Διεθνή

Τσαβούσογλου για Ελληνοτουρκικά: Θετική η ατμόσφαιρα μεταξύ των δύο χωρών

«Κανείς δεν θέλει πόλεμο με την Ελλάδα», υπογραμμίζει ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Parallaxi
τσαβούσογλου-για-ελληνοτουρκικά-θετ-378826
Parallaxi

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μίλησε, μεταξύ άλλων, στο CNN Turk ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Κανείς δεν θέλει πόλεμο με την Ελλάδα. Γιατί τους πολεμήσαμε στο παρελθόν; Επειδή προσπάθησαν να εισβάλουν στη χώρα μας. Η σημερινή ατμόσφαιρα είναι αρκετά θετική. Η διατήρηση αυτής της κατάστασης κατά τη διάρκεια των εκλογών είναι ένα σημαντικό μήνυμα, ένα καλό πράγμα» είπε αρχικά ο Τσαβούσογλου.

«Για να είναι μόνιμη αυτή η κατάσταση, πρέπει να λυθούν τα υπάρχοντα προβλήματα. Υπάρχουν μεγάλες διαφωνίες μεταξύ μας. Για παράδειγμα, η παραβίαση του καθεστώτος των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών, οι διαφωνίες για τα χωρικά ύδατα, οι θαλάσσιες δικαιοδοσίες, τα δικαιώματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης… Αυτά μπορεί να προκαλούν εντάσεις όσο δεν επιλύονται. Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης ότι το κύριο πρόβλημα είναι άλυτο. Αυτό δεν θα γίνει, χωρίς να λυθούν πρώτα άλλα προβλήματα. Πιστεύω πως μπορούμε να τα λύσουμε μόνοι μας μεταξύ μας» συνέχισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

«Αναστατώθηκα όταν ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών σχολίασε την υφαλοκρηπίδα μας με την Ελλάδα. Να έρχεται με χάρτη και να λέει ότι αυτή είναι η δική σας υφαλοκρηπίδα και αυτή είναι της Ελλάδας. Υπάρχει διαφωνία, αλλά δεν είναι ελευθερία σκέψης να την εκφράζεις, δεν είναι ελευθερία σκέψης να την σχολιάζεις…» πρόσθεσε.

«Η επίλυση των προβλημάτων δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση. Υπάρχουν ευαίσθητα ζητήματα και για τις δύο πλευρές. Η δημόσια πίεση προς τους Έλληνες πολιτικούς είναι ίσως 100 φορές μεγαλύτερη από την πίεση προς εμάς. Αλλά πρέπει να κάνουν μια προσπάθεια. Αν γίνουν ειλικρινή βήματα, μπορούμε να διατηρήσουμε αυτή την ατμόσφαιρα» συμπλήρωσε ο Τσαβούσογλου.

Πηγή: ieidiseis

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα