Top

Κορονοϊός: Μόλις 5 από τους 360 διασωληνωμένους είναι εμβολιασμένοι

Σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων - «Αγκάθι» η μουσική σε κάποιες περιπτώσεις

Parallaxi
κορονοϊός-μόλις-5-από-τους-360-διασωληνωμ-690569
Parallaxi

Διαβάστε τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας.

Αίσθηση προκάλεσαν τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα ο πρωθυπουργός για τον αριθμό των εμβολιασμένων που αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Σε σύνολο λοιπόν 360 διασωληνωμένων μόλις οι 5 είχαν κάνει το εμβόλιο. Παρ όλα αυτά υπάρχουν ακόμη πολίτες που δεν έχουν πειστεί με αποτέλεσμα Φλώρινα, Εύβοια και άλλες 5 περιοχές να είναι πίσω στους εμβολιασμούς. Προκειμένου να επιταχυνθεί ο ρυθμός στα νησιά φτάνουν τις επόμενες ημέρες εμβόλια mRNA.

Μετά τις υψηλές ταχύτητες ήρθε η επιβράδυνση των εμβολιασμών με τους ειδικούς να κρούουν των κώδωνα του κινδύνου. Τον προβληματισμό του μάλιστα εξέφρασε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι από τους 360 διασωληνωμένους μόλις οι 5 έχουν εμβολιαστεί.

Πολλές περιοχές της χώρες παρουσιάζουν μειωμένη προσέλευση με χιλιάδες ραντεβού να μένουν κενά. Στην ηπειρωτική χώρα. Η Φλώρινα είναι η τελευταία στη κούρσα με μόλις το 20,99% των πολιτών να έχει εμβολιαστεί, Ακολουθεί η Ευρυτανία με 24,78% η Κόρινθος και η Πιερία.

Πίσω στο εμβολιαστικό πρόγραμμα έχει μείνει η Εύβοια με 28,74%, καθώς και η Λέσβος με τη Σάμο που μόλις άγγιξαν το 30%. Σε μια προσπάθεια να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί στα νησιά η κυβέρνηση ρίχνει στη μάχη και τα υπόλοιπα εμβόλια για τους νησιώτες.

Το στοίχημα είναι να πειστούν κυρίως οι μεγαλύτεροι όπως ο κ. Μάνθος, 75 ετών, που δεν θέλει να εμβολιαστεί.

Και στις νεότερες ηλικίες αρκετοί είναι αυτοί που δεν έχουν κλείσει ακόμη ραντεβού.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν πώς αν η χώρα δεν καταφέρει να χτίσει το τείχος ανοσίας, το φθινόπωρο ο κορωνοϊός θα μας βάλει σε νέες περιπέτειες.

Θρίλερ με την επαναφορά της μουσικής στη συνεδρίαση της Επιτροπής – Πού λένε όχι οι ειδικοί

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για μία ατζέντα θεμάτων που έχουν τεθεί από την κυβέρνηση.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει εισηγήσεις από την Επιτροπή, ωστόσο οι ειδικοί έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους στην επαναφορά της μουσικής σε συγκεκριμένους χώρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr μέχρι στιγμής το κλίμα στους «33» της Επιτροπής φαίνεται να είναι θετικό σχετικά με την επαναφορά της μουσικής στην εστίαση από το Σάββατο.

Ωστόσο οι ειδικοί είναι προβληματισμένοι για δύο ζητήματα.

Το πρώτο είναι το άνοιγμα των κέντρων διασκέδασης, για το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες δεν φαίνεται να δίνουν το πράσινο φως.

Επίσης διστακτικοί είναι και στην επαναφορά της μουσικής στις δεξιώσεις, το οποίο δεν αποκλείεται να πάρει… παράταση για αρχές του επόμενου μήνα.

Πάντως μέχρι στιγμής όλα τα σενάρια είναι στο τραπέζι, καθώς η επιτροπή δεν προχωρήσει στο στάδιο της ψηφοφορίας, ενώ επίσημες ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν στις 17:00 το απόγευμα από τον Νίκο Χαρδαλιά και τον Βασίλη Κικίλια.

Σαρηγιάννης: Έχω πει ψέματα για τα κρούσματα για να μην σπείρω πανικό

Γώγος: Πάμε καλύτερα, αλλά φοβόμαστε το 4ο κύμα και χρειαζόμαστε το τείχος ανοσίας 

Τα επιδημιολογικά  δεδομένα είναι καλύτερα, αλλά χρειάζεται τείχος ανοσίας για να αποφύγουμε το 4ο κύμα του φθινοπώρου το οποίο φοβόμαστε επισήμανε στον ΣΚΑΪ καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Χαράλαμπος Γώγος.

Για το ωράριο λειτουργίας και την πλήρη απελευθέρωσή του αποσαφήνισε ότι όλα είναι πιθανά γιατί τα πράγματα είναι σαφώς καλυτέρα. «Πάμε με βήμα – βήμα κάθε Παρασκευή κρίνουμε βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων. Είναι σαφές ότι πάμε καλυτέρα δεν επιβεβαιώθηκαν κάποιες προβλέψεις, και αυτό δείχνει την ισχύ της εμβολιαστικής κάλυψης» σημείωσε.

«Φοβόμαστε και απευχόμαστε το 4ο κύμα το φθινόπωρο… έχει να κάνει με το τείχος ανοσίας αν μέχρι το Σεπτέμβριο – Οκτώβριο είναι τέτοιο που αποτρέπει τη διασπορά, σαφώς πάνω από 60% με 70% θα βοηθήσει να το αποφύγουμε μαζί με τα τεστ» εξήγησε.

Ο κ. Γώγος εμφανίστηκε σύμφωνος στη μουσική σε οργανωμένα μέρη, αλλά όχι στη μουσική στα κορωνοπάρτι.

«Ο καιρός είναι θετικός, υπάρχει μικρότερη μετάδοση στους ανοιχτούς χώρους σε συνδυασμό με τους εμβολιασμούς  είναι ευτύχημα για τη χώρα που έχουμε τρεις μήνες καλοκαίρι» σημείωσε για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.

«Η αναγκαιότητα του εμβολιασμού είναι πλέον προφανής και φέρνει στο τραπέζι διάφορα» σχολίασε εξάλλου, ερωτηθείς για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, σημειώνοντας ότι το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 65% στους μεγάλους είναι λίγο πίσω.  Διευκρίνισε ότι μόλις ανοίξουν οι εμβολιασμοί για όλους μπορούμε να συζητήσουμε το θέμα της αναγκαιότητας εμβολιασμένων για συγκεκριμένες ευαίσθητες ομάδες κατ’ εξοχήν τους υγειονομικούς, αλλά και όσους εργάζονται σε κλειστούς χώρους.

Ξεκαθάρισε ότι ένα νοσοκομείο για να λειτουργήσει καλά χωρίς να κινδυνεύουν ασθενείς και χωρίς να κλείνουν τμήματα λήγω κρουσμάτων, πρέπει να έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον το 90% των εργαζομένων.

«Τα προνόμια των εμβολιασμένων είναι δεδομένα και να μη θεσμοθετηθούν. Είναι ελάχιστες οι αντενδείξεις για τον εμβολιασμό.  Όσο νωρίτερα εμβολιαστούμε τόσο καλύτερα για την όποια δραστηριότητά μας» είπε ερωτηθείς για τον εμβολιασμό. «Με το εμβόλιο αποφεύγεις τα τεστ αλλά και την ανησυχία» τόνισε ο κ. Γώγος.

Το χρονοδιάγραμμα για περαιτέρω χαλάρωση κάποιων περιοριστικών μέτρων αναμένεται να συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων.

Self test – Πανελλαδικές: πρώτο διαγνωστικό τεστ για τους υποψηφίους

Οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων θα πρέπει αύριο, Πέμπτη, να κάνουν το πρώτο διαγνωστικό τεστ covid-19, καθώς τη Δευτέρα, 14 Ιουνίου, ξεκινούν οι Πανελλήνιες για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων και την Τρίτη, 15 Ιουνίου, των Επαγγελματικών Λυκείων.

Οι υποψήφιοι, καθώς και τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας που συμμετέχουν στη διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων θα προσέρχονται στα εξεταστικά κέντρα έχοντας μαζί τους βεβαίωση αρνητικού τεστ (self-test, PCR ή rapid test).

Το πρώτο test για τους υποψηφίους των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων θα γίνει την Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021 με δυνατότητα επιβεβαιωτικού τεστ, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, από την Πέμπτη 10 έως και την Κυριακή 13 Ιουνίου.

Το δεύτερο test για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων θα γίνει την Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021 με δυνατότητα επιβεβαιωτικού τεστ, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, από την Παρασκευή 18 έως τη Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021.

Για τους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων το δεύτερο test θα γίνει το Σάββατο 19 Ιουνίου 2021 με δυνατότητα επιβεβαιωτικού τεστ, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, από το Σάββατο 19 έως την Τρίτη 22 Ιουνίου 2021.

Βασιλακόπουλος: Θέμα μόρφωσης ο εμβολιασμός

Φθίνουσα η πορεία των νοσηλειών στα νοσοκομεία της Κρήτης

Μέρα με τη μέρα μειώνεται ο αριθμός των νοσηλευομένων ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία της Κρήτης. Σχεδόν «άδεια» τα νοσοκομεία του νομού Λασιθίου από ασθενείς με κορονοϊό.

Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία, στα νοσοκομεία του νησιού νοσηλεύονται συνολικά 66 ασθενείς, εκ των οποίων οι 50 νοσηλεύονται σε κλινικές covid και οι 16 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, όλοι διασωληνωμένοι.

Το νοσοκομείο των Χανίων συνεχίζει να βρίσκεται στην κορυφή των νοσηλειών ανάμεσα στα νοσοκομεία του νησιού, καθώς για μία ακόμη μέρα νοσηλεύονται πάνω από 30 ασθενείς (ωστόσο μόλις ένας σε ΜΕΘ), ενώ μόλις δύο ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία το νομού Λασιθίου.

Αναλυτικά:

  • Στο ΠΑΓΝΗ νοσηλεύονται 16 ασθενείς, οι 7 στην κλινική covid και οι 9 στη ΜΕΘ διασωληνωμένοι
  • Στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο νοσηλεύονται 13 ασθενείς, οι 7 στην κλινική covid και οι 6 στη ΜΕΘ διασωληνωμένοι
  • Στο Νοσοκομείο Χανίων νοσηλεύονται 31 ασθενείς, οι 30 στην κλινική covid και ένας στη ΜΕΘ διασωληνωμένοι
  • Στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου νοσηλεύονται 4 ασθενείς στην κλινική covid
  • Στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου νοσηλεύεται ένας ασθενής στη κλινική covid
  • Στο Νοσοκομείο Σητείας νοσηλεύεται ένας ασθενής στη κλινική covid.

Συνεχίζεται ανά την επικράτεια η επιβολή των προστίμων

Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Τρίτη 8 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 62.096 έλεγχοι, από τους οποίους οι 25.076 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος». 

Βεβαιώθηκαν συνολικά 175 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν 2 συλλήψεις, ως ακολούθως:

  • 127 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 125 πρόστιμα των 300 ευρώ και 2 πρόστιμα των 150 ευρώ, ως ακολούθως: 
  • 31 στο Βόρειο Αιγαίο,
  • 23 στη Στερεά Ελλάδα,
  • 17 στην Κεντρική Μακεδονία, 
  • 13 στα Ιόνια Νησιά, 
  • 12 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
  •   9 στην Ήπειρο,
  •   6 στην Κρήτη, 
  •   5 στη Θεσσαλονίκη,
  •   4 στην Αττική, 
  • 2 στη Θεσσαλία  
  • 2 στη Δυτική Μακεδονία,
  • 1 στη Δυτική Ελλάδα,  
  • 1 στην Πελοπόννησο και
  • 1 στο Νότιο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 57.874 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 55.775 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 2.099 των 150 ευρώ.

  • 40 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα  πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:
  • 6 στην Αττική,
  • 6 στο Νότιο Αιγαίο,   
  • 5 στην Πελοπόννησο,
  • 4 στην Κεντρική Μακεδονία,
  • 4 στη Δυτική Ελλάδα,
  • 3 στη Θεσσαλονίκη, 
  • 3 στο Βόρειο Αιγαίο,
  • 2 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
  • 2 στη Θεσσαλία,
  • 2 στην Κρήτη,
  • 2 στα Ιόνια Νησιά και
  • 1 στη Στερεά Ελλάδα.  

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 193.019 ομοειδείς παραβάσεις.

  • 8 παραβάσεις και 2 συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Αττική, σύλληψη και 2.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καφενείου – ουζερί για χρήση μουσικής.

Στη Δυτική Ελλάδα, σύλληψη και 1.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καφετέριας για χρήση μουσικής.

Στο Νότιο Αιγαίο, 6.000 ευρώ πρόστιμο και 15νθήμερη αναστολή λειτουργίας σε καφέ – μπαρ για υπέρβαση ωραρίου λειτουργίας.

Στη Στερεά Ελλάδα, 2.000 ευρώ πρόστιμο σε γυμναστήριο για χρήση μουσικής.

Στην Δυτική Μακεδονία, 3.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για εξυπηρέτηση πελατών εντός του καταστήματος και από 300 ευρώ πρόστιμο σε 2 πελάτες.

Στην Κεντρική Μακεδονία, 1.000 ευρώ πρόστιμο σε καφενείο για χρήση μουσικής.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 6.691 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.050 άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Πληροφορίες: MEGA, ΣΚΑΪ, ΑΝΤ1, efsyn.gr, in.gr

Self Test: Πόλεμος φαρμακοποιών, κυβέρνησης – Ανοίγει το δρόμο για τα σούπερ μάρκετ ο Γεωργιάδης

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα