι μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, τερματίζοντας τις πολιτικές στρατιωτικής που ακολουθούσαν επί δεκαετίες.

Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι δεν αντιτίθεται στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, αλλά επικρίνει τη Στοκχόλμη επειδή δεν λαμβάνει μέτρα κατά στοιχείων που για την κυβέρνηση Ερντογάν αποτελούν «απειλή για την ασφάλεια της Άγκυρας».

Τον περασμένο Ιούνιο, η Τουρκία και οι δύο σκανδιναβικές χώρες υπέγραψαν μνημόνιο για να αντιμετωπίσουν τις κατηγορίες της Άγκυρας ανοίγοντας το δρόμο για την ενδεχόμενη ένταξή τους στη συμμαχία. Ωστόσο, οι πρόσφατες διαδηλώσεις στη Στοκχόλμη οδήγησαν την Άγκυρα στο να «αμφισβητήσει τη δέσμευση της Σουηδίας να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ», όπως αναφέρουν τα τουρκικά μέσα.

Η Άγκυρα κατακρίνει εδώ και καιρό τη Στοκχόλμη για τη στέγαση μελών διαφόρων τρομοκρατικών οργανώσεων, ιδίως μελών του PKK και, τα τελευταία χρόνια, της τρομοκρατικής ομάδας Γκιουλενιστών (FETO).

Ενόψει μιας ιστορικής συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, οι τρεις χώρες υπέγραψαν τον Ιούνιο μια τριμερή συμφωνία που απέτρεψε ένα τουρκικό βέτο. Στο μνημόνιο, οι σκανδιναβικές χώρες δήλωσαν ότι θα αντιμετωπίσουν τα αιτήματα έκδοσης της Τουρκίας για τρομοκράτες. Επιπλέον, η κοινή οδηγία αναφέρει ότι η Φινλανδία και η Σουηδία «δεν θα παρέχουν υποστήριξη στην οργάνωση που περιγράφεται ως FETO» και σε τρομοκρατικές ομάδες.

Οι σουηδικές αρχές καλούν τους πολίτες τους να αποφεύγουν τα πλήθη στην Τουρκία μετά την πυρπόληση του Κορανίου Το υπουργείο Εξωτερικών της Σουηδίας προειδοποίησε σήμερα τους Σουηδούς που βρίσκονται στην Τουρκία να αποφεύγουν τα πλήθη και τις διαδηλώσεις έπειτα από την πρόσφατη πυρπόληση του Κορανίου στη Στοκχόλμη από έναν ακροδεξιό πολιτικό, την περασμένη εβδομάδα.

Την περασμένη εβδομάδα, η Τουρκία ανέστειλε τις συνομιλίες με τη Σουηδία και την Φινλανδία σχετικά με τα αιτήματά τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ μετά την κίνηση του αρχηγού του ακροδεξιού κόμματος της Δανίας «Σκληρή Γραμμή», του Ράσμους Παλουντάν, να κάψει ένα αντίτυπο του Κορανίου μπροστά από την τουρκική πρεσβεία στην Στοκχόλμη. Οι ενέργειες του Παλουντάν οδήγησαν σε διαδηλώσεις σε μουσουλμανικές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία.

«Οι Σουηδοί στην Τουρκία καλούνται να ενημερώνονται για την εξέλιξη των γεγονότων και να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις και τις διαδηλώσεις», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών.

«Διαδηλώσεις πιθανόν να πραγματοποιηθούν έξω από την πρεσβεία στην Άγκυρα και από το γενικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη μέσα στις επόμενες ημέρες», προστίθεται.

Μετά την κίνηση του Παλουντάν ο σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον είπε ότι υποστηρίζει την ελευθερία του λόγου.

«Αλλά αυτό που είναι νόμιμο δεν είναι απαραίτητα και σωστό. Το κάψιμο βιβλίων ιερών για πολλούς είναι μια βαθιά ασεβής ενέργεια», έγραψε στο Twitter.

Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν τον περασμένο χρόνο αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Χρειάζονται την στήριξη και των 30 μελών της Συμμαχίας. Η Τουρκία έχει πει ότι ειδικά η Σουηδία θα πρέπει να υιοθετήσει μια πιο ξεκάθαρη στάση ως προς αυτούς που η ΄Αγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκράτες–κυρίως ένοπλους Κούρδους–και μια οργάνωση που κατηγορεί για την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, προκειμένου να στηρίξει την υποψηφιότητα των δύο χωρών.

πηγή – ΕΘΝΟΣ
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα