Top

Κορονοϊός: Ανησυχούν οι επιστήμονες για την ινδική μετάλλαξη

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως.

Parallaxi
κορονοϊός-ανησυχούν-οι-επιστήμονες-γ-734209
Parallaxi

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως.

Οι Βρετανοί αξιωματούχοι μπορεί να χαρακτηρίσουν “στέλεχος ανησυχίας” ένα από τα νέα στελέχη του κορονοϊού που ταυτοποιήθηκαν για πρώτη φορά στην Ινδία, μετέδωσε σήμερα το BBC, την ώρα που επιστήμονες επικαλούνται στοιχεία ότι το εν λόγω στέλεχος εξαπλώνεται πιο γρήγορα από την αρχική εκδοχή του ιού.

Επιστήμονες συνέστησαν να χαρακτηριστεί “στέλεχος ανησυχίας” το γνωστό ως B.1.617.2, το οποίο αποτελεί μια εκδοχή του παραλλαγμένου στελέχους του νέου κοροναϊού που ταυτοποιήθηκε πρώτα στην Ινδία, σημείωσε το BBC, προσθέτοντας ότι περισσότερα από 500 κρούσματά του έχουν καταγραφεί, αυξημένα από τα 202 που ήταν την περασμένη εβδομάδα.

Η υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (PHE), η οποία ανέβαλε χθες, Πέμπτη, την ανακοίνωση των εβδομαδιαίων στοιχείων της για τα παραλλαγμένα στελέχη του νέου κοροναϊού, δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής το δημοσίευμα αυτό.

Ο Τζεφ Μπάρετ, διευθυντής του Wellcome Sanger Institute COVID-19 Genomics Initiative, δήλωσε ότι οι υψηλοί αριθμοί κρουσμάτων του B.1.617.2 στη Βρετανία και σε όλον τον κόσμο “συνάδουν με το ότι αυτό είναι πιο μεταδοτικό από παλαιότερες εκδοχές του ιού από πέρυσι”.

“Είναι πιθανόν τόσο μεταδοτικό όσο το παραλλαγμένο στέλεχος του Κεντ B.117, το οποίο είναι πολύ διαδεδομένο στο Ηνωμένο Βασίλειο”, δήλωσε ο Μπάρετ στον ραδιοσταθμό του BBC, αναφερόμενος στο στέλεχος που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στην νοτιοανατολική Αγγλία, το οποίο πυροδότησε το δεύτερο κύμα της COVID-19 στη Βρετανία.

Το αρχικό ινδικό παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κοροναϊού, το B.1.617, εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο, αλλά η υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (PHE) έχει κατηγοριοποιήσει τρεις διαφορετικούς υποτύπους του, όλοι με ελαφρώς διαφορετικές μεταλλάξεις.

Σε αυτά που έχουν ορισθεί ως “στελέχη ανησυχίας” συγκαταλέγεται το παραλλαγμένο στέλεχος που ταυτοποιήθηκε πρώτα στο Κεντ, στην νοτιοανατολική Αγγλία, όπως και αυτά που ταυτοποιήθηκαν πρώτη φορά στη Νότια Αφρική και στην Βραζιλία, και ο Μπάρετ σημείωσε ότι υπάρχουν καθησυχαστικά στοιχεία από μελέτες που έχουν γίνει σε πραγματικές συνθήκες για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της COVID-19 σε αυτά.

“Αυτό σκιαγραφεί μια σχετικά θετική εικόνα ότι τα εμβόλια θα συνεχίσουν να είναι αποτελεσματικά”, υπογράμμισε ο ίδιος. “Επομένως είναι προφανές ότι για παραλλαγμένα στελέχη σαν κι αυτό χρειάζεται να κάνουμε επιπρόσθετες δοκιμές και πραγματικά να έχουμε στέρεες αποδείξεις με τον έναν ή τον άλλο τρόπο σχετικά με αυτό”, κατέληξε ο Μπάρετ. https://parallaximag.gr/epikairotita/india-enamisi-ekatommyrio-anthropoi-prosvlithikan-apo-ton-io-se-mia-evdomada

Η αρμόδια για τα εμβόλια επιτροπή της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι άτομα κάτω των 40 ετών θα πρέπει να λαμβάνουν εναλλακτικό εμβόλιο σε αυτό της AstraZeneca όπου αυτό είναι εφικτό, λόγω μικρού κινδύνου για την σπάνια εμφάνιση θρομβοεμβολικών επεισοδίων.

Η Μεικτή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (JCVI) επέκτεινε στην ηλικιακή κατηγορία 30-39 την σύσταση για την χρήση εναλλακτικού εμβολίου, σύσταση η οποία μέχρι σήμερα ίσχυε για τα άτομα κάτω των 30 ετών.

Η Επιτροπή αναφέρει στην γνωμοδότησή της ότι η σύσταση συνδέεται με τα χαμηλά επίπεδα μετάδοσης της επιδημίας της Covid-19 στην Βρετανία και με την διαθεσιμότητα των εναλλακτικών εμβολίων των Pfizer/BioNTech και Moderna.

“Καθώς οι ρυθμοί της Covid-19 εξακολουθούν να βρίσκονται υπό έλεγχο, συνιστούμε οι ενήλικες 18 έως 39 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα να λαμβάνουν εναλλακτικό εμβόλιο σε αυτό των Oxford/AstraZeneca, εάν είναι διαθέσιμο και αν δεν προκαλεί καθυστερήσεις στον εμβολιασμό”, δήλωσε ο Γουέι Σεν Λιμ, πρόεδρος της JCVI.

“Η σύσταση αντιστοιχεί στις συνθήκες που επικρατούν στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτήν την στιγμή και μεγιστοποιεί την χρήση του ευρέος χαρτοφυλακίου των διαθέσιμων εμβολίων”.

Η απόφαση της Επιτροπής δεν θα επηρεάσει το σχέδιο για την προσφορά μίας δόσης εμβολίου σε όλους τους ενηλίκους μέχρι το τέλος του Ιουλίου, δήλωσε βρετανός υγειονομικός αξιωματούχος.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών της Αγγλίας Τζόναθαν Βαν Ταμ διαβεβαίωσε ότι το πρόγραμμα προμήθειας εμβολίων υποστηρίζει την αλλαγή του πρωτοκόλλου που προτείνει η Επιτροπή χωρίς να επηρεάσει την ταχύτητα και την κλίμακα της εμβολιαστικής εκστρατείας.

Το τρίτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού φαίνεται να έχει ανακοπεί, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, καθώς τα περιοριστικά μέτρα και η επιτάχυνση της εμβολιαστικής εκστρατείας συνέβαλαν στη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων της covid-19.

“Επιβεβαιώνεται η τάση των τελευταίων εβδομάδων. Το τρίτο κύμα φαίνεται να έχει ανακοπεί”, επεσήμανε ο Σπαν στη διάρκεια της εβδομαδιαίας ενημέρωσής του για τη διαχείριση της πανδημίας. “Ο αριθμός των κρουσμάτων μειώθηκε εκ νέου, αλλά εξακολουθεί να παραμένει σε αυξημένα επίπεδα”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Το ποσοστό των νέων μολύνσεων “δεν μειώνεται παντού με την ίδια ταχύτητα, αλλά μειώνεται”, εξήγησε ο Βίλερ, υπογραμμίζοντας ότι η συμπεριφορά των Γερμανών, που περιόρισαν τις κοινωνικές τους επαφές, συνέβαλε σημαντικά στη βελτίωση της εικόνας.

Ποσοστό 31,5% του πληθυσμού της χώρας (περισσότερα από 26 εκατομμύρια) έχει λάβει μία δόση εμβολίου κατά της covid-19, ενώ 900.000 εμβολιάστηκαν μόνο χθες Πέμπτη, υπογράμμισε ο Σπαν. Εξάλλου περίπου 7,3 εκατομμύρια Γερμανοί έχουν λάβει και τις δύο δόσεις.

Σε μια προσπάθεια να επιταχυνθεί η εκστρατεία ανοσοποίησης ο Γερμανός υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της covid-19 θα χορηγείται σε όλους όσοι το επιθυμούν, ανατρέποντας προηγούμενη απόφαση που περιόριζε τη χρήση του σκευάσματος αυτού στους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας λόγω του ενδεχόμενου κινδύνου εμφάνισης θρομβώσεων.

“Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή η προσφορά είναι ελκυστική για όσους υπό άλλες συνθήκες δεν θα εμβολιάζονταν τόσο γρήγορα”, εξήγησε ο Σπαν, ενώ πρόσθεσε ότι 1 εκατομμύριο δόσεις του AstraZeneca θα παραδοθούν σε ιατρεία την επόμενη εβδομάδα.

Συνολικά στη Γερμανία έχουν καταγραφεί 3.491.988 κρούσματα covid-19 και σχεδόν 85.000 νεκροί.

Τα διεθνή σύνορα είναι ενδεχόμενο να μην ανοίξουν πλήρως μέχρι τα μέσα ή το δεύτερο εξάμηνο του 2022, δήλωσε σήμερα, ο Αυστραλός υπουργός Εμπορίου Νταν Τέχαν, κάτι που θα αποτελούσε πλήγμα για τις αεροπορικές εταιρίες, αλλά και για τον τουριστικό τομέα.

Απαντώντας σε ερώτηση στη διάρκεια συνέντευξής του στο Sky News και αναφορικά με το ενδεχόμενο ανοίγματος των συνόρων, ο Τέχαν, δήλωσε «η καλύτερη υπόθεση είναι να ανοίξουν στα μέσα ή στο δεύτερο εξάμηνο του επόμενου χρόνου, αλλά όπως έχουμε δει στη διάρκεια της πανδημίας, τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν».

Ο ίδιος είπε πως ελπίζει ότι περισσότερες «ταξιδιωτικές φούσκες» προστασίας από την εξάπλωση της COVID-19 μπορεί να ανοίξουν, σε αντιστοιχία με αυτή μεταξύ της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.

Τη θέση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο θέμα της άρσης της πατέντας των εμβολίων Covid-19 υποστηρίζει ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Καγκελαρίας στη Βιέννη, ενώ τη σχετική πρωτοβουλία της προέδρου χαιρετίζει ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών Βόλφγκανγκ Μιούκσταϊν.

“Υποστηρίζουμε την πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και είμαστε ανοιχτοί σε συνομιλίες, όπως επίσης στη διαδικασία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου που προτείνουν οι Αμερικανοί. Είναι σημαντικό να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι όσο το δυνατόν γρηγορότερα σε όλο τον κόσμο για να νικήσουν την πανδημία”, επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Καγκελαρίας.

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 8.386 νέα κρούσματα κορονοϊού, συμπεριλαμβανομένων 2.846 στη Μόσχα, με τον επίσημο συνολικό τους αριθμό από την έναρξη της πανδημίας να φθάνει τα 4.863.514.

Ο αρμόδιος κυβερνητικός φορέας διαχείρισης της πανδημίας ανακοίνωσε ότι 376 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω της Covid-19 κατά το τελευταίο 24ωρο, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να ανέρχεται σε 112.622.

Η ρωσική στατιστική υπηρεσία (Rostat), σε δική της ξεχωριστή καταμέτρηση, έχει ανακοινώσει περισσότερους από 250.000 θανάτους στο διάστημα από τον Απρίλιο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2021.

Όλοι οι εργαζόμενοι του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα που επιθυμούν να παρίστανται σε χώρο εργασίας στη Σαουδική Αραβία θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί κατά της COVID-19, όπως ανακοίνωσε σήμερα το αρμόδιο υπουργείο ανθρώπινου δυναμικού, χωρίς να δίδεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του μέτρου.

«Η λήψη εμβολίου κατά του κορονοϊού θα είναι υποχρεωτική προϋπόθεση προκειμένου άνδρες και γυναίκες εργαζόμενοι να παρίστανται σε χώρους εργασίας σε όλους τους τομείς (δημόσιο, ιδιωτικό και μη κυβερνητικό)», ανέφερε το υπουργείο Ανθρώπινου Δυναμικού και Κοινωνικής Ανάπτυξης σε ανάρτηση στο Twitter.

Παράλληλα, κάλεσε τις υπηρεσίες και τις επιχειρήσεις να ξεκινήσουν την κατάλληλη προετοιμασία προκειμένου να διασφαλίσουν ότι όλοι οι εργαζόμενοι θα λάβουν εμβόλιο κατά της Covid-19.

«Το υπουργείο σύντομα θα δώσει διευκρινίσεις για τους μηχανισμούς της απόφασης και την ημερομηνία εφαρμογής της», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο CEO της Pfizer κατά της άρσης της πατέντας για τα εμβόλια

Η Ιαπωνία παρέτεινε σήμερα κατά τρεις εβδομάδες την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Τόκιο και σε άλλες τρεις περιοχές, προκειμένου να ανασχέσει την εξάπλωση της πανδημίας του κοροναϊού, ενώ την επέκτεινε και σε δύο επιπλέον περιοχές.

“Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων είναι αυξημένος στις μεγάλες πόλεις και τα νοσοκομεία εξακολουθούν να είναι γεμάτα” στις δυτικές επαρχίες της Ιαπωνίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα. “Υπάρχουν κρίσιμες ελλείψεις σε νοσοκομειακές κλίνες στην Οσάκα και το Χιόγκο”, εξήγησε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός.

Κατά συνέπεια η κυβέρνηση “αποφάσισε να παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης ως τις 31 Μαΐου”, πρόσθεσε. Αρχικά η κατάσταση έκτακτης ανάγκης –που επιβλήθηκε στις 25 Απριλίου στις περιοχές του Τόκιο, της Οσάκα, του Κιότο και του Χιόγκο–προβλεπόταν να αρθεί την επόμενη Τρίτη, 11 Μαΐου.

Παράλληλα ο Σούγκα πρόσθεσε ότι κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιβάλλεται και στις περιοχές Άιτσι, στην κεντρική Ιαπωνία, και Φουκουόκα, που είναι επίσης πυκνοκατοικημένες.

Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομίας Γιασουτόσι Νισιμούρα, που είναι αρμόδιος για τα μέτρα ανάσχεσης της πανδημίας, δήλωσε ότι μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού εξαπλώνονται γρήγορα και η κυβέρνηση ανησυχεί ότι σύντομα δεν θα υπάρχουν διαθέσιμες νοσοκομειακές κλίνες και στο Τόκιο.

Σε οίκο ευγηρίας στην Οσάκα, 61 ένοικοι μολύνθηκαν από c0vid-19 και 14 πέθαναν εν αναμονή ενός κρεβατιού σε νοσοκομείο, μετέδωσε το NHK.

Στην Οσάκα αναφέρθηκαν σήμερα 1.005 νέα κρούσματα κορονοϊού, ενώ 907 στο Τόκιο. Σε εθνικό επίπεδο η Ιαπωνία έχει καταγράψει μέχρι τώρα 618.197 μολύνσεις και 10.585 θανάτους από covid-19.

H κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που ενεργοποιήθηκε στην Ιαπωνία για τρίτη φορά σε λιγότερο από έναν χρόνο, προβλέπει λιγότερους περιορισμούς σε σχέση με τα lockdown σε άλλες χώρες του κόσμου.

Βάσει των περιοριστικών μέτρων, μπαρ, εστιατόρια, μπαρ καραόκε και άλλα καταστήματα που σερβίρουν αλκοόλ παραμένουν κλειστά, ενώ οι πολίτες καλούνται να αποφεύγουν τις μη απαραίτητες μετακινήσεις.

Ωστόσο πρόκειται να χαλαρώσουν άλλα μέτρα και θα επιτραπεί η επαναλειτουργία των εμπορικών κέντρων, όμως με περιορισμένο ωράριο λειτουργίας.

Παρόλα αυτά οι νομαρχίες της Οσάκα και του Τόκιο θα υιοθετήσουν δικούς τους περιορισμούς, βάσει των συνθηκών εκεί.

Η Γιουρίκο Κόικε, κυβερνήτρια του Τόκιο, επεσήμανε ότι θα διευκρινίσει αργότερα σήμερα τα μέτρα που θα ισχύουν στην ιαπωνική πρωτεύουσα.

Διαδικτυακή αίτηση στην Ιαπωνία που ζητεί την ακύρωση των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο, έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 200.000 υπογραφές μέσα σε δύο ημέρες, καθώς αυξάνεται η ανησυχία του κοινού για τη διεξαγωγή των Αγώνων εν μέσω πανδημίας κοροναϊού.

Λιγότερους από τρεις μήνες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, που αναβλήθηκαν ήδη μία φορά πέρυσι λόγω της covid-19, παραμένουν τα ερωτήματα για το πώς το Τόκιο θα μπορέσει να φιλοξενήσει ένα παγκόσμιο γεγονός και να διασφαλίσει την υγεία των αθλητών, των εθελοντών, των αξιωματούχων και του κοινού.

Δύο ημέρες αφού αναρτήθηκε στο διαδίκτυο η εκστρατεία “ Σταματήστε τους Ολυμπιακούς του Τόκιο” (https://www.change.org/p/cancel-the-tokyo-olympics-to-protect-our-lives-stoptokyoolympic) έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 210.000 υπογραφές, ξεπερνώντας τον αρχικό της στόχο των 200.000.

Αντιμέτωποι με το τέταρτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού και τη βραδύτητα της εμβολιαστικής εκστρατείας, οι κάτοικοι του Τόκιο αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων και ανησυχούν για την έλευση ξένων.

“Είναι παράλογο να πραγματοποιήσουμε Ολυμπιακούς Αγώνες εν μέσω πανδημίας covid-19”, δήλωσε ο Κατσούμι Αμπίκο, ιδιοκτήτης καταστήματος με κιμονό. “ Αν αποφασίσουμε τώρα να τους ακυρώσουμε, η Ιαπωνία θα δεχθεί επαίνουςότι έλαβε τη σωστή απόφαση και θα τη θυμούνται στην Ιστορία”, εξήγησε ο 79χρονος Αμπίκο.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας έχει επιβάλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Τόκιο και σε άλλες τρεις περιοχές, την οποία σήμερα παρέτεινε για τρεις εβδομάδες, ως τις 31 Μαΐου, λόγω της ραγδαίας ανόδου του αριθμού των κρουσμάτων του κοροναϊού.

Εξάλλου σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, η πλειοψηφία των πολιτών στην Ιαπωνία είναι αντίθετη στη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, που είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν στις 23 Ιουλίου.

“Ζητάμε επίμονα να προληφθεί η εξάπλωση του κορονοϊού και να προστατευθούν οι ζωές και οι περιουσίες μας χρησιμοποιώντας όλους τους διαθέσιμους πόρους για να σταματήσουμε τους Ολυμπιακούς” δήλωσε ο Κένζι Ουτσουνομίγια που οργάνωσε τη διαδικτυακή αίτηση. Πρόκειται για έναν δικηγόρο που έχει θέσει αρκετές φορές υποψηφιότητα για κυβερνήτης του Τόκιο.

Η ιαπωνική κυβέρνηση είναι ενδεχόμενο να εγκρίνει τη χρήση των εμβολίων κατά της COVID-19 που έχουν αναπτύξει η AstraZeneca PLC και η Moderna Inc ακόμη και ως την 20η Μαΐου, όπως ανέφερε σήμερα η οικονομική εφημερίδα “The Nikkei”.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας προγραμματίζουν να έχουν μία σύσκεψη γύρω από αυτή την ημερομηνία για να συζητήσουν την έγκριση χρήσης των εμβολίων, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.

Το μόνο εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού, που έχει λάβει έγκριση στην Ιαπωνία μέχρι τώρα, είναι αυτό που έχουν αναπτύξει η Pfizer Inc και η BioNTech SE.

Οι εγκρίσεις και άλλων εμβολίων αναμένεται ευρέως ότι θα ανακοινωθούν αργότερα μέσα στο μήνα, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν ανακοινωθεί συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Ο πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα έχει δεσμευτεί για την διάθεση αρκετών δόσεων εμβολίων για τον πληθυσμό των 126 εκατομμυρίων κατοίκων της Ιαπωνίας μέχρι τον Ιούνιο και πριν από την 23η Ιουλίου, ημέρα έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα