Top

Κορονοϊός- Ιταλία: Μειώθηκε κατά 50% η χορήγηση εμβολίων τον Αύγουστο

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως.

Parallaxi
κορονοϊός-ιταλία-μειώθηκε-κατά-50-η-χορ-775680
Parallaxi
corona

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως.

Ιταλία: Μειώθηκε κατά 50% η χορήγηση εμβολίων κατά του κορονοϊού τον Αύγουστο

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ιδρύματος ερευνών Gimbe, από την 1η Αυγούστου μέχρι σήμερα κατά μέσο όρο στην Ιταλία χορηγήθηκαν 250.000 δόσεις εμβολίου κατά του κορωνοϊού την ημέρα. Καταγράφηκε, δηλαδή, σημαντική μείωση, αφού τον Ιούλιο ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 500.000 δόσεις ημερησίως.

Παράλληλα, τα τελευταία στοιχεία των ιταλικών αρχών δείχνουν ότι το 33% του πληθυσμού άνω των 12 ετών, μέχρι τώρα δεν έχει λάβει ούτε την πρώτη δόση των σκευασμάτων κατά της covid 19.

Υπενθυμίζεται ότι ο έκτακτος επίτροπος αρμόδιος για την εκστρατεία εμβολιασμού, στρατηγός Φραντσέσκο Φιλιουόλο έχει θέσει ως στόχο τον εμβολιασμό του 80% των κατοίκων της χώρας μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Όπως γράφει σήμερα ο ιταλικός Τύπος, αν μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου ο ρυθμός της χορήγησης εμβολίων δεν αυξηθεί, είναι πιθανό να ληφθούν νέα μέτρα, που να συμπεριλαμβάνουν και την επέκταση της υποχρέωσης εμβολιασμού στο σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων.

Αναφερόμενος στις προθέσεις της κυβέρνησης Ντράγκι, ο Ιταλός υφυπουργός Υγείας Πιερπάολο Σιλέρι δήλωσε σήμερα στην εφημερίδα La Stampa: «αν μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου δεν πετύχουμε τον στόχο μας για ποσοστό εμβολιασμένων 80%, θα πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο μιας υποχρεωτικής μορφής χορήγησης των σκευασμάτων κατά της covid».

Έως τώρα, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στην Ιταλία έχει αποφασιστεί μόνον για τους εργαζόμενους σε ιδιωτικά και δημόσια νοσοκομεία και ιατρεία, όπως και για τους δασκάλους, καθηγητές και το διοικητικό προσωπικό των σχολείων.

Γερμανία: Εργοδότες και συνδικάτα καλούν τους πολίτες να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού

Κοινή έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν απηύθυναν οι Γερμανοί εργοδότες και τα γερμανικά συνδικάτα λόγω της στασιμότητας των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού στη Γερμανία.

“Πρέπει να προσέξουμε ώστε να μην διακινδυνεύσουμε αυτό που πετύχαμε. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι με το τρέχον ποσοστό εμβολιασμού”, αναφέρεται στη κοινή έκκληση των προέδρων των εργοδοτών Ράινερ Ντούλγκερ και της Ομοσπονδίας Γερμανικών Συνδικάτων (DGB) Ράινερ Χόφμαν, η οποία βρίσκεται στη διάθεση του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa).

“Κάθε εμβολιασμένο άτομο βοηθά στην καταπολέμηση της εξάπλωσης της Covid-19 και στην μεγαλύτερη επιστροφή στην κανονικότητα, στην ιδιωτική και επαγγελματική ζωή. Εκατομμύρια εργαζόμενοι εμβολιάστηκαν από γιατρούς των επιχειρήσεων τις τελευταίες εβδομάδες. Συνολικά, πάνω από πέντε εκατομμύρια δόσεις εμβολίου εστάλησαν στους γιατρούς των διαφόρων επιχειρήσεων. Αυτό βοήθησε να διευρυνθεί η προσπάθεια εμβολιασμού και να προσεγγίσει ακόμη περισσότερους ανθρώπους”, προσθέτουν στην κοινή τους δήλωση.

“Εκφράζουμε την ανησυχία μας για την στασιμότητα της δυναμικής του εμβολιασμού. Ιδίως, οι πιο επιθετικές παραλλαγές του ιού έχουν ως συνέπεια την εκ νέου αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων. Με σχέδια για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ένα ευρύ φάσμα κανονισμών για τηλεργασία και την προστασία δεδομένων, προσφορές διαγνωστικών τεστ και συλλογικές συμβάσεις εργασίας για τον μετριασμό της κρίσης του κορονοϊού, οι κοινωνικοί εταίροι -παρά τις δύσκολες συνθήκες- διατήρησαν την οικονομική ζωή και κατέστησαν ασφαλείς τους τόπους εργασίας”, όπως τονίζουν περαιτέρω οι Ντούλγκερ και Χόφμαν.

“Ως εκ τούτου, απευθυνόμαστε για άλλη μια φορά ως κοινωνικοί εταίροι σε όλους τους εργοδότες και τους εργαζόμενους στη Γερμανία: συνεχίστε να είστε συνετοί και υπεύθυνοι. Συμβάλετε στο να προστατευθούν οι πολίτες στις επιχειρήσεις από την μόλυνση”. “Οι εργοδότες πρέπει -όπου αυτό είναι δυνατόν- να προσφέρουν εμβόλια και διαγνωστικά τεστ. Ταυτόχρονα, απευθύνουμε έκκληση στους εργαζόμενους να αποδεχθούν τις προσφορές εμβολίων και διαγνωστικών τεστ και να συμβάλουν έτσι στην αύξηση του ποσοστού εμβολιασμών και στο υψηλό επίπεδο προστασίας από τον κορονοϊό”.

Καμία αντιστροφή τάσης υπέρ των εμβολιασμών

Από τις 11 Οκτωβρίου, τα γρήγορα διαγνωστικά τεστ δεν θα διατίθενται πλέον δωρεάν στην Γερμανία, κάτι το οποίο ίσως επηρεάσει επίσης θετικά το ποσοστό των εμβολιαζομένων

Παρά τους περιορισμούς που ήδη ισχύουν στην καθημερινή ζωή για τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού, δεν παρατηρείται προς το παρόν στα κέντρα εμβολιασμού και τα ιατρεία της Γερμανίας, τα οποία είναι εξουσιοδοτημένα να εμβολιάζουν και αυτά, μια γενική αντιστροφή της αρνητικής τάσης για εμβολιασμό.

Ωστόσο, σε ορισμένα ομοσπονδιακά κρατίδια υπάρχουν ενδείξεις για μια ελαφρά αύξηση του ποσοστού των εμβολιασμών, το οποίο όμως είχε πρόσφατα μειωθεί σε σημαντικό βαθμό. Άλλα κρατίδια αναμένουν αυξανόμενο αριθμό εμβολιασμών. Αν και πότε θα συμβεί δεν μπορεί να προβλεφθεί. Αυτό προκύπτει από έρευνα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa).

Από σήμερα Δευτέρα, θα ισχύσουν μερικώς διευρυμένοι περιοριστικοί κανόνες όταν τα επίπεδα μόλυνσης είναι υψηλά στη Γερμανία: έτσι, η πρόσβαση σε εστιατόρια, κομμωτήρια, κλινικές, πισίνες και άλλους εσωτερικούς χώρους θα επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο σε όσους έχουν εμβολιαστεί, σε όσους έχουν αναρρώσει και σε έχουν κάνει ή διαγνωστικό τεστ το οποίο βέβαια θα είναι αρνητικό.

Πριν από μια εβδομάδα, η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμών της Γερμανίας (Stiko) συνέστησε εμβολιασμούς για όλα τα παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω και αυτό αναμένεται να επηρέασει το ποσοστό των εμβολιασμών.

Επίσης, από τις 11 Οκτωβρίου, τα γρήγορα διαγνωστικά τεστ δεν θα διατίθενται πλέον δωρεάν στην Γερμανία, κάτι το οποίο ίσως επηρεάσει επίσης θετικά το ποσοστό των εμβολιαζομένων.

Βρετανία: Παραγγελία άλλων 35 εκατ. δόσεων του εμβολίου της Pfizer για μελλοντική χρήση

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι παρήγγειλε άλλα 35 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των εταιρειών Pfizer/BioNTech για την Covid-19, που πρόκειται να παραδοθούν εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2022, με στόχο να προστατευθεί ο πληθυσμός από τον νέο κορωνοϊό και τις παραλλαγές του «τα επόμενα χρόνια».

Το Ηνωμένο Βασίλειο, μια από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία στην Ευρώπη, με 131.000 νεκρούς, έχει ήδη παραγγείλει περισσότερες από 500 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, εκ των οποίων τα 100 εκατομμύρια αφορούν το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech.

Το ακριβές ποσό που θα διατεθεί για την αγορά των 35 εκατομμυρίων δόσεων δεν διευκρινίστηκε. Στις νέες συμβάσεις που υπέγραψαν με την ΕΕ οι εταιρείες Pfizer και Moderna αύξησαν τις τιμές των εμβολίων, γεγονός που οι γαλλικές αρχές απέδωσαν στην ανάγκη να προσαρμοστούν τα σκευάσματα αυτά στις νέες παραλλαγές.

«Είναι ζωτικής σημασίας να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να προστατεύσουμε τη χώρα στο μέλλον, είτε αυτό αφορά τον ιό, είτε τις παραλλαγές του», υπογράμμισε ο Βρετανός υπουργός Υγείας, Σατζίντ Τζάβιντ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Στη Βρετανία, περίπου το 88% των πολιτών άνω των 16 ετών έχει ήδη κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου και περίπου το 77% έχει κάνει και τις δύο δόσεις. Σήμερα οι αρχές ανακοίνωσαν ότι κατέγραψαν άλλα 31.914 κρούσματα της Covid-19 κατά το τελευταίο 24ωρο, ενώ 40 ασθενείς πέθαναν. Την Κυριακή είχαν αναφερθεί 32.253 νέες μολύνσεις και 49 θάνατοι.

Πλέον το παρελθόν δεν βοηθά να αντιμετωπίσουμε τη πανδημία

Νέα Υόρκη: Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός σε εκπαιδευτικούς και προσωπικό των σχολείων

Στη Νέα Υόρκη επιβάλλεται ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού σε δασκάλους και προσωπικό των δημόσιων σχολείων. Αυτό ανακοίνωσε ο δήμαρχος, Μπιλ ντε Μπλάζιο.

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους εκπαιδευτικούς και το προσωπικό των δημόσιων σχολείων στη Νέα Υόρκη αποφασίστηκε λίγη ώρα μετά την πλήρη έγκριση του εμβολίου των Pfizer/BionTech για τον Covid19 στη χώρα από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Ισραήλ: Εγκατάσταση κέντρων εμβολιασμού στα σχολεία εν όψει της έναρξης του σχολικού έτους

Το Ισραήλ ανακοίνωσε την εγκατάσταση κέντρων εμβολιασμού στα σχολεία για την ενίσχυση της ανοσίας των μικρότερων ηλικιών, ενώ η επιδημία αναζωπυρώνεται στην χώρα που έχει θεσπίσει τον εμβολιασμό των παιδιών άνω των 12 ετών κατά της Covid-19.

Οι μαθητές “θα εμβολιάζονται εντός των σχολείων την ώρα των μαθημάτων, υπό την προϋπόθεση γονικής άδειας”, διευκρινίζει η ισραηλινή κυβέρνηση διατηρώντας την έναρξη του σχολικού έτους την 1η Σεπτεμβρίου.

Οι μαθητές κάτω των 12 ετών θα πρέπει να επιδεικνύουν γονική άδεια για την πραγματοποίηση διαγνωστικού τεστ.

Στις περιοχές όπου παρουσιάζεται αυξημένος αριθμός κρουσμάτων, οι τάξεις των λυκείων θα λειτουργούν κανονικά αν το 70% των μαθητών έχει εμβολιασθεί. Σε διαφορετική περίπτωση, τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται εξ αποστάσεως.

Το Ισραήλ γνωρίζει αναζωπύρωση της επιδημίας λόγω της παραλλαγής Δέλτα, αφού υπήρξε μία από τις πρώτες χώρες που ξεκίνησαν ευρεία εκστρατεία εμβολιασμού ήδη από τον Δεκέμβριο, ενώ μέσα στο καλοκαίρι ξεκίνησε την χορήγηση τρίτης, αναμνηστικής, δόσης του εμβολίου στους άνω των 40 ετών.

Περί το 30% των εφήβων 12-15 ετών έχει λάβει δύο δόσεις του εμβολίου, ποσοστό χαμηλότερο σε σχέση με άλλες ηλικιακές κατηγορίες.

Το Ισραήλ ξεκίνησε επίσης καμπάνια πραγματοποίησης τεστ στα παιδιά άνω των 3 ετών, για να μελετηθεί, πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, αν έχουν αναπτύξει αντισώματα και να διαπιστωθεί αν έχουν προβληθεί.

Οσα παιδιά έχουν αναπτύξει επαρκή αντισώματα δεν θα είναι αναγκασμένα να απομονωθούν αν έρθουν σε επαφή με κρούσμα και έτσι θα περιορισθούν τα προβλήματα στην λειτουργία των σχολείων.

Έρευνα-Εμβόλιο: Η τρίτη δόση μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο λοίμωξης

Παλαιστίνη: Λοταρία με κέρδη έως 2.600 ευρώ οργανώνει η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας για να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν

Στη Γάζα, αν επιλέξει κάποιος να εμβολιαστεί για την Covid-19, μπορεί να κερδίσει ένα σημαντικό χρηματικό ποσό: η Χαμάς, η οργάνωση που ελέγχει τον παλαιστινιακό θύλακα, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα οργανώσει μια λοταρία που θα αποφέρει στους νικητές μέχρι και 10.000 σέκελ (περίπου 2.600 ευρώ), σε μια προσπάθεια να δώσει ώθηση στους εμβολιασμούς λόγω της αύξησης των κρουσμάτων.

Οι αρχές ανακοίνωσαν ταυτόχρονα ότι καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, όπως έχει γίνει ήδη και στη Δυτική Όχθη όπου επίσης καταγράφεται μεγάλη αύξηση των μολύνσεων.

Στη Γάζα, έναν θύλακα περίπου 2 εκατομμυρίων κατοίκων, οι μισοί εκ των οποίων ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί πλήρως 135.000 άνθρωποι. Οι τοπικές αρχές έχουν παραλάβει περίπου 336.000 δόσεις εμβολίων, όμως οι κάτοικοι εμφανίζονται διστακτικοί.

Για να ενθαρρύνει τους εμβολιασμούς, το υπουργείο Υγείας της Χαμάς θα οργανώσει από την Τετάρτη μια λοταρία που θα απευθύνεται όμως μόνο σε άτομα άνω των 55 ετών: καθημερινά, δέκα εμβολιασμένοι θα επιλέγονται τυχαία και θα κερδίζουν 200 δολάρια ο καθένας. Σε έναν μήνα θα γίνει η «μεγάλη κλήρωση» και τρεις κερδισμένοι (και εμβολιασμένοι) θα εισπράξουν 10.000 σέκελ, όπως είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, ο Άσραφ αλ Κόντρα.

Η πρωτοβουλία αυτή έχει ως στόχο να ενθαρρύνει τους κατοίκους «να σώσουν τη ζωή τους», πρόσθεσε.

Μέχρι σήμερα στη Γάζα έχουν καταγραφεί 122.520 κρούσματα και 1.125 άνθρωποι έχουν πεθάνει από την Covid-19. Στη Δυτική Όχθη με τους 2,8 εκατομμύρια κατοίκους, οι μολύνσεις ξεπερνούν τις 204.700 και οι θάνατοι τους 2.500.

Πηγή: ΑΠΕ

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα