Ελλάδα

Ανδρέας Πάτσης: Από τις "γαλάζιες" κουμπαριές στη διαγραφή

Ο βουλευτής Γρεβενών και η αδυναμία του στα "κόκκινα δάνεια"- Ο γιος του Πάρης και ο ρόλος του στη ΝΔ - Μητσοτάκης και Πιερρακάκης ήξεραν – Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για σύγκλιση Επιτροπής Πόθεν Έσχες

Parallaxi
ανδρέας-πάτσης-από-τις-γαλάζιες-κου-921639
Parallaxi

Από τη διαδρομή του στο ποδόσφαιρο και στη δικηγορία μέχρι το στίβο της πολιτικής και τις φωτογραφίες με ισχυρά κυβερνητικά στελέχη. Τι ρόλο είχε ο γιος του στη Νέα Δημοκρατία.

Αν υπάρχει ένας χαρακτηρισμός που μπορεί να αποδοθεί στον Ανδρέα Πάτση είναι αυτός της “πολυσχιδούς προσωπικότητας”. Δεν περιορίστηκε στη Νομική, δεν περιορίστηκε σε ακαδημαϊκή καριέρα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο (Επισκέπτης καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών) και φυσικά ότι στην ενασχόλησή του με το ποδόσφαιρο (ιδιοκτήτης της Νίκης Βόλου).

Ήθελε να πολιτευτεί, το επιχείρησε και στις εκλογές της 7ης Ιουλίου του 2019 τα κατάφερε αφού εκλέχθηκε Βουλευτής Γρεβενών.

Οπως, μάλιστα, ενημερώνει ο ίδιος, μέσω του βιογραφικού του στο επίσημο site του, “ζήτησα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να είμαι υποψήφιος εδώ, στις ρίζες μου. Για να μπορέσω να προσφέρω τις γνώσεις μου, τη δημιουργικότητά μου, τις γνωριμίες μου και τις ιδέες μου, στους ανθρώπους που μας ενώνει ένα κοινό. Η βαθιά αγάπη για την πατρίδα μας”.

Στα συχνά, είναι αλήθεια, ποστάρισματά του στο facebook, το τοπικό στοιχείο κυριαρχεί. Ακόμα και στο post που έκανε λίγο μετά τη διαγραφή του από τη Νέα Δημοκρατία είχε να κάνει με τους Γρεβενιώτες: “Αγαπητοί Γρεβενιωτες και Γρεβενιωτισσες παραμενω Βουλευτής σας, Ανεξάρτητος σε λίγη ώρα θα ανεβεί Δελτίο Τύπου από εμενα και από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας με τις λεπτομέρειες Μέχρι τελευταίας στιγμής θα είμαι ο Ανδρεας που ξέρετε. Σας ευχαριστώ θερμά” έγραψε χαρακτηριστικά.

Το φιάσκο με τη Νίκη Βόλου

Η αλήθεια είναι ότι ο Ανδρέας Πάτσης έγινε ευρέως γνωστός στις μεγάλες μάζες από την ενασχόλησή του με το ποδόσφαιρο. Αναλαμβάνοντας την Νίκη Βόλου ως ιδιοκτήτης, την οδήγησε στα σαλόνια της Super League τη σεζόν 2014-2015 μετά από 48 ολόκληρα χρόνια απουσίας.

Η σεζόν όμως στην πρώτη κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου εξελίχθηκε σε μεγαλειώδες φιάσκο. Μόλις στις 10 Δεκεμβρίου του 2014 η ΠΑΕ Νίκη Βόλου του Ανδρέα Πάτση δήλωσε αδυναμία, οικονομικής φύσης, να συνεχίσει στο πρωτάθλημα και διαλύθηκε.

Είχε προηγηθεί και ενασχόληση του Ελληνα δικηγόρου με την ποδοσφαιρική ομάδα της Ελασσόνας η οποία διακόπηκε αιφνιδίως τους πρώτους μήνες του 2012. Συνέχισε πάντως να παρακολουθεί ποδόσφαιρο και να εκφράζει κατά καιρούς απόψεις γι’ αυτό και κυρίως για το επίπεδο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στην Ελλάδα σε διοικητικό επίπεδο. Ηταν άλλωστε συχνή η παρουσία του σε σχετικές τηλεοπτικές εκπομπές.

Ο δικηγόρος και σύμβουλος Πάτσης

Η κύρια ασχολία όλα αυτά τα χρόνια για τον Ανδρέα Πάτση παρέμεινε η δικηγορία.

Ας δούμε τι λέει ο ίδιος στο site της εταιρίας του:

“Ο κ. Πάτσης ξεκίνησε την καριέρα του το 1989 ως καθηγητής Αστικού Δικαίου ενώ μετέπειτα διετέλεσε Νομικός Σύμβουλος ξένων και ελληνικών πολυεθνικών όπως η Saint Communication στις Βρυξέλλες, η BARCLEY’S INTERNATIONAL-VISA στο Λονδίνο και στον ΣΕΒ Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.

Το 2016 και για δύο χρόνια ήταν Επίτιμος Διδάκτωρ στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης της Σχολής Κοινωνικών, Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών.

Στα τέλη της δεκαετίας του 80, είχε τη διορατικότητα να βλέπει την αλλαγή που θα συνέβαινε στις νομικές υπηρεσίες. Έτσι το 1992 πήρε την απόφαση να ιδρύσει τη νομική εταιρεία Ανδρέας Πάτσης και συνεργάτες.

Αυτό το όραμα σφραγίστηκε από την 30ετή αδιάκοπη διαδρομή και εξέλιξή του, που έφερε την επιτυχία και τη δημιουργία μιας leader της αγοράς στις νομικές υπηρεσίες, της JPA Lawfirm.

Έχει συμμετάσχει σε διεθνή επιχειρηματικά συνέδρια ως ομιλητής σε Βαλκανικές, Ευρωπαϊκές, Αφρικανικές, Αραβικές και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Χώρες όπως η Ισπανία, η Γαλλία, η Γερμανία, το Λονδίνο η Ελβετία, το Λουξεμβούργο, οι Βρυξέλλες, η Ιταλία, η Τουρκία, η Κύπρος, το Μαρόκο, η Αίγυπτος, ο Λίβανος, το Ντουμπάι, η Νέα Υόρκη, η Ουάσιγκτον, η Βοστώνη, το Long-Island, το Las Vegas, η Γεωργία, το Καζακστάν, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Σερβία, η Κροατία, η Αλβανία και το Μαυροβούνιο.

Επιπλέον, έχει οριστεί ως ο αποκλειστικός αντιπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Δικηγορικής Εταιρείας DLA PIPER για διεθνή και εγχώρια project.

Είναι μέτοχος στην Παγκρήτια Τράπεζα”.

Οπως ο ίδιος ο κ. Πάτσης αναφέρει, η εταιρία συνεργάζεται με την ‘Hemsinlioglu Law Firm’ της Κωνσταντινούπολης, υπό τον Οκάν Χεμσινλίογλου το οποίο “μπορεί να εξυπηρετήσει κάθε ανάγκη σας στην επιχειρηματική και νομική αγορά της Τουρκίας”.

Η δικηγορική εταιρία του Ανδρέα Πάτση έφτασε πρόσφατα μέχρι το Κόσοβο. Οπως ενημερωνόμαστε από την τοπική ειδησεογραφική σελίδα των Γρεβενών greveniotisa.gr “ένα ακόμα άνοιγμα της δικηγορικής εταιρίας στα Βαλκάνια έρχεται μετά από χρόνια επαφών-συνεργασιών και εργασιών στα Βαλκάνια αυτή τη φορά στο Κόσοβο.

Πριν από 2 εβδομάδες ο Διευθύνων Εταίρος Ανδρέας Πάτσης μαζί με την General Manager της δικηγορικής Βίκυ Παπαλουκά και την Business Development Κατερίνα Ξυνογάλου κατά την επίσκεψη τους στο Κόσοβο είχαν πολύ στενές επαφές με την Υπουργό Εμπορίου και Επενδύσεων Ροζέτα Χαζντάρι και τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης Μπλερίμ Σαλάχου. Σε ένα πολύ θετικό κλίμα έβαλαν τις βάσεις και με την σφραγίδα αφού ενημερώθηκαν -από τους κυβερνητικούς εκπροσώπους του Κοσόβου, για μια συνεργασία ακόμα στενότερη για μεγάλα πρότζεκτ”.

screenshot-2022-10-25-at-20-13-28-mikrospatsisa1jpg-eikona-jpeg-660-326-eikonostoikhia.png
  • Ο γιος του Πάρης και ο ρόλος του στη Νέα Δημοκρατία

Η συμβουλευτική του ομάδα ακούει στο όνομα Nexus και έχει ως επικεφαλής της τον Πάρι Πάτση, γιο του Ανδρέα Πάτση.

“Η συνεργασία με την NEXUS παρέχει εξειδικευμένες λύσεις, καινοτόμες ιδέες για τη βελτίωση των δεικτών ανταγωνιστικότητας και επιτυχίας στους επιχειρηματικούς στόχους. Εμπνευστής και επικεφαλής της Nexus είναι ο Πάρις Πάτσης.

Απόφοιτος του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικ. Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος Master’s Degree στα Χρηματοοικονομικά, Ναυτιλιακά και Εμπόριο από το Cass Business School, City University of London.

Επιπλέον, είναι διδάκτωρ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με θέμα διατριβής τη διαχείριση κόκκινων δανείων, ενώ παράλληλα παρακολουθεί το executive MBA στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών” μαθαίνουμε από την επίσκεψη στο επίσημο site.

Ο κ. Πάρις Πάτσης όμως είναι παράλληλα και συντονιστής θεματικής ενότητας “Μη Εξυπηρετούμενων Επιχειρηματικών Δανείων” στη Νέα Δημοκρατία όπως προέκυπτε μέχρι και το μεσημέρι της Τρίτης από το επίσημο site του κυβερνώντος κόμματος. Λέμε “προέκυπτε” γιατί η εν λόγω σελίδα κατέβηκε από την ιστοσελίδα της Νέας Δημοκρατίας λίγο μετά τη διαγραφή του πατέρα του κ. Πάτση.

Από τη Νέα Δημοκρατία τονιζόταν το εξής: Ήταν μέλος της Γραμματείας Παραγωγικών Τομέων στην προηγούμενη διοίκηση. Δεν υπάρχει πλέον καν αυτή η θέση στο οργανόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Eδώ απλά θυμίζουμε ότι η διαγραφή του Ανδρέα Πάτση την Τρίτη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας έλαβε χώρα λόγω των καταγγελιών ότι ήταν ο μοναδικός ιδιοκτήτης ξένων εταιρειών ειδικού σκοπού, οι οποίες αγόρασαν κόκκινα δάνεια 63 εκ. για μόλις 4,3 εκ. ευρώ.

Το πολιτικό προφίλ του

Ο Ανδρέας Πάτσης, αν και δεν είχε υπουργοποιηθεί, υμνούσε, για την ποιότητα και την ποσότητα του, το κυβερνητικό έργο. Είναι άλλωστε πολλές φορές που φωτογραφίζεται με κυβερνητικά στελέχη όπως πρόσφατα με το νέο στενό συνεργάτη του Πρωθυπουργού (και αντικαταστάτη του Γρηγόρη Δημητριάδη) στο Μαξίμου, τον Υφυπουργό παρά τον Πρωθυπουργό Ιωάννη Μπρατάκο.

Χαρακτηριστικά γράφει στο facebook στις 30 Σεπτεμβρίου: “Επισκέφτηκα τον νέο Υφυπουργό παρά τον Πρωθυπουργό κ. Ιωάννη Μπρατάκο , για να τον συγχαρώ για την ανάληψη των καθηκόντων του και να του ευχηθώ καλή δύναμη στο απαιτητικό και δύσκολο έργο του . Στη συνέχεια είχαμε την ευκαιρία να αναλύσουμε το σπουδαίο Κυβερνητικό έργο που επιτελείται στα Γρεβενά μας και τους στόχους για τα επόμενα. Συζητήσαμε για τη νέα σελίδα στο χάρτη της Δυτικής Μακεδονίας με τα Γρεβενά στα κέντρα των αποφάσεων καρφιτσωμένα στην πρώτη σελίδα με συγκριτικά πλεονεκτήματα για επενδύσεις αγροτικές και κτηνοτροφικές στις ήδη υπάρχουσες αλλά και το brand μας ως το ποιοτικότερο στα αγαθά που παράγουμε.

Παράλληλα μιλήσαμε για τα Γρεβενά ως πόλο έλξης 12μηνου Τουρισμού λόγω όχι μόνο του φυσικού κάλλους αλλά και των πολλών ιστορικών πολιτισμικών θρησκευτικών και παραδοσιακών αξιοθέατων! Με εμβληματικό έργο την ιδιωτικοποίηση του Χιονοδρομικού Βασιλιτσας.Ο κ. Υφυπουργός επανέλαβε τη σταθερή θέση της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας και ιδιαίτερα των Γρεβενών”.

Μία ημέρα νωρίτερα ο κ. Πάτσης φωτογραφήθηκε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα ο οποίος όμως είναι κουμπάρος του. Τον ευχαρίστησε μάλιστα δημοσίως για τον εξής λόγο: “Θερμά ευχαριστώ τον Αν. Υπουργό Εσωτερικών Στελιο Πέτσα που με κάθε ευκαιρία ενδυναμώνει τις λειτουργίες και ενισχύει τους Δήμους της ΠΕ Γρεβενών Σήμερα για τον Δήμο Γρεβενών και για τον Δήμο Δεσκάτης κάλυψη για τις ανάγκες των σχολείων αλλά και έξτρα επιχορήγηση ύψους συνολικά 285χιλιαδων ευρω”.

Είναι γνωστό, βέβαια, ότι ο Στέλιος Πέτσας πάντρεψε στις αρχές του 2020 τον Ανδρέα Πάτση με τη δημοσιογράφο Βίκυ Παπαλουκά.

Ο Ανδρέας Πάτσης φέρεται επίσης να υιοθετεί την ατζέντα περί “λαθρομεταναστών” (άλλωστε χρησιμοποιεί τον όρο) και να θεωρεί ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών “πουλήθηκε η Μακεδόνια”.

Ιδού τι γράφει στον Παύλο Πολάκη στις 23 Οκτωβρίου (πάλι μέσα από το facebook): Αγαπητέ Π.Πολάκη,

Καλημέρα από τα όμορφα Γρεβενά.

Είναι λυπηρό που ταυτίζεις τον πολιτικό σου βίο με το ψέμμα και την χυδαιότητα. Είναι όμως επιλογή σου.Αντί να παριστάνεις τον τιμητή και τον δήθεν αγωνιστή θα ήταν προτιμότερο να απολογηθείς για τα έργα και τις ημερες της κοινοβουλευτικής σου θητείας.

Γιατί με την ψήφο σου, Συγκυβέρνησες με την Ακροδεξιά, Γέμισες την χώρα μας με λαθρομετανάστες, Εκλεισες τις Τράπεζες, Επικύρωσες δυσβάσταχτα μνημόνια για τον λαό μας, Μείωσες μισθούς, Εκοψες συντάξεις, Νομιμοποίησες την αγορά κόκκινων δανείων από ξένα funds, Επιβαρυνες την οικονομία, Διέλυσες την μεσαία τάξη αφού την στραγγάλισες οικονομικά, Εξαπάτησες ακόμα και τους δικούς σου αφού βάφτισες το ΟΧΙ σε ΝΑΙ, Διέλυσες τα ελληνικά Πανεπιστήμια, Πούλησες την Μακεδονία μας στις Πρέσπες .

Αντίθετα με μας Βουλευτές και Κυβέρνηση της ΝΔ που παράγουμε θετικό έργο και είμαστε δίπλα στον Ελληνα πολίτη. Σε κάθε Νομό σε κάθε Περιφέρεια.

Αγαπητέ Συνάδελφε,

Δεν μας πτοείς, ούτε μας φοβίζεις.

Μπορείς ανέξοδα να γράφεις και να λες ότι θες. Στις προσεχείς εκλογές, μόλις ξυπνήσεις θα τα δεις και πάλι όλα ΜΠΛΕ.

Και πάλι Καλημέρα και Καλή Κυριακή!

Δύο ημέρες μετά ο Ανδρέας Πάτσης διεγράφη από τη Νέα Δημοκρατία λόγω και των καταγγελιών Πολάκη.

  • Μητσοτάκης – Πιερρακάκης: Ήξεραν δυο χρόνια για τα σκάνδαλα Πάτση

Χωρίς αποπομπή Πιερρακάκη που έδωσε 1 εκατ. ανάθεση στον Πάτση, η διαγραφή είναι προσχηματική, τονίζει ο ΣΥΡΙΑ. Από την αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνουν ότι ο Κ. Μητσοτάκης γνώριζε για το πλιάτσικο Πάτση με τα ΕΛΤΑ και εισπρακτικές εδώ και 2 χρόνια.

Ο κ. Μητσοτάκης γνώριζε ότι ο κ. Πάτσης είχε εισπρακτικές και πλούτιζε από κόκκινα δάνεια από τον Φεβρουάριο του 2020, όταν είχε αποκαλυφθεί πρώτη φορά από την εφημερίδα Δημοκρατία και την εφημερίδα Documento, όπως σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση: «Γνώριζε ότι είχε ρημάξει στις απευθείας αναθέσεις τα ΕΛΤΑ από τον Ιούνιο του 2021, όταν και κατέθεσε σχετική επίκαιρη ερώτηση στον κ. Πιερρακάκη ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, κ. Κάτσης, χωρίς να λάβει ποτέ απάντηση.

Δύο χρόνια γνώριζε και επικροτούσε το πλιάτσικο, αφού δεν έκανε τίποτα. Πολύ απλά γιατί το πλιάτσικο στα ταμεία είναι η κανονικότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Με καθυστέρηση δύο ετών και μετά από τριήμερη σιωπή έσπευσε τώρα να διαγράψει τον κ. Πάτση, μόνο και μόνο γιατί οι πολίτες έχουν πλέον καταλάβει ότι χιλιάδες σπίτια και πρώτες κατοικίες θα βγουν σύντομα στο σφυρί για χάρη των funds και των τραπεζών». Και καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

«Ακόμα και έτσι ωστόσο, αφού ο κ. Μητσοτάκης αναγνωρίζει την παρανομία και την ανηθικότητα των πρακτικών του κ. Πάτση, τον κ. Πιερρακάκη που έδωσε μέσω των ΕΛΤΑ 1 εκατ. ευρώ απευθείας αναθέσεις στον βουλευτή της ΝΔ γιατί δεν τον αποπέμπει;

Υ.Γ. Δύο ερωτήματα: Ο κ. Πάτσης θα επιστρέψει το 1 εκατ. που τσέπωσε από τον κ. Πιερρακάκη; Θα ελεγχθεί από την Επιτροπή Πόθεν Έσχες πώς έδωσε 4,3 εκατ. ευρώ για να εξαγοράσει το χαρτοφυλάκιο των κόκκινων δανείων ύψους άνω των 60 εκατ. ευρώ;».

Μετά τις αποκαλύψεις η διαγραφή Πάτση από την ΚΟ της ΝΔ

Όπως μετέδωσε το iEidiseis, ο βουλευτής κλήθηκε για εξηγήσεις από τον Γραμματέα της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας κ. Ιωάννη Μπούγα, αλλά όπως είναι προφανές, αυτές δεν κρίθηκαν ικανοποιητικές από την ηγεσία του κόμματος, που αντιλήφθηκε ότι η καρατόμηση του κ. Πάτση ήταν μονόδρομος, καθώς ανοίγει ένα ακόμα μείζον ζήτημα ηθικής τάξης για την κυβερνητική πλειοψηφία.

«Η υπόθεση είναι δυναμική» σχολίαζαν κυβερνητικά στελέχη με γνώση του παρασκηνιού, υπονοώντας, προφανώς ότι οι αποκαλύψεις θα έχουν και συνέχεια και θα τροφοδοτήσουν νέο, σκληρό γύρο αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση.

«Οι εξηγήσεις του βουλευτή Ανδρέα Πάτση για επαγγελματικές του δραστηριότητες, που δεν συνάδουν με την ιδιότητα του βουλευτή και τις αρχές της Νέας Δημοκρατίας, δεν κρίθηκαν επαρκείς. Κατόπιν τούτου, με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο βουλευτής Γρεβενών Ανδρέας Πάτσης, τίθεται εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ» ανακοινώθηκε από το γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.

Η ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού για τη διαγραφή Πάτση:

«Οι εξηγήσεις του βουλευτή Ανδρέα Πάτση για επαγγελματικές του δραστηριότητες, που δε συνάδουν με την ιδιότητα του βουλευτή και τις αρχές της Νέας Δημοκρατίας, δεν κρίθηκαν επαρκείς. Κατόπιν τούτου, με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο βουλευτής Γρεβενών Ανδρέας Πάτσης, τίθεται εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.»

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, ο βουλευτής Γρεβενών της Νέας Δημοκρατίας – μέσω της εταιρείας του – αγόρασε το 2011 για 4.300.000 ευρώ, δάνεια από την Τράπεζα Πειραιώς αξίας 62.771.892 ευρώ.

Το ποσό αυτό μάλιστα φαίνεται ότι καταβλήθηκε με μετρητά από την εταιρεία, ενώ όπως καταγγέλλει ο Παύλος Πολάκης μέχρι σήμερα δεν έχει δημοσιευθεί ούτε ισολογισμός στο ΓΕΜΗ.

Ο κ. Πάτσης εμφανίζεται, επίσης, να έχει εισπράξει με απευθείας αναθέσεις σε 2 χρόνια από τον κ. Πιερρακάκη, μέσω ΕΛΤΑ, πάνω από 1 εκατ. ευρώ για νομικές συμβουλές.

Την αποκάλυψη έκανε και πάλι ο Παύλος Πολάκης, προσθέτοντας άλλο ένα ερωτηματικό στα ήδη που επισκιάζουν το όνομα του Ανδρέα Πάτση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα έγγραφα που δημοσίευσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Πάτσης φαίνεται να πήρε 1.019.222,81 ευρώ τα τελευταία 2 χρόνια (δηλαδή κατά μέσο όρο 42.467€ τον μήνα).

Ο Ανδρέας Πάτσης ο βουλευτής δήλωσε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι δεν παραδίδει την έδρα του και παραμένει ανεξάρτητος.

  • ΕΛληνικά… ΤΑχυφαγεία: Πώς πήγαν στο βρόντο 300 εκατ. από τη «γαλάζια» διοίκηση

Κακοδιαχείριση και αμφιλεγόμενες κινήσεις στα ΕΛΤΑ προκαλώντας μαύρες τρύπες. «Βροχή» αναμένονται και τα πρόστιμα εξαιτίας αστοχιών και λανθασμένων αποφάσεων.

Η υπόθεση με τις αναθέσεις των ΕΛΤΑ εκατομμυρίων ευρώ στο δικηγορικό γραφείο του διαγραφέντος πλέον βουλευτή της ΝΔ Ανδρέα Πάτση για νομικές υπηρεσίες, φαίνεται να είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου της σκανδαλώδους διαχείρισης, που γίνεται από τη γαλάζια διοίκηση των Ελληνικών Ταχυδρομείων.

Η οικονομική κατάσταση στα ΕΛΤΑ απεικονίζεται με τα πλέον μελανά χρώματα και ενώ δεν έχουν περάσει καν δύο χρόνια από την παροχή οικονομικής βοήθειας από το κράτος ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ για τη, δήθεν όπως αποδεικνύεται, εξυγίανσή τους.

Στην ουσία, ουδείς γνωρίζει τα πραγματικά οικονομικά αποτελέσματα της άλλοτε τεράστιας και κομβικής σημασίας επιχείρησης, με τον αδιαμφισβήτητο κοινωνικό ρόλο.

Αντί για success story όπως προσπαθεί να παρουσιάσει η διοίκηση Γιώργου Κωνσταντόπουλου – Βασίλη Μπαλούρδου, φαίνεται ότι έχουμε κακοδιαχείριση και αμφιλεγόμενες κινήσεις που έχουν προκαλέσει μαύρες τρύπες, ενώ βροχή αναμένεται από πρόστιμα εξαιτίας αστοχιών και λανθασμένων αποφάσεων.

Κακοδιαχείριση και αστοχίες

Η γαλάζια διοίκηση -με τον CEO των ΕΛΤΑ Γιώργο Κωνσταντόπουλο να υπόβαλει νωρίτερα σήμερα την παραίτησή του- που τοποθετήθηκε το 2019 διαχειρίστηκε την τεράστια, σχεδόν εξωπραγματική για τα οικονομικά δεδομένα της χώρας, κρατική ενίσχυση των 300 εκατομμυρίων ευρώ, για να βάλει τα ΕΛΤΑ στη σύγχρονη εποχή. Πέραν όμως του εκτενούς προγράμματος εθελούσιας εξόδου (αποχώρησαν περίπου 2.000 εργαζόμενοι) τα υπόλοιπα χρήματα «χάθηκαν» μέσα στον κυκεώνα ενός αποτυχημένου μάνατζμεντ με πολλές αδιευκρίνιστες ζώνες και ελεγχόμενης σκοπιμότητας επιλογές και αποφάσεις.

Ήδη υπήρξε «αστοχία» στα οικονομικά αποτελέσματα του 2021, καθώς η διοίκηση εκτίμησε αρχικά πως θα υπάρξουν κέρδη 15 εκατομμυρίων ευρώ, για να «διορθώσει» στη συνέχεια το ποσό αυτό, προσδιορίζοντάς το μόλις στα 7 εκατομμύρια ευρώ «προσαρμοσμένα κέρδη», ήτοι στο μισό της αρχικής πρόβλεψης (αν αυτό το νούμερο είναι πραγματικό και όχι εικονική πραγματικότητα) που προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια του Υπερταμείου!

Επίσης, σύμφωνα με τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις, τα «προσαρμοσμένα» αποτελέσματα δεν περιλαμβάνουν το καθαρό κόστος της εθελουσίας εξόδου, άλλα έξοδα σχετικά με την εθελουσία έξοδο, έξοδα αναδιοργάνωσης σχετικά με τον εταιρικό μετασχηματισμό, καθώς και το αποτέλεσμα της ΕΛΤΑ Energy, χωρίς να αναφέρονται πουθενά αυτά τα ποσά και το τι αφορούν.

Λουκέτο στην ΕΛΤΑ Energy

Δηλωτικό του χάους που επικρατεί στην εταιρία είναι το γεγονός ότι τον Φεβρουάριο του 2020 αποφασίστηκε να κλείσει η ΕΛΤΑ Energy – ναι, έχει τέτοια υπηρεσία ο οργανισμός! – λόγω των ζημιών που κατέγραφε, αλλά μέχρι σήμερα, η δραστηριότητα παραμένει χωρίς να είναι γνωστό το κόστος, που έχει προκαλέσει και την επίπτωση στα οικονομικά στοιχεία της εταιρίας για το 2020, το 2021 και το 2022.

Σημειωτέον ότι παρά τις τυμπανοκρουσίες της διοίκησης περί καλής πορείας των ΕΛΤΑ, κέρδη και αποθεματικά, εμπιστευτική έκθεση από την περασμένη Άνοιξη, υπολογίζει τα δάνεια, τις οφειλές και τις υποχρεώσεις σε 300 εκατομμύρια!!!

Η αδιαμφισβήτητη αποτυχία στα οικονομικά συνοδεύεται και από τραγικά επιχειρησιακά αποτελέσματα με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων να διαπιστώνει με έκπληξη ότι η διοίκηση Κωνσταντόπουλου – Μπαλούρδου πέρασε κάτω από τον πήχη ποιότητας που χατιρικά της είχε τοποθετήσει σε ύψος «πιο χαμηλά δε γίνεται».

Αλλά το γεγονός αυτό καθώς και το πρόστιμο που αναπόφευκτα επιφέρει είναι το λιγότερο. Αυτό που προκαλεί τρόμο είναι η, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από την ΕΕΤΤ «διόρθωση», προς τα κάτω του ποσού που θα λάβουν τελικά τα ΕΛΤΑ για την παροχή της Καθολικής Υπηρεσίας για τα έτη 2020 και 2021.

Πρόκειται για τη διαδικασία που προβλέπει την καταβολή κρατικής αποζημίωσης στα ΕΛΤΑ για το ρόλο που επιτελούν ως εταιρία που παρέχει υπηρεσίες σε όλη την επικράτεια, ακόμα και στα απομακρυσμένα σημεία, προκειμένου να εξυπηρετούνται όλοι οι πολίτες – κάτι ανάλογο με το μηχανισμό επιδότησης άγονων γραμμών στις αερομεταφορές, ή το μεταφορικό ισοδύναμο τα νησιά κλπ. Μιλάμε για πολλά εκατομμύρια που θα πλήξουν περαιτέρω τα οικονομικά αποτελέσματα.

Από ό,τι ακούγεται ο «λογαριασμός» που έστειλαν τα ΕΛΤΑ στην ΕΕΤΤ ήταν φουσκωμένος με δαπάνες που δεν είχαν καμία σχέση με το κοινωνικό έργο των ΕΛΤΑ για να κλείσουν έστω και δια της πονηρής οδού, τις αρνητικές οικονομικές επιδόσεις της, αλλά φευ!

Χάος και στην ΕΛΤΑ Courier

Τα ίδια και χειρότερα συμβαίνουν στη θυγατρική του Ομίλου, την εταιρία των Ταχυμεταφορών, που βολοδέρνει.

Στην ΕΛΤΑ Courier συμβαίνει το εξής απίθανο κι όμως αληθινό: ενώ η θητεία της διοίκησης (Μάριος-Ερρίκος Τζαβάρας, Θεοφάνης Αναγνωστόπουλος) έχει λήξει από τον περασμένο Μάιο, δεν συγκαλείται Γενική Συνέλευση και καθυστερεί προκλητικά και αναίτια η αντικατάστασή της, παρότι η εικόνα που υπάρχει στο Υπερταμείο (στο οποίο ανήκει ο Όμιλος ΕΛΤΑ) για την απόδοσή της, είναι εξόχως αρνητική. Εξαιτίας αυτής της εκκρεμότητας, η διοίκηση των Ταχυμεταφορών απέστειλε τον περασμένο Ιούλιο στη μητρική εταιρία (ΕΛΤΑ ΑΕ) τα οικονομικά αποτελέσματα του 2021, χωρίς αυτά να έχουν περάσει από γενική συνέλευση! Γενική συνέλευση δεν μπορούσε να γίνει χωρίς να υπάρξει απόφαση για ανανέωση της νυν διοίκησης ή το διορισμό νέας, οπότε επιλέχθηκε η παράκαμψή της.

Το γεγονός όμως ότι η μητρική εταιρία ΕΛΤΑ ενσωμάτωσε στις οικονομικές καταστάσεις του Ομίλου αποτελέσματα που δεν έχουν εγκριθεί καν από γενική συνέλευση, αποτελεί παγκόσμια πρώτη και προκαλεί αμφιβολίες για την πραγματική κατάσταση των Ελληνικών Ταχυδρομείων.

Κι αυτά είναι μόνο μερικά από τα μελανά, αδιευκρίνιστα και, κατά πώς φαίνεται, καταστροφικά σημεία των οικονομικών των ΕΛΤΑ.

Βροχή τα πρόστιμα

Το χάος δεν σταματά εκεί. Η διοίκηση Κωνσταντόπουλου – Μπαλούρδου δέχεται βροχή από πρόστιμα, λόγω αστοχιών ή και παραβίασης των προβλεπομένων από το νόμο για τη λειτουργία της επιχείρησης.

Ήδη η εταιρία είναι απολογούμενη στην ΑΔΑΕ, για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων χιλιάδων πελατών της στο διαδίκτυο, μετά την κυβερνοεπίθεση που δέχθηκε το «τρύπιο» σύστημά της τον περασμένο Μάρτιο. Η πλήρης αδυναμία της διοίκησης να προστατεύσει τα προσωπικά δεδομένα, εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στην επιβολή ενός προστίμου ίσως και αρκετών εκατομμυρίων ευρώ!

Την ίδια ώρα, πρόστιμα αναμένονται και από την Επιθεώρηση Εργασίας για παραβιάσεις του Κανονισμού Λειτουργίας και της εργατικής νομοθεσίας, όπως καταγράφονται σε πόρισμα καταπέλτη, μετά από καταγγελία εργαζομένων. Το ακριβές ύψος του προστίμου προσδιορίζεται εντός των ημερών και εκτιμάται ότι θα κινηθεί από κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ έως και εκατομμύρια, ανάλογα με το εύρος των διαπιστωμένων παραβιάσεων.

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η θητεία της διοίκησης των ΕΛΤΑ έχει λήξει από τον Αύγουστο, με το Υπερταμείο να έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για την επόμενη ημέρα και τους Κωνσταντόπουλο – Μπαλούρδο να έχουν την αξίωση για ανανέωση της θητείας τους, παρά την αποτυχημένη θητεία τους.

Δεν είναι τυχαίο ότι έχει αρχίσει η γκρίνια στην Κυβέρνηση, το Υπερταμείο και τη Διοίκηση για το ποιος θα χρεωθεί το φιάσκο και πως θα ξεμπερδέψουν, ενώ όσοι τους στήριζαν και φωτογραφίζονταν μαζί τους ψάχνουν τρόπο… απαγκίστρωσης.

Πηγές υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Καμιά αναφορά στον Πάτση

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στο οποίο ηγείται ο Κυριάκος Πιερρακάκης, η υπόθεση δεν αφορά παρά “μικροπολιτική σκοπιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ”, χωρίς να δίνεται καμιά απάντηση για τον Α. Πάτση. Η “μικροπολιτική σκοπιμότητα αφορά, σύμφωνα πάντα με το υπουργείο “την απόπειρα εμπλοκής του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης – και του Κυριάκου Πιερρακάκη προσωπικά – στην υπόθεση που έχει ανακύψει με τα ΕΛΤΑ είναι ευδιάκριτη. Για να γίνει ακόμα πιο σαφής, απαντούμε με παλαιότερη επίσημη τοποθέτηση κ. Νίκου Παππά αναφορικά με το ρόλο του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής στα ΕΛΤΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 διακήρυττε με επίσημες δηλώσεις ότι τα ΕΛΤΑ δεν βρίσκονται στην εποπτεία του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, αλλά ότι το τελευταίο έχει αρμοδιότητα μόνο επί των νομοθετικών και κανονιστικών θεμάτων που αφορούν στον ταχυδρομικό τομέα. Αυτό δεν τους εμποδίζει, σήμερα, να “χρεώνουν” στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αποφάσεις του Δ.Σ. των ΕΛΤΑ που αφορούν στην καθημερινή λειτουργία του οργανισμού, παραβιάζοντας κάθε θεσμική λογική και λειτουργία. Πέρα από το γεγονός ότι μια τέτοια κατηγορία δεν ευσταθεί νομικά, μήπως εν τέλει αντανακλά πρακτικές που ίσχυαν επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με οργανισμούς όπως τα ΕΛΤΑ;

Η στόχευση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί θεσμικά άτοπη αν δεν ήταν και απολύτως πολιτικά επιτηδευμένη, με σαφή προεκλογική στόχευση. Οι πρακτικές αυτές ανήκουν στο χθες – όπως και οι ταγοί τους. Ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα οι απαντήσεις έχουν ήδη δοθεί από τα ΕΛΤΑ και το Υπερταμείο”. 

ΣΥΡΙΖΑ: Αίτημα σύγκλησης της Επιτροπής Πόθεν Έσχες 

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, μετά τις αποκαλύψεις για παράνομες και ανήθικες, όπως αναφέρει, πρακτικές του πρώην βουλευτή της Ν.Δ., ζητά να ερευνηθεί η υπόθεση εις βάθος.

Σύμφωνα με το άρθρο 8 παρ. 1 του Ν. 3213/2003 (όπως ισχύει μετά την αντικατάστασή του με το άρθρο τέταρτο παρ. 5 του Ν. 4396/2016, ΦΕΚ Α΄ 111/8.6.2016) «….στους βουλευτές … απαγορεύεται η συμμετοχή στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών, που έχουν έδρα πραγματική ή καταστατική στην αλλοδαπή είτε αυτοπροσώπως είτε με παρένθετα πρόσωπα».

Σύμφωνα δε με την παρ. 2 του ως άνω άρθρου του ιδίου Νόμου «η κατά παράβαση της παραγράφου 1 άμεση ή δια παρένθετου προσώπου συμμετοχή σε εταιρεία, που έχει έδρα στην αλλοδαπή τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) ετών και με χρηματική ποινή από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ έως πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ.

Όπως αναφέρεται στο αίτημα, ο αρμόδιος τομεάρχης Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ αποκάλυψε ότι ο Βουλευτής Γρεβενών της ΝΔ, κ. Ανδρέας Πάτσης, τυγχάνει ιδιοκτήτης – κατά ποσοστό 100% – τριών (3) αλλοδαπών εταιρειών και συγκεκριμένα: α) της εταιρείας με την επωνυμία «SIGHTGREEN LTD», β) της εταιρείας με την επωνυμία «DAGORLIA LTD» και γ) της εταιρείας με την επωνυμία «HORSELORD LTD», οι οποίες άπασες έχουν καταστατική και πραγματική έδρα στην Κύπρο και οι οποίες μετέχουν στο κεφάλαιο (με διάφορα ποσοστά) σε ελληνικές εταιρείες, ιδιοκτησίας ή συμφερόντων του ανωτέρω Βουλευτή.

Το γεγονός αυτό, ήτοι η συμμετοχή του κου. Ανδρέα Πάτση στο κεφάλαιο των ανωτέρω αλλοδαπών εταιρειών, προκύπτει και αποδεικνύεται άνευ ετέρου και από την υπ’ αριθ. Δ 1112 -5719-7397-1102-6554-9 Δήλωση Πόθεν Έσχες που ο ίδιος έχει υποβάλει για τη χρήση του έτους 2020, η οποία έχει αναρτηθεί στον επίσημο ιστότοπο της Βουλής των Ελλήνων.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα