Top

Κορονοϊός – Βρετανία: Ρεκόρ νέων κρουσμάτων από τον περασμένο Φεβρουάριο

Δείτε τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως.

Parallaxi
κορονοϊός-βρετανία-ρεκόρ-νέων-κρουσ-629047
Parallaxi

Δείτε τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως.

Η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα πως κατέγραψε τις τελευταίες 24 ώρες 16.135 νέες μολύνσεις της Covid-19, ένα μεγάλο άλμα από τα κρούσματα της προηγούμενης μέρας και το υψηλότερο ποσοστό από τις αρχές Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Παράλληλα επιβεβαιώθηκαν 19 θάνατοι εξαιτίας της νόσου, από 5 που καταγράφηκαν το προηγούμενο 24ωρο.

ΗΠΑ: Περισσότεροι από 150 εργαζόμενοι νοσοκομείου στο Τέξας απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν, μετά την άρνησή τους να εμβολιαστούν

Περισσότεροι από 150 εργαζόμενοι ενός από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία του Τέξας έχουν απολυθεί ή έχουν παραιτηθεί, αφότου αρνήθηκαν την υποχρέωση να εμβολιαστούν κατά της Covid-19, έγινε γνωστό από μια εκπρόσωπο τύπου του νοσοκομείου.

Το νοσοκομείο Houston Methodist είχε δώσει προθεσμία έως τις 7 Ιουνίου στα μέλη του προσωπικού του για να δηλώσουν τον εμβολιασμό τους, έστω με μια πρώτη δόση. Ένα εσωτερικό σημείωμα επιβεβαίωνε πως οι απρόθυμοι θα τίθεντο σε διαθεσιμότητα για δύο εβδομάδες, κατόπιν θα απολύονταν.

Η εκπρόσωπος τύπου του νοσοκομείου Γκέιλ Σμιθ δήλωσε χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι 153 εργαζόμενοι «είτε παραιτήθηκαν κατά τη διάρκεια του διαστήματος διαθεσιμότητας των δύο εβδομάδων, είτε απολύθηκαν σήμερα».

«Οι εργαζόμενοι που συμμορφώθηκαν (στην οδηγία) κατά τη διάρκεια της περιόδου αναστολής επέστρεψαν στην εργασία τους την ημέρα μετά τη συμμόρφωσή τους», συμπλήρωσε.

Εργαζόμενοι κατάθεσαν μήνυση σε βάρος του νοσοκομείου, κρίνοντας πως είναι παράνομη η υποχρέωση εμβολιασμού, διότι τα εμβόλια δεν έχουν εγκριθεί από τις αμερικανικές υγειονομικές αρχές παρά μόνο στο πλαίσιο μιας διαδικασίας επείγουσας χρήσης.

Η μήνυση απορρίφθηκε από έναν μία δικαστή, σύμφωνα με την οποία η ασφάλεια των εμβολίων δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Η δικαστής αποδοκίμασε, επίσης, τη σύγκριση που έκανε μια ενάγουσα, η Τζένιφερ Μπρίτζες, με ανθρώπινα ιατρικά πειραματόζωα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Η ενάγουσα συνέκρινε την απειλή μεταξύ του να απολυθεί στην περίπτωση που αρνηθεί τον εμβολιασμό με τα «αναγκαστικά ιατρικά πειράματα κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος».

«Το να εξομοιώνει κανείς την αξίωση του εμβολιασμού με τα ιατρικά πειράματα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης είναι καταδικαστέο», τόνισε η δικαστίνα Λιν Χιουζ.

Η Μπρίτζες, η οποία έχασε τη δουλειά της, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο χθες ότι σχεδόν 70 άνθρωποι ετοιμάζονται να προσφύγουν, όπως εκείνη, στη δικαιοσύνη.

Δήμαρχος Μόσχας: Το 90% των νέων κρουσμάτων κορονοϊού σχετίζεται με την παραλλαγή Δέλτα

Το 90% των νέων κρουσμάτων που έχουν μολυνθεί από την Covid-19 στη Μόσχα σχετίζεται με την ινδική παραλλαγή του κορονοϊού, την παραλλαγή Δέλτα του ιού, δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν.

Ο δήμαρχος της Μόσχας δήλωσε ότι «η διείσδυση αυτής (της ινδικής) παραλλαγής του κορονοϊού άρχισε τον Απρίλιο, συνέχισε να εξαπλώνεται τον Μάιο και κορυφώθηκε τώρα σε μαζική κλίμακα». «Αυτό εξηγεί πολλά πράγματα, τον τεράστιο αριθμό του ποσοστού των νέων ανθρώπων, οι οποίοι νοσούν, το ότι το 20-30% των ανθρώπων που νοσούν πολύ βαριά, βρίσκονται στην εντατική, την άυξηση των θανάτων, κτλ», είπε.

Ο δήμαρχος της Μόσχας απέφυγε να κάνει τις οποιεσδήποτε προβλέψεις, λέγοντας ότι «κατά την άποψη μου η κατάσταση θα είναι δύσκολη, γενικά ούτε πρέπει να χαλαρώσουμε, ούτε να κάνουμε τις οποίες αισιόδοξες προγνώσεις».

Ο Σομπιάνιν δήλωσε ότι το σύστημα υγείας λειτουργεί «στα όρια του μετά την έξαρση των νέων κρουσμάτων, εξαιτίας της οποίας επιβλήθηκαν πιο αυστηροί περιορισμοί στη ρωσική πρωτεύουσα με τους 13 εκατομμύρια κατοίκους.

Μεταλλάξεις Δέλτα και Κάππα: Αποτελεσματικά τα εμβόλια AstraZeneca και Pfizer/BioNTech

Η παραλλαγή Δέλτα σε μεγάλη άνοδο στη Γαλλία – Αντιπροσωπεύει περίπου του 10% των νέων κρουσμάτων

Το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του νέου κορονοϊού, που είναι πιο μεταδοτικό, αντιπροσωπεύει ήδη «μεταξύ του 9%-10%» των νέων θετικών κρουσμάτων στη Γαλλία και καταγράφει μεγάλη άνοδο σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, ανάφερε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ.

«Είναι μια αναλογία καταρχάς συγκρίσιμη με όσα παρατηρούμε στις ΗΠΑ και πιθανόν στη Γερμανία», δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Την περασμένη Τρίτη, ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν είχε αναφέρει ένα εύρος 2%-4% των κρουσμάτων, βάσει των δεδομένων ελέγχου των θετικών κρουσμάτων.

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο προσδιορισμό αλληλουχίας, αυτό το στέλεχος που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία τον Απρίλιο αντιπροσώπευε το 1% των δειγμάτων την 25η Μαΐου, έναντι 0,2% στις 11 Μαΐου.

«Υπάρχουν εδαφικές διαφορές», είπε ο Γκαμπριέλ Ατάλ, διευκρινίζοντας πως η παραλλαγή Δέλτα αντιπροσωπεύει το 12-13% των μολύνσεων στην περιοχή του Παρισιού, όμως το 70% των θετικών κρουσμάτων καταγράφηκε στη Λαντ (νοτιοδυτικά), «το μοναδικό διαμέρισμα όπου παρατηρούμε μια αύξηση της επιδημίας», ενώ ευθύνεται για «αρκετές συρροές κρουσμάτων» στον Κάτω Ρήνο (ανατολικά).

Ουκρανία: Πρώτα κρούσματα της παραλλαγής Δέλτα – Σκέψεις για ενίσχυση συνοριακών ελέγχων και ταξιδιωτικών περιορισμών

Ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας ανέφερε στο ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι η παραλλαγή Δέλτα εντοπίστηκε σε μια μητέρα και την κόρη της που επέστρεψαν πρόσφατα από τη Ρωσία.

To παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του SARS-CoV-2 εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία και θεωρείται από ειδικούς ότι είναι πιο μεταδοτικό από άλλα στελέχη του ιού.

Ο υπουργός Υγείας της Ουκρανίας δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο ενίσχυσης των συνοριακών ελέγχων σε ταξιδιώτες με προέλευση το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ινδία, τη Ρωσία και την Πορτογαλία σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα στη χώρα.

Ο Ντανίλοφ συμπλήρωσε ότι το Κίεβο ενδέχεται να σταματήσει τις συγκοινωνιακές συνδέσεις με ορισμένες χώρες που πλήττονται από αυτό το στέλεχος του νέου κορονοϊού, αλλά δεν διευκρίνισε ποιες.

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα 548 θανάτους εντός 24 ωρών που συνδέονται με την Covid-19, τον μεγαλύτερο αριθμό από τον Φεβρουάριο, εν μέσω μιας αύξησης νέων μολύνσεων που οι αρχές αποδίδουν στην παραλλαγή Δέλτα.

Η Ουκρανία, η οποία ξεκίνησε να καταγράφει νωρίτερα αυτό το μήνα σημαντική μείωση του αριθμού νέων κρουσμάτων, χαλάρωσε σημαντικά τις προϋποθέσεις για ταξιδιωτικές μετακινήσεις, ήρε πολλούς από τους εγχώριους περιορισμούς, αν και επέκτεινε ορισμένα μέτρα lockdown έως τις 31 Αυγούστου.

Με πληθυσμό 41 εκατομμυρίων, η Ουκρανία συγκαταλέγεται μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν πληγεί σφοδρότερα από την πανδημία, με περίπου 2,23 εκατομμύρια κρούσματα της Covid-19 και 52.123 θανάτους έως σήμερα.

Βέλγιο: To 70% των ατόμων άνω των 18 ετών έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου κατά της Covid19

To 70% των ατόμων άνω των 18 ετών στο Βέλγιο έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου κατά της Covid-19. «Το Βέλγιο ξεπέρασε ένα συμβολικό ορόσημο», αναφέρει σήμερα η γαλλόφωνη εφημερίδα «Le Soir».

Πάνω από 6,4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου, ενώ σχεδόν τέσσερις στους δέκα Βέλγους καλύπτονται από πλήρη εμβολιασμό, επισημαίνει η εφημερίδα.

Ειδικότερα, με τη δεύτερη δόση του εμβολίου έχει εμβολιαστεί το 39,2% του ενήλικου πληθυσμού στο Βέλγιο, δηλαδή 3.610.949 άτομα, ενώ η πρώτη δόση έχει χορηγηθεί στο 70,4%, δηλαδή σε 6.483.736 άτομα.

Σε ό,τι αφορά τα επιδημιολογικά δεδομένα, το επταήμερο 13 – 19 Iουνίου, ο ημερήσιος μέσος όρος κρουσμάτων στο Βέλγιο είναι 433, μειωμένος κατά 44% σε σχέση με το προηγούμενο επταήμερο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Επιστημονικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας Sciensano.

Ο ημερήσιος μέσος όρος θανάτων κατά το ίδιο διάστημα είναι 6 (-19%), ενώ το σύνολο των θανάτων από την αρχή της πανδημίας είναι 25.144 (12.678 στη Φλάνδρα, 9.200 στη Βαλλονία και 3.266 στις Βρυξέλλες). Χθες καταγράφηκαν 620 νέα κρούσματα στη χώρα , ενώ έχασαν τη ζωή τους 3 άνθρωποι λόγω κορονοϊού.

Τις τελευταίες επτά ημέρες ο ημερήσιος μέσος όρος εισαγωγών με covid-19, είναι 28,7 (-36% σε σχέση με το προηγούμενο επταήμερο), για πρώτη φορά τόσο χαμηλά μετά τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Χθες νοσηλεύονταν 450 άτομα στα νοσοκομεία της χώρας (-20 σε σχέση με προχθές), εκ των οποίων οι 184 σε MEΘ (-22).

Ο αριθμός μολύνσεων που αναλογεί σε 100.000 κατοίκους είναι 73,2 (-61%) ενώ το ποσοστό θετικότητας είναι 1,5%.

Ο ημερήσιος μέσος όρος σε τεστ την προηγούμενη εβδομάδα ήταν 38.594 (-3%).

Όποιος δεν εμβολιαστεί, θα μολυνθεί, τονίζει ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι

Πρέπει να πεισθούν σκεπτικιστές και αρνητές του εμβολίου ώστε να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης. Οι μη εμβολιασμένοι θα μολυνθούν από το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του κορονοϊού, προειδοποίησε ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι.

«Εάν δεν πείσουμε ένα μέρος της ομάδας των σκεπτικιστών και των αρνητών για το νόημα του εμβολιασμού, δεν θα επιτύχουμε την ανοσία της αγέλης. Όποιος δεν εμβολιαστεί, αργά ή γρήγορα θα μολυνθεί από τον κορονοϊό, λόγω της μεγαλύτερης μεταδοτικότητας του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα», τόνισε σήμερα ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου στο Δίκτυο Συντακτών της Γερμανίας (Redaktionsnetzwerk Deutschland).«Απαιτείται εκτεταμένη εμβολιαστική κάλυψη του ενήλικου πληθυσμού. Τα παιδιά αποτελούν το 17 έως 18% του πληθυσμού. Για αυτά, το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα είναι σε μεγάλο βαθμό ακίνδυνο, έτσι ώστε είναι πιθανό να συνεχίσει να ισχύει η εκτίμηση ότι ο εμβολιασμός δεν μπορεί να συνιστάται για παιδιά. Δεν μπορούμε να εμβολιάσουμε τα παιδιά απλώς για να προστατεύσουμε την κοινωνία», συνέχισε.

Οι ιατροί των Ταμείων Υγείας ζητούν περισσότερη ταχύτητα των εμβολιασμών. «Βρισκόμαστε σε μια μάχη με το χρόνο. Όσο περισσότεροι εμβολιαστούν δύο φορές τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, τόσο μικρότερη θα είναι η επίδραση της παραλλαγής Δέλτα. Για να γίνουν ταχύτερα οι εμβολιασμοί, θα πρέπει επίσης να παραδίδονται περισσότερα εμβόλια. Υπάρχει όμως ακόμη μεγάλη καθυστέρηση στη μαζική παράδοση. Αυτό είναι εις βάρος του προγραμματισμού», δήλωσε ο Αντρέας Γκάσεν, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Ένωσης Ιατρών των Ταμείων (KBV), στην εφημερίδα «Neue Osnabruecker Zeitung».

Πληροφορίες: ΑΠΕ

Δείτε επίσης

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα