Top

Φόβοι για τρίτο πιο ισχυρό κύμα – Ειλημμένη απόφαση η παράταση του lockdown

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού στην χώρα μας.

Parallaxi
φόβοι-για-τρίτο-πιο-ισχυρό-κύμα-ειλη-680074
Parallaxi
Εν αναμονή και των ιδιωτικών κλινικών που επιτάχθηκαν στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να βοηθήσουν στη «μάχη» κατά του κορονοϊού.

Ασφυκτική η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, γεμάτες οι ΜΕΘ, ωστόσο τα τελευταία στοιχεία σύμφωνα με το Open TV, αναφέρουν ότι οι προσελεύσεις και οι εισαγωγές είναι κάπως μειωμένες με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ποσοστό 10% με 15%.

Ανάσα στο Εθνικό Σύστημα Yγείας που δοκιμάζεται στη Θεσσαλονίκη αναμένεται από την ερχόμενη Πέμπτη να δώσουν και οι ιδιωτικές κλινικές που έχουν επιταχθεί, οπότε και θα αρχίσουν να μεταφέρονται περιστατικά covid.

Παράλληλα μέσα στην εβδομάδα ένα κέντρο αποκατάστασης εκτός κέντρου Θεσσαλονίκης, «Αρωγή» με 200 κρεβάτια, τέθηκε στη διάθεση του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να βοηθήσει την πολύ δύσκολη κατάσταση.

https://parallaximag.gr/epikairotita/0-chrysocho%ce%90dis-apo-thessaloniki-katerina-kai-antreas-na-giortasoun-tilefonika-na-kerdisoume-10-imeres-gia-to-esy

Λάρισα – κορονοϊός: 35 κρούσματα σε δομή για άτομα με αναπηρία

Από 35 κρούσματα τα 22 εντοπίστηκαν σε περιθαλπόμενους, τα 11 σε εργαζόμενους και τα υπόλοιπα δύο σε μέλη συνεργείου καθαρισμού, το οποίο συνεργάζεται με τη μονάδα

Στα 35 έφτασαν μέχρι στιγμής τα κρούσματα κορονοϊού που εντοπίστηκαν στην κλειστή δομή του Αμπελώνα Λάρισας του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Θεσσαλίας, δομή του Υπουργείου Εργασίας, η οποία φιλοξενεί ενήλικες με κάποιας μορφής αναπηρία. Από αυτά τα 22 κρούσματα εντοπίστηκαν σε περιθαλπόμενους, τα 11 σε εργαζόμενους και τα υπόλοιπα δύο σε μέλη συνεργείου καθαρισμού, το οποίο συνεργάζεται με τη μονάδα.

Όπως αναφέρει στο ethnos.gr η πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Θεσσαλίας, Δήμητρα Παππά, το ευχάριστο είναι ότι όλοι οι ασθενείς παρουσιάζουν πολύ καλή κλινική εικόνα, αφού είναι ασυμπτωματικοί ή έχουν πολύ ήπια συμπτώματα. «Οι είκοσι περιθαλπόμενοι βρίσκονται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο μέσα στη δομή του Αμπελώνα, ο οποίος διαμορφώθηκε για covid-19 και πληροί όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές με βάση τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ, ενώ δύο ωφελούμενοι μεταφέρθηκαν από το βράδυ της Δευτέρας στο νοσοκομείο της Λάρισας κυρίως για προληπτικούς λόγους, λόγω της εκ γεννετής αναπηρίας που έχουν, ώστε να τύχουν νοσοκομειακής φροντίδας. Οι έντεκα εργαζόμενοι βρίσκονται σε καραντίνα στο σπίτι τους», λέει στο ethnos.gr κ. Παππά.

Το πρώτο εμπύρετο κρούσμα εντοπίστηκε στη δομή του Αμπελώνα στις 13 Νοεμβρίου. Ξεκίνησε ανά τρεις ημέρες σειρά διενέργειας μοριακών ελέγχων από κλιμάκια του ΕΟΔΥ αλλά και rapid tests από τη δομή σε περιθαλπόμενους και εργαζόμενους, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα τα εντοπισμένα κρούσματα να φτάσουν τα 35. Κατά την κ. Παππά οι μοριακοί έλεγχοι και τα rapid tests θα συνεχιστούν για τυχόν εντοπισμό και άλλων θετικών κρουσμάτων.

Φόβοι για 3ο πιο ισχυρό κύμα – Ηρωϊκές μάχες στα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη

σφυκτική είναι η πίεση που δέχονται για ακόμα μια ημέρα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των διασωληνωμένων με κορονοϊό την τελευταία εβδομάδα. Γιατροί από όλα τα νοσοκομεία της πόλης, κάνουν λόγο για γεμάτους θαλάμους και εντατικές, νέους ανθρώπους που χρειάζονται διασωλήνωση και γενικότερα για μια πρωτοφανή δοκιμασία που καλείται να αντιμετωπίσει το ΕΣΥ.

Χαρακτηριστικό της έλλειψης των κλινών Εντατικής θεραπείας για τον κορονοϊό είναι το παράδειγμα του νοσοκομείου Παπαγεωργίου, το οποίο ξεκίνησε την εφημερία του, τη Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου χωρίς διαθέσιμη κλίνη ΜΕΘ ενώ στη συνέχεια υπήρξε μόλιε ένα κρεβάτι εντατικής ελεύθερο. «Ήδη έχουν εξαντληθεί οι κλίνες εντατικής θεραπείας, 43 ασθενείς νοσηλεύονται και υπάρχει μία κενή ενώ πάνω από 170 ασθενείς νοσηλεύονται σε απλές κλίνες», σημείωσε από νωρίς ο Χρήστος Παπαστεργίου, γιατρός στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου» στην κάμερα του Open,

Από την πλευρά του  ο γ.γ. του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», Αλέξανδρος Μανωλίτσας ανέφερε: «Όλες οι τελευταίες εφημερίες μας είναι δύσκολες. Αναγκαζόμαστε πλέον σχεδόν σε κάθε εφημερία να ανοίγουμε μια νέα κλινική Covid».

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Open, στην εφημερία που ολοκληρώθηκε σε «ΑΧΕΠΑ» και «Γεώργιος Γεννηματάς» οι εισαγωγές ήταν πάνω από 70 και τα κρεβάτια για Covid δυσεύρετα. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν αυτά αδειάζουν, γεμίζουν αμέσως ακόμα και με ασθενείς πολύ μικρούς σε ηλικία.

Ο Πέτρος Κετικίδης, γραμματέας της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρθηκε στην περίπτωση της διασωλήνωσης ενός 37χρονου ασθενούς με κορονοϊό, ενώ η διευθύντρια της ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ περιέγραψε στο Πρώτο Πρόγραμμα, τους δραματικούς διαλόγους που έχει καθημερινές με ασθενείς που βρίσκονται στο όριο της διασωλήνωσης. «Μήπως δεν πρέπει να διασωληνωθώ; Μήπως αν με αφήσουν με αυτό το μηχάνημα; Να περιμένουμε λίγο ακόμα;» είναι ορισμένες από τις, γεμάτες αγωνία, ερωτήσεις των ασθενών. «Αυτοί που είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση μας λένε: “Σας παρακαλώ κοιμίστε με, λυτρώστε με, να κοιμηθώ, να με βοηθήσετε” αναφέρει η κυρία Ελένη Γκέκα.

Διάγγελμα Μητσοτάκη: Τι θα πει για κορoνοϊό, παράταση lockdown και Χριστούγεννα

Νοσοκομείο εκστρατείας στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο

Την ίδια ώρα, στο πάρκινγκ του 424 Στρατιωτικού Νοσοκομείου στήνεται νοσοκομείο εκστρατείας, το οποίο θα ενισχύσει τις δομές υγείας της Θεσσαλονίκης. Στην συγκεκριμένη κινητή μονάδα ειδικών αποστολών, την οποία  επιθεώρησε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, έχουν στηθεί 50 κλίνες Covid και άλλα δύο κρεβάτια ΜΕΘ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο.

«Αυτό το κινητό νοσοκομείο  δημιουργείται για κάποια πολύ δύσκολη κατάσταση και στο πλαίσιο του σχεδιασμού που πάντα οι Ε.Δ έχουν, εξετάζοντας και προγραμματίζοντας την επόμενη ημέρα», τόνισε ο κ. Στεφανής.

Απογοητευτική η ανταπόκριση των ιδιωτών γιατρών

Ενώ στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης επικρατούν «συνθήκες πολέμου», ελάχιστη ήταν οι ανταπόκριση των εξειδικευμένων ιδιωτών γιατρών που προσφέρθηκαν να βοηθήσουν σε αυτή τη μάχη, γεγονός που επιβεβαίωσε νωρίτερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. «Μόνο 8 γιατροί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του υπουργείου Υγείας. Είναι ένας αριθμός απογοητευτικός», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στ. Πέτσας: Όπως είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα, φαίνεται ότι ο αρχικός στόχος για άνοιγμα στις 30 Νοεμβρίου δεν είναι ρεαλιστικός

Προειδοποίηση ειδικών για 3ο κύμα μετά τα Χριστούγεννα

Έντονες είναι οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων για συνέχιση της πίεσης στο ΕΣΥ και μετά τα Χριστούγεννα, όποτε και αναμένεται και 3ο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, το οποίο θα ακολουθήσει ένα ενδεχόμενο άνοιγμα της αγοράς πριν από τις γιορτές.

«Θα φέρει και 3ο κύμα ο Γενάρης. Μετά τα Χριστούγεννα θα ξαναέχουμε έξαρση κι εκεί το ζήτημα είναι ότι θα πρέπει να έχουμε ένα πλάνο οργανωμένο να το αντιμετωπίσουμε», δήλωσε στον Real Fm ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ενώ σύμφωνα με την Ματίνα Παγώνη, περιμένουμε το 3ο κύμα «μετά τα Χριστούγεννα, στις αρχές Ιανουαρίου», ενώ σύμφωνα με την ίδια το επόμενο κύμα ενδέχεται να είναι χειρότερο από το τωρινό.

15 κρούσματα στο Νοσοκομείο Ρόδου – Για «Υγειονομική βόμβα» κάνουν λόγο οι εργαζόμενοι

15 ασθενείς με covid-19 νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, εκ των οποίων ενώ ένα άτομο είναι διασωληνωμένο και αναμένεται να μεταφερθεί σε Νοσοκομείο αναφοράς. «Στην κομματική ταυτότητα των εργαζομένων», αποδίδει τις καταγγελίες του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Ρόδου, ότι «αυτό μετατρέπεται σε υγειονομική βόμβα με ανυπολόγιστες συνέπειες», ο διοικητής του Νοσοκομείου, Γρηγόρης Ρουμάνης μιλώντας στην ΕΡΤ Νοτίου Αιγαίου. Ο Σύλλογος Εργαζομένων αναφέρει, πως «στην Α΄ Χειρουργική κλινική , λόγω κρουσμάτων σε προσωπικό, έχουν ανασταλεί όλα τα χειρουργεία, ενώ σε αναστολή λόγω κρούσματος είναι και το γαστρεντερολογικό τμήμα. Παράλληλα υπολειτουργεί μετά τον εντοπισμό κρούσματος το αιμοδυναμικό τμήμα του Νοσοκομείου.» Στην ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων γίνεται επίσης ιδιαίτερη αναφορά «στην Καρδιολογική Κλινική και στη Μονάδα Εμφραγμάτων, όπου βρέθηκαν θετικοί στον ιό τρεις ασθενείς και τρεις άτομα προσωπικό, ενώ εν αναμονή των αποτελεσμάτων των τεστ, στα οποία υποβλήθηκαν, βρίσκεται το προσωπικό της Β΄ Παθολογικής, που ήρθε σε επαφή με τρεις ασθενείς, οι οποίοι ήταν θετικοί στον ιό.» «Προβλήματα υπάρχουν, παραλείψεις υπάρχουν, το Νοσοκομείο όμως παραμένει ασφαλές και αξιόπιστο» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ρουμάνης.

Π. Λιγοξυγκάκης: Ο γενικός πληθυσμός θα εμβολιαστεί μετά το Πάσχα

Lockdown: Πότε ανοίγουν καταστήματα παιχνιδιών και χριστουγεννιάτικων ειδών – Η πιθανή ημερομηνία

Δεδομένη είναι όπως όλα δείχνουν η παράταση του lockdown μετά τις 30 του μήνα.

Κυβέρνηση και ειδικοί δεν έχουν πάρει μέχρι στιγμής οριστικές αποφάσεις, με τις συζητήσεις και τις προτάσεις που προκύπτουν σε συσκέψεις να αποτελούν περισσότερο «σχέδια επί χάρτου».

Αναλυτικότερα, όσον αφορά στο άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, ερωτηθείσα σχετικά στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, η Νίκη Κεραμέως ανέφερε πως οριστικές αποφάσεις δεν έχουν παρθεί, με πληροφορίες εντούτοις να επισημαίνουν ως ημερομηνία – στόχο για αυτό την 7η Δεκέμβρη.

Η παραπάνω ημερομηνία φαίνεται να ισχύει για παιδικούς σταθμούς αλλά και για την λειτουργία καταστημάτων παιχνιδιών και χριστουγεννιάτικων ειδών, με την απόφαση αυτή να υποδεικνύει παράλληλα και την αναγκαιότητα τόνωσης της ψυχολογίας των πολιτών μέσω του ανοίγματος της αγοράς.

Ημερομηνία – «κλειδί» για την σταδιακή άρση του lockdown θεωρείται ωστόσο και η 14η Δεκεμβρίου, οπότε και στόχος είναι, χωρίς να θεωρείται δεδομένο, το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Ειδικά για τις αγορές πάντως κρίνεται απαραίτητη προηγουμένως η κατάρτιση ενός ειδικού σχεδίου όσον αφορά στον τρόπο λειτουργίας των εμπορικών κέντρων, τα οποία και προσελκύουν πλήθος κόσμου.

Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει πάντως η λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και μπαρ, με βέβαιο να είναι σε κάθε περίπτωση το σενάριο πως εάν υπάρξει άνοιγμα αυτό θα γίνει κάτω από πολύ συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις.

 Παγώνη: Μάσκες έως το καλοκαίρι – «Όχι» στο άνοιγμα των σχολείων

Ακόμα και με το εμβόλιο, η κατάσταση με την πανδημία του κορoνοϊού θα είναι πολύ δύσκολη για τους επόμενους μήνες και θα είμαστε με μάσκες έως και το καλοκαίρι, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη. Όπως σημείωσε μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 «υπάρχει στο βάθος του τούνελ λίγο φως, αλλά έχουμε δύσκολο δρόμο μπροστά μας. Ακόμη και αν σταθεροποιηθούν τα κρούσματα, οι αριθμοί των θανάτων και των διασωληνωμένων αργούν να δείξουν κάτι αισιόδοξο».
Για την άρση των lockdown, δεν έκρυψε την ανησυχία της ότι είναι πιθανό να παραταθεί, καθώς ακόμα η κατάσταση δεν έχει σταθεροποιηθεί, σημείωσε όμως ότι είναι σημαντικό να κινηθεί η αγορά για λόγους οικονομίας. Για τα σχολεία, εξέφρασε την άποψη ότι δεν έχει νόημα να ανοίξουν για μία εβδομάδα, καθώς υπάρχει το πρόβλημα της κινητικότητας των γονιών και των παππούδων που θα κάνουν μετακινήσεις και θα προκαλούν συνωστισμούς. «Μετά τις γιορτές ας ανοίξουν τα σχολεία» είπε χαρακτηριστικά. Προειδοποίησε δε ότι ένα τρίτο κύμα πάντα έρχεται στις πανδημίες και συνήθως, είναι πιο ήπιο από το δεύτερο. «Για να γίνει όμως αυτό, να είναι πιο ήπιο, πρέπει να προσέξουμε ειδικότερα στις γιορτές» υπογράμμισε.
Η κ. Παγώνη υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη να στηριχθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας με ένταξη γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ για το εμβόλιο εκτίμησε ότι θα αρχίσουν να εμβολιάζονται οι ομάδες του πληθυσμού, με πρώτους τους υγειονομικούς τον Ιανουάριο. Στη συνέχεια, όπως είπε θα υπάρξει και δεύτερη δόση και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα εμβολιαστεί μέχρι τον Ιούνιο το 50% με 60% με την προοπτική όμως να είναι αποδοτική η όλη διαδικασία έναντι του ιού από του χρόνου το φθινόπωρο. Μέχρι το καλοκαίρι του 2021 θα πάμε με μάσκα, τόνισε με έμφαση η κ. Παγώνη, ενώ απέρριψε τον ισχυρισμό του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια ότι δεν επιβλήθηκε η χρήση μάσκας νωρίτερα στον πληθυσμό λόγω ζέστης. «Δεν είναι απάντηση αυτή» είπε χαρακτηριστικά σχολιάζοντας την απάντηση που έδωσε ο κ. Κικίλιας, τονίζοντας ότι «τον Σεπτέμβριο δεν έκανε ζέστη και μπορούσε να εφαρμοστεί».

Δόθηκαν μονοκλωνικά αντισώματα στον Αρχιεπίσκοπο Η κ. Παγώνη τόνισε ότι είναι αισιόδοξα τα νέα για τη θεραπεία και χαρακτήρισε σημαντική την εξέλιξη της έρευνας για τα μονοκλωνικά αντισώματα. Είναι μάλιστα, αυτό που χορηγήθηκε και στον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τράμπ σημείωσε, ενώ επιβεβαίωσε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι τέτοια θεραπεία δόθηκε και στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. «Παράλληλα, συνεχίζεται η μελέτη της θεραπείας πλάσματος, που έχει ξεκινήσει από τη χώρα μας», πρόσθεσε.

Θετικός στον κορονοϊό ο προπονητής της Εθνικής Ελλάδας ποδοσφαίρου

Γεραπετρίτης: Εάν είχαμε 5.000 ΜΕΘ θα είχαμε και μεγαλύτερο αριθμό νεκρών

Εξαιρετικά δύσκολη είναι η άρση του lockdown τη Δευτέρα, εκτίμησε ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Ο υπουργός Επικρατείας μιλώντας στην ΕΡΤ, έκανε γνωστό ότι θα πάμε σε σταδιακή άρση των μέτρων. Προτεραιότητα θα έχει το άνοιγμα των σχολείων. Σε ό, τι αφορά στα τυχόν λάθη της κυβέρνησης, ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι ενδεχομένως έπρεπε να ληφθούν καθολικά μέτρα νωρίτερα. Για τις ΜΕΘ ο Γώργος Γεραπετρίτης επισήμανε: «Έγινε μια τιτάνια προσπάθεια για να ενδυναμωθεί το ΕΣΥ και οι ΜΕΘ, είχαμε 557 όταν αναλάβαμε και φτάσαμε τις 1.230 ΜΕΘ.

Αν με ρωτάτε, προφανώς θα θέλαμε να είχαμε και 2.000 και 3.000 και 5.000 ΜΕΘ. Να έχουμε όμως υπόψιν και αυτό είναι πολύ κρίσιμο να το επισημάνουμε ότι οι ΜΕΘ δεν είναι η λύση του ζητήματος. Θα πρέπει πρώτα από όλα να προφυλασσόμαστε οι ίδιοι ώστε να μην χρειάζεται να προσφεύγουμε τις ΜΕΘ. Γιατί το λέω αυτό: αν υποθέσουμε ότι είχαμε 5.000 ΜΕΘ αυτό θα σήμαινε κατά τη φυσιολογική φορά των πραγμάτων ότι θα είχαμε έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό νεκρών, γιατί η θνητότητα μέσα στις μονάδες είναι περίπου στο μισό, 45-50%.

Άρα σκοπός δεν είναι να μεγιστοποιήσουμε εκείνους που μένουν στην ειδική θεραπεία σκοπός μας είναι να απομειώσουμε το φαινόμενο τηρώντας τα μέτρα και προσπαθώντας όσο το δυνατόν να έχουμε μια κοινωνική αποστασιοποίηση». Για την ενίσχυση της Aegean με 120 εκατομμύρια, ο κ. Γεραπετρίτης υποστήριξε ότι η εταιρία έχει όλα τα χαρακτηριστικά του εθνικού αερομεταφορέα. Στο μέτρο που η χώρα μας είναι μια τουριστική χώρα, ο εθνικός αερομεταφορέας αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την επιβίωση της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας, σημείωσε ο υπουργός.Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες στηρίζονται οι εθνικοί αερομεταφορείς. Εφόσον πάνε καλά τα πράγματα, η ελληνική κυβέρνηση θα έχει δικαιώματα πάνω στην εταιρεία.

Κατέληξε από κορονοϊό 54χρονη νοσηλεύτρια στη Θεσσαλονίκη – Τι καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ

Βαριές είναι οι απώλειες, για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας μας, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορονοϊού. Ακόμη ένα μέλος του υγειονομικού προσωπικού σε δημόσιο νοσοκομείο έχασε την ζωή του από τον φονικό ιό. Πρόκειται για μια νοσηλεύτρια 54 χρονών από το νοσοκομείο της Δράμας που νοσηλευόταν στη ΜΕΘ νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), που έκανε γνωστό τον θάνατό της απέστειλε συλλυπητήρια στους συναδέλφους και τους οικείους της νοσηλεύτριας, καταγγέλλοντας ωστόσο «λάθη και παραλείψεις» που οδήγησαν σε μεγάλη διασπορά εντός του νοσοκομείου.

«Ξέφυγε η κατάσταση»

«Μαζί με τη θλίψη υπάρχει και οργή. Για τα λάθη και τις παραλείψεις που οδήγησαν σε μεγάλη διασπορά του ιού εντός του νοσοκομείου» αναφέρει ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ. Σύμφωνα με τον ίδιο, άλλη μια νοσηλεύτρια 52 χρονών από το ίδιο νοσοκομείο δίνει τη μάχη για τη ζωή στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης και είναι διασωληνωμένη.

Είχε βρεθεί θετική η κόρη της που γέννησε με καισαρική στο νοσοκομείο και η οποία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ κόλλησε στο νοσοκομείο. Επίσης, ακόμη δύο μέλη του υγειονομικού προσωπικού από το νοσοκομείο Δράμας μεταφέρθηκαν με σοβαρά συμπτώματα στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Πρόκειται για έναν τραυματιοφορέα και μια διοικητική υπάλληλο. Τέλος, κάνει γνωστό πως συνολικά 70 υγειονομικού υπάλληλοι νοσούν στο νοσοκομείο Δράμας. «Ξέφυγε η κατάσταση με σημαντικές ευθύνες στην κακή διαχείριση των περιστατικών που οδήγησε σε μεγάλη διασπορά του ιού εντός του νοσοκομείου» καταλήγει, ο κ. Γιαννάκος.

Πέτσας: Το σχέδιο για τη σταδιακή άρση των μέτρων και το «άδειασμα» σε Γεωργιάδη

Γώγος: Προσπαθούμε να «σώσουμε» τα Χριστούγεννα

Προσπάθεια να «σωθούν» τα Χριστούγεννα εν μέσω πανδημίας κορονοιού, γίνεται σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος τονίζοντας πως δεν μπορούμε να βγούμε από το Lockdown στις 30/11, όπως και είναι προγραμματισμένο θεωρητικά. «Ο,τι μπορεί να σωθεί θα σωθεί προφανώς,  αρκεί να είναι με ασφάλεια αυτή είναι όλη η διαδικασία» είπε συγκεκριμένα και σχολίασε πως η στρατηγική είναι να μπορέσουμε να κρατήσουμε σε ικανοποιητικό επίπεδο την νόσο ώστε η νοσηλεία ασθενών να είναι ελεγχόμενη και η επιδημιολογική καμπύλη να κρατηθεί κάπως χαμηλά. Υπάρχει μια κάμψη- επιπέδωση της καμπύλης τις τελευταίες μέρες και φαίνεται ότι αυτό θα διατηρηθεί, τόνισε ο καθηγητής σχολιάζοντας πως κάτι τέτοιο είναι καιρός να συμβεί.

Όπως ανέφερε ο κος Γώγος εκτιμά και ελπίζει σταδιακά να πέσουμε κάτω από τα 2000 κρούσματα ημερησίως. «Η πίεση στο σύστημα είναι μεγάλη» υπογράμμισε παράλληλα εξηγώντας πως υπάρχει μεγάλη συρροή ασθενών που είναι αποτέλεσμα της προηγούμενης επιδημικής αύξησης ασθενών στη χώρα μας επομένως η παράμετρος αυτή λαμβάνεται σοβαρά υπ’ όψιν. Φυσικά και δεν είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε από Δευτέρα, δήλωσε ο καθηγητής επισημαίνοντας  πως αυτό πλέον αποτελεί παραδοχή όλων.

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής διατύπωσε την εκτίμηση πως χρειάζεται τουλάχιστον μια εβδομάδα επέκτασης των περιορισμών προκειμένου να παγιωθεί όποια επιπέδωση της καμπύλης παρατηρηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες. Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον κο Γώγο αναφορικά με το άνοιγμα το σχολείων, προτεραιότητα θα πρέπει να έχουν ενδεχομένως τα δημοτικά και εν συνεχεία τα γυμνάσια και τα λύκεια.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς σχετικά ο καθηγητής τόνισε πως δεν μπορεί να δώσει σαφή απάντηση αφού πρώτα θα πρέπει να γίνουν συζητήσεις στην επιτροπή. ” Θα δούμε τα δεδομένα που υπάρχουν. Είναι γεγονός πως τα σχολεία είναι η πιο ασφαλής περιοχή για την μετάδοση του ιού ιδιαίτερα τα δημοτικά.. Μπορεί να αρχίσουμε πρώτα με τα δημοτικά σιγά-σιγά και μετά να ανοίξουν γυμνάσια και λύκεια. Αυτό θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από την επίπτωση των κρουσμάτων.” κατέληξε.

Μεγάλη η διασπορά του ιού στην Μαγνησία – Στα όρια του το νοσοκομείο του Βόλου

Κραυγή αγωνίας για τις αντοχές του νοσοκομείου του Βόλου εξέπεμψε ο νευροχειρούργος και μέλος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Μαγνησίας, Νίκος Χαυτούρας. Μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο γιατρός τόνισε πως η περιοχή του Βόλου βρίσκεται στο «κόκκινο επιδημιολογικά», κάνοντας λόγο για μεγάλη διασπορά του ιού στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας. «Πολλοί οι λόγοι της διασποράς. Πριν το lockdown έρχονταν στον Βόλο πολλοί Λαρισαίοι. Ερχόταν πολύς κόσμος γενικά. Ταυτόχρονα, λόγω της μεγάλης υποστελέχωσης του νοσοκομείου αλλά και του φόβου που επικρατεί στον κόσμο, πολλοί ασθενείς έρχονται στο νοσοκομείο όταν είναι ήδη σε άσχημη κατάσταση. Καθυστερούν και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να διασπείρουν τον ιό στο περιβάλλον τους» σημείωσε. Τόνισε, μάλιστα, πως ένα Σαββατοκύριακο που η Λάρισα ήταν σε καραντίνα και ο Βόλος ανοιχτός, προ του ολικού lockdown, 15.000 Λαρισαίοι επισκέφθηκαν την πρωτεύουσα της Μαγνησίας. «Φτάσαμε ταβάνι…» «Τα πράγματα έχουν στενέψει» τόνισε ο γιατρός σε ότι αφορά τις αντοχές του νοσοκομείου του Βόλου. «Οι κλινικές μετατρέπονται σε covid. Είναι περιορισμένα τα περιθώρια σε χώρο. Οι στρατιωτικές σκηνές που στήθηκαν έξω από το νοσοκομείο είναι ιατρεία για περιστατικά covid» πρόσθεσε. «Δεν έχει δυνατότητες το νοσοκομείο. Φτάσαμε ταβάνι. Δεν έχουμε προσωπικό. Έχουμε φτάσει στα όριά μας. Όλοι να βοηθήσουμε και να επιστρατευτούμε. Να στηρίξουμε το ΕΣΥ. Είναι μονόδρομος. Να καταλάβει η πολιτεία και να στηρίξει το νοσοκομείο» υπογράμμισε με νόημα.

Βασιλακόπουλος: Δεν αποδίδουν τα μέτρα όπως θα θέλαμε – Λιανεμπόριο με ραντεβού

Βατόπουλος: Κλειστές εκκλησίες τα Χριστούγεννα

Αισιόδοξος ότι τα Χριστούγεννα θα είναι «λίγο καλύτερη», η κατάσταση στο μέτωπο του κορονοϊού, εμφανίστηκε – μιλώντας στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA ο καθηγητής Μικροβιολογίας Σχολής Δημόσιας Διοίκησης του παν. Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση για την τήρηση των μέτρων και από τους ηλικιωμένους και από τους νέους, ζητώντας επιπλέον από τους νέους «να προστατεύσουν τις μεγαλύτερες ηλικίες». Δίνοντας το στίγμα των επόμενων ημερών είπε χαρακτηριστικά ότι «αυτό τον χειμώνα θα τον περάσουμε λίγο κλειστά», τόνισε ότι η Βρετανία δεν είναι παράδειγμα προς μίμηση και εξέφρασε το φόβο ότι «στην επαρχία δεν έχουν συνειδητοποιήσει την κατάσταση».

«Τον χειμώνα θα τον περάσουμε κλειστά» Αναλυτικότερα και αναφορικά με το αν θα χαλαρώσουμε λίγο την περίοδο των γιορτών, ο κ. Βατόπουλος είπε ότι «Αν ελαττωθούν τα κρούσματα θα αρχίσει να ελαττώνεται και η πίεση στο σύστημα υγείας. Έχουμε ένα μήνα ακόμα, θέλω να πιστεύω ότι τα Χριστούγεννα θα είναι λίγο καλύτερη η κατάσταση. Τα 500-600 κρούσματα είναι ένας αριθμός, όπως είναι και η θετικότητα των κρουσμάτων στα τεστ που γίνονται που τώρα είναι γύρω στο 10%, και η εξάπλωση του ιού σε όλη την Ελλάδα. Φοβάμαι ότι ενώ στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη τα μέτρα τηρούνται πιο σοβαρά, δεν είμαι σίγουρος αν στην επαρχία έχουν συνειδητοποιήσει την κατάσταση».

«Φοβάμαι ότι αυτό τον χειμώνα θα τον περάσουμε κάπως κλειστά. Ευελπιστούμε όλοι στο εμβόλιο αλλά αυτό το χειμώνα οι μετακινήσεις πρέπει να είναι πολύ περιορισμένες και με όλες τις προφυλάξεις», συνέχισε ο ίδιος. «Στην Ελβετία και στη βόρεια Ιταλία η πανδημία ξεκίνησε από τα χειμερινά resort. Νομίζω να κάνουμε υπομονή και αυτή τη χρονιά. Προφανώς υπάρχουν προβλήματα, υπάρχουν κλάδοι της οικονομίας που πιέζονται, όλοι πιεζόμαστε. Βλέπετε ότι κράτη και έθνη που δεν το πήραν σοβαρά είχαν πολύ περισσότερα θύματα», είπε. «Η Βρετανία δεν είναι παράδειγμα προς μίμηση» Σχολιάζοντας το γεγονός ότι στη Βρετανία σχεδιάζουν να ανοίξουν ακόμα και τα μπαρ, ο κ. Βατόπουλος είπε «Κάθε κράτος, κάθε κοινωνία έχει τους δικούς της ρυθμούς. Η Βρετανία δεν είναι και παράδειγμα προς μίμηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Νομίζω ότι κάθε κοινωνία προσπαθεί το ίδιο πράγμα.

Προσπαθεί το δεκαήμερο των Χριστουγέννων τα πράγματα να είναι λίγο πιο χαλαρά. Υποθέτω ότι το ίδιο θα κάνουμε και εμείς». Σχολιάζοντας τα περί τρίτου κύματος της πανδημίας, ο κ. Βατόπουλος είπε «Τα νοσήματα αυτά πάντα μεταδίδονται με κύματα και αν δεν ληφθούν μέτρα, αρρωσταίνει πολύς κόσμος, αποκτάται κάποια ανοσία, πέφτουν τα κρούσματα, χαλαρώνει ο κόσμος και αυξάνονται πάλι τα κρούσματα. Είναι πάντα κυματιστό το επιδημικό κύμα. Είναι λογικό να περιμένει κανείς αν υπάρχει τώρα ελάττωση, μετά από λίγο να έχουμε αύξηση. Ας μην σκεφτόμαστε το τρίτο κύμα, ας ξεμπερδέψουμε με το δεύτερο». Οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές τα Χριστούγεννα; «Οι εκκλησίες, όπως και άλλοι χώροι συνωστισμού, θα είναι κλειστές λογικά τα Χριστούγεννα», απαντά ο κ. Βατόπουλος. «Αν το δει κανείς στατιστικά, οι μεγάλοι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερο ποσοστό θνητότητας και βαριάς νόσου.

Επειδή αρρωσταίνουν όμως πολύ περισσότεροι νέοι, σε απόλυτους αριθμούς βλέπουμε πολλά περιστατικά ανάμεσα στους νέους. Βλέπουμε όμως τώρα αναλογικά να αυξάνεται και στους ηλικιωμένους το νόσημα, άρα θα έχουμε και αναλογικά πιο βαριά περιστατικά. Συνεπώς τα μέτρα πρέπει να λαμβάνονται και από τους ηλικιωμένους και από τους νέους, και πρέπει οι νέοι να προστατεύσουν τις μεγαλύτερες ηλικίες».

Θετικός στον κορονοϊό ο υπουργός Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκης

Θετικός στον κορονοϊό διαγνώστηκε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας 23 Νοεμβρίου. Όπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου, η κατάσταση της υγείας του κ. Πλακιωτάκη είναι καλή, παραμένει στο σπίτι του και ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του ΕΟΔΔΥ.

«Καμπανάκι» ειδικών για τρίτο κύμα της πανδημίας – Πώς θα αντιμετωπιστεί

Πηγές: ethnos.gr, newsbomb.gr, CNN, skai.gr, ΑΠΕ, in.gr, ANT1, MEGA, OPENTV,

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα