Featured

Καρέ-καρέ τα στιγμιότυπα αστυνομικής βίας που μας συγκλόνισαν μέχρι στιγμής για το 2021

Η Parallaxi καταγράφει τα περιστατικά αστυνομικής βίας που "πάγωσαν" την κοινωνία.

Parallaxi
καρέ-καρέ-τα-στιγμιότυπα-αστυνομικής-732630
Parallaxi

Τα όσα συνέβησαν στη Νέα Σμύρνη έρχονται να προστεθούν σε μία σειρά σοβαρών περιστατικών αστυνομικής βίας που καταγράφονται τους πρώτους μήνες του 2021.

Οι εικόνες με τους άνδρες των ΜΑΤ από την πλατεία της Νέας Σμύρνης να επιτίθενται με γκλομπ σε νεαρούς, υπό τα βλέμματα πολιτών και μικρών παιδιών που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο σημείο ή παρακολουθούσαν εμβρόντητοι από τα μπαλκόνια τους, προκάλεσε κύμα οργής στην κοινωνία

Μάλιστα ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση προκάλεσε ο τρόπος που αρχικά παρουσιαζόταν το γεγονός από συγκεκριμένα μεγάλα μέσα ενημέρωσης (ως επίθεση 30 νεαρών σε αστυνομικούς), την ώρα που δεκάδες αυτόπτες μάρτυρες μιλούσαν για το ακριβώς αντίθετο.

Το βίντεο που κυκλοφόρησε και κάνει από την Κυριακή τον γύρο του διαδικτύου είναι μάρτυρας των όσων συνέβησαν και της υπερβάλλουσας ”ευαισθησίας” που έδειξαν οι αστυνομικοί που βρίσκονταν στο σημείο.

Το βράδυ της Δευτέρας (8/3) ακολουθεί το περιστατικό με τις υλικές ζημιές σε σταθμευμένο όχημα στην Πανόρμου από άνδρες της ομάδας ΔΡΑΣΗ που έκαναν περιπολίες στην περιοχή.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, το βράδυ του Σαββάτου (6/3) είχε προηγηθεί νέα αστυνομική επέμβαση στα Άνω Πετράλωνα στην Αθήνα με δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ να κάνουν έφοδο για ένα πανό με περιεχόμενο για τον Δ. Κουφοντίνα στην πλατεία Μερκούρη.

https://twitter.com/dromografos/status/1368282017901740041?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1368282017901740041%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=http%3A%2F%2Fwww.katiousa.gr%2Fkatiousa%2Fperna-tis-el-as-o-stratos-astynomiki-efodos-sta-ano-petralon-gia-ena-pano%2F

Εικόνες οργής στο ΑΠΘ

Νωπές όμως είναι ακόμη οι μνήμες και από τη Θεσσαλονίκη, με το πανελλήνιο να μην μπορεί να ξεχάσει τον ξυλοδαρμό του φοιτητή του ΑΠΘ στις 22 Φεβρουαρίου μπροστά από την κατειλημμένη πρυτανεία.

Ένας νεαρός φοιτητής πεσμένος στο έδαφος, την ίδια ώρα που η αστυνομία τον χτυπά και ρίχνει χημικά στο συγκεντρωμένο πλήθος. Μια εικόνα που δημιουργεί οργή και έκανε το γύρο του διαδικτύου συγκεντρώνοντας χιλιάδες σχόλια κατά της αστυνομίας και φυσικά κατά της παρουσίας της στα ελληνικά Πανεπιστήμια.

Σοκάρει βίντεο με δακρυγόνα πάνω σε γυμνό συλληφθέντα στο ΑΠΘ

Παράβαση της λογικής και του καθήκοντος…

Περιστατικά αστυνομικής βίας που σημάδεψαν το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου

Στις 21 Ιανουαρίου σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας κατά τη διάρκεια του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη. Η ένταση σημειώθηκε στην πλατεία Αριστοτέλους, όταν μερίδα διαδηλωτών επιχείρησε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό. Υπήρξαν μάχες σώμα με σώμα, ενώ έγινε και χρήση χημικών. Φοιτητικοί σύλλογοι κατήγγειλαν απρόκλητη επίθεση από πλευράς των ανδρών των ΜΑΤ.

Καταγγελία έκανε από την πλευρά της και η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας με επιστολή της στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Μιχάλη Καραμαλάκη.

Όπως καταγγέλλει η ΕΦΕ το μέλος της, δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Τσακαλίδης,  κατά την κάλυψη της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας των φοιτητών στις 21 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη, δέχθηκε ριπές από χημικά στο πρόσωπό του με στόχο να μην συνεχίσει την καταγραφή της βιαιοπραγίας των ΜΑΤ κατά των φοιτητών.

Λίγες μέρες μετά, στις 5 Φεβρουαρίου, έντονες αντιδράσεις προκάλεσε το βίντεο, το οποίο έδειχνε αιμόφυρτο πολίτη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, την ώρα που ήταν περικυκλωμένος από άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. Μάλιστα επρόκειτο για υποψήφιο διδάκτορα στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, ο οποίο καθώς πήγαινε στο πανεπιστήμιο έτυχε να βρεθεί κοντά στα επεισόδια, που σημειώθηκαν μετά το τέλος του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου.

Όπως φαίνεται στο βίντεο, ο άνδρας χτυπήθηκε χωρίς λόγο και προσήχθη στην ΓΑΔΘ με κατηγορία αντίστασης κατά της αρχής.

Στις 10 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη διεξάγεται πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο και ακολουθεί πορεία. Όταν αυτή φτάνει στο ΥΜΑΘ ξεσπούν επεισόδια μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών, με την πρώτη να κάνει ρίψη χημικών και κρότου λάμψης, ενώ υπήρξε και μια προσαγωγή.

Την ίδια μέρα σε βίντεο καταγράφεται ένα ακόμη περιστατικό αστυνομικής βίας, όταν τρεις άντρες των ΜΑΤ εμφανίζονται να χτυπούν αναίτια έναν νεαρό κοντά στο Διοικητήριο και πιο συγκεκριμένα στην οδό Ολύμπου.

Την ίδια μέρα στην Αθήνα σε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, επίθεση από ΜΑΤ έξω από τη ΓΑΔΑ, δέχεται η βουλευτής και αντιπρόεδρος της Βουλής Σοφία Σακοράφα, όπως καταγγέλλει το ΜέΡΑ 25. «Η Σοφία Σακοράφα ευτυχώς είναι καλά, η Δημοκρατία πάλι, όταν τα ΜΑΤ χτυπάνε Αντιπρόεδρο της Βουλής, όχι και τόσο», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. Η κα Σακοράφα, δέχτηκε την επίθεση όταν παρενέβη καθώς άντρες των ΜΑΤ επιτίθονταν στους συγκεντρωμένους που εξέφραζαν τη συμπαράστασή τους σε όσους έχουν προσαχθεί μετά τη φοιτητική κινητοποίηση.

Μια μέρα νωρίτερα επίσης στην Αθήνα, στις 9 Φεβρουαρίου, σε πορεία με θέμα τις μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση, επίθεση από ΜΑΤ δέχτηκε ο φωτορεπόρτερ και μέλος του πειθαρχικού της ΕΦΕ, Γιάννης Λιάκος. Όπως φαίνεται στο παρακάτω βίντεο αστυνομικός χτυπά τον φωτορεπόρτερ με την ασπίδα του, την ίδια ώρα που αυτός καλύπτει τα γεγονότα.

Εικόνες που παραπέμπουν σε ολοκληρωτικά καθεστώτα διαδραματίστηκαν στις 26 Φεβρουαρίου στο κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής κάλυψης κινητοποίησης για τον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα. ΜΑΤ επιτέθηκαν με χημικά σε ρεπόρτερ και δημοσιογράφους που έφεραν κάμερες και βρίσκονταν σε διακριτή απόσταση από τους διαδηλωτές.

Η επίθεση, μάλιστα, ήταν συνεχόμενη και ενώ η ιδιότητα των ρεπόρτερ έγινε εκ νέου γνωστή στους αστυνομικούς από τους συγκεντρωμένους.

Νέες επιθέσεις σε φωτορεπόρτερ τον Μάρτιο

Στις 6 Μαρτίου σε προγραμματισμένη συγκέντρωση για τον Δημήτρη Κουφοντίνα στην Αθήνα, επικρατεί ένταση όταν η αστυνομία επιχειρεί να διαλύσει τους διαδηλωτές. Την ίδια ώρα που φωτορεπόρτερ καλύπτει την προσαγωγή του γιού του απεργού πείνας, Έκτορα Κουφοντίνα, αστυνομικός τον σπρώχνει βίαια και αναίτια, με αποτέλεσμα να φύγει με την πλάτη πάνω σε σταθμευμένο μηχανάκι και να πέσει στο έδαφος.

Όταν μια συνάδελφός του προσπαθεί να πλησιάσει για να δει αν είναι καλά, ένας άλλος αστυνομικός φαίνεται να την απωθεί επίσης βίαια.

https://www.facebook.com/1744552009/videos/10208011709247601/

Διαβάστε επίσης:

Συνήγορος Πολίτη: Οι καταγγελίες για αστυνομική βία έχουν αυξηθεί 75%

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα