Top

Κούγιας για καταδίωξη στο Πέραμα: «Αυτόπτες μάρτυρες δικαιώνουν τους αστυνομικούς»

Ο γνωστός ποινικολόγος μίλησε για την αιματηρή καταδίωξη που κατέληξε στο Πέραμα, με έναν 20χρονο νεκρό.

Parallaxi
κούγιας-για-καταδίωξη-στο-πέραμα-αυτ-729533
Parallaxi

Ο γνωστός ποινικολόγος, Αλέξης Κούγιας, μίλησε για την αιματηρή καταδίωξη τα ξημερώματα του Σαββάτου (23.10.2021) που κατέληξε στο Πέραμα, με έναν 20χρονο νεκρό από αστυνομικά πυρά.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha για το περιστατικό στο Πέραμα, ο Αλέξης Κούγιας είπε πως «πρέπει να συνέβη κάτι ακραίο» για το γεγονός ότι και οι επτά αστυνομικοί, οι οποίοι κρατούνται στη ΓΑΔΑ, είχαν την ίδια «αυτόματη» συμπεριφορά να ανοίξουν πυρ.

«Η πολιτική ηγεσία του υπ. Προστασίας του Πολίτη δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Είναι μία πολύ δύσκολη στιγμή για την ΕΛΑΣ. Με υψηλό αίσθημα ευθύνης θα βοηθήσω για την έκδοση της σωστής απόφασης. Το πολυτιμότερο προστατευόμενο αγαθό είναι η ανθρώπινη ζωή. Δεν αφορά μόνο τους πολίτες αλλά και τους αστυνομικούς. Αύριο το πρωί θα πάρω τη δικογραφία. Υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες που δικαιώνουν αστυνομικούς», είπε ο κ. Κούγιας και πρόσθεσε ότι «πέντε μοτοσικλέτες χτύπησε. Υπάρχει μία αυτόματη συμπεριφορά όχι ενός αλλά εφτά αστυνομικών. Μπορούσαν και με μία κίνηση να φύγουν οι 30 κάλυκες. Είναι τεράστιο υπερασπιστικό επιχείρημα ότι πυροβολούν συγχρόνως. Που σημαίνει ότι συνέβη κάτι ακραίο. Μου είπαν ότι δεν άκουσαν εντολή στον ασύρματο».

Το δεύτερο αυτοκίνητο στην καταδίωξη και ο ρόλος του

Νέο στοιχείο για την υπόθεση της καταδίωξης στο Πέραμα, με έναν νεκρό από πυροβολισμούς ανδρών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, ένα αυτοκίνητο με συμβατικές πινακίδες έκανε ελιγμούς κοντά στο λευκό κλεμμένο αυτοκίνητο, προσπαθώντας να ανακόψει την ταχύτητα του. Αυτό κατέθεσαν οι επτά συλληψθέντες αστυνομικοί, που κρατούνται στη ΓΑΔΑ.

Οι αστυνομικοί οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα το βράδυ του Σαββάτου. Πρόκειται για έξι αστυφύλακες και έναν αξιωματικό (υπαστυνόμο).

Οι επτά αστυνομικοί συνελήφθησαν το μεσημέρι του Σαββάτου στο πλαίσιο του αυτοφώρου με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο. Όλοι τους υπηρετούν στην ομάδα ΔΙΑΣ Δυτικής Αττικής και, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή είναι η προβλεπόμενη διαδικασία σε κάθε περίπτωση που υπάρχει νεκρός από αστυνομικά πυρά, όπως και στο Πέραμα.

Ο εισαγγελέας Πειραιά τους παρέπεμψε να απολογηθούν σε τακτικό ανακριτή την Τετάρτη 27/10. Οι έξι αστυφύλακες και ο ένας αξιωματικός (υπαστυνόμος) κρατούνται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ. επικρατεί αναβρασμός, μετά τα βίντεο που κυκλοφόρησαν και στα οποία οι δικυκλιστές της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. διαβεβαίωναν το κέντρο επιχειρήσεων της Άμεσης Δράσης πως δεν υπάρχει τραυματίας μεταξύ τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το κέντρο επιχειρήσεων της Άμεσης Δράσης διαβιβάστηκε να σταματήσει η καταδίωξη στο Πέραμα, κάτι που δεν συνέβη. Τα ενδεχόμενα είναι δύο: είτε να μην άκουσαν ή να μην “έπιανε” ο ασύρματος στο σημείο, όπου βρίσκονταν, ή να αποφάσισαν οι ίδιοι να αποφασίσουν την καταδίωξη, αγνοώντας την εντολή.

Μητέρα τραυματία: Δεν με αφήνουν να δω το παιδί μου

Στον ΑΝΤ1 μίλησε και η μητέρα του τραυματία, που ήταν κουνιάδος του 20χρονου Ρομά που σκοτώθηκε από τις σφαίρες των αστυνομικών. Όπως κατήγγειλε, δεν μπορεί να επισκεφθεί τον γιο της στο νοσοκομείο, ενώ λέει πως, ενώ η αρχική ενημέρωση ανέφερε για τραυματισμό του από μία σφαίρα στο χέρι, νεότερη ενημέρωση κάνει λόγο για τραυματισμό του από τρεις σφαίρες στην κοιλιά.

Καταδίωξη- Πέραμα: Τα 3 ερωτήματα – κλειδιά- Οργή από την οικογένεια του 20χρονου

Πώς θα γίνει η απόδοση των κατηγοριών

Οι αρμόδιες αρχές εξετάζουν το πλήθος σφαιρών που έριξαν και οι επτά αστυνομικοί, δεδομένου ότι οι δράστες ήταν άοπλοι.

Η έκθεση της βαλλιστικής πλέον αναμένεται να ρίξει φως στην υπόθεση προκειμένου να ταυτοποιηθούν οι αστυνομικοί που έκαναν χρήση των όπλων. Τα όπλα έχουν μεταφερθεί στα εργαστήρια και μόλις “μιλήσουν” θα γίνει προσωποποίηση των κατηγοριών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ΕΡΤ από αστυνομικές πηγές οι κατηγορίες θα είναι διαφορετικές

  • Ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον 20χρονο θα αντιμετωπίσει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο
  • Αυτός που τραυμάτισε τον 16χρονο την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας
  • Και όσοι πυροβόλησαν το αυτοκίνητο θα κατηγορηθούν για παράβαση του νόμου περί όπλων

Με πληροφορίες από ΑΝΤ1/ Alpha/ EΡΤ/ newsit.gr

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα