Εκθέσεις

Γιατρομανωλάκης: Ο πολιτισμός πρέπει να μείνει όρθιος

''Μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί πάνω από 400 εκ. ευρώ στον κλάδο''

Parallaxi
γιατρομανωλάκης-ο-πολιτισμός-πρέπει-716257
Parallaxi
Εικόνα: Facebook

Μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού για να παραμείνει όρθιος ο πολιτισμός που επλήγη από την πανδημία του κορωνοϊού έστειλε μέσω της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης.

Μιλώντας στο TV100, ο κ. Γιατρομανωλάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τους ανθρώπους του πολιτισμού, ζήτησε ωστόσο και από όσους επιθυμούν να μείνουν ανοιχτοί οι χώροι πολιτισμού, να λειτουργήσουν υπεύθυνα.

“Μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί πάνω από 400 εκ. ευρώ στο κομμάτι της στήριξης του κλάδου κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μέσα από πολλούς τρόπους. Υπάρχουν και projects υποστήριξης τα οποία συνεχίζονται. Όσο συνεχίζεται η πανδημία και όσο επηρεάζει τη λειτουργία του πολιτισμού, τόσο και μεις θα στηρίζουμε τον κλάδο στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων. Προσπαθούμε να κρατάμε ανοιχτούς τους χώρους, αλλά αυτό προϋποθέτει ότι όλοι νοιαζόμαστε να πάμε σε μια επόμενη ημέρα η οποία δεν θα είναι ίδια με την προηγούμενη, την προ κορωνοϊού.

”Για να φτάσουμε όσο πιο κοντά γίνεται, πρέπει να μεσολαβήσει το κομμάτι του εμβολιασμού” τόνισε ο υφυπουργός πολιτισμού.

Ο κ. Γιατρομανωλάκης πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την έναρξη του 62ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το οποίο σηκώνει απόψε αυλαία. Ο ίδιος σημείωσε ότι ο σημαντικός αυτός θεσμός έμεινε ζωντανός ακόμη και την περίοδο της πανδημίας “και με τη στήριξη του ΥΠΠΟ αλλά και με ευρηματικούς τρόπους που βρήκε το ίδιο το Φεστιβάλ”.

Χαρακτήρισε δε τον ψηφιακό μετασχηματισμό και της συγκεκριμένης διοργάνωσης ένα κομμάτι της προίκας που μας άφησε ο κορωνοϊός, το οποίο, όπως είπε, πρέπει να διατηρήσουμε.

Ο κ. Γιατρομανωλάκης αναφέρθηκε επίσης στις δράσεις στήριξης του ελληνική κινηματογράφου, αλλά και στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται για τη σύσταση κρατικής σχολής κινηματογράφου στη χώρα μας, στα πρότυπα της Γαλλικής Fémis. ‘Ήδη έχουμε εξασφαλίσει ένα κονδύλι 8 εκ. ευρώ το οποίο θα διατεθεί στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, μέσα από το οποίο θα ενισχύσουμε το κομμάτι της ανάπτυξης των ελληνικών ταινιών. Ωστόσο και κάτι άλλο που διαπιστώσαμε είναι το εξής: Αυτή τη στιγμή υπήρχε μεγάλη ζήτηση για συνεργεία και ανθρώπους έμπειρους στην Ελλάδα- μεγαλύτερη από την προσφορά- που θα μπορούσαν να εργαστούν σ’ αυτές τις παραγωγές.

Με αφορμή αυτό ξεκινήσαμε ήδη μια διαδικασία και έχουμε εντάξει τη σύσταση μιας κρατικής σχολής κινηματογράφου που θα είναι για τα τεχνικά επαγγέλματα του κλάδου. Στόχος είναι αφενός να βγάλουμε τη νέα γενιά επαγγελματιών, αφετέρου να κάνουμε μια διαρκή μετεκπαίδευση των επαγγελματιών που θα προχωρήσει άμεσα.

Πήγα πριν έναν μήνα στο Παρίσι όπου βρίσκεται η Fémis, μια αντίστοιχη σχολή στιο Παρίσι, με την οποία θα συνεργαστούμε για τον σχεδιασμό της ελληνικής σχολής” τόνισε ο υφυπουργός Πολιτισμού.

Διαβάστε επίσης:

Ν. Παπαγιάννης: H χώρα μας ντρέπεται για την λέξη ”πολιτισμός”

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα