Ελλάδα

ΚΩΘ: Στηρίζει τον αγώνα κατά της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Καθηγητών.

Parallaxi
κωθ-στηρίζει-τον-αγώνα-κατά-της-ίδρυση-1110393
Parallaxi

Μέσα από ανακοίνωση, ο Σύλλογος Καθηγητών δηλώνει ότι συμμερίζεται απόλυτα την τοποθέτηση του Σπουδαστριών και Σπουδαστών ΚΩΘ και στηρίζει τον αγώνα φοιτητών, μαθητών και εκπαιδευτικών κατά της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

Οι αντιδράσεις ενάντια στο επικείμενο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια κλιμακώνονται.

Το νομοσχέδιο με τίτλο «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο», ανοίγει τον δρόμο στην ίδρυση ιδιωτικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Ο χαρακτηρισμός «ελεύθερο» ουδεμία σχέση έχει με την ακαδημαϊκή ελευθερία. Η ακαδημαϊκή ελευθερία προϋποθέτει απρόσκοπτη παραγωγή επιστημονικού έργου, όχι 8ωρη εργασία με γνώμονα το κέρδος. Η είσοδος του ιδιωτικού τομέα στην ανώτατη βαθμίδα εκπαίδευσης φέρνει αποκλεισμούς, οικονομικούς και ταξικούς.

Η διαρκής υποχρηματοδότηση της δημόσιας εκπαίδευσης, η νομιμοποίηση των ιδιωτικών πανεπιστημίων, κατά παράβαση του α.16Σ θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα στην πανεπιστημιακή κοινότητα και στην κοινωνία εν γένει.

Η υποβάθμιση της Δημόσιας Παιδείας βέβαια, και η μετατροπή της σε εμπόρευμα δεν είναι κάτι άγνωστο στα ελληνικά δεδομένα. Ήδη από την δευτεροβάθμια εκπαίδευση πολλοί μαθητές και μαθήτριες καταφεύγουν σε ιδιωτικές δομές προκειμένου να εξασφαλίσουν την είσοδό τους στην τριτοβάθμια.

Το επικείμενο νομοσχέδιο, που υποβιβάζει την ήδη παραγκωνισμένη δημόσια παιδεία σε εμπόρευμα μας βρίσκει αντίθετους και αντίθετες. Οραματιζόμαστε μια κοινωνία στην οποία κάθε μέλος της θα έχει πρόσβαση σε πλουραλιστική εκπαίδευση, ανεξάρτητα από το οικονομικό του υπόβαθρο, την ηλικία και την καταγωγή του: τα ωδεία, οι σχολές χορού και ζωγραφικής, τα θεατρικά εργαστήρια, τα γυμναστήρια και οι αθλητικοί σύλλογοι, τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, όλα όσα είναι απαραίτητα για τη δημιουργία μιας κοινωνίας ανοιχτής, θα πρέπει να προσφέρονται δωρεάν στα μέλη της. ● Καμία σκέψη για ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ! ● Επαρκής χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων και της δημόσιας εκπαίδευσης! ● Στεκόμαστε δίπλα στους Φοιτητικούς Συλλόγους, τους ακαδημαϊκούς, όσους και όσες αγωνίζονται για μια κοινωνία προσβάσιμη στην εκπαίδευση!

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα