Κοροναϊός: Όλες οι τελευταίες εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας εξακολουθεί να σαρώνει τον πλανήτη

Parallaxi
κοροναϊός-όλες-οι-τελευταίες-εξελίξε-636274
Parallaxi

κοροναϊός

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Γκεμπρεγέσους δήλωσε χθες ότι ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί καλύτερα για την επόμενη πανδημία, καθώς κάλεσε τις χώρες να επενδύσουν στη δημόσια υγεία.

Περισσότερα από 27,19 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναφερθεί ότι έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό παγκοσμίως και 888.326 έχουν χάσει τη ζωή τους από τη νόσο Covid-19, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters, από τότε που ταυτοποιήθηκαν τα πρώτα κρούσματα στην Κίνα τον Δεκέμβριο του 2019.

“Αυτή δεν θα είναι η τελευταία πανδημία”, δήλωσε ο Τέντρος σε ενημέρωση του Τύπου στη Γενεύη. “Η Ιστoρία μας διδάσκει ότι οι επιδημίες και οι πανδημίες είναι μέρος της ζωής. Αλλά όταν έρθει η επόμενη πανδημία, ο κόσμος πρέπει να είναι έτοιμος, περισσότερο έτοιμος από ό,τι ήταν αυτή τη φορά”

Ιαπωνία: H κυβέρνηση ενέκρινε δαπάνη 6,32 δισ. δολαρίων για εμβόλια κατά του κορωνοϊού

Η ιαπωνική κυβέρνηση ενέκρινε σήμερα τη δαπάνη 671,4 δισ. γιεν (6,32 δισ. δολαρίων) από τα κονδύλια εκτάκτων αναγκών του προϋπολογισμού για να διασφαλίσει τη διάθεση εμβολίων κατά της COVID-19, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι ελπίζει πως θα εξασφαλίσει αρκετά εμβόλια, ώστε αυτά να είναι διαθέσιμα για τον κάθε πολίτη, από τα μέσα του 2021, ενώ η διάθεσή τους θα γίνει χωρίς οικονομικό κόστος.

Τι προτείνουν Αμερικανοί επιστήμονες για το άνοιγμα των σχολείων

Μολονότι οι μαθητές νηπιαγωγείου έως Λυκείου (τεσσάρων έως 18 ετών) μπορούν να κολλήσουν τον κορονοϊό, οι περισσότεροι δεν αναπτύσσουν συμπτώματα της Covid-19 ή περνάνε ήπια τη νόσο. Αν και θεωρούνται λιγότερο ευάλωτοι στη λοίμωξη από τον ιό SARS-CoV-2 σε σχέση με τους ενηλίκους, πιθανώς τον μεταδίδουν σε παρόμοιο βαθμό, σύμφωνα με τη γενική εικόνα που έχουν διαμορφώσει οι επιστήμονες έως τώρα.

Καθώς έχουν αρθεί οι περιορισμοί σε μεγάλο βαθμό στις περισσότερες χώρες, οι λοιμώξεις στα παιδιά και στους εφήβους αυξάνονται με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες, αναφέρουν τρεις Αμερικανοί επιστήμονες σε παρέμβασή τους στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό “Science”.

Οι Γκάρετ Φιτζέρλαντ, Τίλο Γκρόσερ και Ρόναν Λόρνταν, καθηγητές και ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, επισημαίνουν ότι, σύμφωνα με τη έως τώρα εμπειρία, οι λοιμώξεις συνήθως εισάγονται στα σχολεία από την κοινότητα και η περαιτέρω μετάδοση μέσα στα ίδια τα σχολεία είναι σπάνια, όταν τηρούνται σχολαστικά τα μέτρα ασφαλείας και προστασίας, που αποτρέπουν την εξάπλωση του ιού μεταξύ των μαθητών και εκπαιδευτικών. Οι κατά καιρούς περιπτώσεις μαζικότερων κρουσμάτων σε σχολεία συνήθως σχετίζονται με αυξημένη μετάδοση του κορονοϊού στην ευρύτερη κοινότητα, ανεπαρκή τήρηση των αποστάσεων, κακό εξαερισμό των αιθουσών και μη χρήση μάσκας από μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Το έως τώρα βασικό συμπέρασμα από τα σχολεία σε ΗΠΑ και Ευρώπη είναι ότι όσα εφάρμοσαν τα μέτρα, δεν έχουν συμβάλει σημαντικά στην αυξημένη κυκλοφορία του ιού στις τοπικές κοινότητες. Με αυτό ως δεδομένο, οι τρεις Αμερικανοί επιστήμονες αναδεικνύουν τρία ζητήματα εστίασης της προσοχής σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων:

1. Η ελαχιστοποίηση των λοιμώξεων που εισάγονται μέσα στα σχολεία από έξω: Αυτό πρωτίστως σημαίνει προσεκτική παρακολούθηση των παιδιών για τυχόν συμπτώματα, ώστε να ακολουθήσει διαγνωστικό τεστ. Όμως είναι βέβαιο ότι πολλές λοιμώξεις είναι σιωπηλές. Μεγάλα ποσοστά ανθρώπων (το 15% έως 50% των παιδιών και το 10% έως 30% των ενηλίκων) είτε θα είναι ασυμπτωματικοί φορείς καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα τους καταπολεμά επιτυχώς τον κορονοϊό, είτε θα είναι προσυμπτωματικοί, δηλαδή θα εκδηλώσουν συμπτώματα αργότερα, όμως μεταδίδουν ιδιαίτερα τον ιό μία έως τρεις μέρες πριν την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων. Τα σημερινά μοριακά τεστ δεν μπορούν να «πιάσουν» απολύτως αξιόπιστα τις σιωπηλές λοιμώξεις. Γι’ αυτό, σύμφωνα με τους τρεις επιστήμονες, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος ελαχιστοποίησης του κινδύνου εισαγωγής λοιμώξεων στο σχολείο είναι ο περιορισμός της δια ζώσης μάθησης, εωσότου βρίσκονται υπό σχετικό έλεγχο οι λοιμώξεις στην τοπική κοινότητα, με λιγότερα από 30 έως 50 νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους την εβδομάδα (π.χ. για την Ελλάδα αυτό σημαίνει λιγότερα από 3.000 έως 5.000 κρούσματα εβδομαδιαίως, κάτι που ισχύει σήμερα). Χώρες που αποφάσισαν να ανοίξουν τα σχολεία χωρίς να απαιτούν τη χρήση μάσκας μέσα στις τάξεις, αλλά μόνο στους διαδρόμους, συνήθως έχουν σχεδόν μηδενική μετάδοση του ιού στην κοινότητα.

2. Ελαχιστοποίηση της περαιτέρω μετάδοσης του κορονοϊού μετά τη διείσδυση του μέσα στο σχολείο: Η Covid-19 εξαπλώνεται μέσω μολυσμένων σωματιδίων που περιέχουν τον ιό και εκλύονται κατά την αναπνοή, την ομιλία, τις φωνές, τα τραγούδια, το βήχα και το φτάρνισμα. Επειδή τα μικρότερα σταγονίδια μένουν για αρκετή ώρα αιωρούμενα στον αέρα, προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοση του ιού, δεν αρκεί η τήρηση των αποστάσεων μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών, αλλά χρειάζεται επίσης μικρότερη διάρκεια της πιθανής έκθεσης κάποιου στον ιό. Αυτό πρακτικά σημαίνει χρονικό περιορισμό της παραμονής στον ίδιο χώρο, αποφυγή δραστηριοτήτων όπως τα τραγούδια, βελτίωση του αερισμού των χώρων και συστηματική χρήση της μάσκας. Αν και η μετάδοση του ιού είναι λιγότερο πιθανή σε εξωτερικούς χώρους, οι αθλητικές δραστηριότητες που συνεπάγονται πολύ στενή επαφή και έκθεση στην εκπνοή των άλλων, πρέπει να αποφεύγονται.

3. Για να αποφευχθεί συρροή κρουσμάτων σε ένα σχολείο, πρέπει να ελαχιστοποιηθεί η δευτερογενής μετάδοση στο μικρότερο δυνατό αριθμό ατόμων: Αυτό σημαίνει σχετική απομόνωση των επιμέρους ομάδων (π.χ. τάξεων) της σχολικής κοινότητας μεταξύ τους, κάτι που θα μειώσει τον αριθμό των δυνητικά επικίνδυνων διαπροσωπικών επαφών και θα διευκολύνει την ιχνηλάτηση, αν διαγνωστεί κρούσμα. Σε μια τέτοια περίπτωση, τα μέτρα καραντίνας θα περιοριστούν στη συγκεκριμένη ομάδα (π.χ. τάξη) και όχι σε όλο το σχολείο. Η έγκαιρη ανίχνευση των μαθητών ή εκπαιδευτικών που έχουν μολυνθεί από τον ιό, είναι εν προκειμένω σημαντική.

Τέλος, όσο περισσότερο η ευρύτερη κοινότητα φροντίζει για την αποτροπή μετάδοσης του κορονοϊού μέσω περιοριστικών μέτρων σε άλλες κοινωνικές συναθροίσεις, τόσο ασφαλέστερο θα είναι για τα παιδιά το σχολείο, σύμφωνα με τους τρεις Αμερικανούς επιστήμονες.

Γαλλία: Η κατάσταση στη χώρα είναι ανησυχητική, αλλά ένα δεύτερο κύμα μπορεί να αποφευχθεί, δηλώνει ο υπουργός Υγείας Βεράν

Η κατάσταση με την COVID-19 στη Γαλλία είναι “ανησυχητική” με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων κάθε εικοσιτετράωρο να ανέρχεται σε επίπεδα ρεκόρ, αλλά ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας του νέου κορονοϊού “μπορεί να αποφευχθεί”, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας της χώρας Ολιβιέ Βεράν.

“Ο ρυθμός αναπαραγωγής του ιού βρίσκεται στο 1,2, αριθμός χαμηλότερος από το 3,2-3,4 που είδαμε κατά τη διάρκεια της άνοιξης. Επομένως ο ιός εξαπλώνεται με χαμηλότερη ταχύτητα, αλλά κυκλοφορεί, πράγμα το οποίο είναι ανησυχητικό”, πρόσθεσε ο Βεράν σε δηλώσεις που έκανε στον ραδιοσταθμό France Inter.

Βρετανία: Ανήσυχος για την αύξηση κρουσμάτων ο υπουργός Τζένρικ

Η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, που καταγράφεται στη Βρετανία, είναι ανησυχητική, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Στέγασης, καλώντας τον κόσμο να τηρεί πιστά τις οδηγίες για την δημόσια υγεία, καθώς στην αντίθετη περίπτωση υπάρχει κίνδυνος να επιβληθούν αυστηρότεροι περιορισμοί τους ερχόμενους μήνες.

“Φέρουμε μεγάλη ευθύνη όλοι μας τώρα να ακολουθούμε τις οδηγίες όσο πιο πιστά μπορούμε, ειδάλλως υπάρχει όντως κίνδυνος για μεγαλύτερους περιορισμούς αργότερα φέτος” για την ανάσχεση της διασποράς της COVID-19, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News ο Ρόμπερτ Τζένρικ.

Άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν επίσης εκφράσει ανησυχία για την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στη Βρετανία.

Βρετανία: «Μην σκοτώσεις τη γιαγιά σου» – Καμπάνια ευαισθητοποίησης των νέων

Υπουργοί και γιατροί στη Βρετανία κάνουν έκκληση προς τους πολίτες να λάβουν και πάλι στα σοβαρά τον κορονοϊό έπειτα από την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, που έχει προκαλέσει φόβους ότι η έξαρση της πανδημίας έχει ξεφύγει από τον έλεγχο σε ορισμένα τμήματα της χώρας.

Σχεδόν 3.000 νέα κρούσματα καταγράφηκαν την Κυριακή και ξανά χθες, Δευτέρα, μια ξαφνική αύξηση σε σχέση με τα 1.000 που ήταν, κατά μέσον όρο, ο αριθμός των κρουσμάτων κατά το μεγαλύτερο μέρος του Αυγούστου.

Οι αριθμοί αυτοί των τελευταίων δύο ημερών είναι και οι υψηλότεροι από τον Μάιο.

Ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ δήλωσε ότι οι νέοι έχουν χαλαρώσει υπερβολικά σε σχέση με την κοινωνική αποστασιοποίηση και κινδυνεύουν να θέσουν σε κίνδυνο τους μεγαλύτερης ηλικίας συγγενείς τους λόγω του εφησυχασμού τους.

“Μη σκοτώσετε την γιαγιά σας κολλώντας κορονοϊό και στη συνέχεια μεταδίδοντάς τον σε εκείνη. Και μπορείτε να τον μεταδώσετε πριν καν εμφανίσετε συμπτώματα”, είπε ο ίδιος σε ραδιοφωνική εκπομπή του BBC που απευθύνεται σε νεανικό κοινό.

Περίπου 41.554 άνθρωποι στη Βρετανία πέθαναν μέσα σε 28 ημέρες από τη στιγμή που βγήκαν θετικοί στον κορονοϊό–ο μεγαλύτερος αριθμός νεκρών από covid-19 στην Ευρώπη–παρότι τις τελευταίες εβδομάδες ο αριθμός των μολύνσεων είναι σημαντικά μικρότερος σε σχέση με αρκετές γειτονικές της χώρες στην Ευρώπη.

“Ο αριθμός των κρουσμάτων έχει ανοδική τάση και έχουμε δει σε άλλες χώρες πού οδηγεί αυτό και δεν είναι κάποιο ωραίο μέρος”, πρόσθεσε ο Χάνκοκ.

Ο αναπληρωτής αρχίατρος της Αγγλίας Τζόναθαν Βαν-Ταμ προειδοποίησε για μια “υφέρπουσα γεωγραφική τάση” καθώς παρατηρούνται υψηλότερα ποσοστά μολύνσεων σε πολλά τμήματα της χώρας. “Αυτό είναι πράγματι ένα σημάδι ότι πρέπει να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση τώρα, πρέπει να αρχίσουμε να την λαμβάνουμε στα σοβαρά, πολύ σοβαρά και πάλι”, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Channel 4.

Η Βρετανία επέβαλε ένα σχετικά αυστηρό lockdown από τον Μάρτιο ως τις αρχές Ιουλίου, αλλά έκτοτε το χαλαρώνει σταδιακά. Οι παμπ, τα εστιατόρια, τα καταστήματα και τα γυμναστήρια είναι ανοιχτά, αλλά με κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Τον Αύγουστο η κυβέρνηση αύξησε το πρόστιμο που θα επιβάλλεται για σοβαρές παραβιάσεις των μέτρων μετά την πραγματοποίηση πολλών ρέιβ πάρτυ, τα οποία διέλυσε η αστυνομία.

Αυστηρότεροι περιορισμοί έχουν επιβληθεί εκ νέου σε περιοχές με αυξημένα κρούσματα, περιλαμβανομένων του Μάντσεστερ στη βόρεια Αγγλία, της Γλασκώβης και άλλων περιοχών της Σκοτίας και της κομητείας Κέρφιλι στην Ουαλία.

Ισπανία: Η Μαδρίτη ελπίζει ότι η χαλάρωση της καραντίνας στη Βρετανία θα σώσει τον χειμερινό τουρισμό στις Κανάριες Νήσους

Ύστερα από μια καταστροφική τουριστική σεζόν, η Ισπανία ελπίζει ότι μια πιο ευέλικτη βρετανική πολιτική καραντίνας θα δώσει τη δυνατότητα να διασωθεί μέρος της χειμερινής σεζόν στις Κανάριες Νήσους, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια.

Η Βρετανία, η μεγαλύτερη πηγή ξένων επισκεπτών στην Ισπανία, επέβαλε απρόσμενα καραντίνα σε ταξιδιώτες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ύστερα από άλμα των κρουσμάτων της COVID-19 εκεί, ενώ περιορισμούς επέβαλαν και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η κίνηση αυτή έπληξε τις προσπάθειες για τόνωση της τουριστικής βιομηχανίας που αντιστοιχεί σε περισσότερες από μία στις οκτώ θέσεις εργασίας στην Ισπανία. Ο αριθμός των ξένων τουριστών που επισκέπτονται την Ισπανία μειώθηκε κατά 75% τον Ιούλιο σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.

Ενώ η χειμερινή τουριστική περίοδος δεν είναι τόσο μεγάλη όσο η θερινή, συνεχίζει να είναι σημαντική. Οι ισπανικές Κανάριες Νήσοι στον Ατλαντικό Ωκεανό είναι ένα από τα λίγα τμήματα της ευρωπαϊκής χώρας όπου κάνει αρκετή ζέστη για να απολαύσει κανείς τις διακοπές του δίπλα στη θάλασσα ακόμα και τον χειμώνα.

“Το σημαντικό είναι να υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας που δεν υπήρχε πριν καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο αξιολογούσε πριν την Ισπανία συνολικά”, δήλωσε η Γκονθάλεθ Λάγια σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό RNE, προσθέτοντας ότι τώρα θα γίνουν διαπραγματεύσεις για τις λεπτομέρειες. “Είναι σημαντικό για το αρχιπέλαγος των Καναρίων που επωφελείται και από τον χειμερινό τουρισμό”.

Ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς δήλωσε χθες ότι το Λονδίνο θα λάβει τώρα αποφάσεις για το εάν θα επιβάλει καραντίνα σε εισερχόμενους ταξιδιώτες από συγκεκριμένα νησιά αντί για το σύνολο μιας χώρας.

Η Ισπανία πιέζει για εναρμόνιση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης των ταξιδιωτικών μέτρων που λαμβάνονται κατά της Covid-19 και των εξαιρέσεών τους, δήλωσε η Γκονθάλεθ Λάγια. Η Μαδρίτη ζητά ανεπιτυχώς μια τέτοια εναρμόνιση από τότε που άρχισαν να χαλαρώνουν τα lockdowns σε όλη την Ευρώπη τον Μάιο.

Ισπανία: Ασθενείς που νικούν τον κορονοϊό αναρρώνουν στην παραλία

Ιρλανδία: Στις 21 Σεπτεμβρίου ορίστηκε η ημερομηνία για το πλήρες άνοιγμα των παμπ

Η Ιρλανδία είναι πιθανόν να αποφασίσει να ανοίξουν και πάλι πάνω από τις μισές παμπ της χώρας, οι οποίες δεν σερβίρουν φαγητό, στις 21 Σεπτεμβρίου, μετά τη σύσταση αξιωματούχων υγείας να μην ανοίξουν νωρίτερα, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Irish Times.

Η Ιρλανδία εξήλθε από το lockdown με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με τις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες και το πάγωμα της διαδικασίας του εκ νέου ανοίγματος των χώρων αυτών από τον Ιούλιο την έχει καταστήσει την μοναδική χώρα στην Ευρώπη που δεν έχει ανοίξει πλήρως τις παμπ.

Τα μπαρ που σερβίρουν φαγητό επιτράπηκε να ανοίξουν για πρώτη φορά μετά τον Μάρτιο μαζί με τα εστιατόρια, στο τέλος Ιουνίου, υπό αυστηρούς όρους.

Η διάκριση αυτή προκάλεσε περιορισμένες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας από κάποιους ιδιοκτήτες παμπ την περασμένη εβδομάδα.

Το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να συμφωνήσει στην ημερομηνία εκ νέου ανοίγματος των παμπ σε σημερινή του συνεδρίαση, αναφέρει η εφημερίδα.

Παράλληλα, σύμφωνα με το εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο RTE, το υπουργικό συμβούλιο θα συζητήσει μια σειρά από πιθανές ημερομηνίες για το εκ νέου άνοιγμα, περιλαμβανομένων της 14ης και της 28ης Σεπτεμβρίου.

Μια εκπρόσωπος της κυβέρνησης δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για να σχολιάσει.

Οι υπουργοί έχουν δύο φορές ορίσει ημερομηνία για το άνοιγμα εκ νέου των παμπ αλλά το ανέβαλαν έπειτα από την αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού.

Στατιστικά στοιχεία της Δευτέρας έδειξαν ότι ο μέσος αριθμός κρουσμάτων στην Ιρλανδία συνέχιζε να αυξάνεται με αργούς ρυθμούς την τελευταία εβδομάδα και βρίσκεται σε υψηλότερο επίπεδο σε σχέση με την περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση είχε σημαντικά ενισχύσει τα περιοριστικά μέτρα τον περασμένο μήνα.

Ο επικεφαλής αξιωματούχος υγείας της χώρας προειδοποίησε χθες τους κατοίκους του Δουβλίνου και του Λίμερικ να περιορίσουν όσο περισσότερο μπορούν τις κοινωνικές επαφές τους ώστε να ελεγχθεί η αύξηση των κρουσμάτων στις δύο αυτές μεγαλύτερες πόλεις της χώρας.

Ουκρανία: 57 νέοι θάνατοι – ημερήσιος αριθμός ρεκόρ

Η Ουκρανία κατέγραψε 57 νέους θανάτους από covid-19 κατά το τελευταίο 24ωρο, που συνιστά ημερήσιο αριθμό ρεκόρ, ανακοίνωσε σήμερα το εθνικό συμβούλιο ασφαλείας.

Την περασμένη εβδομάδα, είχε καταγραφεί ημερήσιος αριθμός ρεκόρ 54 θανάτων.

Σύμφωνα με το συμβούλιο, στην Ουκρανία έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα 140.479 κρούσματα κορονοϊού και 2.934 θάνατοι, ενώ 63.546 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Ρωσία: 5.099 νέα κρούσματα και 122 θάνατοι

Η Ρωσία κατέγραψε σήμερα 5.099 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε εθνικό επίπεδο στα 1.035.789, ο τέταρτος μεγαλύτερος παγκοσμίως. Οι αρχές επιβεβαίωσαν 122 θανάτους το τελευταίο 24ωρο με τους οποίους ο συνολικός αριθμός θανάτων ανήλθε σε 17.993.

Ινδία: Εξετάσεις στα πανεπιστήμια παρά την πανδημία

Οι εισαγωγικές εξετάσεις στα ΑΕΙ συνεχίζονται στην Ινδία παρά το ρεκόρ κρουσμάτων. Οι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται πλέον, δεν φορούν μάσκες, δεν κρατούν τις αποστάσεις. Και ο πρωθυπουργός θέλει να σώσει την οικονομία.

Μετά τις ΗΠΑ, η Ινδία είναι η δεύτερη χώρα παγκοσμίως με τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, έχουν χάσει μέχρι τώρα 72.775 άνθρωποι τη ζωή τους. Κάθε ημέρα το ένα ρεκόρ σπάει το άλλο. Μέσα σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες έχουν ξεκινήσει οι εξετάσεις εισαγωγής στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας. Παρά τις διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις των νέων, η κυβέρνηση ήταν ανένδοτη. Το δε Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας απέρριψε αίτημα για αναβολή της ημερομηνίας των εξετάσεων ή αλλαγή τρόπου μέσω του διαδικτύου. “Η ζωή συνεχίζεται, η αναβολή των εξετάσεων θα θέσει σε κίνδυνο την εκπαίδευση μιας ολόκληρης χώρας” ήταν το επιμύθιο των δικαστών.

“Κρατήθηκαν οι αποστάσεις”

Έτσι την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησαν οι εισαγωγικές εξετάσεις στις τεχνικές σχολές και αυτήν την εβδομάδα στις ιατρικές. Στις τελευταίες συμμετέχουν πάνω από δύο εκατομμύρια νέοι. Στα εξεταστικά κέντρα μοιράζονται μάσκες και αντισηπτικά στους υποψήφιους και τους μετρούν τη θερμοκρασία. “Φοβόμουν πώς θα γίνονταν αυτές οι εξετάσεις” περιγράφει τα αισθήματά του ένας υποψήφιος. “Αναρωτιόμουν τι θα γίνει εάν κάποιος την ώρα των εξετάσεων βήξει ή φτερνιστεί. Αλλά τίποτα από αυτά δεν έγινε. Κρατήθηκαν οι αποστάσεις, ανάμεσα στους υπολογιστές η απόσταση ήταν μεγάλη”.

Οι διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν όταν ο αριθμός των κρουσμάτων έφτασε συνολικά το όριο των 3 εκατομμυρίων. Στο μεταξύ έχει ξεπεράσει τα 3,7 εκατομμύρια. Ο δε ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων άγγιξε τις 80.000. Η Ινδία έχει εξελιχθεί σε χώρα hotspot, όπου η πανδημία εξαπλώνεται με τον πιο γρήγορο ρυθμό παγκοσμίως. Στα κέντρα της πρωτεύουσας όπου γίνονται τεστ κορωνοϊού επικρατεί συνωστισμός. Οι Ινδοί ωστόσο, όπως λέει ο Σαούρα Βέρμα, ένας νεαρός δικηγόρος, δεν παίρνουν στα σοβαρά τον κίνδυνο.

Διάσωση της οικονομίας

“Οι αριθμοί συνεχώς μεγαλώνουν επειδή ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται πια για την πανδημία” λέει. “Οι περισσότεροι δεν παίρνουν πια μέτρα προστασίας που συστήνει η κυβέρνηση. Κυκλοφορούν όλοι χωρίς μάσκα στους δρόμους”. Άλλοι πάλι ρίχνουν την ευθύνη στην κυβέρνηση, που ήρε πολύ γρήγορα τα μέτρα lockdown για να σώσει την οικονομία. “Από την μια πλευρά προσπαθούμε να κρατήσουμε χαμηλά τα κρούσματα και τους θανάτους και από την άλλη χαλαρώνουν τα μέτρα για όλες τις δραστηριότητες” διαμαρτύρεται ο νεαρός δικηγόρος.”Αντιλαμβάνομαι ότι η οικονομία είναι σημαντική. Αλλά απόλυτη προτεραιότητα θα πρέπει να έχει η ανθρώπινη υγεία. Εάν η κατάσταση συνεχιστεί ως έχει, τα κρούσματα συνεχώς θα πολλαπλασιάζονται και θα γίνουμε όπως η Βραζιλία και οι ΗΠΑ”.

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Νερέντα Μόντι πιέζει εδώ και καιρό για επιστροφή της δημόσιας ζωής στην καθημερινότητα με τήρηση των μέτρων υγιεινής και φυσικής απόστασης. Στόχος του είναι να σώσει ό,τι σώζεται από την οικονομία. Λόγω της πανδημίας από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο η ύφεση έχει κάνει βουτιά γύρω στα 23,9% και κινείται σε ιστορικά χαμηλά.

Ολλανδία: Να αποφεύγονται τα μη απαραίτητα ταξίδια σε ελληνικά νησιά – Καραντίνα 10 ημερών σε όποιον επιστρέφει

Στην πορτοκαλί λίστα τοποθέτησε η Ολλανδία τα ελληνικά νησιά, έπειτα από νέα ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε σήμερα το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. Η οδηγία τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα Τρίτη.

Όπως αναφέρει ο ιστότοπος Dutch News, αυτό σημαίνει πως όλα, πέραν των απολύτως απαραίτητων, ταξίδια θα πρέπει να αποφεύγονται και οι τουρίστες που επιστρέφουν από διακοπές στην Ελλάδα να τίθενται σε καραντίνα 10 ημερών.

Το δημόσιο ινστιτούτο υγείας RIVM μάλιστα συνέστησε στους ειδικούς να παρακολουθούν την κατάσταση στην Ελλάδα εν όψει των διακοπών του φθινοπώρου, περίοδο που πολλοί Ολλανδοί επιλέγουν να πραγματοποιήσουν μια ολιγοήμερη απόδραση σε ηλιόλουστους προορισμούς.

Ολλανδοί αξιωματούχοι επεξεργάζονται σχέδιο για την επέκταση του καταλόγου των ατόμων που δεν θα μπαίνουν υποχρεωτικά σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους από μια “πορτοκαλί ζώνη”, όπως χαρακτήρισε πλέον το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών τα ελληνικά νησιά – όπως οι επιβάτες που θα συνεχίσουν το ταξίδι τους σε άλλες χώρες, οι εργαζόμενοι σε πλοία και άλλα άτομα, σύμφωνα με την εφημερίδα Telegraaf.

Πηγή: ΑΠΕ, Capital, Guardian

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα