Ελλάδα

Άνιση η μάχη με τις φλόγες για ακόμα μία νύχτα: Εκκενώνονται οικισμοί – Ο στρατός στα πύρινα μέτωπα

Ραγδαίες οι εξελίξεις στα μέτωπα - Οι τελευταίες πληροφορίες

Parallaxi
άνιση-η-μάχη-με-τις-φλόγες-για-ακόμα-μία-1047568
Parallaxi

Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται για άλλη μια ημέρα η χώρα καθώς οι φωτιές στην Αττική αλλά και στην Αλεξανδρούπολη συνεχίζουν να κατακαίνε σπίτια και δασικές εκτάσεις, ενώ αναμένεται να είναι ακόμα μία ιδιαίτερα δύσκολη νύχτα. Δραματική είναι η κατάσταση σε οικισμούς της Πάρνηθας που παραδίδονται στις φλόγες, ενώ το μέτωπο κινείται προς τον Εθνικό Δρυμό, ενώ τα εναέρια μέσα έχουν σταματήσει να επιχειρούν στα πύρινα μέτωπα εδώ και περίπου 1 ώρα

Ενώ ο οι φλόγες φτάνουν απειλητικά στον εθνικό δρυμό της Πάρνηθας και όλοι απεύχονται μία δραματική επανάληψη της μεγάλης φυσικής καταστροφής του 2007, στην άλλη άκρη της χώρας, στο εθνικό πάρκο του δάσους της Δαδιάς, οι δασολόγοι που παρακολουθούν την εξέλιξη της πυρκαγιάς, δεν τρέφουν πολλές ελπίδες.

Η πρώτη αποτίμηση που γίνεται μέσα στους καπνούς και τις φλόγες από την Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης αναφέρει ότι είναι πολύ πιθανό να κάηκε ό,τι είχε γλιτώσει τον περασμένο χρόνο.

Τα αρνητικά ρεκόρ των καμένων εκτάσεων από την αρχή του καλοκαιριού σπάνε, το ένα μετά το άλλο. Παράλληλα στον απολογισμό της στάχτης προστίθενται πια οι απώλειες ανθρώπινων ζωών, με τους 26 μετανάστες που απανθρακώθηκαν στο δάσος της Δαδιάς, ανάμεσα τους και δύο παιδάκια.

Αναζωπυρώσεις στα μέτωπα της Ροδόπης – Έχουν εκκενωθεί Γρατινή και Κασσιτερά

Μάχη σε πολλά μέτωπα δίνουν για τρίτο 24ωρο οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Ροδόπη καθώς η φωτιά από τον Έβρο πέρασε τα διοικητικά όρια των δύο νομών και καίει εκτάσεις στην ΝΑ Ροδόπη, την ωρα που μαίνονται πυρκαγιές από την περασμένη Δευτέρα σε άλλες περιοχές ΒΔ της Κομοτηνής.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, Νίκος Τσαλικίδης η φωτιά από τον Έβρο “πέρασε” στο νομό και καίει στα Κασσιτερά και τη Συκορράχη του δήμου Μαρωνείας-Σαπών και όλη η περιοχή είναι στα πρόθυρα να κηρυχθεί σε κατάστασταση έκτακτης ανάγκης . Στην νότια Ροδόπη πνέουν ισχυροί άνεμοι που δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών. Αναζωπύρωση σημειώθηκε στον Μίσχο του δήμου Ιάσμου, όπου, σύμφωνα με τον κ. Τσαλικίδη, η φωτιά κινείται προς την κατεύθυνση της Βουλγαρίας.

Η φωτιά αναζωπυρώθηκε και στη Γρατινή του δήμου Κομοτηνής. Στη Γρατινή και στα Κασσιτερά έχει σταλεί μήνυμα από το 112 για εκκένωση. Ο κ. Τσαλικίδης τόνισε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για καμμένα σπίτια.

Βοιωτία: Μήνυμα του 112 για εκκένωση των οικισμών Ζάλτσα και Στείρι

Μήνυμα του 112 εστάλη στους κατοίκους των οικισμών Ζάλτσα και Στείρι στη Βοιωτία προκειμένου να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς Κυριάκι και Δίστομο αντίστοιχα εξαιτίας της φωτιάς που μαίνεται στην περιοχή.

Η φωτιά στη Βοιωτία εξακολουθεί να καίει λαμβάνονται μέτρα προκειμένου να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές. Ειδικότερα στο πρώτο μήνυμα του του 112 αναφέρονται τα εξής: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Ζάλτσα απομακρυνθείτε τώρα μέσω Παναγίας Καλαμιώτισσας προς Κυριάκι . Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών»

Στην συνέχεια μέσω νέου μηνύματος το 112 καλεί τους κατοίκους από την περιοχή Στείρι να απομακρυνθούν με προορισμό προς το Δίστομο.

Η κατάστασης στην περιοχή Στείρι είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Οι κάτοικοι του χωριού έχουν βγει στους δρόμους, καθώς η φωτιά έρχεται απειλητική προς το μέρος τους.

Η φωτιά είναι κοντά στο χωριό, έχει περικυκλώσει το Κυριάκι και κατευθύνεται προς το Στείρι.

Πυροσβεστική: Η επίσημη ενημέρωση για τα πύρινα μέτωπα

Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός ενημέρωση για την εξέλιξη των πυρκαγιών στη χώρα, αργά το απόγευμα της Τετάρτης (23/08).

Ροδόπη: Νέο μήνυμα από 112 – Εκκενώνονται τρεις ακόμα οικισμοί

Τρεις νέες εκκενώσεις οικισμών βρίσκονται σε εξέλιξη στη Ροδόπη. Οι κάτοικοι των περιοχών Χαμηλό, Βέλκιο και Μεστή έλαβαν μήνυμα από το 112 που λέει το εξής:
“Εάν βρίσκεστε στις περιοχές Χαμηλό, Βέλκιο και Μεστή απομακρυνθείτε προς Κομοτηνή. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας”

Βίντεο με τη ραγδαία εξέλιξη της πυρκαγιάς στην Πάρνηθα σε μισή ώρα

Αποκαλυπτικό βίντεο από κάμερα δείχνει το πόσο γρήγορα ανέβηκε η φωτιά στην Πάρνηθα, η οποία έχει φτάσει ως τον Εθνικό Δρυμό.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, ενώ οι φλόγες μέχρι τις 13:00 έκαιγαν στο λόφο αριστερά, στην περιοχή του στρατοπέδου Καποτά και της Αγίας Παρασκευής Μενιδίου, μέσα σε 10 λεπτά της ώρας η πυρκαγιά έκανε κηλίδωση και μεταφέρθηκε στον απέναντι λόφο περνώντας πάνω από τη χαράδρα χωρίς να κάψει τίποτε στο ενδιάμεσο.

Στα επόμενα 10 λεπτά η πυρκαγιά εξαπλώθηκε με επίσης ιλιγγιώδη ταχύτητα από το σημείο της κηλίδωσης μέχρι την κορυφή του βουνού, πάνω από το καζίνο της Πάρνηθας.

Πυρκαγιά ξέσπασε στην Αχαΐα

Νέο πύρινο μέτωπο έχει να αντιμετωπίσει η Πυροσβεστική, αυτή τη φορά στη Σκιόεσσα στην Αχαΐα.

Ειδικότερα, στο σημείο επιχειρούν 63 πυροσβέστες με 18 οχήματα, 3 ομάδες πεζοπόρων, ενώ 1 αεροσκάφος κάνει ρίψεις νερού.

Έβρος: Ζημιές σε υλικό των ανασκαφών και στο αρχείο στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ζώνης

Λαβώθηκε ο αρχαιολογικός χώρος στην Αρχαία Ζώνη του Έβρου, από την καταστροφική φωτιά που μαίνεται, αλλά οι ζημιές εντοπίζονται κυρίως σε δευτερεύουσες υποδομές. Μια μεγάλη αναζωπύρωση που σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης, οδήγησε την πυροσβεστική στην απόφαση να απομακρύνει το προσωπικό.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Πολιτισμού και μετά από αυτοψία που έγινε διαπιστώθηκε ότι:

Δεν κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές, καθώς ο χώρος, με εντολή της υπουργού είχε κλείσει προληπτικά.

«Τα αρχαία αρχιτεκτονικά κατάλοιπα δεν έχουν υποστεί εμφανή ζημιά, καθώς ο χώρος ήταν πολύ προσεκτικά αποψιλωμένος. Σε δύο σημεία του χώρου, και στο ρέμα που διέρχεται το ανατολικό τμήμα του χώρου, όπου δεν υπάρχουν αρχαιολογικά κατάλοιπα, κάηκε η χαμερπής βλάστηση, όπως και ορισμένα δέντρα και η βλάστηση στην ακρόπολη, του αρχαίου οικισμού. Δεν επιχειρήθηκε προσέγγιση  στην ακρόπολη, λόγω του φόβου αναζωπυρώσεων», αναφέρει το υπουργείο Πολιτισμού και συνεχίζει: «Σημαντικές ζημιές προκλήθηκαν, κυρίως, σε ορισμένες υποδομές του χώρου. Συγκεκριμένα, στους ξύλινους διαδρόμους ΑμεΑ, της δυτικής και νότιας πλευράς, και σε κτίσμα που φιλοξενεί αποθήκες και χώρους εργασίας, του οποίου ολοσχερώς καταστράφηκε η οροφή και το περιεχόμενο στο εσωτερικό του. (Προωθητικό υλικό του χώρου, τμήμα του αρχείου των ανασκαφών, εξοπλισμός εκδηλώσεων, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και περιφερειακά, τηλεφωνικό κέντρο και πωλητέα είδη του ΟΔΑΠ)».

Σύμφωνα με την ενημέρωση, αλώβητο, εκτός από τις αρχαιότητες, έμεινε  και το κτήριο του εργαστηρίου, μία αποθήκη, ένας χώρος γραφείου και το φυλάκιο – εκδοτήριο εισιτηρίων. Η φωτιά κατέκαψε μικρό αποθηκευτικό χώρο στον οποίον ήταν αποθηκευμένα ξύλινα κιβώτια με κεραμική, όστρεα και οστά προκαλώντας ζημιά, σε τμήμα, του αρχαιολογικού υλικού.

Προστίθεται ακόμη ότι ο χώρος δεν έχει ηλεκτροδότηση, υδροδότηση και τηλεφωνική σύνδεση, ενώ ο αρχαιολογικός χώρος θα παραμείνει κλειστός μέχρι την αποκατάσταση των βασικών υποδομών του.

«Η κατάσταση που επικρατεί στη γύρω περιοχή δεν αποκλείει την πρόκληση περαιτέρω ζημιών, καθώς ο άνεμος παραμένει ισχυρός», καταλήγει η ενημέρωση του υπουργείου.

Ο αρχαιολογικός χώρος της Ζώνης βρίσκεται 20 χλμ. δυτικά της Αλεξανδρούπολης, κοντά στο χωριό Δίκελλα, το οποίο απλήγη από την καταστροφική μανία της φωτιάς. Πρόκειται για μια αρχαία πόλη που χτίστηκε στις αρχές του 6ου αιώνα π.Χ. από αποίκους της Σαμοθράκης και αποτέλεσε σημαντικό εμπορικό κέντρο. Η αρχαία Ζώνη λειτουργούσε ως οργανωμένο αστικό κέντρο και στον αρχαιολογικό χώρο μπορεί κανείς να δει πώς ήταν διαμορφωμένη μια αρχαία ελληνική πόλη με τα τείχη, τους ναούς, τις ιδιωτικές κατοικίες, τα εργαστήρια της κ.α.

Ιδιαίτερα σημαντικό εύρημα αποτελεί ο ναός του θεού Απόλλωνα, του 6ου αιώνα π.Χ., καθώς είναι ο μοναδικός ταυτισμένος αρχαϊκός ναός Απόλλωνα στη Θράκη. Εδώ βρέθηκε ένας ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός ευρημάτων, ανάμεσα στα οποία ένας μαρμάρινος κορμός αρχαϊκού κούρου, από τους ελάχιστους που έχουν βρεθεί στη Βόρεια Ελλάδα, και θραύσματα αγγείων με χαραγμένο το όνομα του θεού Απόλλωνα, που αποτελούσαν αφιερώματα στο Θεό και μάλιστα πολλά από αυτά είναι γραμμένα σε τοπική θρακική διάλεκτο.

Συνεχίζεται η “μάχη” με τις φλόγες στον δήμο Νέστου – Σε επιφυλακή για το περιαστικό δάσος και το Παγγαίο

Για τρίτη μέρα συνεχίζεται η πυρκαγιά στο δήμο Νέστου με τις αναζωπυρώσεις να είναι συνεχείς λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, γεγονός που δυσχεραίνει το έργο των πυροσβεστών και των εθελοντών. Ωστόσο, η κατάσταση σήμερα, και κυρίως μετά το μεσημέρι, άρχισε να βελτιώνεται καθώς έχουν εξασθενίσει οι άνεμοι και αυξήθηκαν οι ρίψεις νερού από αέρος.

Τα δυο κυριότερα μέτωπα της φωτιάς είναι στα χωριά Αβραμυλιά και στο Διαλεκτό, όπου επιχειρούν συνολικά 44 πυροσβέστες, με 15 υδροφόρα οχήματα, δύο πεζοπόρα τμήματα και πολλοί εθελοντές, ενώ από αέρος συνδράμουν δύο αεροσκάφη, τύπου Canadair το ένα μάλιστα ήρθε από την Κροατία.

Να σημειωθεί πως η πυρκαγιά ξεκίνησε το μεσημέρι της Δευτέρας από δασική περιοχή του χωριού Διαλεκτό και με την δύναμη των ανέμων δημιούργησε πολλά μέτωπα πλησιάζοντας σε κατοικημένες περιοχές του δήμου Νέστου. Η πυρκαγιά μέχρι στιγμής έκαψε πολλά σπίτια στις τοπικές κοινότητες Αβραμυλιάς και Γέροντα, πολλά ποιμνιοστάσια, καλλιέργειες με ελαιόδεντρα και χιλιάδες στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης.

Επιπλέον, σήμερα το μεσημέρι, μικρής έκτασης φωτιά ξέσπασε σε χορτολιβαδική έκταση στα Τενάγη των Φιλίππων, δυτικά της Καβάλας, κοντά στα λασπόλουτρα των Κρηνίδων. Η φωτιά αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά από δυνάμεις της πυροσβεστικής που έσπευσαν στο σημείο, καθώς και από υδροφόρες των δήμων Καβάλας και Παγγαίου, χωρίς να λάβει διαστάσεις.

Την ίδια ώρα, πολλά είναι τα καλέσματα από συλλόγους της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας για εθελοντική πυροφύλαξη, του περιαστικού δάσους της πόλης και του όρους Παγγαίου, σε συνεργασία με την πυροσβεστική, ενώ ήδη έχει εκδοθεί αυστηρή αστυνομική διάταξη για απαγόρευση της κυκλοφορίας εντός των δασικών εκτάσεων. Παράλληλα, η αστυνομία διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι αν κάποιος πολίτης αντιληφθεί ύποπτες κινήσεις κοντά σε δασικές εκτάσεις, πρέπει να ειδοποιήσει τις αρμόδιες αρχές και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εμπλακεί ο ίδιος.

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις στον Έβρο – Η πυρκαγιά πέρασε στη Ροδόπη

Για πέμπτη ημέρα συνεχίζεται η μάχη της κατάσβεσης της φωτιάς που έχει ξεσπάσει στον Έβρο. Μέχρι σιτγμής πάντως η μάχη αποδεικνύεται άνιση, καθώς οι συνεχείς αναζωπυρώσεις αποτεφρώνουν ό,τι βρίσκουν στο πέρασμά τους.

Η φωτιά πέρασε ήδη στο νομό Ροδόπης και μάλιστα από δύο σημεία, προκαλώντας μεγάλη κινητοποίηση. Δύσκολη είναι η κατάσταση της πυρκαγιάς και στην περιοχή των οικισμών Σαπών και Κασσιτερών του Δήμου Μαρώνειας-Σαπών, οικισμός ο οποίος, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ δυστυχώς πλέον περικυκλώνεται απειλητικά από τις φλόγες από διάσπαρτες εστίες, που τελικά ενώθηκαν και περικυκλώνουν το χωριό.

Στα Κασσιτερά υπάρχει αναζωπύρωση, η οποία κινείται προς την Συκοράχη όπου υπάρχει πλέον μέτωπο φωτιάς.

Η έκκληση του Δημάρχου Μαρώνεια -Σαπών

Εν τω μεταξύ την άμεση συνδρομή εναέριων μέσων, την ενίσχυση των επίγειων δυνάμεων καθώς και την έλευση επιπλέον μηχανημάτων στα ενεργά μέτωπα του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών ζήτησε ο Δήμαρχος κ. Ντίνος Χαριτόπουλος. Τονίζει πως «μετά την επέκταση της φωτιάς στη Ροδόπη, οι φλόγες απειλούν και περιοχές του Δήμου και συγκεκριμένα τους οικισμούς: Πετρωτά, Χαμηλό, Κασσιτερά και Κίζαρι, περιοχές όπου από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν δυνάμεις του Δήμου σε συνεργασία με αυτές της Περιφέρειας ΑΜΘ, της πυροσβεστικής, του στρατού και εθελοντών που συνδράμουν στο έργο της πυρόσβεσης».

Στη Ροδόπη έχει ζητηθεί η συνεργασία υλοτόμων και η συνδρομή αγροτών οι οποίοι διαθέτουν βυτιοφόρα να συνδράμουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Αναζωπυρώσεις και στη Δαδιά

Οι αναζωπυρώσεις στην περιοχή της Δαδιάς οφείλονται κυρίως στην αλλαγή φοράς του ανέμου πως πνέει ανατολικά. Έχει δημιουργηθεί ένα μεγάλο μέτωπο και κινείται από την περιοχή της Αγίας Παρασκευής προς την Παλαιοκαστρίτσα αυτό το ορεινό σημείο και τους Κατρατζήδες.

Προσδοκία των κατοίκων της περιοχής είναι οι άνεμοι να μην γυρίσουν σε βόρειους και η φωτιά αλλάξει φορά με αποτέλεσμα να κινδυνέψουν και άλλοι οικισμοί. Στην περιοχή εκτός από τις ελληνικές δυνάμεις πυρόσβεσης, συνδράμουν και 56 Ρουμάνοι πυροσβέστες με 10 οχήματα.

Ροδόπη: Σε ετοιμότητα οι κάτοικοι σε Σάππες και Αρσάκειο

Μήνυμα του 112 αναφέρει πως υπάρχει δασική πυρκαγιά στις περιοχές Σάππες και Αρσάκειο, ενημερώνοντας τους κατοίκους να παραμείνουν σε ετοιμότητα.

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI)

Θετικά νέα από το μέτωπο της Πάρνηθας

Ο αέρας έχει γυρίσει τη φωτιά προς τα καμένα, ενώ η ισχύς των ανέμων έχει πέσει και γίνονται διαρκείς ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα έτσι ώστε η πυρκαγιά να σβήσει. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, οι άνεμοι θα είναι λιγότερο ισχυροί τουλάχιστον μέχρι τις 21:00 το βράδυ της Τετάρτης.

Υπό έλεγχο οι φωτιές σε Κοντοδεσπότι Ευβοίας και Δοκό Χαλκίδας

Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε στο Κοντοδεσπότι του Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων και δόθηκε εντολή εκκένωσής του για προληπτικούς λόγους.

Επίσης, σύμφωνα με το evima.gr, υπό έλεγχο τέθηκε και η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή του Δοκού Χαλκίδας δίπλα από το νεκροταφείο.

Βοιωτία: Δεν υπέστη μεγάλες ζημιές η ιστορική μονή του Οσίου Λουκά

Ώρες αγωνίες έζησαν οι κάτοικοι πολλών περιοχών στην Πάρνηθα. Σπίτια και επιχειρήσεις παραδόθηκαν στις φλόγες, όπως και μέρος του Εθνικού Δρυμού.

Καβάλα: Συνεχίζεται η “μάχη” με τις φλόγες στον δήμο Νέστου

Για τρίτη μέρα συνεχίζεται η πυρκαγιά στο δήμο Νέστου με τις αναζωπυρώσεις να είναι συνεχείς λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, γεγονός που δυσχεραίνει το έργο των πυροσβεστών και των εθελοντών. Ωστόσο, η κατάσταση σήμερα, και κυρίως μετά το μεσημέρι, άρχισε να βελτιώνεται καθώς έχουν εξασθενίσει οι άνεμοι και αυξήθηκαν οι ρίψεις νερού από αέρος.
Τα δυο κυριότερα μέτωπα της φωτιάς είναι στα χωριά Αβραμυλιά και στο Διαλεκτό, όπου επιχειρούν συνολικά 44 πυροσβέστες, με 15 υδροφόρα οχήματα, δύο πεζοπόρα τμήματα και πολλοί εθελοντές, ενώ από αέρος συνδράμουν δύο αεροσκάφη, τύπου Canadair το ένα μάλιστα ήρθε από την Κροατία.
Να σημειωθεί πως η πυρκαγιά ξεκίνησε το μεσημέρι της Δευτέρας από δασική περιοχή του χωριού Διαλεκτό και με την δύναμη των ανέμων δημιούργησε πολλά μέτωπα πλησιάζοντας σε κατοικημένες περιοχές του δήμου Νέστου. Η πυρκαγιά μέχρι στιγμής έκαψε πολλά σπίτια στις τοπικές κοινότητες Αβραμυλιάς και Γέροντα, πολλά ποιμνιοστάσια, καλλιέργειες με ελαιόδεντρα και χιλιάδες στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης.
Επιπλέον, σήμερα το μεσημέρι, μικρής έκτασης φωτιά ξέσπασε σε χορτολιβαδική έκταση στα Τενάγη των Φιλίππων, δυτικά της Καβάλας, κοντά στα λασπόλουτρα των Κρηνίδων. Η φωτιά αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά από δυνάμεις της πυροσβεστικής που έσπευσαν στο σημείο, καθώς και από υδροφόρες των δήμων Καβάλας και Παγγαίου, χωρίς να λάβει διαστάσεις.
Την ίδια ώρα, πολλά είναι τα καλέσματα από συλλόγους της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας για εθελοντική πυροφύλαξη, του περιαστικού δάσους της πόλης και του όρους Παγγαίου, σε συνεργασία με την πυροσβεστική, ενώ ήδη έχει εκδοθεί αυστηρή αστυνομική διάταξη για απαγόρευση της κυκλοφορίας εντός των δασικών εκτάσεων. Παράλληλα, η αστυνομία διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι αν κάποιος πολίτης αντιληφθεί ύποπτες κινήσεις κοντά σε δασικές εκτάσεις, πρέπει να ειδοποιήσει τις αρμόδιες αρχές και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εμπλακεί ο ίδιος.

Εύβοια: Yπό μερικό έλεγχο η φωτιά στο Κοντοδεσπότι

Νωρίτερα εστάλη μήνυμα από το 112 με το οποίο καλούνταν οι κάτοικοι της περιοχής Κοντοδεσπότι να απομακρυνθούν με κατεύθυνση προς τον Σταυρό.

Ο στρατός στα πύρινα μέτωπα με 1080 άνδρες και 540 οχήματα

Το ΓΕΕΘΑ ενημέρωσε για τη συμμετοχή ανδρών των ενόπλων δυνάμεων στη μάχη κατάσβεσης των πυρκαγιών ανά την επικράτεια.

Αναλυτικά:

Σας ενημερώνουμε ότι κατόπιν διαταγών και οδηγιών του ΓΕΕΘΑ για την κατάσβεση των πυρκαγιών την 23η Αυγούστου 2023, επιχείρησαν συνολικά 6 Α/Φ CL-215, 5 Α/Φ CL-415, 11 Α/Φ PZL και 4 Ε/Π CHINOOK στα ενεργά μέτωπα των πυρκαγιών σε Αλεξανδρούπολη – Δαδιά, Άργος, Διαλεκτό Καβάλας, Μακρακώμη Φθιώτιδας, Μοσχοπόδι Θηβών, Πρόδρομο Βοιωτίας, Υλίκη Θηβών, Φάρσαλα Λαρίσης, Φυλή (Χασιά) Αττικής και Ψαχνά Ευβοίας, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.

Επιχειρούν επίσης τα παρακάτω μέσα:

ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ – ΔΑΔΙΑΣ:

● 2 Ομάδες των 20 ατόμων (σύνολο 40) του Σχεδίου «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ».

● 2 Ομάδες «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝΑ» των 10 ατόμων (σύνολο 20).

● Προωθητές Γαιών, Ισοπεδωτές και Φορτωτές για δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.

● Υδροφόρα Οχήματα.

● Βυτιοφόρα Οχήματα.

● Οχήματα Γενικής Χρήσης.

ΣΤΗΝ ΦΥΛΗ ΑΤΤΙΚΗΣ:

● 3 Ομάδες «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝΑ» των 10 ατόμων (σύνολο 30)

● Προωθητές Γαιών για δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.

● Διάθεση 100 Ράντζων στον Δήμο Αχαρνών.

● Βυτιοφόρα Οχήματα.

Επιπλέον, οι Ένοπλες Δυνάμεις για σήμερα 23 Αυγούστου 2023, συνδράμουν στην πρόληψη πυρκαγιών με εκπομπή συνολικά 166 περιπόλων χερσαίας επιτήρησης (996 άτομα με 498 οχήματα) και 14 πυροφυλακίων (84 άτομα με 42 οχήματα), με την εμπλοκή συνολικά 1080 ατόμων και 540 οχημάτων, σύμφωνα με τον δείκτη επικινδυνότητας.

Επιπρόσθετα, κατόπιν εντολών του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου βρίσκονται σε ισχύ τα παρακάτω μέτρα:

● Εκπομπή 50 περιπόλων επιτήρησης σε 3 οκτάωρες βάρδιες (300 άτομα) επιπλέον των προβλεπομένων στην περιοχή Αττικοβοιωτίας.

● Εκπομπή περιπόλων επιτήρησης σε όλη την επικράτεια, από 5-10 χιλιόμετρα πέριξ του συνόλου των στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

● Εκπομπή επιπλέον περιπόλων επιτήρησης στον ορεινό όγκο της Ροδόπης, με έμφαση στα ορεινά δρομολόγια.

● Εκπομπή επιπλέον περιπόλων για έλεγχο δρομολογίων στους ορεινούς όγκους του Νομού Έβρου και Νομού Ροδόπης, από προσωπικό της Ε΄ Μοίρας Καταδρομών

● Πτήσεις 1 Ε/Π KIOWA στον Έβρο και 1 Ε/Π UH-1H στην ευρύτερη περιοχή Λέσβου – Λήμνου, καθώς και το UAV HERON άνωθεν Έβρου – Ροδόπης, για εκτέλεση εναέριας επιτήρησης.

● Αυξημένη ετοιμότητα Στρατιωτικών Νοσοκομείων και Μονάδων Υγειονομικού.

● Το σύνολο των τμημάτων του σχεδίου ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ τηρούν ετοιμότητα 2 ωρών.

● Το σύνολο των διαθέσιμων μηχανημάτων τηρείται φορτωμένο επί αρματοφορέων, με τους οδηγούς και χειριστές αυτών να βρίσκονται εντός στρατοπέδων για άμεση εκτέλεση αποστολής, εφόσον απαιτηθεί.

● Το σύνολο των μέσων – μηχανημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, εξακολουθεί να βρίσκεται σε ετοιμότητα για διάθεση, κατόπιν οδηγιών της Πολιτικής Προστασίας.

Σε επιφυλακή οι πυροσβεστικές δυνάμεις για πιθανές αναζωπηρώσεις στη Δυτική Φθιώτιδα

Αναζωπυρώσεις στη Δυτική Φθιώτιδα απείλησαν σήμερα να δημιουργήσουν νέο μέτωπο. Το μεσημέρι μία αναζωπύρωση πολύ κοντά στη Μακρακώμη έβαλε σε κίνδυνο σπίτια που υπάρχουν στην περιοχή, όμως η παρέμβαση όμως των πυροσβεστών με επίγεια και εναέρια μέσα απέτρεψε τον κίνδυνο. Παρόμοιο σκηνικό είχαμε και τις πρώτες πρωινές ώρες στην ίδια περιοχή με περισσότερο από 10 σπίτια να κινδυνεύουν και τους πυροσβέστες να κυνηγούν τις φλόγες λίγα μέτρα από τις αυλές.
Όσον αφορά την επόμενη μέρα στη Δυτική Φθιώτιδα και στην περιοχή, σύμφωνα με τον δήμαρχο Μακρακώμη Γιώργος Χατζή «περισσότερα από 5.000 στρέμματα έχουν θυσιαστεί στις φλόγες μέσα σε λίγες ώρες ενώ έχουν καεί τέσσερα ποιμνιοστάσια τα οποία είχαν μέσα περισσότερο από 500 ζώα που οι κτηνοτρόφοι δεν πρόλαβαν να τα απομακρύνουν. Έτσι κάηκαν τα ζώα κάηκαν εγκαταστάσεις τους αλλά και οι αποθήκες τους».
Το σύνολο των πυροσβεστικών δυνάμεων στην περιοχή παραμένουν σε επιφυλακή.

Χάρτης με τις εστίες στην Πάρνηθα

Συγκλονιστικό βίντεο από τη Βοιωτία

Συγκλονιστικό είναι το βίντεο που κατέγραψε η δημοσιογράφος Ευτυχία Πενταράκη στο δρόμο που οδηγεί στη Μονή, η οποία περιλαμβάνεται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Το ΥΠΠΟ για τη φωτιά στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ζώνης, στον Έβρο

«Τα αρχαία αρχιτεκτονικά κατάλοιπα δεν έχουν υποστεί εμφανή ζημιά, καθώς ο χώρος ήταν πολύ προσεκτικά αποψιλωμένος […]. Σημαντικές ζημιές προκλήθηκαν, κυρίως, σε ορισμένες υποδομές του χώρου […]. Η κατάσταση που επικρατεί στη γύρω περιοχή δεν αποκλείει την πρόκληση περαιτέρω ζημιών, καθώς ο άνεμος παραμένει ισχυρός». Τα παραπάνω ενημερώνει, μεταξύ άλλων, σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού σχετικά με τη φωτιά στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ζώνης, στον Έβρο, ο οποίος και θα παραμείνει κλειστός μέχρι την αποκατάσταση των βασικών υποδομών του.
Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ πληροφορεί τα εξής:
«Σχετικά με το πέρασμα της φωτιάς, από τον επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ζώνης, στον Έβρο, το βράδυ της 22ας Αυγούστου, το Υπουργείο Πολιτισμού αναφέρει τα εξής:
 
Νωρίς, το πρωί της Τετάρτης 23 Αυγούστου, ενώ ακόμη έκαιγαν μικρές εστίες, εντός του αρχαιολογικού χώρου και των κτηριακών εγκαταστάσεων, οι οποίες είχαν αντιμετωπιστεί, επιτυχώς, από πυροσβεστικό κλιμάκιο, υπαλλήλους και εθελοντές, οι αρχαιολόγοι και οι φύλακες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου μετέβησαν στον αρχαιολογικό χώρο Ζώνης, στον Δήμο Αλεξανδρούπολης, που πλήττεται σφοδρά, τα τελευταία 24ωρα, από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Περίπου στη 1 μ.μ. υπήρξαν αναζωπυρώσεις στην ευρύτερη περιοχή και η Πυροσβεστική Υπηρεσία ζήτησε την απομάκρυνση του προσωπικού από τον χώρο.
 
Κατά την αυτοψία που πραγματοποιήθηκε, διαπιστώθηκαν τα εξής:
 
  • Δεν κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές, καθώς ο χώρος, με εντολή Υπουργού, είχε κλείσει προληπτικά, από την προηγούμενη ημέρα.
  • Τα αρχαία αρχιτεκτονικά κατάλοιπα δεν έχουν υποστεί εμφανή ζημιά, καθώς ο χώρος ήταν πολύ προσεκτικά αποψιλωμένος. Σε δύο σημεία του χώρου, και στο ρέμα που διέρχεται το ανατολικό τμήμα του χώρου, όπου δεν υπάρχουν αρχαιολογικά κατάλοιπα, κάηκε η χαμερπής βλάστηση, όπως και ορισμένα δέντρα και η βλάστηση στην ακρόπολη, του αρχαίου οικισμού. Δεν επιχειρήθηκε προσέγγιση στην ακρόπολη, λόγω του φόβου αναζωπυρώσεων.
  • Σημαντικές ζημιές προκλήθηκαν, κυρίως, σε ορισμένες υποδομές του χώρου. Συγκεκριμένα, στους ξύλινους διαδρόμους ΑμεΑ, της δυτικής και νότιας πλευράς, και σε κτίσμα που φιλοξενεί αποθήκες και χώρους εργασίας, του οποίου ολοσχερώς καταστράφηκε η οροφή και το περιεχόμενο στο εσωτερικό του. (Προωθητικό υλικό του χώρου, τμήμα του αρχείου των ανασκαφών, εξοπλισμός εκδηλώσεων, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και περιφερειακά, τηλεφωνικό κέντρο και πωλητέα είδη του ΟΔΑΠ).
  • Αλώβητο, εκτός από τις αρχαιότητες, έμεινε και το κτήριο του εργαστηρίου, μία αποθήκη, ένας χώρος γραφείου και το φυλάκιο – εκδοτήριο εισιτηρίων. Η φωτιά κατέκαψε μικρό αποθηκευτικό χώρο στον οποίον ήταν αποθηκευμένα ξύλινα κιβώτια με κεραμική, όστρεα και οστά προκαλώντας ζημιά, σε τμήμα, του αρχαιολογικού υλικού.
  • Ο χώρος δεν έχει ηλεκτροδότηση, υδροδότηση και τηλεφωνική σύνδεση. Έχει ενημερωθεί σχετικά το ΚΕΛΕΣΣ.
  • Ο αρχαιολογικός χώρος θα παραμείνει κλειστός μέχρι την αποκατάσταση των βασικών υποδομών του. Η κατάσταση που επικρατεί στη γύρω περιοχή δεν αποκλείει την πρόκληση περαιτέρω ζημιών, καθώς ο άνεμος παραμένει ισχυρός».

Βούλγαροι πυροσβέστες αναχωρούν για την Ελλάδα

Βούλγαροι πυροσβέστες θα παράσχουν βοήθεια στους Έλληνες συναδέλφους τους για την αντιμετώπιση των μεγάλων δασικών πυρκαγιών, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών στη Σόφια.

Η μονάδα είχε προγραμματιστεί να αναχωρήσει για την Ελλάδα σήμερα το απόγευμα από την περιοχή Κάρντζαλι, στη νοτιοανατολική Βουλγαρία, μέσω της συνοριακής διάβασης Μακάζα.

Η αποστολή περιλαμβάνει πέντε πυροσβεστικά οχήματα, δύο φορτηγά, ένα επιχειρησιακό όχημα και 36 πυροσβέστες από το Κιουστεντίλ, το Μπλαγκόεβγκραντ, το Γκάμπροβο, το Σούμεν και τη Σόφια.

Επικεφαλής της μονάδας είναι ο διευθυντής της πυροσβεστικής υπηρεσίας του Μπλαγκόεβγκραντ, διοικητής Βαλεντίν Χρίστοφ Βασίλεφ.

Οι Βούλγαροι πυροσβέστες αναμένεται να συνδράμουν τις ελληνικές επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης.

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα