Ελλάδα

Γνώριζαν ή όχι στη ΝΔ, για τις δραστηριότητες Πάτση;

Δεν παραδίδει την έδρα – Αναμένεται συνέχεια των αποκαλύψεων - Παραιτήθηκε ο επικεφαλής των ΕΛΤΑ - Έρευνα από το Υπεραταμείο - Επίθεση από ΣΥΡΙΖΑ

Parallaxi
γνώριζαν-ή-όχι-στη-νδ-για-τις-δραστηριό-914477
Parallaxi

Σαρωτικές είναι οι αποκαλύψεις για τον πρώην πλέον βουλευτή της ΝΔ Ανδρέα Πάτση, ο οποίος κάτω από την κατακραυγή για τις δραστηριότητες του με τα κόκκινα δάνεια διαγράφηκε από το κόμμα του.

Ο ίδιος εμφανίζεται αμετανόητος και αρνείται να παραδώσει την έδρα του και θα μείνει ανεξάρτητος ενώ οι πληροφορίες από το γαλάζιο στρατόπεδο αναφέρουν ότι η δραστηριότητα του βουλευτή και η ύπαρξη θυγατρικής που ασχολούνταν με τη διεκδίκηση ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων φαίνεται να ήταν γνωστή από παλιά, όπως δείχνουν δημοσιεύματα προ ετών.

Εκτιμάται δε ότι τουλάχιστον δεν θα μπορούσε να είναι άγνωστη στο κόμμα του και δη στην ηγεσία και στο επιτελείο της ΝΔ, όταν πληροφορίες αναφέρουν πως από το 2016, ο Α. Πάτσης, δηλώνει πολιτικός φίλος της οικογένειας Μητσοτάκη, με στενές σχέσεις με την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Βαγγέλη Μαρινάκη.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η διαδρομή του Α. Πάτση προς τη Βουλή και η ανάδειξη σε υποψήφιο και τελικά η εκλογή του στα έδρανα, δεν ήταν άσχετη με τις οικονομικές δραστηριότητες τους για τις οποίες φρόντισε να εξασφαλίσει το σωσίβιο των προνομίων της βουλευτικής καρέκλας δηλαδή την ασυλία τη φύλαξη κ.λπ.

Εκ των πραγμάτων δηλαδή τίθεται το ερώτημα γιατί ο κ. Πάτσης εντάχθηκε στα ψηφοδέλτια της ΝΔ, αν οι δραστηριότητες του με τα κόκκινα δάνεια ήταν γνωστές στο κόμμα της ΝΔ; Και τελικά μήπως δεν παραδίδει την έδρα προκειμένου να ωφεληθεί από την ασυλία της βουλευτικής έδρας;

Υπάρχει επίσης και μία «λεπτομέρεια» που επίσης εγείρει πολλά ερωτήματα για τον ρόλο του Α. Πάτση στη ΝΔ: ο γιος του, Πάρης Πάτσης που είναι μόλις 30 ετών και στέλεχος της ΝΔ έχει οριστεί αρμόδιος για το «Τομέα Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων» ενώ την ίδια ώρα συμμετέχει επίσης στο ΔΣ της Lyktos του Μιχάλη Σάλλα.

Πληροφορίες δε αναφέρουν ότι ο Α. Πάτσης – ο πατήρ – για χρόνια συνεργαζόταν με την Τράπεζα Πειραιώς επί Σάλα, στο χώρο των εισπράξεων και αξιολογήσεων των εμπορικών απαιτήσεων ενώ η εισπρακτική εταιρία του Πάτση η «ΠΛΑΤΩΝ ΤΙΤΛΟΠΟΙΗΣΕΙΣ», με μετοχικό κεφάλαιο μόλις 60.000 ευρώ, είχε αγοράσει τον Σεπτέμβριο του 2010 από την Τράπεζα Πειραιώς χαρτοφυλάκιο απαιτήσεων ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ».

Να θυμίσουμε ότι πρώην πια βουλευτής της ΝΔ, Ανδρέας Πάτσης, φαίνεται πως αγόραζε μέσω εταιρειών του εξωτερικού κόκκινα δάνεια στο 1/15 της αξίας τους, στήνοντας μια μπίζνα κερδοσκοπίας. Η καταγγελία συνοδεύεται και από άλλα ζητήματα σχετικά με τους ισολογισμούς των εταιρειών και το πόθεν έσχες του κ. Πάτση. Η ερώτηση είναι: χρειάζεται η καταγγελία βουλευτή της αντιπολίτευσης -του κ. Πολάκη στην προκειμένη- για να εντοπιστεί κάτι τέτοιο για έναν εν ενεργεία βουλευτή;

Πάντως από την πλευρά της ΝΔ, στελέχη του κόμματος που γνωρίζουν το παρασκήνιο σχολίασαν πως «η υπόθεση είναι δυναμική», υπονοώντας, προφανώς ότι οι αποκαλύψεις θα έχουν και συνέχεια και θα τροφοδοτήσουν νέο, σκληρό γύρο αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση.

  • Ο επικεφαλής των ΕΛΤΑ Γιώργος Κωνσταντόπουλος παραιτήθηκε για λόγους προσωπικής ευθιξίας

Ντόμινο εξελίξεων έχουν προκαλέσει οι καταγγελίες για αγορά «κόκκινων» δανείων από εταιρεία στην οποία συμμετείχε ο διαγραμμένος πλέον βουλευτής της ΝΔ, Ανδρέας Πάτσης αλλά και τα όσα αναφέρθηκαν περί απευθείας αναθέσεων από τα ΕΛΤΑ. Πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι παραιτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ Γιώργος Κωνσταντόπουλος για λόγους «προσωπικής ευθιξίας».

Είχε προηγηθεί η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσου Ηλιόπουλου, που κατήγγειλε τον ανεξάρτητο πλέον βουλευτή Γρεβενών για απευθείας αναθέσεις σε δύο χρόνια μέσω ΕΛΤΑ. Ειδικότερα, ο κ. Ηλιόπουλος είχε δηλώσει: «Ο κ. Πάτσης όχι μόνο πλουτίζει από κόκκινα δάνεια που αγόρασε στο 1/15 της αξίας τους έναντι 4,3 εκατ. ευρώ, που δεν μπορεί να δικαιολογήσει από το πόθεν έσχες του, αλλά εμφανίζεται να έχει εισπράξει με απευθείας αναθέσεις σε δύο χρόνια από τον κ. Πιερρακάκη μέσω ΕΛΤΑ πάνω από 1 εκατ. ευρώ για νομικές συμβουλές.

Το πλιάτσικο στο δημόσιο χρήμα από τους «άριστους» του κ. Μητσοτάκη δεν έχει προηγούμενο. Η αποπομπή των κ. Πιερρακάκη και Πάτση είναι το ελάχιστο που πρέπει να γίνει. Μετά, περιμένουμε να απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης γιατί καλύπτει τόσες μέρες το πλιάτσικο των εκλεκτών του».

Τα ΕΛΤΑ εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν τα εξής:

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, έχουν συνάψει συμφωνία συνεργασίας με την διεθνή Νομική Εταιρεία DLA Piper UK LLP, για την εκπροσώπησή τους στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς και ιδιαίτερα στην Κομισιόν και την DG Comp.

Η συνεργασία με τον Διεθνή Νομικό Οίκο ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση στα παραπάνω θέματα κατέστη αναγκαία λόγω της ανάγκης συστηματικής υποστήριξης των ΕΛΤΑ σε εξειδικευμένα θέματα Ευρωπαϊκού Δικαίου, Ανταγωνισμού, Καθολικών Υπηρεσιών κλπ. τα οποία προέκυψαν από την έναρξη υλοποίησης των δράσεων μετασχηματισμού της Εταιρείας το 2021.

Ειδικότερα, οι υπηρεσίες για τις οποίες κατέστη αναγκαία η σύμβαση, αφορούν:

1. Τη νομική εκπροσώπηση και υποστήριξη για ζητήματα ευρωπαϊκού δικαίου, δικαίου ανταγωνισμού, δικαίου κρατικών ενισχύσεων, αναφορικά με διαδικασίες ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιων ανεξάρτητων και άλλων διοικητικών Ευρωπαϊκών αρχών ή/και των Ευρωπαϊκών δικαστηρίων, συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά:

-Τον πλήρη χειρισμό της υπόθεσης SA.57982 για την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέτρου αποζημίωσης για ζημία που προκλήθηκε από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19.

-Τον πλήρη χειρισμό της υπόθεσης SA.57538 ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή / και των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων αναφορικά με καταγγελία σχετικά με τυχόν κρατική ενίσχυση υπέρ των ΕΛΤΑ.

-Τον πλήρη χειρισμό της υπόθεσης SA.56616 για την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέτρου αποζημίωσης για την παροχή καθολικής υπηρεσίας και οποιαδήποτε επακόλουθη συναφή διαδικασία.

-Την παροχή νομικών υπηρεσιών για κάθε συναφές θέμα που αφορά τα ανωτέρω.

Η χρονική διάρκεια της Σύμβασης είναι αορίστου χρόνου, τιμολογείται μηνιαίως και σε κάθε περίπτωση μέχρις ολοκληρώσεως των υποθέσεων που αφορούν οι παραπάνω υπηρεσίες.

Η τιμολόγηση των υπηρεσιών, γίνεται με βάση τους επίσημους τιμοκαταλόγους της DLA Piper. Τα δε ποσά των τιμολογίων αποστέλλονται προς πληρωμή από την έδρα της εταιρείας και τις οικονομικές της υπηρεσίες, προς τις οποίες γίνεται και η πληρωμή. Σημειώνεται, δε, ότι όλες οι αποφάσεις πληρωμών, έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο «Πρόγραμμα Διαύγεια», στο πλαίσιο του ν. 3861/2010 και του ν. 4727/2020

Κατά συνέπεια δεν τίθεται ζήτημα αυτοτελών αμοιβών των Ελληνικών Tαχυδρομείων προς τον κ. Πάτση, νόμιμο αντιπρόσωπο της DLA Piper στην Ελλάδα. Η όποια δική του αμοιβή προσδιορίζεται από το πλαίσιο και τους όρους συνεργασίας του με την Νομική Εταιρεία, καταβάλλεται από αυτήν, και βέβαια όχι από τον εκάστοτε πελάτη της.

Παρ’ όλα αυτά, για λόγους προσωπικής ευθιξίας, ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΤΑ κ. Γεώργιος Κωνσταντόπουλος, υπέβαλε την παραίτησή του στο Διευθύνοντα Συμβούλο της ΕΕΣΥΠ Α.Ε., κ. Γρηγόρη Δημητριάδη.

Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για την υπόθεση Πάτση

Συνεχίζει την επίθεσή του ο ΣΥΡΙΖΑ τόσο προς την κυβέρνηση, όσο και προσωπικά προς τον πρωθυπουργό, για την υπόθεση του βουλευτή Ανδρέα Πάτση, παρά τη διαγραφή του από τη ΝΔ.

Προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την υπόθεση του βουλευτή Ανδρέα Πάτση. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι ο βουλευτής διεγράφη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, με απόφαση Μητσοτάκη.

«Ο κ. Μητσοτάκης γνώριζε ότι ο κ. Πάτσης είχε εισπρακτικές και πλούτιζε από κόκκινα δάνεια από τον Φεβρουάριο του 2020, όταν είχε αποκαλυφθεί πρώτη φορά από την εφημερίδα Δημοκρατία και την εφημερίδα Documento», υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωσή του.

Και προσθέτει: «Γνώριζε ότι είχε ρημάξει στις απευθείας αναθέσεις τα ΕΛΤΑ από τον Ιούνιο του 2021, όταν και κατέθεσε σχετική επίκαιρη ερώτηση στον κ. Πιερρακάκη ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, κ. Κάτσης, χωρίς να λάβει ποτέ απάντηση».

Η Κουμουνδούρου αποδίδει βαριές κατηγορίες στον πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας πως «δύο χρόνια γνώριζε και επικροτούσε το πλιάτσικο, αφού δεν έκανε τίποτα», ενώ σημειώνει ότι [το έκανε αυτό], «πολύ απλά γιατί το πλιάτσικο στα ταμεία είναι η κανονικότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

Ζητά αποπομπή Πιερρακάκη

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως, «με καθυστέρηση δύο ετών και μετά από τριήμερη σιωπή έσπευσε τώρα να διαγράψει τον κ. Πάτση, μόνο και μόνο γιατί οι πολίτες έχουν πλέον καταλάβει ότι χιλιάδες σπίτια και πρώτες κατοικίες θα βγουν σύντομα στο σφυρί για χάρη των funds και των τραπεζών».

Στη συνέχεια, στρέφει τα «βέλη» του προς τον υπουργό Ψηφιακής Μεταρρύθμισης, προσθέτοντας πως «ακόμα και έτσι ωστόσο, αφού ο κ. Μητσοτάκης αναγνωρίζει την παρανομία και την ανηθικότητα των πρακτικών του κ. Πάτση, τον κ. Πιερρακάκη, που έδωσε μέσω των ΕΛΤΑ 1 εκατ. ευρώ απευθείας αναθέσεις στον βουλευτή της ΝΔ, γιατί δεν τον αποπέμπει;».

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει με ένα υστερόγραφο, το οποίο περιλαμβάνει δύο ερωτήματα:

«Υ.Γ. Δύο ερωτήματα: Ο κ. Πάτσης θα επιστρέψει το 1 εκατ. που τσέπωσε από τον κ. Πιερρακάκη; Θα ελεγχθεί από την Επιτροπή Πόθεν Έσχες, πώς έδωσε 4,3 εκατ. ευρώ για να εξαγοράσει το χαρτοφυλάκιο των κόκκινων δανείων, ύψους άνω των 60 εκατ. ευρώ;

  • Το Υπερταμείο θα ερευνήσει την παραίτηση Κωνσταντόπουλου

Στο μεταξύ μετά την παραίτηση του επικεφαλής των ΕΛΤΑ το Υπεταμείο σε ανακοίνωση του υπόσχεται ότι θα διερευνήσει όλες τις διαστάσεις της υπόθεσης.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση: σας ενημερώνουμε για την κάτωθι ανακοίνωση του Υπερταμείου: «Το Υπερταμείο, μόλις έγιναν γνωστά τα δημοσιεύματα για το θέμα των ΕΛΤΑ, προέβη αμέσως στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να διερευνήσει όλες τις διαστάσεις της υπόθεσης. Ακολούθως, έλαβε την επιστολή παραίτησης του Διευθύνοντος Συμβούλου κ. Γιώργου Κωνσταντόπουλου για λόγους ευθιξίας.»

Δήλωση του ΜεΡΑ25

“Η περίπτωση του κ. Πάτση απλώς επιβεβαιώνει τα όσα έχει καταγγείλει το ΜεΡΑ25 από την πρώτη στιγμή”, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης. 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα