Τέμπη-νέα βίντεο: Ένα χρονικό αποκαλύψεων και ανοιχτών ερωτημάτων
Μία σύνοψη όσων (δεν) αποκαλύφθηκαν, μία εβδομάδα τώρα, στην υπόθεση των βίντεο από την εμπορική αμαξοστοιχία
Η υπόθεση του εγκλήματος των Τεμπών λαμβάνει νέες διαστάσεις μετά τη σωρεία των δημοσιογραφικών αποκαλύψεων για τα βίντεο της εμπορικής αμαξοστοιχίας που εμφανίστηκαν δύο χρόνια μετά το δυστύχημα. Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι αμείλικτα για τις ανακριτικές αρχές, την κυβέρνηση και την εταιρεία ΙΝΤΕΡΣΤΑΡ ΣΕΚΙΟΥΡΙΤΙ ΕΠΕ.
Η χθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού στην εφημερίδα «Καθημερινή» φανέρωσε το νέο αφήγημα της κυβέρνησης για τα Τέμπη. Από τους ήπιους τόνους, μετά τη συνέντευξη στον Alpha, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέρασε στην επίθεση, έκρινε αυθαίρετα τα βίντεο ως γνήσια και κατηγόρησε όσους θέτουν εύλογα ερωτήματα πως «θέλουν να μας οδηγήσουν στη ζούγκλα».
Όμως, τα γεγονότα, τα οποία παρουσιάζει σε χρονικό της η Εφημερίδα των Συντκτών, όχι μόνο δεν ξεκαθαρίζουν τη χρονική αλληλουχία των συμβάντων και τη γνησιότητα των δεδομένων, αλλά θολώνουν ακόμη περισσότερο την υπόθεση.
Σύντομο χρονικό των αποκαλύψεων:
- Στις 5 Φεβρουαρίου, ο δικηγόρος Βασίλης Καπερνάρος καταθέτει τρία βίντεο στον ανακριτή με τη εμπορική αμαξοστοιχία του πολύνεκρου εγκλήματος. Ο ανακριτής λαμβάνει το στικάκι και δεν ζητά την αναζήτηση και κατάσχεση του πρωτότυπου υλικού ή την αναζήτηση του σκληρού δίσκου του υπολογιστή. Τις επόμενες ημέρες, ο δικηγόρος πέφτει σε αλλεπάλληλες αντιφάσεις για την αρίθμηση των καμερών από τις οποίες υποτίθεται ότι προέρχεται το βιντεοληπτικό υλικό, αλλά και το timing που βρέθηκε το υλικό, δύο χρόνια μετά το έγκλημα.
- Στις 7 Φεβρουαρίου, ο ανακριτής στέλνει τα βίντεο που κατέθεσε ο Καπερνάρος από το στικάκι -και όχι από τον σκληρό δίσκο κάποιου υπολογιστή- σε δύο πραγματογνώμονες. Όμως, δεν δίνει εντολή στο εγκληματολογικό τμήμα της ΕΛ.ΑΣ. να κατασχέσει τους σκληρούς δίσκους και να εξετάσει τη γνησιότητα.
- Οι πραγματογνώμονες απαντάνε πως στο εν λόγω βίντεο εικονίζεται η εμπορική αμαξοστοιχία, αλλά δεν μπορούν να διαπιστώσουν τη γνησιότητά του υλικού, καθώς είναι αναρμόδιοι. Οι πραγματογνώμονες ισχυρίζονται ότι, βλέποντας το υλικό, δεν μπορούν να πουν εάν είναι γνήσιο, αλλά δεν εντόπισαν κάποια εξωτερική δεξαμενή μεταφοράς υγρών. Την ίδια ημέρα, στις 7 Φεβρουαρίου, δημοσιοποιούνται τα βίντεο, στο X, από τον Άρη Πορτοσάλτε.
- Παράλληλα, τα Ellinika Hoaxes, επικαλούνται τα εν λόγω βίντεο και καταλήγουν πως «δεν υπάρχει τίποτα πάνω στα βαγόνια». Λίγα 24ωρα μετά, στις 10 Φεβρουαρίου, και ενώ συγγενείς των θυμάτων καταγγέλλουν την πορεία που ακολούθησε ο ανακριτής με το… στικάκι, δίνεται εντολή στις αστυνομικές αρχές να εισβάλουν στα γραφεία της εταιρείας ΙΝΤΕΡΣΤΑΡ, με σκοπό την κατάσχεση των σκληρών δίσκων για τον έλεγχο γνησιότητας των βίντεο. Οι αστυνομικοί ερευνούν και λαμβάνουν καταθέσεις από δύο υπαλλήλους της εταιρείας, την χειρίστρια του επιχειρησιακού κέντρου της Interstar και τον προϊστάμενο του τεχνικού τμήματος της εταιρείας. Βέβαια όλα αυτά έγιναν, πέντε ημέρες μετά την κατάθεση των βίντεο Καπερνάρου.
Πρώτη κατάθεση
Κατά την ένορκη εξέταση του προϊσταμένου του τεχνικού τμήματος της εταιρείας ΙΝΤΕΡΣΤΑΡ, που δόθηκε στις 10 Φεβρουαρίου, και το περιεχόμενο της διέρρευσε στα ΜΜΕ, αποδεικνύεται πως ο υπάλληλος -που έως εκείνη την ώρα όπως είπε δεν είχε ασχοληθεί με την υπόθεση- διατάχθηκε από τον διευθυντή της εταιρείας, την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου, να βρει κάποια βίντεο που αφορούσαν τη σύγκρουση στα Τέμπη «τα οποία, μάλλον κατά τη μεταφορά τους σε USB stick, είχαν διαγραφεί». Η συγκεκριμένη τεχνική εργασία έγινε, μάλιστα, στις τρεις τα ξημερώματα της 8ης Φεβρουαρίου. «Δεν γνωρίζω για ποιον λόγο ήταν τόσο επείγον να προβώ στην επαναφορά των αρχείων, τα ξημερώματα του Σαββάτου», φέρεται να κατέθεσε.
«Μάλλον κατά τη μεταφορά τους σε USB stick είχαν διαγραφεί. Ουσιαστικά, μεταφέρθηκαν από το server που κατασχέθηκε από την Υπηρεσία σας, πλην όμως διαγράφηκαν από αυτόν, χωρίς να γνωρίζω ποιος το έκανε. Επειδή στον server έχουν πρόσβαση μόνο οι administrators, ήτοι εγώ και ο κ. (…), την 08/2/2025 περί ώρα 3:00 π.μ. ημέρα Σάββατο, μόλις επέστρεψα από εξωτερικές εργασίας στην εταιρεία και τα βρήκα στον κάδο ανακύκλωσης. Πάτησα επαναφορά και τα αρχεία εστάλησαν στην αρχική τους θέση, για το λόγο αυτό εμφανίζεται στις ιδιότητες των αρχείων η ημερομηνία 08/02/2025, ως ημερομηνία δημιουργίας», αναφέρει στην κατάθεση του ο προϊστάμενος της τεχνικής υπηρεσίας.
Σύμφωνα με τον εργαζόμενο η ονομασία του φακέλου που βρέθηκαν τα βίντεο ήταν: «ΚΕΚ Ραψάνη».
Επίσης, μετά τη μεταμεσονύχτια αναζήτηση, τον εντοπισμό των αρχείων στο κάδο ανακύκλωσης και την επαναφορά τους, φαίνεται ως ημερομηνία δημιουργίας η 8η Φεβρουαρίου, ενώ ο Βασίλης Καπερνάρος τα κατέθεσε στον ανακριτή στις 5 Φεβρουαρίου και ο Άρης Πορτοσάλτε τα δημοσίευσε στο Χ στις 7 Φεβρουαρίου.
Δεύτερη κατάθεση
Σύμφωνα με την κατάθεση της χειρίστριας του επιχειρησιακού κέντρου της ΙΝΤΕΡΣΤΑΡ, εκείνη έλαβε εντολή να αντλήσει ό,τι υλικό υπήρχε διαθέσιμο και ήταν σχετικό με τη σύγκρουση, μετά το έγκλημα της 28ης Φεβρουαρίου 2023.
«Το προσωπικό του επιχειρησιακού κέντρου έψαχνε πλάνα και βίντεο για το δρομολόγιο της επιβατικής αμαξοστοιχίας. Επίσης εγώ έψαξα και για το δρομολόγιο της εμπορικής που ερχόταν από Θεσσαλονίκη. Κατέβασα τα αρχεία στον υπολογιστή μου και τα μετέφερα στον Server». Μάλιστα, πρόσθεσε πως κοινοποίησε το υλικό στην αστυνομία Λάρισας και της ζητήθηκε δέκα ημέρες μετά να αναζητήσει περισσότερα πλάνα από σιδηροδρομικούς σταθμούς.
Δύο χρόνια μετά, η εργαζόμενη κατέθεσε πως «δόθηκε εντολή από τη Διοίκηση της εταιρείας να ψάξουμε τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές μας εκ νέου, προκειμένου να βρεθεί νέο υλικό για την υπόθεση. Μέσα στον όγκο του υλικού εντοπίστηκαν τρία νέα βίντεο». Έκτοτε η ίδια υποστηρίζει πως δεν ασχολήθηκε ξανά με την υπόθεση.
Σύμφωνα με την εργαζόμενη, η ίδια δημιούργησε τον φάκελο με τα αρχεία και τον ονόμασε «Δυστύχημα», ισχυρισμός που έρχεται σε αντίθεση με την ονομασία που έδωσε ο προϊστάμενος του τεχνικού τμήματος.
Οι καταθέσεις των εργαζομένων περιπλέκουν περαιτέρω την υπόθεση.
Τα αναπάντητα ερωτήματα είναι σαφώς πολλά και αμείλικτα:
- Υπήρχαν τα βίντεο στον σέρβερ;
- Πότε, ποιος και γιατί τα διέγραψε;
- Γιατί έπρεπε να ανακτηθούν από τον κάδο ανακύκλωσης;
- Ποια είναι η πραγματική ημερομηνία δημιουργίας των αρχείων και λήψης των βίντεο;
- Από ποια συσκευή προήλθαν και σε ποια συσκευή αποθηκεύτηκαν;
- Γιατί δόθηκε η εντολή αναζήτησης των βίντεο, μεταμεσονύχτια, σε έναν υπάλληλο που καταθέτει πως δεν είχε ασχοληθεί ξανά με το ζήτημα;
- Γνώριζε η ΙΝΤΕΡΣΤΑΡ ότι επρόκειτο να εισβάλει η ΕΛ.ΑΣ. στα γραφεία της στις 10 Φεβρουαρίου;