Ελλάδα

Τραγωδία στα Τέμπη: Συγγενείς και φίλοι αποχαιρετούν τους αγαπημένους τους

Ένας νεκρός παραμένει άγνωστος, ενώ μια γυναίκα αναζητεί ακόμα την κόρη της που επέβαινε στο τρένο, αλλά δεν έχει βρεθεί κανένα ίχνος της.

Parallaxi
τραγωδία-στα-τέμπη-συγγενείς-και-φίλο-980900
Parallaxi

Ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι στα εργαστήρια της διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, όλων των δειγμάτων βιολογικού υλικού που είχαν συγκεντρωθεί από τα ειδικά κλιμάκια της πυροσβεστικής, από τον τόπο του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος έξω από τα Τέμπη, χωρίς να αλλάξει κάτι στον μαύρο απολογισμό των 57 νεκρών.

Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, στα εγκληματολογικά εργαστήρια έφτασαν συνολικά, από την πρώτη στιγμή μέχρι και χτες, 107 δείγματα από νεκρούς και ανθρώπινα μέλη. Από την έρευνα ταυτοποιήθηκαν οι 55 νεκροί. Ένας νεκρός παραμένει ακόμα άγνωστος, καθώς δεν τον έχει αναζητήσει κανείς και δεν υπάρχει συγκριτικό δείγμα για την ταυτοποίηση μέσω DNA, ενώ μια γυναίκα αναζητεί ακόμα την κόρη της που επέβαινε στο τρένο, αλλά δεν έχει βρεθεί κανένα ίχνος της.

Στο τόπο του δυστυχήματος, το μακάβριο έργο της πυροσβεστικής σχεδόν τέλειωσε, καθώς έχουν απομακρυνθεί όλα τα βαγόνια και συντρίμμια από την φοβερή σύγκρουση των δύο τρένων και απομένει ένας τελευταίος έλεγχος για τυχόν βιολογικό υλικό στο έδαφος, κάτι που αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες ώρες και αναμένεται να ανακοινωθεί η λήξη των ερευνών.

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Τη Μεγάλη Παρασκευή φέτος τη ζούμε νωρίτερα»

Συλλειτούργησαν οι μητροπολίτες Ελευθερουπόλεως Χρυσόστομος, Σερβίων και Κοζάνης Παύλος, Αλεξανδρουπόλεως ‘Ανθιμος, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας, Χίου, Ψαρών και Οινουσσών Μάρκος, Σταγών και Μετεώρων Θεόκλητος, Μάνης Χρυσόστομος, Φθιώτιδος Συμεών, Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερώνυμος, Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Ιερώνυμος, Περιστερίου Γρηγόριος και ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος.

Στο πέρας της σημερινής Ακολουθίας τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ Αναπαύσεως των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη. Μνημόσυνο, άλλωστε, τελέστηκε σε όλους τους ναούς της Ελλάδας.

«Φέτος η Μεγάλη Εβδομάδα ήρθε νωρίτερα… και δεν υπάρχουν λόγια να αποτυπώσουν τον ανθρώπινο πόνο. Και όλοι μας σαν την Παναγία που ως μάνα θρήνησε τον Χριστό θρηνούμε για αυτά τα παιδιά μας», τόνισε ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα, λίγες ημέρες μετά το τραγικό συμβάν που συγκλόνισε το πανελλήνιο.

Επιπρόσθετα, ανέφερε: «Η σκέψη και η προσευχή μας είναι στα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος. Ζούμε μια σκληρή εθνική συμφορά. Την Μ. Παρασκευή φέτος τη ζούμε νωρίτερα. Όλοι θρηνούμε για τον χαμό αυτών των παιδιών».

Απευθυνόμενος προς τις οικογένειες των θυμάτων, σημείωσε: «Ο μόνος τρόπος να αγκαλιάσετε και πάλι τα παιδιά σας είναι να πιστέψετε ότι τον τελευταίο λόγο δεν τον έχει ο θάνατος αλλά η ανάσταση. Γονατίζω αδύναμος μπροστά σας στο βάρος αυτού του πρώιμου αποχωρισμού».

Τη βαθύτατη θλίψη του εξέφρασε εκ μέρους της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ο μητροπολίτης Μάνης Χρυσόστομος για τα θύματα του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος. Εξάλλου, αναφέρθηκε στον συμβολισμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας, «την εορτή της Ορθοδόξου Εκκλησίας ανά την Οικουμένη».

Στη Θεία Λειτουργία το παρών έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας, οι υπουργοί Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, Υγείας, Αθανάσιος Πλεύρης, ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, ‘Αγγελος Συρίγος, βουλευτές, εκπρόσωπο πολιτικών κομμάτων, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, επικεφαλής ξένων διπλωματικών αντιπροσωπιών στη χώρα μας και πλήθος κόσμου.

Υπενθυμίζεται ότι το καθιερωμένο γεύμα που παραθέτει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την Κυριακή της Ορθοδοξίας στο Προεδρικό Μέγαρο προς τους Συνοδικούς Αρχιερείς φέτος δεν θα πραγματοποιηθεί εξαιτίας της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παρουσία του Νίκου Δένδια τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών στην Κωνσταντινούπολη

Δεκτός από την ΑΘΠ τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο έγινε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη.

Νωρίτερα σήμερα ο κ. Δένδιας παρέστη στην Πατριαρχική και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία για την Κυριακή Ορθοδοξίας στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στην Κωνσταντινούπολη.

Μετά το πέρας της Λειτουργίας τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, καθώς και για τα θύματα σεισμών σε Τουρκία και Συρία.

Αύριο, Δευτέρα, το τελευταίο αντίο στην Μαίρη Μουρτζάκη, εργαζόμενη στο κυλικείο του μοιραίου τρένου

Η τελευταία πράξη του δράματος που ζει η οικογένεια της 50χρονης Μαίρης Μουρτζάκη, η οποία βρήκε τραγικό θάνατο στο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, θα διαδραματιστεί αύριο το μεσημέρι, στο Ηράκλειο.

Όπως έγινε γνωστό, η κηδεία της 50χρονης, που είχε βάρδια στο κυλικείο του Intercity, το μοιραίο βράδυ, θα γίνει στη 1 το μεσημέρι, στο νέο κοιμητήριο του Ηρακλείου. Εκεί θα συγκεντρωθούν μέλη της οικογένειάς της, φίλοι και απλοί πολίτες για να της πουν το τελευταίο αντίο σε κλίμα βαθιάς οδύνης.

Η Μαίρη Μουρτζανού, με καταγωγή από το Αντισκάρι του δήμου Φαιστού, στη Μεσαρά, ζούσε εδώ και πολλά χρόνια στο Ηράκλειο. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα είχε μετακομίσει καθώς έπιασε δουλειά στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Η βάρδια της περασμένης Τρίτης, όμως, έμελλε να είναι και η τελευταία για την 50χρονη γυναίκα από την Κρήτη, για τον άδικο χαμό της οποίας, όπως και των δεκάδων άλλων θυμάτων αυτής της τραγωδίας, θρηνεί το πανελλήνιο.

 Στη Λάρισα το τελευταίο αντίο στη φοιτήτρια Ιατρικής, Κλαούντια

Η κοινωνία της Λάρισας συγκλονισμένη είπε το τελευταίο αντίο στην 21χρονη φοιτήτρια της ΣΣΑΣ Ιατρικής, στη Θεσσαλονίκη, Κλαούντια-Αλεξάνδρα Λάτα, που βρήκε τραγικό θάνατο στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Απαρηγόρητοι οι γονείς, τα αδέλφια της, συγγενείς και φίλοι, η διοίκηση της σχολής, οι καθηγητές και οι συμφοιτητές της, δεν μπορούν να πιστέψουν πώς αυτό το γεμάτο ζωή κορίτσι έφυγε τόσο νωρίς και τόσο άδικα.

Η τελευταία πράξη του δράματος παίχτηκε στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στη Λάρισα, εκεί όπου οι δικοί της άνθρωποι, συνόδευσαν τη δική τους Κλαούντια, στο τελευταίο της ταξίδι. Στρατιωτικό άγημα έπαιξε πένθιμο εμβατήριο.

Η κοπέλα είχε πάει στην Πάτρα για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας και επέστρεφε με το τρένο στη Θεσσαλονίκη, για να συνεχίσει τη φοιτητική της ζωή και το διάβασμα που τόσο αγαπούσε.

Πηγή: ΕΡΤ
Τέμπη: Αβάσταχτος πόνος στην κηδεία της Σοφίας – Ειρήνης Ταχματζίδου

Η κηδεία της 32χρονης κορύφωσε το μεσημέρι τον πόνο των δικών της ανθρώπων. Η Σοφία – Ειρήνη Ταχματζίδου, ήταν αρχικά στη λίστα με τους αγνοούμενους του δυστυχήματος στα Τέμπη, όμως τελικά η σορός της ταυτοποιήθηκε.

Με δάκρυα στα μάτια, ξεκίνησε το μεσημέρι η εξόδιος ακολουθία της 32χρονος ανιψιάς του δημάρχου Λαγκαδά, Σοφίας – Ειρήνης Ταχματζίδου, που επέβαινε στη μοιραία αμαξοστοιχία και σκοτώθηκε στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Η εξόδιος ακολουθία της άτυχης 32χρονης τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής, στο Κολχικό Θεσσαλονίκης και το παρών έδωσε πλήθος κόσμου. Η σορός της Σοφίας, ταυτοποιήθηκε μετά από αρκετές ημέρες, καθώς αρχικά ήταν στη λίστα των αγνοούμενων.

Πηγή: newsit.gr

Αύριο η κηδεία του Τάσου Κουτσόπουλου από την Καρδίτσα – Είχε πει στη μητέρα του «Μαμά κοιμήσου, θα αργήσω»

Το μεσημέρι της Δευτέρας (13:00), 6 Μαρτίου, θα γίνει στη γενέτειρά του, την Καρδίτσα, η κηδεία του 21χρονου Αναστάσιου Κουτσόπουλου, του φοιτητή που έχασε τη ζωή του στο πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, λίγα λεπτά αφού είχε πει στη μητέρα του «μαμά κοιμήσου, θα αργήσω».

Σπούδαζε στο τμήμα Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου και επέστρεφε μετά το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας. Είχε πάρει το τρένο από την Καρδίτσα, το απόγευμα της Τρίτης. Στον σταθμό στα Παλαιοφάρσαλα, μπήκε στην μοιραία αμαξοστοιχία προκειμένου να φτάσει στη Θεσσαλονίκη.

Η έκκληση της οικογένειας

Ο Τάσος ήθελε να τελειώσει την σχολή του και μαζί με τον αδελφό του Γιώργο, να φροντίσουν τα κτήματα της οικογένειας στο χωριό.

Όταν δεν μελετούσε και δεν δούλευε στην οικογενειακή επιχείρηση, του άρεσε να φεύγει με την μοτοσικλέτα του στον κάμπο.

Η σορός του αδικοχαμένου νέου θα φτάσει στην Καρδίτσα στις 12 το μεσημέρι και λίγο αργότερα θα ξεκινήσει η εξόδιος ακολουθία στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Η οικογένεια του επιθυμεί αντί στεφάνων, την ενίσχυση του «Σπιτιού της Αγάπης» στην Καρδίτσα ή του συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Η Φλόγα».

Πηγή: in.gr

Αύριο η κηδεία του 23χρονου πυροσβέστη από τη Θεσσαλονίκη

Την Δευτέρα 06 Μαρτίου στις 13:00, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως Του Σωτήρος στην Καλαμαριά, θα τελεστεί η κηδεία του 23χρονου πυροσβέστη από τη Θεσσαλονίκη, Νικήτα Καραθεοδώρου, θύμα από την πολύνεκρη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη.

Η οικογένεια του αδικοχαμένου νέου παρακαλεί, όσους επιθυμούν, αντί στεφάνων, να καταθέσουν τα χρήματα στον Σύλλογο “Μιλάμε για τον αυτισμό” στον παρακάτω λογαριασμό Εθνικής Τράπεζας: GR76 0110 2380 0000 2380 0579 593

Ξεκίνησε η απολογία του σταθμάρχη της Λάρισας

Ξεκίνησε λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι η απολογία του σταθμάρχη της Λάρισας, ο οποίος βρίσκεται στο γραφείο της ανακρίτριας από τις 9 το πρωί της Κυριακής.

Ωστόσο, η απολογία του δεν είχε ξεκινήσει με αίτημα της ανακριτρίας λόγω τεχνικού ζητήματος.

Προσερχόμενος το πρωί ο συνήγορος υπεράσπισης κ. Παντζαρτζίδης δήλωσε: «Δεν μπορώ να πάρω άλλη αναβολή, θέλω να τελειώνει αυτό το θέμα για να σταματήσουν και οι παραφιλολογίες».

Ο 59χρονος που είναι αντιμέτωπος με βαριές κατηγορίες, φέρεται να είναι σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση και σύμφωνα με πληροφορίες είπε σε όσους τον είδαν «κουβαλάω 35 φέρετρα στην πλάτη μου…».

Ο σταθμάρχης ήταν να απολογηθεί χθες, αλλά ο συνήγορός του πήρε προθεσμία αφού όπως υποστήριξε «υπήρξαν νέα στοιχεία».

Καθώς περνούν οι μέρες, πληθαίνουν τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα για τα όσα συνέβησαν εκείνη την ημέρα.

Πηγή: skai.gr

Ψήφισμα της Κοσμητείας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ για την εκδημία της Φοιτήτριας, Κέλλυς Πορφυρίδου

Η Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ με οδύνη πληροφορήθηκε την απώλεια της ζωής της φοιτήτριας της Εισαγωγικής Κατεύθυνσης Μουσουλμανικών Σπουδών του Τμήματος Θεολογίας, Κέλλυς Πορφυρίδου, στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, που έχασαν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι, οι περισσότεροι εκ των οποίων νέα παιδιά, αγόρια και κορίτσια.

Η Κέλλυ ήταν ένα κορίτσι στην άνοιξη της ζωής του. Ο βίαιος θάνατός της θα μείνει καρφί στη σάρκα του βαριά τραυματισμένου πολιτισμού μας. Καρφί στην υποκρισία του κάθε αναμάρτητου, στην ανευθυνότητα και την πλεονεξία. «[…] ἐὰν εἴπωμεν ὅτι ἁμαρτίαν οὐκ ἔχομεν, ἑαυτοὺς πλανῶμεν καὶ ἡ ἀλήθεια οὐκ ἔστιν ἐν ἡμῖν […] ἐὰν εἴπωμεν ὅτι οὐχ ἡμαρτήκαμεν, ψεύστην ποιοῦμεν αὐτὸν, καὶ ὁ λόγος αὐτοῦ οὐκ ἔστιν ἐν ἡμῖν» (Α΄Ιω, 8-10).

Σε εμάς μένει η προσδοκία της Ανάστασης και η υπόσχεση συνεχούς αγώνα για έναν κόσμο στον οποίο ο άνθρωπος δεν θα είναι «αναλώσιμο», αλλά πρόσωπο με βάθος αιωνιότητας.

Ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής, οι Πρόεδροι των Τμημάτων Θεολογίας και Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού και όλο το Ακαδημαϊκό και Διοικητικό προσωπικό εκφράζουμε τη βαθιά λύπη μας για την απώλεια της αγαπητής μας φοιτήτριας Κέλλυς Πορφυρίδου, αλλά και του συνόλου των συνανθρώπων μας που έχασαν τη ζωή τους, σε τούτη την τραγωδία. Ευχόμαστε για την ανάπαυση των ψυχών τους και συμμετέχουμε στο πάθος τόσο των οικογενειών τους, όσο και των φίλων τους.

Στη μνήμη τους τελέσαμε Τρισάγιο, την Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023, στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος της Θεολογικής μας Σχολής.

Στην εξόδιο ακολουθία, η οποία θα τελεστεί τη Δευτέρα, 6 Μαρτίου 2023 και ώρα 13:00, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στην Καλαμαριά, τη Σχολή θα εκπροσωπήσει ο Κοσμήτοράς της, καθηγητής Χρυσόστομος Σταμούλης.

Έξω από το σπίτι της αδικοχαμένης Αναστασίας στη Θεσσαλονίκη αφήνουν λουλούδια

Η Αναστασία Αδαμίδου από την Κύπρο, ήταν ένα από τα άτομα που επέβαιναν στο μοιραίο τρένο και έχασαν τη ζωή τους. Η ίδια, φοιτήτρια του ΑΠΘ, επέστρεφε στην κατοικία της στη Θεσσαλονίκη.

Ύστερα από την είδηση του θανάτου της, κάτοικοι της πόλης, αφήνουν λουλούδια και σημειώματα έξω από την πολυκατοικία της αδικοχαμένης κοπέλας. Αύριο, Δευτέρα θα τελεστεί στην Πάφο η κηδεία της Αναστασίας.

Γυναίκα ανακοινώνει την κηδεία της νεκρής της αδελφής

Μέσω ανάρτησής της, αναφέρει πως η κηδεία της αδελφής της, ενός από τα θύματα στην πολύνεκρη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη, θα τελεστεί αύριο στην Μενεμένη, Θεσσαλονίκης.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα